Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 38 z 108 • 1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod BestDrifter » 15 črc 2018, 19:03

Já to dnes viděl naživo a vůbec nechápu jak se dá něco tak nádherného vytvořit. Tohle je úplně jiná liga modelaření, protože Ty dokážeš udělat prakticky z ničeho opravdový skvost. Slova obdivu jsou právem zasloužená. Tvoje RK bude absolutní pecka a světový unikát.

Hodně elánu a zdraví do další práce přeje Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 17 črc 2018, 12:17

Ahoj Doris

po dlouhé době jsem se dostal na fórum a nestačím se divit. Jak psal Ondra, sedím s otevřenou hubou a od kroucení hlavou mě bolí za krkem. :shock: :o :shock:
Tvá výzdoba je naprosto nepřekonatelná. Stále víc posouváš laťku u svých výtvorů k naprosté dokonalosti.
[-o< [-o< [-o< =D> =D> =D>
Jirka
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 19 črc 2018, 15:50

Zdravím Doris, tady jsou slova zbytečná. Jen žasnu a tleskám. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 črc 2018, 08:20

Ahojte přátelé,
děkuji Vám všem za slova uznání a podporu, moc mne to potěšilo. Jsem ráda, že se Vám moje práce líbí.

Jirka74 píše: ......Stále víc posouváš laťku u svých výtvorů k naprosté dokonalosti. Jirka

Je to tak - možnost učit se a tím i zlepšovat své schopnosti a dovednosti je velkou motivací. Jak pravil jeden moudrý člověk - učení má hořké kořeny, ale přináší sladké ovoce.

S modelováním nyní pokračuji jen po chvilkách, ale i tak to postupně dostává fazónu. Modeluji výzdobu pro zábradlí galionu a karyatidy, jež budou zdobit čelní přepážku - tady se inspiruji výzdobou dobových modelů, neboť na Valeho malbě jsou detaily na čelní přepážce zcela nečitelné.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 22 črc 2018, 09:33

Úžasná drobotina. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 črc 2018, 20:15

Díky Connie. Je to docela pohodová práce.

Další elementy výzdoby zábradlí na pravoboku jsou již na svém místě a nyní mne čeká totéž na levoboku. Čím dál víc se to podobá předloze, což mne těší, byť některé proporce své RK upravuji dle dobových modelů a dalších podkladů. Ne vše na Valeho malbě je košer.
Některé dílky jsou nalepeny jen zkusmo a prodělají ještě změnu.

1.jpg
3.jpg
8.jpg
9.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 23 črc 2018, 06:38

ta příď to je prostě nádhera
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 črc 2018, 17:50

Děkuji za pochvalu!

Dokončila jsem ozdobné sloupky a obvodovou výzdobu na zábradlí levoboku a vymodelovala zbývající čtyři karyatidy pro horní část čelní přepážky. Všechny jsem ztvárnila jako ženské postavy v elegantních dlouhých šatech. Mezi nimi budou 4 střílny a propracované panely s výzdobou - zatím ale nevím, jaké motivy použiji, z Valeho malby je nelze identifikovat.
Některé detaily výzdoby na zábradlí jsem pozměnila a použila vhodnější dílky. Víc mi to tak sedí dle předlohy i dobových modelů, z nichž čerpám inspiraci.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
7.jpg

Ještě mne čeká spousta drobných korekcí a dodělávek především v místech spojů vertikálních sloupků zábradlí, než to bude vše, jak se patří.

Stavební dozor :-D :
10.jpg
11.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 črc 2018, 08:43

Doladila jsem spojovací dílky mezi ozdobnými sloupy zábradlí a provedla retušovací práce. Za denního světla se mi povedlo udělat lepší fotky, jak model aktuálně vypadá:
11.jpg
9.jpg
8.jpg
4.jpg
3.jpg
6.jpg
7.jpg
0.jpg

Kamarád mi zhotovil na 3D tiskárně grating z ABS plastu, který bych mohla použít místo stávajícího dřevěného roštu na přídi. Na většině dobových modelů je mřížovina, která mi tam vizuálně sedí víc. Zatím ještě počkám, ale láká mne to předělat. :idea:

2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 črc 2018, 16:05

Stále častěji přemýšlím nad tím, zda výzdobu na RK patinovat a nebo ponechat čistou? :-k Manžel mi říká, abych patinovala jen velmi jemně a snad jen trošičku bych mohla zvýraznit detaily a rytí pomocí ředěné barvy. U předchozích modelů mi přijde, že je to až moc.... V porovnání se SoS výzdoba na RK doslova září a naopak u SoS mi přijde až moc utlumená patinovacími barvami. Ono je vidět i ten pokrok, jak se člověk postupně v té sochařině zlepšuje.... 8-)

9.jpg
8.jpg
7.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 29 črc 2018, 19:23

Kdybych si měl vybrat, tak ten SoS vypadá velmi realisticky, patina parádní ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 29 črc 2018, 21:31

Tedy Doris, to je darda !!! Pročtení Tvého vlákna si vždy nechávám až na konec a bohužel někdy je toho tolik, že to najednou ani nestíhám. Teď mám dovolenou a přelouskal jsem 6 stran Tvého úžasného tvoření a pátrání.
Na jachtě jsem také nějaké ozdoby měl a jejich tvorba mi zabrala víc času, než zhotovení celé lodě :) .
Proto smekám před Tvými ozdobami, jejich množstvím a provedením - já bych to měl na 10let :lol: , o provedení nemluvě.
[-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 29 črc 2018, 21:54

Krásný "čumáček" Tvé lodi Doris!!!! :cool: :cool: :cool: 8-[ V řádech na soutěže se preferuje stavba modelu jako nové lodi z loděnice, což by znamenalo nové zlacení bez "stářífikace.." Také se mi osobně líbí více starší patina lodi ošlehané větrem a vlnami.. Takže palec nahoru pro nepřehnanou patinu!! ;-I ;-I O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 01 srp 2018, 16:38

Zdravím Doris, určitě bych se přikonila k názoru tvého manžela a volila velmi jemnou patinu. Určitě si s tím dokážeš poradit. Máš to zkrátka super. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 srp 2018, 15:56

Děkuji Vám všem za komentáře, náměty a milá slova, přátelé. [-o<

Patina výzdoby na RK bude tedy decentní. U SoS jsem používala jinou barvu pro zlacení, která měla vysoký lesk a kovový efekt, takže tam bylo výraznější patinování nutné.

Ad pravidla na soutěžích - byla jsem s nimi obeznámena a musím přiznat, že je neberu moc vážně a v mnoha ohledech je ani neuznávám, protože v nich často nejde o stavbu modelů podle skutečnosti, ale preferuje se shoda s modelářskými plány, i když mohou být totálně mimo. Úpravy modelu, které by vedly k jeho věrohodnějšímu provedení a tedy odchýlení od plánů, je nutné odůvodnit a je na porotcích, zda toto uznají či nikoliv. U papírových modelů je například nepřípustné je barvit nebo dokonce papír polepovat fóliemi, jak to dělám já, jenže mne jde především o výsledek a trvanlivost. Potisk na vystřihovánkách bývá nic moc a za pár let je to vybledlé a vyšisované. Samozřejmě, je to každého věc, jak si model postaví a co preferuje. Já mám v této věci jasno a "výstavu" modelů mám celoročně doma. Je přístupná všem seriózním zájemcům i milovníkům lodí. :wink:

Ad náročnost provedení modelování ozdob - někdy to jde krásně, ale občas se s tím taky docela potrápím. Kór nyní, jak je vedro a modurit je až moc měkký. Nebo když nemohu najít vhodný motiv, což je u stavby RK poměrně častý problém. Čelní přepážka je na Valeho malbě tmavá a motivy ani detaily výzdoby není možné identifikovat. Takže hledám inspiraci u jiných lodí, zkouším to vymodelovat a přiměřit k modelu, jak to bude vypadat. Nyní jsem třeba zamrzla navzdory horkému počasí :-D a ne a ne se trefit s motivem do toho největšího panelu na čelní přepážce. Nakonec jsem zvolila plastiku rytíře na koni se vztyčeným mečem.

Zhotovení této plastiky mi trvalo cca 4 hodiny, ovšem než jsem se dopracovala k tomuto motivu, zabralo mi to poměrně dlouhou dobu.... Mimochodem, zkuste si k monitoru přiložit pravítko a zmenšit fotky do reálného měřítka, jak jsou ty ozdoby skutečně velké. Podotýkám, že při modelování lupu ani jiné pomůcky pro zvětšování nepotřebuji, zrak mi zatím slouží bezvadně. Vylepšená technologie mi zároveň umožňuje jemnější i preciznější provedení výzdoby, než tomu bylo u předchozích modelů.

2.jpg
9.jpg
6.jpg
8.jpg
5.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 38 z 108 • 1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno