Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 37 z 82 • 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2013, 17:38

Děkuji moc za pochvalu, jsem ráda, že se Ti má práce líbí!
Mne ty pumpy na RC taky připadají hodně nízké na to, aby měly vývod nad palubou. :-k Vzhledem k velikosti skutečné RC a tudíž i výšce jejího trupu nad vodní hladinou (na modelu to bude po osazení zábradlí na středolodí činit cca 6cm - to je zhruba 2,5m ve skutečnosti), bych možná vodu nabírala pomocí vědra, které bych přivázala k provázku a spustila podél trupu. Nicméně nejsem námořník a tohle jsou jen mé laické názory. ](*,)
Zatím jsem tahala pomocí provazu jen kýbl s barvou do výšky cca 10m, když jsem natírala střechu na baráku. A šlo to v pohodě. :)

Na přídi jsem dokončila výzdobu krakorců; některé drobnosti jsem změnila, aby to víc odpovídalo obrázkům z Anatomy. Také jsem doladila zadní část sošek - především hlavy obou dívek.
Takto to vypadá nyní na denním světle:
031.jpg
035.jpg
043.jpg
064.jpg
066.jpg
068.jpg

Gratingy jsou již nařezané na správné rozměry a vybroušené do obloučku. Nyní je budu vsazovat do rámů z ořechového dřeva.

010.jpg
013.jpg
037.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 23 dub 2013, 20:58

Ty mřížky vypadají suprově! Jenom by mě zajímalo, jak jsou dělané - dva hřebínky zaklesnuté do sebe nebo hřebínek s lištami, z fotek to není zřejmé.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 23 dub 2013, 21:23

Ta výzdoba krakorců je nádhera [-o< [-o<
Holt,kdo umí...... =D>
Gratingy byli takto do obloučku,nebo byli rovné? Na fotkách modelů jsem zatím vyděl jen rovné :-k
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 dub 2013, 14:39

Děkuji moc za Vaše komentáře, přátelé!
marsalv píše:Ty mřížky vypadají suprově! Jenom by mě zajímalo, jak jsou dělané - dva hřebínky zaklesnuté do sebe nebo hřebínek s lištami, z fotek to není zřejmé.

Také jsem byla mile překvapena kvalitou, když mi gratingy od pana Miroslava dorazily. Já bych je tak hezky nedokázala vyrobit. Proto obdivuji, jak jsi je zvládnul udělat Ty. [-o< [-o<
Přikládám fotky gratingů, jak vypadají zespodu - je vidět, že pro jejich výrobu byly použité hřebínky a do nich napříč vsazené lišty.
003.jpg
004.jpg

Standa12 píše:Ta výzdoba krakorců je nádhera [-o< [-o<
Holt,kdo umí...... =D>
Gratingy byli takto do obloučku, nebo byli rovné? Na fotkách modelů jsem zatím vyděl jen rovné :-k

Děkuji moc za pochvalu, snažila jsem se, jak jen to šlo. :)
Gratingy na RC byly mírně do obloučku, na plánku z Anatomy to je trochu vidět ( obrázek C16/2):
gratings.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 25 dub 2013, 09:55

Mám velkou radost, že se Vám tak daří, opravdu jsem rád, že stavíte Karolínku, a že jste takový kus přede mnou, každý Váš příspěvek je neskutečnou inspirací a pobídkou do další činnosti(momentálně jsem od modelaření odstaven prací na dost zajímavém vývoji přepravky. Snad ještě dva tři týdny modelářského půstu ustojím).
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 dub 2013, 08:08

Zdravím, pane Honzo! Moc Vám děkuji za milá slova a podporu. Těší mne, že se Vám má práce líbí. A stejně tak se těším na pokračování Vaší stavby RC, preciznost a kvalita Vaší práce je parádní!

Povinností a dřiny kolem domu nepochybí + blíží se období maturit, tak času na záliby je minimum. Stavba Karolínky se sice zpomalila, ale celkem dost listuji v knížkách a hledám nové možnosti, jak to či ono na modelu vyrobit lépe. Kamarádi ze slovenského Papermodelers.sk mi nasadili brouka do hlavy ohledně provedení ponorových stupnic. Ty jsem původně dělala z papíru, kdy jsem vystřihla obdelníčky s číslicemi a nalepila je k vazům. Usnadnila jsem si tím sice práci, ale nevypadalo to ideálně. ](*,) Číslice byly v reálu obvykle plechové a přesně vyřezané, viz odborný popis ponorových stupnic v příspěvcích od Kpt.KL:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 0#p1436217
Nakonec mi to nedalo a pustila jsem se do (doufám, že tentokrát už poslední :D ) předělávky ponorových stupnic. Nové číslice dělám z pásků nařezaných z červené fólie. Mají šířku max 0,5mm. Jde to pomalu a vyžaduje značnou trpělivost a neustálé měření, ale musím konstatovat, že jsem s výsledkem nyní spokojenější. Bílé okraje papírových obdelníčku jsou nadobro pryč a číslice působí podobně, jako ty plechové u skutečné lodi:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Z fotografií je patrný i postup práce, nejprve byly nalepeny horizontální lišty a mezi ně pak vlepeny číslice. Po dokončení jsem vše prohřála teplým vzduchem, díky tomu fólie dokonale přilnou k podkladu. Vyrobím znovu i ty bílé číslice nad čarou ponoru, aby vše vypadalo stejně.

