Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 35 z 108 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod Kpt.KL » 23 čer 2018, 15:02

Zdravím,
chci jen upozornit/zdůraznit, že LENOX má jinou, již novější konstrukci klounu, RK má starší konstrukci, podobnou jako má Sheldonův model (ale ne stejnou):

sheld-kloun_.jpg

Další foto:
https://digitaltmuseum.se/011024822489/fartygsmodell/media?slide=3
https://digitaltmuseum.se/011024822489/fartygsmodell/media?slide=4
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 čer 2018, 15:40

Zdravím Vás, Kapitáne,
děkuji Vám za včasné upozornění. Moc jste mi tím pomohl. ;-I
Konstrukci klounu a všech dalších prvků budu nejspíš skládat nejprve na sucho a až budu mít jistotu správného provedení, vše zafixuji. Tady už by mi na nápravu chybného řešení nestačil ani litr debonderu...
Mimochodem koukala jsem se i do české literatury, konkrétně do knihy pana Cajthamla, a ani zde nejsou žádné vhodné informace nebo nákresy, které bych mohla pro realističtější provedení RK použít. Nedávno jsem vedla konverzaci s dalšími modeláři, kteří tuto knihu používají, a byli překvapeni, když jsem jim poskytla diametrálně odlišné informace - navíc podložené fakty. Žádali mne, abych na tyto nesrovnalosti upozorňovala a tak i činím (viz například dříve zmíněné anglické dělové lafety).
I jako laik vidím, že ty nákresy jsou hodně povrchní, příliš obecné a navíc obsahuji detaily, které nekorespondují s tím, co zachytili marinisté na svých obrazech a nebo i co jest na dobových modelech. Jen na obrázku č.51 ze strany 50, kde je kloun anglické lodi z roku 1670 ( což by mělo odpovídat i RK z období, v jakém ji chci ztvárnit) vidím různé nesrovnalosti v porovnání s Valeho malbou.
22.jpg

Tak nevím, možná pan Vale nečetl tuhle příručku, aby to podle ní přesně namaloval a nejspíš ani ti autoři dobových modelů. To je teda rošťárna. :D

Stejně tak jsem tápala nad blíže nespecifikovaným obrázkem č.53 na straně 52, který byl uveden pod odstavcem týkajícím se anglických lodí 17. století.
21.jpg

Něco takového jsem kdysi dělala na HMS Victory a Belloně, ale ty pocházejí z poněkud pozdějšího období, tak nevím, kde je chyba.

A ještě jedna hezká ukázka na závěr, o které si může udělat obrázek každý sám, jak jsou informace v uvedené knize kvalitní a jak vycházejí z primárních = dobových zdrojů:

Takto je příď anglické lodi Sovereign of the Seas vyobrazena v knize:
20.jpg

Takto ji zachytil Payne - který SoS viděl na vlastní oči - na své rytině, která představuje nejdůležitější zdroj o skutečné podobě zmíněné lodi:
A_1_.jpg

Proč tedy tento již dávno dostupný zdroj nebyl vůbec zohledněn a kniha obsahuje hodně odlišnou kresbu s nerealistickými prvky, které jsou často smyšlené? Nějak to nechápu... :? Alespoň pro mne jsou tyhle uvedené popisy a obrázky v knize pana Cajthamla zavádějící.
Doplňuji, že vložené ukázky obrazového a textového materiálu, které byly předmětem mé kritiky a recenze, pocházejí z této knihy: Miloslav Cajthaml: Historické lodě 16.-18. století. CPress 2008

Tak jdu to nastrojit....
2.jpg
3.jpg

EDIT - hotovo:

10.jpg
11.jpg
12.jpg

13.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 24 čer 2018, 19:14, celkově upraveno 2
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 čer 2018, 12:01

Udělala jsem ještě jednu úpravu, která se týká posledních střílen horní paluby před zadobočními galeriemi - posunula jsem je ještě o kousek níže a zhotovila větší rámečky. Obě střílny budou zavřené, přesto opticky více odpovídají předloze. Průběžně provádím drobné estetické úpravy a retušování.

5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 24 čer 2018, 16:55

Zdravím Doris, už teď je to nádhera. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 24 čer 2018, 19:18

Stále sleduji Tvou stavbu Doris, je to pastva pro oči, obdivuji vytrvalost v hledání historické přesnosti..... ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 črc 2018, 12:14

Connie + ELKAN: Děkuji za Vaši podporu, přátelé, moc si toho vážím!

