Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 5 z 82 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 27 srp 2012, 16:45

Ahoj Radku! Zkoušela jsem tři druhy dřeva (ořech, mahagon a lípu), lišty měly tloušťku 1mm. Dýhu 0,5mm mám taky, ale poslední vrstvu obšívky potřebuji mít přávě 1mm tlustou. Nicméně jak jsem psala výše, na místech, kde bylo větší pnutí, to mělo tendenci papír rozvrstvit a tohle nechci v žádném případě riskovat. Nejvíc dělal neplechu mahagon. Pokud bych lišty lepila přímo na kostru a na tohle pak dala další vrstvu dřeva, bylo by to asi vhodnější, ovšem na papírovou základnu to je použitelné spíše na rovných dílech. Na Cleopatře, kde jsem udělala ze dřeva několik bočnic (wales), to po čase zapracovalo a musela jsem je strhnout a nahradit je papírovými. Lišty měly tloušťku 1 a 0,5mm, obojí dělalo na papíru neplechu v místech ohybu.

RC už čeká na poslední plaňkování, broušením se ještě důkladněji srovnal povrch, který už by i nyní šlo fóliovat s pěkným výsledkem. Podklad pro fóliování musí být dokonale hladký, protože fólie prokreslí úplně vše. :!:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 srp 2012, 21:42

Poslední vrstva obšívky postupně zakrývá přebroušený trup....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Je to docela fuška, ale dá se to. Plaňky je třeba velmi pečlivě vyřezávat. Ohýbám je s pomocí páry a zároveň si měřím zůstatek dosud neobložené plochy po celé délce trupu, aby tam byla +- stejná vzdálenost od poslední nalepené plaňky ke kýlu. Anglická obšívka je rozhodně náročnější na výrobu, ale myslím, že to zato stojí. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 28 srp 2012, 05:18

=D> =D> =D> Doris, nááádherná a precizní práce, moc se mi Tvá práce líbí
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 srp 2012, 18:55

Srdečně děkuji, Zdeňku, pochvala od Tebe je pro mne skutečnou poctou! :flower:

RC už má dokončenou poslední vrstvu obšívky na pravoboku, nyní mne ještě čeká druhá strana. Použila jsem opět kvalitní 1mm silný karton z krabic po Tamiyáckých modelech. :) I tato vrstva bude ještě nepatrně srovnána smirkem a poté celou obšívku přestříkám karosářským plničem, což je ideální podklad pro foliování. Stříkání provádím v několika slabších vrstvách, které po vytvrdnutí jemně přebrousím 1200-1500 vodním smirkem.
Zároveň zesílím kýl, přední a zadní vaz i kloun, aby bylo dosaženo odpovídající tloušťky dle plánů. Do trupu přidám dlouhé kovové profily v místech, kde budou podstavce.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nyní se ještě rozhoduji, jakou fólii použít na dolní část trupu; mám k dispozici tyto druhy "dřeva":

1.jpg
2.jpg

4.jpg
5.jpg

Barevné provedení trupu bude vycházet z dobových vyobrazení RC a dalších podobných lodí a také z informací z knihy Anatomy of RC.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 28 srp 2012, 21:11

Sledovat postup stavby z papíru je zážitek. Uznávám, máte to perfektně ošéfované. HLUBOKÉ UZNÁNÍ.... Papír je pro mne zatím Terra incognita - hic sunt leones, používal jsem ho pouze jako doplněk, ale vidím, že je to opravdu fantastický stavební materiál. Možná, v řadě případů, lepší než dřevo. (I když na dřevo nedám dopustit a nehodlám měnit).
Vracím se ještě ke stavebnicím, každá stavebnice je lepší nebo horší polotovar a záleží, zda k tomu člověk přistupuje jako lepič nebo modelář. Je dobře, že se nás u Karolínky sešlo víc, kteří si ji užívají a modelaří. S radostí sleduji ELKANA jak mu to odsýpá, a přitom nápaditě řeší nedostatky panartu, Vaše diskuse nad stavbou je pro mne hodně inspirativní. Smůla, že jsem dost vytížen(jak v práci, tak doma) a na modelaření si mohu nechat je hodinku denně(a to ještě ne vždycky). Takže stačím jen sledovat Vaše příspěvky a i když bych se rád zapojil, tak jaksi není čas.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 29 srp 2012, 08:00

Nejsem si zcela jistý, ale myslím si, že pod bílým nátěrem by neměla být tolik patrná struktura dřeva, jak je vidět na zobrazených fóliích. Alespoň na většině modelů je tento nátěr simulován bílou barvou (ve skutečnosti to není čistě bílá - anglicky off-white).
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 srp 2012, 08:49

To Honza: Děkuji Vám za pochvalu a komentář, těší mne, že se Vám má papírová práce líbí. Já si na tento materiál po 30ti letech praxe rovněž zvykla a i když má papír své limity, dá se z něj udělat opravdu mnoho pěkných věcí.
Co se týče RC, tak jak jsem uvedla na začátku vlákna - ráda bych ji postavila co nejvíc dle skutečné předlohy, takže se snažím dohledat korektních informací (což mne docela baví vzhledem k možnosti rozšířit si vědomosti a obzory i o skutečných lodích). Také jsem ráda, že se nás zde sešlo více, kteří jsme se do RC pustili. Je to príma a člověk má kolem sebe spoustu inspirace.

To marsalv: To je pravda. U předchozích modelů, kde jsem postupovala podobně, jsem samozřejmě fólie ještě barvila a upravovala washem, takže bělavý nátěr strukturu dřeva z velké části schoval. Fotografie, které jsem uvedla výše, představují vzorky fólií ve zvětšené podobě. V reálu je rytí i kresba dřeva na fóliích podstatně jemnější a více odpovídá měřítku modelu. Viz například RW:
http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... oto=165092
Když pak toto přetřete barvou, vypadá to zase trochu jinak:

011.jpg

http://www.papirove-modely.cz/galerie/f ... oto=144514

Na RC budu používat "dřevo" s jemnějším rytím, aby to odpovídalo co nejvíc měřítku.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 srp 2012, 22:46

Po několika hodinách boje s papírovými proužky jest hotovo. Na levoboku jsem zkusila udělat plaňky o něco širší, což by mohlo více odpovídat měřítku modelu. Ohýbání bylo pochopitelně náročnější, ale už mám celkem představu, jak budu dělat povrchvou úpravu z fólií, aby to co nejvíc odpovídalo anglickému typu obšívky. Ještě si projdu fotografie dobových modelů a podklady, než se do toho pustím. :arrow:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 srp 2012, 11:27

Pomalu přichází na řadu povrchová úprava modelu. Jak jsem uvedla výše, budu primárně vycházet z dobových vyobrazení RC + dalších podobných lodí a též z knihy Anatomy of the ship. Povrchovou úpravu budu řešit polepem z fólií, což se mi osvědčilo u všech předchozích lodí. Dolní část trupu opatřím bělavým nátěrem, obšívka nad čarou ponoru bude v přírodní barvě dřeva (žluto hnědý odstín) a na plaňkách bych chtěla naznačit imitace dřevěných kolíků. Bočnice/wales budou černé, taktéž i lišty v horní části trupu udělám v černé barvě, ornamenty na nich budou zlacené. Mezi těmito lištami bude širší pruh v tyrkysově modré barvě a zlacenou sochařskou výzdobou. Tento pás mohl mít i červenou barvu, jak vyplývá z malby Peregrine - viz obrázek níže). Záď RC zaznamená drobné úpravy; oproti informacím v Anatomy bude výzdoba v dolní části zrcadla pod okny malovaná (ne plastická), jak vychází z dobových vyobrazení i primárních zdrojů. Udělám i drobné změny v proporcích některý detailů, aby tyto více odpovídaly skutečnosti - později na to upozorním v průběhu stavby.
Pro inspiraci přikládám dobové malby od Johna Cleveleye a Petra Monamy
http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_P ... l_Caroline)_in_Two_Positions_off_the_Coast)_by_John_Cleveley_the_Elder.jpg

800px-John_Cleveley_the_Elder_-_Admiral_Byng's_fleet_getting_underway_from_Spithead.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ithead.jpg

John_Cleveley_the_Elder_-_The__'Royal_Caroline_'.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ine%27.jpg

col_gag_1696_large.jpg

http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings ... eley-14638
Monamy, Peter-726938.jpg

http://www.intofineart.com/htmlimg/image-44737.html
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 30 srp 2012, 12:00

To je docela síla, jak je na každým obrázku něco jinýho, všímám si třeba zábradlí a tvaru komínu.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 30 srp 2012, 19:04

To je fofr! Tímto tempem a při změně měřítka brzy budeš potebovat větší místnost na modely-taneční sál by byl ideální. Vidím, že ikdyž jde o plachetnici z poloviny 18.stol., tak se prameny až tak úplně neshodnou, takže tam je jistá variabilita ve stavbě.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 30 srp 2012, 20:54

Upozornění - výše uvedené obrazy nepředstavují jednu loď, ale čtyři různé jachty z 18. stol., proto ty rozdíly v konstrukci, detailech a vybarvení! Na prvním obraze je Peregrine po přestavbě z r. 1733, kdy byla přejmenována na Royal Caroline a toto jméno měla až do r. 1749. Poté jméno RC nesla nová loď, postavená v r. 1750, na třetím obraze. Na druhém a čtvrtém obraze jsou zcela jiné jachty - v období 1733-1760 jich bylo pět, každá jiná. Aby se jachty odlišily, měly některé červený a jiné modrý (přesněji tyrkysový) pás v horní části trupu (na tzv. opasnici, angl. sheer). RC z r. 1750 neměla červený pás, ale tyrkysový, jak jej zobrazuje Cleveley na třetím portrétu. Tento portrét RC byl namalován na královskou objednávku a představuje vynikající a hodnověrné vyobrazení lodi. Aplikovat na RC z r. 1750 detaily z jiných jachet neníí vhodné.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 srp 2012, 22:16

ELKAN: Je to přesně, jak upozorňuje Kpt.KL, na obrazech jsou různé lodě. Vložila jsem je sem pro inspiraci; já sama z těchto obrazů čerpám mnoho informací (nejen o vybarvení trupu, ale rovněž detaily takeláže, ovazy na stěžních apod.) a mohu si lépe vytvořit představu o tom, co je popisováno v knihách. Mohla jsem však uvést, že na malbách jsou různé lodě . #-o

hu-pa: No, čekám, kdy mne s tím už manžel vyrazí..... Věčně to mám rozložené skoro na celém stole; RC v tomto měřítku je už pořádně velká lodička a to mám ještě rozdělaný RW a Cleopatru. :)

Kpt.KL: Děkuji za upozornění, Kapitáne. Ráda bych postavila RC v podobě z roku 1750, tudíž se budu řídit tím třetím obrazem, jak doporučujete.

Dnes jsem dotáhla horní část obšívky (na pravoboku mi ještě kousek chybí), zítra celý trup přebrousím a stříknu plničem. Celková tloušťka obšívky je cca 3-4mm, trup už je pořádně těžký, ovšem velice pevný.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 31 srp 2012, 07:07

DORIS píše:No, čekám, kdy mne s tím už manžel vyrazí..... Věčně to mám rozložené skoro na celém stole; RC v tomto měřítku je už pořádně velká lodička a to mám ještě rozdělaný RW a Cleopatru.

Ahoj Doris,
neboj že by Tě vyrazil. Může být rád, že má tak šikovnou a hezkou ženu. A dycky se dá najít pěkné místečko kam hotový model umístit. Jak vlastně bude RC velká až tam nahodíš stěžně? Už teď to je pořádný kus nábytku. Jak jsem se na ni koukal, opět jsi překonala své dosavadní limity. Ale doporučuju potuplovat podstavec, nevím nevím, zda ty dřevěné sloupky její hmotnost udrží. Pokud bys to naklonila, mohly by u vrchu rupnout.
Drž se a opatruj se, ať Ti vydrží elán i zdraví!!
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 srp 2012, 08:47

Ahojky Pavle!
Děkuji za přání a milá slova. Co se týče velikosti modelu, tak odhaduji, že s čelenem bude měřit přes metr na délku. Výšku ještě netuším, protože bude záležet, zda tam budou brámové čnělky + plachty či nikoliv. Na třetím obraze v mém příspěvku výše má RC pouze dolní a košové plachty, nicméně v plánech Anatomy jsou i brámové. Takže záleží, co bude z historického hlediska správně. Model by měl odpovídat stavu RC z roku 1750.

No a podstavec určitě potupluji, lepší by byly kovové sloupky, ale z komerčních produktů se mi nic nezamlouvá. Jedině vysoustružit něco přesně na míru. Tady by se pak naskytla možnost použít kovové sloupky jako vodiče - jeden z dvojice drátků by se vnitřkem kýlu protáhnul k přednímu sloupku a vytvořilo by se pouze kontaktní místo na dosedací ploše kýlu k podstavci. Tím pádem by z trupu už nečouhalo nic. :idea:
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 5 z 82 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno