To Doris: Rád jsem posloužil, doufám, že Ti to k něčemu bude. To Elkan: Stříbrnou pájku jsem použil, protože jsem se dočetl, že cín jde problematicky černit. Zajímaly by mě Tvé poznatky s černěním pocínovaných spojů.
Cín černit nejde, proto dávám opravdu jen co nejméně cínu, a pak to případně zaretušuju černou barvou. Jinak taky ještě jednou děkuji za podklady k takeláži!!!!
To Elkan, Standa12: Díky za informace, právě proto, abych mohl černit normálními černícími prostředky (bez galvanického pokovování), použil jsem stříbrnou pájku. Ono to pájení nebude až tak moc hrozné, chce to asi je trochu cviku a důkladné očištění pájených částí, pak to bude bez problémů.
Další fáze stavby - umístění nástaveb na hlavní palubu pod přední vrchní palubou, instalace přední paluby.
Opravdu krásná práce a její čistota. Když koukám na to pěkné provedení detailů v prostoru pod přední palubou, napadlo mne, že ses i zde inspiroval modelem RC od maďarského modeláře Krale? Já jsem si většinu fotek jeho modelu uložila do PC, když jsi tady dával odkaz, a často si je procházím. Mne čeká drobná úprava tohoto prostoru pod přední palubou, kde jsem kvůli pevnosti zachovala ještě jednu mezipřepážku, aby si papírová konstrukce zachovala tvar i pevnost.
Máš to moc krásný! Skoro mám chuť po dostavbě mého modelu začít Karolínu znovu se spoustou úprav. Hlavně se mi líbí paluba, já jí udělal podle stavebnice z planěk jen 3mm široké, a proto jsem nemohl udělat kolíky, což mi teď vadí....
Díky za uznání. Je pravda,že fotky z Maďarska mě v mnohém inspirují. Pro ty co neznají, uvádím odkaz na ruské forum, kde jsou obrázky RC od modeláře Kortese - taky velmi inspirativní - http://forum.modelsworld.ru/topic8339.html. (Pokud se vám při kliknutí na odkaz otevře hlavní stránka fóra, stačí kliknout na odkaz znovu a už by se měla otevřít správná stránka).
Na RC je poměrně velké množství oček v palubě (samotných, případně ještě s kroužkem). Doposud jsem vyráběl tato očka ohýbáním pomocí kulatých kleštiček. Výsledek nebyl nic moc, protože tímto způsobem lze jen velmi těžko docílit jednotného vzhledu. Na netu jsem objevil jeden velmi jednoduchý a účinný přípravek, pomocí kterého lze velmi jednoduše a hlavně rychle vyrábět očka, která jsou téměř identická. Pro ty co tuto fintu neznají, přikládám pár vlastních foto (při tvarování je důležité dostatečně táhnout drát a přitlačovat např. nehtem drát tvořící očko k podložce). Kroužky, které příjdou vsadit do očka vyrábím namotáním drátu na vrták příslušného průměru, po sundání z vrtáku je vhodné drát trochu natáhnout, aby vytvořil jakousi spirálu, ze kterých odštípávám štípačkami jednotlivé kroužky - toto řešení má výhodu v tom, kroužky jsou dostatečně otevřené, aby se daly jednoduše vložit do očka a uzavřít. To ale asi většina z vás zná.
Přední paluba je na místě, takže můžu pokračovat zábradlím a kotevním krakorcem (cathead). Pro cathead jsem potřeboval lišty o přesné tloušťce 0,7 mm - vypomohl jsem si improvizovanou hoblovkou z frézky Proxxon. A protože nikdo není dokonalý, tak i já jsem udělal drobnou chybičku - krakorec jsem udělal příliš krátky, takže jsem jej musel nastavit.
Doris: díky za pochvalu. Jako další jem umístil palubní odtoky. Vzhledem k mým nulovým sochařským schopnostech, jsem si poradil poněkud nestandartně. Aly výsledek není až zase tak špatný. Na řezání trubiček jsem použil přípravek - viz foto.
Pěkně jsi to vyřešil , já to budu muset taky doplnit na své RC. Kde, prosím Tě, sháníš ty tenké trubičky? Něco jsem zaregistrovala u nás v OBi, aly byly příliš hrubé.