Dále jsem upravila pozici lodních pump - jsou posunuty blíže ke stěžni, jak je možné vidět i na některých muzeálních modelech. Nyní je kolem nich ještě o něco více místa pro pohyb posádky:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

A konečně jsem sestavila i rámy ke gratingům a usadila je na palubu. Snažila jsem se ztvárnit rámy přesně dle plánů z Anatomy of RC. Tyto díly jsou kompletně ze dřeva.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

055.jpg
065.jpg
072.jpg
073.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 dub 2013, 15:25

Takto vypadá předělávka ponorových stupnic v průběhu práce; sundávání některých zalakovaných číslic už bylo komplikovanější. Nechtěly dolů...., ale nakonec musely!! :D Levou stranu předního vazu i klounu bylo nutné opatřit novým nátěrem, protože číslice s sebou vzaly i kusy barvy. Nyní už je vše opravené a vypadá to zase k světu.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
095.jpg
091.jpg

076.jpg
083.jpg
086.jpg
098.jpg
087.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 27 dub 2013, 15:52

Tak to mi povídej,právě jsem dokončil práci na zahradě.Tedy pro dnešek.A teď grilovačka 8)
Ty ponorové stupnice jsou teď opravdu lepší,při zpětném pohledu na fota je ten rozdíl velký.Určitě se ta piplačka předělávačka vyplatila! =D> A gratingy jsou fakt supr. [-o< [-o<
Tak ať se dílo daří i nadále!
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 kvě 2013, 10:25

Ahoj Stando, děkuji moc za milá slova a těší mne, že se Ti má práce líbí.
Doufám, že jste si užili grilovačku ;-I , my jsme taky grilovali a vychutnávali jarní pohodu s přáteli.
Jsem rovněž ráda, že jsem ty ponorové stupnice předělala, fólie se ukázaly jako ideální materiál pro jejich výrobu. U stovkového měřítka by to bylo těžší, ale věřím, že rovněž realizovatelné se solidním výsledkem. Zkusím to časem na Victory.

Stavba RC je nyní zastavena, ale chtěla bych s ní zase pokračovat, jak to bude možné.
Mějte, prosím, strpení a ať se Vám dílo daří.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 02 kvě 2013, 11:54

vsetci vieme ze maturita je fraska tak prd na to a pokracuj na tomto poklade :-D mala by si si zalozit lodiarsku firmu
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 kvě 2013, 13:16

Ty stupně teď vypadají mnohem lépe, za tu námahu to stálo. ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 kvě 2013, 18:09

turbo32 píše:vsetci vieme ze maturita je fraska tak prd na to a pokracuj na tomto poklade :-D mala by si si zalozit lodiarsku firmu

Díky za povzbuzení, maturita není problém, i když jak jsem koukala na ty testy, kroutila jsem nechápavě hlavou nad "kreativitou" jejich tvůrců a studentům jsem tuhle zkoušku dospělosti vůbec nezáviděla.
ELKAN píše:Ty stupně teď vypadají mnohem lépe, za tu námahu to stálo. ;-I

To mne moc těší a děkuji!

Přináším aktuální fotky RC, na níž jsem ještě stihla doplnit zvonici. Lodní zvon jsem sehnala zde: http://www.modelylodi.inshop.cz/doplnky/zvony/
Měřítku RC nejvíce odpovídal ten 8mm, je vyroben velmi kvalitně; celkově jsem se zbožím od pana Zdeňka Čejky hodně spokojená. Lodní zvon ještě opatřím drobnou výzdobou, ale to je zatím v nedohlednu. Pro tuto chvíli se s Vámi loučím.

026.jpg
037.jpg
042.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 03 kvě 2013, 19:08

Loučíš.....??? :cry: To snad ne,alespoň ne na dlouho :D
Ale ta zvonice je nádherná,ta se povedla =D>
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 kvě 2013, 07:59

Také doufám, že brzo budeš na Tvé Karolíně pokračovat.
Zvonice se Ti moc povedla, a hlavně se mi líbí přirozené osvětlení interiérů, je vidět, že v tom máš velké zkušenosti..... =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 10 kvě 2013, 07:58

No, já taky doufám, že to loučení není nadlouho. Moc rád sleduju, jak pokračuješ a jednou bych někde moc rád shlédl ten model v reálu.
MAT

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 37 z 82 • 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno