Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 5 z 108 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 09 dub 2017, 15:28

Děkuji všem za povzbudivé komentáře [-o< , moc si toho vážím a je to pro mne i skvělou motivací.
Práce jde pomalu, ale jak jsem kdysi už psala - dlouhá a trnitá bývá cesta k některým naším cílům....
Více jak tři dny jsem strávila na korekcích žeber, která po přiložení planěk místy netvořily plynulý rádius, ale nepřípustné zlomy nebo prohlubně. Zhruba polovinu z nich jsem musela vymezit pomoci proužků z kartonů různé tloušťky a nebo naopak seříznout. Musím upřímně říci, že tvůrce plánů Sussexu by se měl nad sebou zamyslet, pokud má ovšem vůbec čím, když má odvahu toto vydávat jako přesné plány..... Na druhou stranu i přes tyto velké nedostatky mi ten plán pomohl a ukázal směr, neboť nikde jinde jsem na solidní podklady k podobné plachetnici ze 17. století nenarazila. Beru to prostě jako ponaučení i možnost uplatnit své dovednosti, neboť zkušený modelář si musí umět vždy poradit....
Na rozdíl od předchozích modelů zde postupuji jinak - první vrstvu obšívky tvoří horizontální proužky (dříve jsem začínala svislými), které mnohem lépe vykreslí případné nedostatky, jež mohu ihned odstranit. Tím pádem už je obšívka krásně hladká a žebra nepolezou ven, jako je tomu na mnoha papírových modelech, kde se obšívka dělá ze svislých proužků. Hustá síť žeber + kartonové pásky, které vlepuji zevnitř obšívky (to je to "nevzhledné mezi žebry", co je vidět níže na fotkách....), vytvářejí velice pevnou konstrukci a již první vrstva obšívky je poměrně hodně solidní. Budou následovat ještě další dvě vrstvy do kříže nalepených planěk z kartonu. Rovněž jsem provedla přípravy pro usazení trupu na podstavec, kostra je v těchto místech výrazně zesílená + kovové čepy do ní vsazené dosahují až do výšky střední paluby a oba vedou v místě křížení podélného a příčného žebra.

7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 09 dub 2017, 21:36

Obdivuji Tvoji úžasnou rychlost =D> =D> . Škoda, že to takhle rychle neodsýpá ze dřeva.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 dub 2017, 18:09

marsalv: Děkuji za slova uznání. Ze dřeva bych to asi nedala, tam zas já obdivuji to umění, kterým Ty a další lidé tady disponujete. Papír je v tomto ohledu jednodušší matroš na práci.
První zesílená vrstva obšívky na levoboku už je dokončena, nyní pracuji na druhé straně. Povrch je díky použité technice plaňkování už natolik hladký, že bude třeba brousit jen minimálně. A mám také nového pomocníka.... :D

1.jpg
2.jpg

Podlepování planěk zevnitř pomocí pásků z kartonu sice nevypadá moc hezky, ale je to velice důležité pro zajištění dokonalejšího tvaru a také větší tuhosti konstrukce.
5.jpg
7.jpg

Zatím je to stále jen "ošklivé káčátko", ale už mu pomalu začínají rašit krásná peříčka.... :-D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 12 dub 2017, 07:20

Koukám a smekám,
popravdě nemyslím si že by ti v tvorbě mělo vadit dřevo, když tohle dokážeš v podstatě z papíru
jen zírám. Zároveň nechápu jak pěkně a zároveň rychle tvoříš já tu dřevěný Alert kutám už od 2014
a jsem tak sotva v polovině, navíc se vždycky dostanu k nějaké pasti kterou musím překonat a
vymyslet jak teprve zabere času.
Otázka je jestli ta rychlost stavění nesouvisí s těmi pomocníky, jestli by se to nakonec nedalo
definovat jako nepovolený doping :-D
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 12 dub 2017, 16:17

Doris, já prostě nestačím zírat. To je neskutečné, co ty dokažeš zvládnout za tak krátkou dobu,obdivuji tě. [-o< Moc se těším na pokračování.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 dub 2017, 10:47

Moc Vám děkuji za povzbuzení a milá slova, přátelé. [-o<
Do konce dubna mám volněji, pak už to bude s časem horší, ale stejně se i tak nyní přednostně věnuji detailingu na skutečných autech a k modelaření se dostanu tak na cca 3-4 hodinky denně. Obšívku na pravoboku už mám kompletní, v porovnání s předchozími modely je výrazně hladší i pevnější, brousit a srovnávat se bude jen minimálně. De facto by už stačilo položit jen jednu vrstvu finální obšívky, což ještě uvážím. Protáhla jsem kablík, který bude napájet LEDky osvětlující kajuty i další části modelu.
1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
2.jpg

Nyní mne čeká projekce dílů nad čarou ponoru + osazení palub a také musím nějak vhodně navrhnout záď. Mám dvě verze a nejsem sto se rozhodnout, kterou použít, aby to bylo historicky přesnější.

Vzhled zádě/zrcadla + bočních galerií dle malby od Humphrey Valea je hezký, ale vrtá mi hlavou ta jediná řada velkých oken (jsou tam sice ještě dvě maličká o patro výš), ale na tak velkou trojpalubní loď mi přijde ten prostor zádě málo využitý a předpokládala bych tam minimálně 2 velké kajuty nad sebou, jak je vidět na kresbě od Van de Veldea - ostatně takto jsou provedené i dobové modely z toho období - samozřejmě beru v úvahu, že jsou to zase o něco větší lodě I.třídy.
Pak je ještě otázkou tvar bočních galerií, kde mi absolutně nesedí válcovité provedení na všech modelech RK, které jsem dosud viděla.
RK1.jpg
x_fd0a00db.jpg
hms rk.jpg

Když se pozorně kouknu na tu malbu, taky ty galerie jsou prostě plošší a nevyčuhují až tolik do stran jako na těch modelech.

HMS Royal Katherine.jpg

Takže po delších úvahách mi z toho vycházejí tyto varianty:

1)Udělat záď i galerie dle malby od Humphrey Vale - jedna velká kajuta mezi střední a horní palubou, ale boční galerie budou plošší - asi jako je vidět na kresbách od Van de Velda nebo na dobových modelech - např. Saint Michael 1669. Pro tuto verzi mám k dispozici čitelnější podklady pro zhotovení bočních galerií a také výzdoby.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

2) Zrealizovat vše podle kresby Van de Veldea a udělat tam dvě velké kajuty nad sebou a taktéž i vzhled bočních galerií tomu přizpůsobit. Otázkou pro tohle provedení je boční výzdoba po celé délce trupu, kterou kresby nezachycují - já bych ji tam však chtěla mít. Skutečně tam nebyla a nebo ji malíř prostě jen nezachytil na svých kresbách?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Co myslíte Vy, co bude vhodnější? S největší pravděpodobností zrealizuji tu první variantu, pokud do té doby nenajdu přesnější info. Na stavbu mi je to vcelku jedno; jak se mi něco líbí, tak to vždy nějak udělám, i když je to třeba náročnější.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 dub 2017, 11:23

A jedeme dál..... :) Rozdělení otvorů střílen na dolní palubě vycházelo překvapivě dobře, musela jsem vyřezat jen pětici žeber. Šablony pro levobok už mám taky připravené, takže to bude pěkně odsýpat. Hezky se začíná rýsovat i tvar zádě.
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Nyní jdu na střední palubu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirrello » 15 dub 2017, 15:06

Nádhera. Respekt 8-)
Mirrello

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 15 dub 2017, 16:11

To je ale úprk... :) :) Krásně se Ti to kulatí.. =D>

Moc rád bych Ti poradil Doris s variantou stavby, ale to už je na mě moc tvrdý oříšek, určitě se budeš muset rozhodnout sama. :cool: Co ale vím, tak každá varianta bude u tebe správná a také náležitě odborně zpracovaná!! [-o< O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 dub 2017, 20:18

Děkuji Vám za komentáře, mám radost, že se Vám model líbí.

Ondras: Budu pravděpodobně dělat první variantu, jaká je vidět na té malbě.
Přidala jsem další patro a už se dostávám na horní palubu. Zítra mně čeká nejsložitější díl, kterým tvar levoboku dokončím.

5.jpg
4.jpg
1.jpg
3.jpg
2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 15 dub 2017, 21:03

Doris nepracuješ náhodou u dálniční policie ? Tvoje tempo je vražedné =D>
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 15 dub 2017, 21:17

Nezbývá mi než tiše závidět, jak Ti to roste. Já se za tři čtvrtě roku na NL dostal tam, kde Ty jsi za měsíc. Nezbývá nic jiného než se těšit na pokračování.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 16 dub 2017, 06:33

Nejhorší je, když víš, jak to udělat a pak hledáš podklady a na každém je něco jiného. :? No a teď - babo raď. Pak nezbývá, než se k jedné variantě s těžkým srdcem a otázkou - je to správně - přiklonit.
Na druhou stranu by Ti asi někdo těžko dokazoval, že to je špatně, ne ?
Co Ti strašně závidím, je ta rychlost stavby.
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 16 dub 2017, 09:15

Doris, roste ti to pod rukama přímo skvěle. Je radost to sledovat. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 dub 2017, 10:53

Moc Vám děkuji za milá slova, přátelé, Vaše komentáře mne hodně těší a motivují k dalšímu tvoření.

.MG. píše:Doris nepracuješ náhodou u dálniční policie ? Tvoje tempo je vražedné =D>

Connie píše:Doris, roste ti to pod rukama přímo skvěle. Je radost to sledovat. =D>

Teď to přibývá rychle,ale až se začne dělat na drobotině, pojedu spíše jak šneček.... :D

honza čižule píše:Nezbývá mi než tiše závidět, jak Ti to roste. Já se za tři čtvrtě roku na NL dostal tam, kde Ty jsi za měsíc. Nezbývá nic jiného než se těšit na pokračování.

Tak nyní mám na to poměrně dost času, nicméně od května nastupuji do nové práce a povinnosti mi ten čas na záliby značně zredukují. O to víc si pak člověk toho váží, když může na chvilku sednout k modelům a něco nového udělat.

kopape píše:Nejhorší je, když víš, jak to udělat a pak hledáš podklady a na každém je něco jiného. :? No a teď - babo raď. Pak nezbývá, než se k jedné variantě s těžkým srdcem a otázkou - je to správně - přiklonit.
Na druhou stranu by Ti asi někdo těžko dokazoval, že to je špatně, ne ?
Co Ti strašně závidím, je ta rychlost stavby.

To je vždy dilema, ovšem jak píšeš, těžko dokazovat, že to zrovna vypadalo tak či onak. Vyloženě nechci dělat nesmysly, ale pokud nemám k dispozici jasné info o předloze, tak vlastně ani nevím, že to mohlo v reálu vypadat jinak a nijak mne to tím pádem netrápí. U těchto modelů plachetnic je každý model vlastně originál a je tak trochu i rukopisem jeho tvůrce. Ještě jsem nenašla dva autentické modely, prostě každý to staví v dobré vůli, jak uzná, že je to O.K. , a také, co je schopen vytvořit.

Základní obšívku a tvar pravoboku už mám zachycený, po kompletaci levoboku se pustím do projekce zádě. Ta se mi už hezky rýsuje a proporcionálně sedí dle malby i dalších podkladů vhodných k implementaci na RK.

1.jpg
2.jpg
4.jpg
3.jpg

Pro zajímavost uvádím některé parametry modelu v této fázi stavby - délka trupu od špičky klounu až po hranu zádě je 97cm a hmotnost činí téměř 3kg. Na podlepování a slepování dílů jsem zatím spotřebovala 350g Herkulesu a na průběžnou impregmaci kartonu téměř 0,75l akrylového auto-laku (proto jsou na trupu ty tmavší fleky, které vykresluje lak v místech, kde jsem přetírala spoje lepidlem).
Naposledy upravil DORIS dne 16 dub 2017, 22:45, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 5 z 108 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno