Stanley + ELKAN: Děkuji Vám přátelé, mám radost, že se Vám RK v mém podání líbí. Vaše slova jsou pro mne skvělou motivací do další tvorby. Mne se Royal Katherine na Valeho malbě líbila mnoho let a přála jsem si ji jednou mít ve své flotile. Je sice škoda, že není přesněji zdokumentovaná, ale na druhou stranu se dá hodně věcí a konstrukčních detailů pro anglické lodě z daného období dohledat a implementovat je na model.
Dokončila jsem konstrukci zábradlí i na levoboku a čeká mne příprava nosné konstrukce roštu a nějaké ty toalety = seats of ease. Začnu také pracovat na rozsáhlé výzdobě...
Jedním z hlavních zdrojů relevantních informací pro konstrukci klounu na modelu RK je pro mne i Sheldonův model z roku 1655, jenž mi na předchozí stránce doporučil Kpt.KL. https://digitaltmuseum.se/011024822489/fartygsmodell
Mimochodem u stavby mi nyní asistuje ještě jeden nový opeřenec, kterého léčím, než bude opět schopen vrátit se zpět do přírody. Nejspíš ho srazilo auto -je to mládě sýkory koňadry; našli jsme ho na cestě, kde čekalo na svůj konec, ale povedlo se ho zachránit. Snad bude co nejdříve O.K.
Ahoj Connie, na hlídání máme doma hafana a ve výstavní místnosti dokonce leoparda, tak je to v poho. Ptáček už je zpět v přírodě. Pohrála jsem si s klounovým roštem, měla jsem na výběr ze dvou možných variant,které se v daném období používaly na anglických lodích - a to klasická mřížovina/grating a nebo latě. CNC grating, který jsem použila na palubách, byl pro tuhle konstrukci příliš hrubý, takže jsem se rozhodla použít ořechové latě 2x2mm. V podkladech jsem sice našla podobné řešení, ale přímo pro tento tvar galionu jsem musela trochu improvizovat. Rošt se ještě bude přebrušovat a nakonec se obarví a zalakuje, čímž získá lepší vzhled.
Kontrolovala jsme souměrnost přídě a jsem spokojená. Ze všech mých modelů plachetnic je tohle dosud nejlepší provedení konstrukce klounu i zábradlí + mělo by to odpovídat i reálu. Tedy alespoň doufám, protože jako laik to posuzuji jen dle dostupných informací a vlastního uvážení, kterou variantu zvolit.
Děkuji za slova uznání, Connie. Já tyhle improvizace na modelech nedělám zrovna s velkým našením, raději se držím konkrétního plánu nebo jasných řešení, nebo alespoň nějakého názorného obrázku, podle něhož si dokáži udělat lepší představu o výsledku. Bohužel zrovna ten klounový rošt na mnoha modelech ale i plánech zcela chybí (tohle mne třeba dost potrápilo u stavby Royal Caroline).... Ono je taky možné, že pokud najdu přesnější verzi vhodnou pro RK, tak to ještě dozná změny.....
Nyní třeba laboruji, jaký dát design "seats of ease". Ty jsou už zdokumentovány lépe a je možné je vidět i na skutečných lodích z různých období i zemí (Vasa, Victory...) nebo i modelech a modelářských plánech.
Kupříkladu o něco novější HMS Lenox 1678:
V zahraniční literatuře jsem rovněž našla různé varianty, přičemž se mi líbí stupňovité provedení, jaké měl Mordaunt 1691 (ale opět se jedná o novější loď vůči RK):
Zdroj: The Construction and Fitting of the English Man of War 1650-1850 (Peter Goodwin)
Něco málo je vidět i na modelech ve Franklinově knize - Navy board ship models 1650-1750
S ohledem na fotky dobových modelů zvažuji, že ještě o něco zvýším přední vaz, na jehož vrcholku pak umístím nějakou vhodnou sošku (ležící lev?)
Rošt na RK už je téměř dokončen, ještě ho lehce přebrousím jemným smirkem, dorovnám přesahy některých latí a naznačím opotřebení.
Ahoj Connie, to se Ti nedivím, mne zhotovení roštu taky moc nebavilo. Nejlepší je ty méně příjemné činnosti udělat co nejdříve, a pak se za odměnu věnovat tomu, co člověka baví a vychutnat si to.... Spíš než samotná práce mne nejvíc trápí nevědomost a absence přesných podkladů. Ono to prvotní nadšení postupně opadá a zjišťuji, že to bude daleko náročnější. Není problém cokoliv udělat, ale těžké je najít správnou variantu, jak by to mělo vypadat. Skoro všechno na palubách budu dělat podle jiných dobových modelů nebo podkladů týkajících se lodí z daného období. Modelářský plán RK je v tomto ohledu hodně zcestný, takže ho jako referenční použít nelze. Jsou tam třeba prvky, které se objevily na lodích až o mnoho let později. Některé detaily jsou navíc smyšlené, ale s tím se potýkám i já, protože někdy holt nic jiného ani nezbývá, když chybí info. Psala jsem přátelům na MSW, možná budou mít k dispozici další podklady, které třeba nemám, a nějak se s tím pak poperu a rozhodnu, jak to co nejlépe zhotovit. Už mi končí volno a začnou povinnosti, takže s prací na RK už tak rychle pokračovat nebudu.
Mno, tak hurá do boje. Jak jsem výše psala, ty méně příjemné nebo nejnáročnější úkoly je dobré udělat co nejdříve, tak jsem se pustila do jezdecké sochy, která bude dominantou na přídi RK a zároveň nejsložitější sochou na celém modelu. Nová technologie mi umožňuje mnohem propracovanější a lépe vykreslené detaily, jen je škoda, že ani zrcadlovka to nedokáže tak věrně zachytit. Původní sochu o něco zmenším, aby proporčně lépe odpovídala figurkám na dobových modelech podobných lodí. Začala jsem modelovat koníka - tohle byla ta nejsnadnější část práce. Modelování druhé poloviny už půjde hůř. Jezdec bude zhotoven samostatně a stejně tak i část postroje. Drobná postava za koníkem bude rovněž zhotovena samostatně na obou stranách. U RK ještě není kloun až tak moc zahnutý nahoru, jako na novějších lodích, takže sochu je možné udělat v přirozenější pozici. Oproti Valeho malbě dám soškám hezčí tvar i design.
No a tady už je vymodelována i druhá strana - těsně před vytvrzením.
Protože mne často lidé žádají o přesný návod nebo video, podotýkám, že jsem tak již učinila u předchozích modelů, kde jsem dělala výzdobu. Sochaření není práce, která se dá naučit podle nějakého manuálu,je to hodně o talentu, estetickém cítění, 3D představivosti a hlavně dlouholeté praxi. Já jsem s tím začala už jako malá holka.
Jinak mám díky kolegům z MSW další užitečné informace a podklady, které se mi budou hodit k realističtějšímu provedení modelu. Manžel mne sice přesvědčuje, ať modeluji hlavně pro radost, ale pokud mám možnost udělat něco lépe nebo podle skutečnosti, tak proč toho nevyužít?
Naposledy upravil DORIS dne 10 črc 2018, 06:50, celkově upraveno 1
Děkuji Vám, přátelé. Koník ještě prošel řadou vylepšení a také náročnějších úprav, aby vypadal co nejlépe. Některých věcí jsem si nevšimla, ale konstruktivní podněty jednoho šikovného kolegy z MSW mne přiměly upravit proporce hlavy i krku a také jsem vylepšila další detaily, aby to bylo vončo. Tady jsou fotky hotové sošky, na kterou nyní vymodeluji postroje a jezdce - ten bude mít rovněž upravené proporce vůči Valeho malbě.