Konečně mám trochu volněji, tak se mohu pustit do jedné z nejnáročnějších částí stavby. Porovnala jsem výřez z Valeho malby s přídí modelu a čelen mi vychází O.K. kousek na hlavou jezdce na koni. Bohužel kloun, který jsem zhotovila dle plánů novější lodi - HMS Sussex, je ve špatném úhlu a bude muset být téměř kompletně stržen. Pro dosažení potřebné pevnosti bude potřeba částečně navrtat konstrukci a vsadit dovnitř kovové výztuhy, které se protáhnou do nového klounu. Tuhle práci nesnáším, protože zásahy do konstrukce mohou mít fatální následky, nicméně nemám na výběr.

4.jpg
1.jpg
3.jpg

Překvapila mne i velikost sošky jezdce na koni, bude mít rozměry cca 7x7cm, což vybízí k hodně vymakaným detailům, o jakých jsem si u předchozích modelů mohla nechat jen zdát....
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 01 črc 2018, 12:41

Zdravím Doris, na sošku v tvém podání se opravdu těším,tak ať máš s tou předělávkou klounu co nejméně starostí. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 01 črc 2018, 19:00

DORIS píše:...Bohužel kloun, který jsem zhotovila dle plánů novější lodi - HMS Sussex, je ve špatném úhlu a bude muset být téměř kompletně stržen. Pro dosažení potřebné pevnosti bude potřeba částečně navrtat konstrukci a vsadit dovnitř kovové výztuhy, které se protáhnou do nového klounu. Tuhle práci nesnáším, protože zásahy do konstrukce mohou mít fatální následky, nicméně nemám na výběr.

Kdybys nedala na konec klounu červený papírek, už mohl být dole... :grin: :cool: Kloun má skutečně jiný tvar, ale ten nový se mi k trupu líbí víc, bude bytelnější, aby tak velkou sochu unesl. Konečně trochu vyvážíš příď proti zádi, už se těšíme!!! [-o< [-o< =D> O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 črc 2018, 20:07

Ahojte přátelé,
děkuji Vám za milá slova a Vaše komentáře! [-o<

Ondras71 píše:Kdybys nedala na konec klounu červený papírek, už mohl být dole... Kloun má skutečně jiný tvar, ale ten nový se mi k trupu líbí víc, bude bytelnější, aby tak velkou sochu unesl. Konečně trochu vyvážíš příď proti zádi, už se těšíme!!!

Taky si říkám, že bych si možná takto usnadnila práci s odstraněním klounu.... Neukecala jsem ani námořníky z dalších lodí mé flotily, aby původní kloun na RK ustřelili. Jsou asi naštvaní, když jsem jim zatrhla degustaci alkoholu - denně totiž koukají na tu rozmanitou sbírku lahvinek v rohu místnosti...:-D

Časem bude ten červený papírek na špičce čelenu; RK už pak přesáhne délku stolu.

Po několika hodinách poměrně náročné práce se mi povedlo předělat kloun a také vše začistit. Cca 70% jeho původní plochy bylo strženo a nahrazenou novým - přesně zhotoveným dle Valeho malby. Horní část klounu se výrazně zužuje (při pohledu zepředu nebo shora), což zároveň více odpovídá reálu. Ozdoby mezi podélnými výztuhami budou vsazeny do otevřeného prostoru - i to je další posun k větší historické přesnosti.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Zhotovila jsem poslední kus paluby před čelní přepážkou a nyní mne čeká příprava konstrukce zábradlí a sloupků, které budou tvořit přední sekci modelu. Bude to fuška. Stejně tak i sochařská výzdoba a především jezdecká socha na špici klounu bude velkou výzvou. Tak hurá dál...
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Shi-So » 02 črc 2018, 08:43

Zdravim Doris,
klobouk dolu - tise zasnu :) (a upadam do deprese kdyz vidim ta svoje patla.... :( :grin: (na druhou stranu to motivuje, neb si rikam, ta dalsi uz bude taky takova pekna :D
Mam dotaz (prosbu) - nesel by udelat kratky tutorial jak sculptit(s) vyzdobu- myslim tim zakladni postup a na co si dat treba pozor a pod? Nebo pokud uz je to nekde popsano, sel by dat odkaz?
Moc diky,
zdravim a drzim palce se stavbou
Petr
Shi-So

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 črc 2018, 09:52

Ahoj Petře,
děkuji za slova uznání. Jj, člověk se s každým modelem posune o kus dál, navíc bez motivace to nejde. Já často koukám na práci borců na zahraničním MSW, kde jsou i jedni z nejlepších světových modelářů, ať už s ohledem na špičkové řemeslné provedení, tak i dokonalý realismus. I tady máme mnoho šikovných lidí...
Co se týče výzdoby, tady v tom vláknu jsou videa + něco málo z postupu a ukázek mé práce:

viewtopic.php?f=183&t=85813#p1613874

viewtopic.php?f=183&t=85813&start=15#p1621616

Je to hodně o cviku, výtvarném nadání/estetickém cítění a také představivosti + jak člověk ovládne ten materiál, má de facto vyhráno. Mám svůj vlastní styl a jedinečný rukopis, jak modeluji různé elementy výzdoby, takže i když někdo dodrží můj postup, vždy do toho vnese i kus sebe sama. O tom je umělecká práce.

Současnou výzdobu pro RK již dělám novou - výrazně vylepšenou technologií. Zatím ale není nikde zveřejněna. Mám v plánu ji časem zdokumentovat, ale až na to bude víc času. Určitě nafotím průběh zhotovení jezdecké sochy, která bude na klounu RK.

Měj se hezky,
Doris
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 črc 2018, 16:20

Zhotovila jsem výztuhy klounu "lower + upper cheeks". Vše je z vrstveného kartonu, pouze povrchovou úpravu tvoří teplem nalepené fólie imitující dřevo. Zatím jsou tyto díly bez ozdobných lišt. Ještě musím doladit optimální pozici horního dílu a vymodelovat výzdobu, která zaplní vzniklý prostor.

2.jpg
3.jpg
8.jpg
7.jpg
5.jpg
6.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 črc 2018, 14:03

Dokončila jsem vyztužení klounu včetně pásu s ornamenty. Oproti Valeho malbě jsem horní díl "upper cheek" posunula o cca 3mm výš; vycházela jsem především z relevantních zdrojů a dobových modelů, kde je vzdálenost obou těchto částí (lower + upper cheek) výrazně větší, než jak je zachyceno na malbě RK. Po podrobném zkoumání obrazu nacházím další a další nesrovnalosti i výraznější chyby v perspektivě a proporcích, kdy malíř sice zachytil plachetnici mírně zepředu (je vidět čelní přepážka), ale když se pozorovatel zahledí na pozice stěžňů a úpon, pak tyto neodpovídají zachycenému úhlu - například úpony stěžňů na levoboku jsou posunuté příliš dozadu a stejně tak i zadoboční galerie je zachycena, jako by ji malíř viděl z kolmého úhlu. Tyto chyby mi často komplikuji práci na modelu a musím vycházet z přesnějších podkladů týkajících se lodí z daného období.

5.jpg
1.jpg
3.jpg
2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 04 črc 2018, 15:56

Zdravím Doris, já úplně žasnu, jakých detailů na obraze si při stavbě modelu všimneš. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 črc 2018, 11:34

Ahoj Connie,
jj, ohledně Valeho obrazu a upozornění na některé chyby je to dáno i tím, že taky občas maluji/kreslím obrazy + dost mne naučila deskriptivní geometrie na škole, tak mám v tomto ohledu "vycvičené oči". Na druhou stranu bych potřebovala zlepšit pozorovací schopnosti pro odhad, abych trefila navržené díly lépe a ideálně hned napoprvé. #-o

Současná práce na přídi mi dala zabrat, než se mi povedlo udělat přesné díly, s nimiž se mi podařilo docílit optimálního tvaru konstrukce. Prošla jsem si spoustu podkladů, fotek dobových modelů a prolistovala stránky knih, abych se co nejvíc přiblížila reálu - byť podotýkám, že je to vždy jen odhad a také improvizace, jak to mohlo vypadat, protože přesné rozměry dílů ani plány RK k dispozici nemám.
Zde je hrubá konstrukce zábradlí, levobok ještě musím dotáhnout, ale i tam už je to na dobré cestě. Vše je zhotoveno pouze z papíru/kartonu a povrchovou úpravu tvoří fólie imitující dřevo, které jsou nalepené při vyšší teplotě, aby dokonale přilnuly k povrchu a ten pak zůstal neměnný. Teprve až po osazení kompletní výzdoby to bude mít ten správný šmrnc; zatím jsou na pozicích sošek na zábradlí jen pásky fólie. S výsledkem, symetrií i pevností konstrukce jsem celkem spokojená. Tato část stavby je pro mne vždy jednou z nejnáročnějších. :uff:

1.jpg
3.jpg
5.jpg
7.jpg

Kompletní zábradlí na pravoboku:
13.jpg
14.jpg
17.jpg
12.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 35 z 108 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno