Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 36 z 82 • 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod marsalv » 17 dub 2013, 10:47

Moc pěkné!! :shock:
K otázce umístění odtokového otvoru - více bych se klonil k umístění podle obr. B3, tedy nad úrovní paluby. Vedou mě k tomu dvě věci - 1. v mě dostupné literatuře (Mondfeld, Goodwin, Boudriot) je u tohoto druhu pumpy uváděn odtok vždy nad úrovní paluby, 2. odtok vody z lodi byl prováděn odtokovými otvory v úrovní paluby nebo těsně pod - viz obr. C1/1 - nedokážu si představit, jak by bylo provedeno napojení kanálku z obr. C17 na tento odtokový otvor.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 17 dub 2013, 14:16

Už se těším na video :-D
Jinak, jako vždy, nádherná práce =D> =D> =D>
A jak píšeš, jaro je opravdu tu,už lítám po zahradě, hrábě, rýč apd. A ještě břibude práce na baráku.Ale na modelařeni si trochu času vždy najdeme, že? :-D
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 20 dub 2013, 10:39

No, pokud jde o odtokový kanálek, kde by v trupu lodě vyústil? Z boku jsou jen čtyři otvory odtoku z paluby, takže bych se asi spíš přiklonil k odtoku z pumpy na palubu....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 dub 2013, 12:40

Děkuji Vám za komentáře a náměty, přátelé!
Pro Standu: No to mi povídej, v posledních dnech nevím, co dřív... :uff: Ale na druhou stranu neměnila bych, byť je na venkově spousta dřiny. Projít se bosky v trávě, jen co vyjdu z domu, utrhnout si ovoce přímo ze stromu, cítit vůni květin a probouzet se za zpěvu ptáků, to je něco, co bych ve městě nikdy neměla....
Videa s pracovními postupy časem natočím a vložím na Youtube, ať je to k užitku pro všechny.

ELKAN + Marsalv: Také jsem zbystřila, když jsem tam ta kolečka před pumpami viděla. V literatuře jsou odtoky často zakresleny nad úrovní paluby, ovšem tvar pump se různě liší a ani jeden obrázek v pro mne dostupných knihách nekorespondoval s pumpami, které jsou na RC. Zde se naskytuje otázka, proč tedy autoři knihy tento odtok na detailním obrázku C17 zakreslili pod palubou a krom obrázku B3 není jinak nikde zakreslen, že by měl být nad palubou? Ještě mne napadlo, zda se na obrázku B3 jedná skutečně o odtok a nebo je to železný kruh za dělem (který jsem v obrázku níže označila zeleně). Přesně v tomto místě se totiž onen železný kruh nachází a při pohledu zepředu na čelní stěnu hlavní kajuty to pak může klamat. :-k :?:
Já osobně se domnívám, že odtok mohl být veden pod palubou a byl napojen do otorů v bocích, které vycházejí téměř přesně v jedné linií s pumpami. :idea: Můj úsudek je možná chybný, nicméně pokud by voda vytékala přímo na palubu, byly by prostory kolem dveří ke schodišti a vstupu do hlavní kajuty smáčené proudem vody a asi by se to královské rodině moc nezamlouvalo. Navíc na levoboku je točité schodiště, které by stálo odtékající vodě v cestě. Z praktického hlediska bych tedy odtoky vody v tomto místě vedla pod palubou, ale zda to tak bylo realizováno na skutečné RC, netuším. :-k

RK23.jpg
Zde například žádné odtokové trubičky z pump nevycházejí.

odtokové kanálky nebo kovová očka.jpg
Označená kolečka jsem zpočátku považovala za odtokové kanálky pump, ale nyní si myslím, že jsou to spíše ta kovová očka v palubě, jež jsem označila i na předchozím obrázku.

RK26a.jpg
Přikládám ještě jeden obrázek z Anatomy, kde jsem rovněž označila kovová očka podobného typu. Jeví se naprosto stejně jako ty, které jsou na obrázku výše. Vypadá to tak, že autoři zakreslili na obrázku B3 kovová očka, která se mohou na první pohled jevit jako odtoky z pump. Toť můj názor.

Každopádně pokud by měl být odtok nad palubou, tak není problém tam to vyústění dodělat. Horší by bylo to sundávat.

Na modelaření mám nyní poměrně málo času, postupně osazuji kovové kroužky na palubách a konečně jsem se odhodlala k odvrtání otvorů pro kotevní lana a jejich obložení ( k tomu jsem použila ořechové dřevo, jemné obloučky nad otvory jsou z moduritu).
023.jpg
028.jpg
037.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zároveň bych chtěla velice poděkovat Radkovi http://www.radekshipmodels.cz/cz/ za zajištění a spolehlivou dodávku kladek a dalšího příslušenství, které budu ke stavbě RC potřebovat. Příští týden mi ještě dorazí CNC gratingy, které mi vyrobil a daroval pan Miroslav Rybus z Polsky, jehož obětavé pomoci si velice vážím, neboť já nedisponuji téměř žádným nářadím pro přesnou a kvalitní práci se dřevem a právě gratingy bych musela vyrobit jen jako imitaci z papíru a fólií.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Přiobjednala jsem si větší CNC kladky dle měřítka RC. Jsem ráda, že Radek nabízí i kulaté CNC/deadeyes v rozměrech odstupňovaných po 1mm (u nás jinak nejsou nikde jinde k sehnání); pro Karolínku jsem se rozhodla použít tento typ propracovanějších kladek. Výbornou kvalitu těchto doplňků si pochvalují i modeláři ze zahraničí. Pro přední stěžeň použiji 6mm deadeyes, pro hlavní 7mm a pro křížový/zadní stěžeň 5mm. Zkoušela jsem to poměřit dle plánů z Anatomy, propočítat dle dostupných tabulek a návodů (některé najdete rovněž na stránkách BRadka) a vyšly mi +- tyto rozměry.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Naposledy upravil DORIS dne 30 dub 2013, 06:46, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 dub 2013, 19:13

Dotáhla jsem kotevní krakorce (angl. cathead), ještě k nim vymodeluji výzdobu a podpěrné sošky + osadím kovová očka. Horní část trupu na přídi je již začištěná, lišty jsou z vrstveného kartonu (používám k tomu hladké černé složky tloušťky cca 0,4mm, které jsou běžně k sehnání v papírnictví), povrchovou úpravu tvoří fólie se strukturou dřeva.
RK21.jpg
009.jpg
010.jpg
011.jpg
013.jpg
018.jpg
020.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 21 dub 2013, 20:38

Ty krakorce se Ti moc povedly [-o<
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 dub 2013, 23:21

Krásná práce! =D> =D> =D>
Jinak s odvodem vody od pump máš asi pravdu, když koukám na ty obrázky.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2013, 07:10

Moc Vám děkuji za ohlasy, přátelé, velice si toho vážím!
Marsalv: Inspirovala jsem se hodně i ve Tvém vláknu. Tvé postupy práce jsou velmi přínosné. [-o< ;-I
ELKAN: Podobně jako u Marsalva nacházím hezkou inspiraci i u Tvé stavby RC. Jsem ráda, že se nás zde sešlo více, kteří této krásné plachetnici neodolali. 8) S pumpami jsem zpočátku znejistěla, když jsem na obrázku B3 viděla ta kolečka, která jsem považovala za možné odtoky (v knihách jsou totiž často zakresleny nad palubou a to mne zmátlo), ale pak jsem si všimla, že železné kruhy jsou stejným způsobem zakresleny i na jiných obrázcích. I z praktického hlediska mi přijdou odtoky pravděpodobnější pod palubou. Ona ta podpalubní voda, která vytékala z pump, nebyla čistá a nejspíš ani bez zápachu, když si vzpomenu na knihu Pochmurný ostrov....
Jinak pokud se pustíš do předělávky těch pump, tak jejich výroba dle plánů z Anatomy je poměrně snadná a modelu určitě přidají na kráse a kvalitnějším provedení. ;-I Je škoda, že výrobci stavebnic používají velice často univerzální díly, aby si ušetřili práci i náklady. :(
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 22 dub 2013, 07:19

Nádhera !! - ty kladečky na krákorcích jsou "jak živé" :D
Když koukám na ty Tvoje pytlíčky "blešek" jak říká přítelkyně, tak teď mi taky dorazila obálka od Radka. Mám s ním taky velmi dobré zkušenosti, a jeho sortiment blešek je dost rozsáhlý. Vůbec jeho stránky mi hodně pomohly - literatura, odkazy a katalog modelů, zvlášť vždy, když se rozhoduju do čeho se pustit.
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 22 dub 2013, 07:52

Pěkná práce,krakorce jsou supr!Obdivuji tvoji precizní práci a důslednost při získávání informací!!! =D> =D> =D>
Jinak se také kloním k nazoru odtokových kanálku a jejich vedení pod palubou pomocí nějakého "potrubí"?
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 22 dub 2013, 20:52

Rozproudila se tady poměrně živá diskuze na téma odtoku z pumpy. Je dost docela možné, že na královské jachtě to bylo jinak, ale pro ilustraci uvádím údaje z knihy English Man Of War 1650-1850 od Petera Goodwina (pravda, jednalo se o válečné lodě):
Pumpy na lodích sloužily ke třem hlavním účelům - čerpání vody z podpalubí, zásobení paluby vodou pro účely mytí paluby a v případě požáru. Na přiloženém obrázku je vidět, že výtokový otvor je nad úrovní paluby a pumpa prochází trupem lodi, aby bylo možné čerpat vodu přímo z moře (to platí hlavně pro druhý a třetí účel). Pokud by na RC byl použit odtokový kanál pod úrovní paluby, bylo by vyloučeno použít pupmy pro tyto dva účely. Je možné, že tomu tak skutečně bylo, námitky, že by voda obtěžovala posádku je relevantní. Co na to Kpt.KL?
Přílohy
001 (2).jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2013, 07:43

Děkuji moc za komentáře a náměty, přátelé!
MAT: Také nacházím spoustu zajímavé inspirace a užitečných návodů na stránkách Radka Besedy. A především si nemohu vynachválit ten rozšířující se sortiment - především kladky a další doplňky k plachetnicím. Dnes už si nedokážu představit stavbu modelů bez CNC kladek, vyrábět je svépomocí a s omezeným nářadím, bych tak kvalitně nesvedla. Kdysi jsem sice vyráběla kladky z kartonu, ale byla to otrocká práce, jejímž výsledkem byl sice celkem solidní výsledek, ale tvar a pevnost papírových kladek se s těmi dřevěnými CNC nedá srovnávat. Je to jiná liga.
Včera mi dorazily i gratingy, které pro mne zhotovil pan Miroslav Rybus, za což mu velice děkuji. :flower: Šíře lišt a otvorů mřížky přesně koresponduje s měřítkem RC. Nyní už zbývá jen vyříznout přesné díly, vytvarovat je do obloučku a vsadit do rámů.
gratingy.jpg
gratingy1.jpg

Standa: Mne to studium knížek a podkladů o plachetnicích baví čím dál víc, je to i nezbytné, když se člověk snaží model přiblížit reálné předloze. Samotná realizace toho či onoho dílku na modelu mi pak přijde jako pomyslná třešnička na dortu. :)
Při stavbě aut mne vždy lákalo je ztvárnit jako přesné zmenšeniny skutečných vozů, u plachetnic se to snažím dělat podobně, byť je zde mnohem delší a náročnější cesta.
Marsalv: Zajímavé informace i obrázek. Sama jsem zvědavá, jaký názor na to bude mít Kpt.KL. :-k
Naposledy upravil DORIS dne 30 dub 2013, 06:48, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2013, 07:58

A aby se neřeklo, že jsem už se sochařinou na RC skončila, přikládám výsledek včerejšího snažení.
Dotáhla jsem výzdobu kotevních krakorců, mnohé dílečky jsou velice titěrné, ale co...., zatím mi oči ještě slouží dobře i bez používání optických přístrojů, tak jsem se zase mohla při modelování vydovádět do sytosti.... :-D
Výzdoba před vypálením:
výzdoba před vypálením.jpg
výzdoba před vypálením 2.jpg

Povrchová úprava - zlatá Testors + patina:
po zlacení.jpg
po zlacení1.jpg
detail zlacení.jpg
detail zlacení2.jpg

Detaily výzdoby na modelu (ještě se však bude vylepšovat + chystám drobné změny):

pravobok detail výzdoby.jpg
pravobok detail výzdoby1.jpg
pravobok detail výzdoby2.jpg
pravobok detail výzdoby3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2013, 08:03

A ještě levobok:
levobok detail výzdoby.jpg
levobok detail výzdoby1.jpg

Předloha dle Anatomy of RC:
RK36a.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 23 dub 2013, 13:51

Krásná práce! =D> =D> =D>
Když koukám na ten obrázek pumpy, tak se mi zdá, že je to pumpa jiná, než je na RC. Tahle má vyústění na dně lodi do moře, tudíž se mohla používat k čerpání vody z moře na hašení a umývání paluby, ale pumpa RC podle všeho končila v podpalubí, a sloužila k odčerpávání vody z tohoto prostoru. A tam ta voda moc čistá asi nebyla.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 36 z 82 • 1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno