Opět po nějaké době zdravím všechny nadšence modeláře. Poslední dobou bylo spousty práce a povinností, ale tu a tam jsem se ke své lodičce zasedl a něco udělal. Jen fotit se mě nedařilo , pořád byl jiný program a když bylo trochu času, bylo už šero a fotky nebyly kvalitní! Teď k tomu co se mě povedlo. Konečně jsem osázel palubu vším co na ní podle stavebnice mělo být! Poslední co jsem zatím uděla bylo to, že jsem osadil všechny očka pro lanoví. Ostatně se můžete sami podívat! Postupně se začínám informovat o tom jak jsou provedeny stěžně, ráhna a plachty abych mohl posunout model zase o něco dál!
jelikož se pomalu chýlím ze stavbou lidi San Juan do cíle... sice velmi pomalu, ale jde to a pořád mě to strašně baví. Už pomalu pokukuju po dalším modelu. Proto se chci zeptat zda máte někdo zkušenosti ze stavebnicemi Sergal. Celkem se mě líbí Bounty http://www.modelylodi.inshop.cz/stavebnice/stavebnicelodi/historickeplachetnice/bounty%5B785%5D?ItemIdx=14. Není až tak drahá a snad někde na fórech sem vyčetl, že má dvojvrstvé plaňkování. Prosím napište jaké máte zkušenosti se Sergalem. Děkujuju!
Obecně podle odborných hlasů CaldelGraf - Jotika patří k nejlepším výrobcům modelů historických plachetnic. Osobně, kdybych byl schopen stavět dřevěné modely a hledal stavebnici této lodi, radši bych připlatil a koupil model od Jiotriky. http://www.shipwrightshop.com/shop/cont ... k/p32.html Radek
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
Ahoj, krásná loď a pokud mohu soudit (protože práci se dřevem nerozumím), tak moc krásně postavená. Ale když píšeš, že se se stavbou pomalu chýlíš ke konci, tak Ti nechtě musím vzít iluze - ono udělat správně a pořádně takeláž, je zhruba polovina práce na celé lodi. Takže spíše přeji pevné nervy a hodně trpělivosti, ať svou krásku zdárně dokončíš. Jo a přeci jen jedna technická - nestálo by za to přemalovat přemalovat dělové poklopy něčím, co by aspoň vzdáleně připomínalo dřevo a tam nechávat ten kov? Je to samozřejmě Tvoje loď, ale já bych řekl, že to poněkud kazí výsledný dojem a to je rozhodně škoda .
Nebereš mě iluze, moc dobře vím, že na lodi mě to nejtěžší ještě čeká. Spíš si vybírám dárek k vánocům od manželky(kupodivu neprotestuje ). Proto chci nový model. Na jaře mě čeká rekonstrukce, hypotéka atd...! Asi rozumíš, že pak dát skoro 5000 za model bude hodně těžké! Bohužel je taková doba. K těm střílnám... Já nevím mě přijde, že barvou stejně dřevěný povrch nedosáhnu a trochu sem mě nelíbí na lodi cokoliv natřené barvou. Je to jen můj názor, a proto ty střílny nechám tak ja jsou! Navíc jsem na netu našel spoustu fotek kde je San Juan postavený a všude jsou střílny kovové. Nedoážu posoudit jak by to vypadalo natřené! Ale díky za názor!
Tak určitě existují způsoby jak na nedřevěném povrchu vytvořit imitaci dřeva.Podívej třeba na Bonaventurův Soleil Royal.Ale na druhou stranu já bych to asi taky nechal takhle jak to máš.Mě se to tak líbí.Akorát mě to přijde trochu moc lesklé.Jinak pěkný.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. J.Cimrman . . . já se s tím nějak poperu . . .
Zdravím Vánoce modelářů čas, a proto bych se s váma rád podělil o novinky na mé lodi! Povedlo se mě zhotovit všechny stěžně a ráhna pro plachty! Nebylo to bohužel zadarmo, protože jsem si v plánech nevšiml správných roztečí a musel sem vyrobit skoro všechny spojnice stěžnů nad koši(omlouvám se všem odborníkům, že neznám dobré názvosloví - nechám se ale rád poučit) naštěstí to šlo celkem jednoduše a s výsledkem jsem spokojen! Taky jsem omotal stěžně nitěmi jako imitace lan. V tomhle případě bych taky rád uvítal radu jakou funkci tyhle "omotávky" stěžnů plnily. Zatím žiju v tom, že to mělo být nějaké spevnění stěžně aby se v prudkém větru nezlomil, ale opět se rád nechám poučit od Vás mnohem zkušenějších tady na fóru! Děkuju za rady a přikládám pár fotografii.(HNED JAK SERVER DOVOLÍ)
Zdravím, prosím Vás zkušené modeláře o radu. Už jsem přistoupil k tekeláži. Celkem to jde, ale jde to pomalu. Chtěl bych se zeptat jestli by mě někdo z vás nevysvětlil zprávný způsob vázání kladek k ráhnům. Nějak si to bastlím po svém vypadá to celkem dobře, ale mám problém, aby kladka byla blízko ráhna. Někdy se daří někdy ne. Způsob jakým to dělám je ten nejjednodužší co mě napadl prostě udělám dva uzlíky u kladky i u ráhna. Poraďte zda je to korektní způsob či ne. Jsem začátečník! (Obr. v příloze je můj způsob vázání sch.)
Konečně nastal čas, kdy mě skončili starosti s rekonstrukcí domu. Proto jsem po dlouhém, více jak roce, opět před sebe na stůl položil rozestavěný model San Juanu, foukl jsem aby se pod malou vrstvou prachu opět ukázala krásná španělská galeona. Když jsem to zhodnotil, zjistil jsem že i přes stěhování do přechodného bydliště a následné stěhování zpět (celou dobu San Juan putoval se mnou), se modelu nic nestalo a je v plné parádě připraven na dokončení! Tak mě opět můžete držet palce aby se mě můj první model povedlo dostavět. Snad mě můj 8 měsíční malý syn dovolí, abych se tu a tam po večerech věnoval tomuto krásnému koníčku.
Měl bych rovnou dotaz. Sice už mám lanové žebříky až na dva hotové, ale prosím o radu čím impregnujete lanoví...? Taky zda máte zkušenost s tím zda jdou žebříky dodatečně naimpregnovat po natažení, jak jsem psal 4 žebříky už mám natažené).... Děkuji za odpověď
Já impregnuji lana ředěným herkulesem v kombinaci s akrylovými barvami od Tamiye. U některých lan jsem ve finále použila i matný lak TS-80 odstříknutý ze spreje.