Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 34 z 108 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 12 čer 2018, 06:50

To Pavel Šenk: Velice děkuji za slova uznání a Tvou pochvalu, je to pro mne opravdu čest a také skvělá motivace k další práci.

To Jirka74: Super, díky Ti moc za cenné rady a užitečné odkazy, které určitě pomohou i mnoha dalším lidem. Budu se to muset pořádně naučit s ohledem na budoucí projekty a možná i RK. Hrozně nerada totiž modeluji dělové hlavně, tak třeba se mi to povede a budu je odlévat. Ráda se učím nové věci.Jinak modelování výzdoby je sice fuška, ale užívám si to. Ještě, že je těch ozdůbek na RK tolik.... :-D
Až přijde na řadu výzbroj a takeláž, bude to už kapánek horší, ovšem tentokrát pojedu podle výborných podkladů - mám objednaných celkem 5 knih z UK, které mi doporučil Kapitán, a informace v nich jsou nejen hodně podrobné, ale hlavně podložené fakty, což je pro mne zásadní.

Tak, rámečky jsem zkompletovala a už jsou na svých místech. Bočnice pod mini ještě doplním o jemnou ozdobnou lištu, takže to bude více sedět dle Valeho malby.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
6.jpg
4.jpg
5.jpg
8.jpg
9.jpg

Už zbývá jen 19 rámečků...... :)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 12 čer 2018, 07:09

ahojky Doris, na facebooku měl jeden chlapík video a odkaz na nějakou japonskou hmotu
je to na principu kaučuku koupil jsem si ji taky zahřeje se na 80 stupňů a dá se do ní vtlačit
dílek co chceš namnožit až formu nepotřebuješ hodí se zase do horké vody a dá se z toho udělat forma jiná
na vyplnění používal dvousložkový tmel resin nic se neodlévalo jen prohnětlo jak plastelína a nacpalo do formy
po vytvrdnutí jen vyháhl z formy, chci to zkusit snad teď o víkendu.
možná i tobě by tato metoda pomohla
hmotu mají například tu
https://www.svicky.net/oyumaru-nova-mod ... z-japonska
Přílohy
29542066_1965223240174154_8981816918238455817_n.jpg
resin snad z OBI nebo tak podobně
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 12 čer 2018, 09:25

To je epoxidový tmel, plastikári z toho robia figúrky.
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blamage » 14 čer 2018, 09:17

Tohle bude (místy už je) na modelářských fórech hodně probíraný model. :-) (samozřejmě v dobrém, je nádherná už teď)
K té bižuterii si ještě dovolím malou poznámku:

Při vystrojení "Kačeny" bude vhodné si rozmyslet ve kterém období má být loď představená. Protože v období 1664 - 1677 byla RK vyzbrojena pomerně velkým mixem zbraní. Jak bylo v té době obvyklé vše se přizpůsobovalo maximální boční salvě.
Spodní dělová paluba byla vyzbrojena v bočních střílnách napřeskáčku 42 liberními Cannon-of-7 a 32 liebrními Demi_Cannon. Demi kanonů bylo o dva více, tedy v lichém počtu bočních 11 střílen bude 6x Demi a 5 sedmičkových na každém boku.
Proč 11 střílen, protože spodní dělová paluba by měla mít v tomto období 12 střílen a příďový port musí být osazen "Chaserem" v ráži Culverin (24 liber), stejně jako záďové střílny pod galerií. V literatuře se uvádí, že měla pouze 4 ("Chasery"), ale to by pak spodních střílen muselo být opravdu jen 11, takže to bude zřejmě chyba. Britové obsazovali vždy všechny porty, bez ohledu na to zda do sebe při střelbě děla narážela (Holanďané je údajně otáčeli a přesouvali na záď z boků, takže používali klasická děla i pod galerií). 13 bočních střílen má mít "Kačena" po přestavbě až v roce 1703, kdy se vypustily zadní střílny nadobro.

Samotný "Chaser" je poměrně zajímavé dělo, které by v ráži 24 liber (ekvivalent Culverin) mělo mít cca 3,35 metru na délku a váhu přes 3,5 tuny. Byla to děla s maximalizovanou tloušťkou stěny a přehnaně dlouhá, vzhledem k menší ráži. Mluví se o nich jako o dělech masivnějších než byly cannon-of-7 (váha 3t, délka 2,9m - nine-and-half) s mohutnějším vozíkem. Při testech prý údajně neměly větší dostřel než ostatní děla, jak by se zdálo na první pohled. Jejich výhoda byla především v maximalizaci prachové náplně (mohutnější komora zvládala větší tlaky) a menší průměr střely se kompenzoval více střelami na jedno nabití. Zda bylo dělo přesnější, vzhledem k délce hlavně, jsem se ale nikde nedočetl.

Vzhledem k váze spodní dělové bižu se dá očekávat že horní paluba byla v první dekádě osazená 26 Demi-culveriny ve verzi "Cuts", nebo hodně používaný "Drake" (ten se ale používal hlavně na menších plavidlech třídy fregata - do 600t). "Cuts" tedy zkrácenými děly s kratší hlavní. Usuzuji podle toho, že po přezbrojení v roce 1977 došlo k radikálnímu poklesu ráže na třetí dělové palubě z 12 liberních na 8 liberní "Sakers" a o dekádu později dokonce i menší redukce části děl na 6 liberní (zřejmě jen zadní horní nástavba). "Cuts" byly bronzové, jako ostatní děla, "Drake" byly kuželovité v ústí tenkostěnné a železné, jinak koncipované co do tvaru (možná se staly předchůdcem "caronade"). Důvodem pro tyto úpravy byla hlavně úspora váhy. Poměrně zajímavou informací je, že zkrácení hlavně nevedlo k výraznému zmenšení dostřelu. Uvádí se že proti plnohodnotným ekvivalentům měly jen o 10% nižší dostřel, což při používané taktice nebyla nevýhoda. Ústup od "uříznutých" hlavní, byl v pozdním 17 stol. praktický. Děla měla proti klasické délce hlavně (Demi culverin nejčastěji 9 feet long - zkracovalo se u Demi-culverinu 2,5 až 3 stopy) příliš silný zpětný ráz, což poškozovalo konstrukci lodě a při výstřelu měla snahu vyskakovat z lože (protože se konstrukčně nezměnilo těžiště jejich zavěšení a zpětný ráz výstřelu měl snahu dělo povznést).

Jednoznačnou nevýhodou obecně byla potřeba doplňovat munici lodi deseti různými rážemi a distribuce střeliva k jednotlivým dělům na spodní palubě by dnes byla noční můra skladového hospodáře.
Děla byla vyráběna v několika slévárnách v rámci celého království. V 17. století se nepoužíval jednotný design a každá slévárna používala své vlastní značky na dozdobení děla. V daném období schopnosti metalurgů nebyly příliš velké a množství děl, které slévárna mohla v průběhu jednoho kalendářního roku dodat výzbrojní kolmisi, byl limitní. Proto by nemělo být neobvyklé, pokud loď byla vyzbrojena děly od 4 různých dodavatelů, nebo část děl byla "recyklovanána" z vraků jiných potopených lodí. Nebo dokonce, že lodě nižších tříd byly vyzbrojovány děly nakoupenými v Německu, Holandsku, nebo i ve Švédsku. Proto se děla domácí provenience označovaly jako British (British Demi-canon apod.). Problém tkvěl zejména v nejednotnosti váhových měřítek, které se dodržovaly jen v hranicích států. Například holandský 24 liberní culverin, měl v britském pojetí 26 liberní váhu střely a tudíž mírně větší ráži.

Pokud jsem někde nasekal chyby tak mne prosím někdo opravte. Protože tohle je poměrně zajímavé téma na diskusi.
blamage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 14 čer 2018, 12:45

blamage píše:Tohle bude (místy už je) na modelářských fórech hodně probíraný model.

Není se čemu divit. Tak precizní a realistické provedení RK nejspíš nikdo dosud nedělal. Doris se sice nepochlubila a snad se na mne nebude zlobit že to napíšu, ale o její práci projevilo zájem i jedno námořní muzeum.

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 14 čer 2018, 15:28

potichu sledujem... neskutocna nadhera,preciznost a trpezlivost.
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 čer 2018, 07:28

Děkuji Vám všem za Vaše komentáře, rady a slova uznání, přátelé.

to mmaacc: Díky za tip, tuto hmotu znám, ovšem pro tak jemnou výzdobu by byl asi nejlepší resin. Na druhou stranu je poměrně křehký (posuzuji podle toho, co mám vyzkoušené z doplňků pro jiné modely) a při nutném dotvarování bych s tím mohla mít problémy. Modurit vytvrzelý pečením si uchová částečně pružnost i dodatečnou možnost ho ohýbat, což je velká výhoda.
U výzdoby se snažím o originalitu, aby to odpovídalo práci našich předků, kteří jednotlivé ozdoby museli rovněž vyřezávat ručně.

to blamage: Zajímavá úvaha, nicméně jsem poněkud na rozpacích, jak nejvhodněji reagovat na Váš příspěvek o dělech. Již déle jak rok zde deklaruji, že se pokouším postavit pokud možno historicky co nejpřesnější model RK podle obrazu H. Valeho ve stavu z r. 1672, kdy lodi velel hrabě z Mulgrave. Nejspíš Vás nepotěším, ale ohledně upozornění na chyby vidím ve Vašem příspěvku informace, které jsou v rozporu s dobovými dokumenty a známými fakty, např. že culverin bylo v té době cca 18-liberní dělo, nikdy 24-liberní, jak píšete; v období 1664-1672 byl saker 5,25-liberní dělo, nikoli 8-liberní; na třetí dělové palubě RK (tj. horní) nikdy 12-liberní děla nebyla.
Ke stavbě modelu lodi z r. 1672 se snažím co nejvíce vycházet z dobových dokumentů a artefaktů; ve Vašem příspěvku neuvádíte žádné zdroje, odkud jste informace čerpal. Já ale právě ty zdroje informací vyžaduji.
Viz můj starší příspěvek, kde jsem to již uváděla:
viewtopic.php?f=177&t=110763&start=270#p2092995
Co se týče Vašeho vyjádření k bižuterii, zde jsme se poněkud nepochopili, jelikož já za "bižu" považuji druhořadé univerzální doplňky ve stavebnicích, nikoliv lodní dělostřeleckou výzbroj zhotovenou dle relevantních podkladů.
Dovolím si navrhnout, aby se v případě zájmu o diskusi založilo samostatné vlákno, kde by bylo vše ohledně výzbroje (nejen pro RK) soustředěné na jednom místě. Určitě je to zajímavé téma.

to BestDrifter: Ano, i já jsem dosud nacházela pouze modely RK zhotovené dle modelářských plánů. Mnohé z nich jsou opravdu nádherné po stránce řemeslného provedení. Protože nestavím soutěžně, nedržím se ani pravidel, která jsou vyžadována na soutěžích, a mám svou vlastní cestu, která mi vyhovuje. Zda je lepší stavět modely přesně dle plánů, které v mnoha ohledech neodpovídají předloze, a nebo věnovat čas studiu relevantních zdrojů a model co nejvíc ztvárnit podle skutečnosti, to ať si přebere každý jak chce. Já mám v této věci jasno.

to slavkoss: To mne moc těší a díky. Jen toho volného času, kdybych měla více.....

Dokončuji ozdobné rámečky střílen na levoboku a co nevidět to nastrojím. Pak ještě druhá strana a hurá na ozdobné panely s motivy z bitev. Příď si nechávám na závěr, bude ještě náročnější, než výzdoba záďového zrcadla. Už postupně studuji konstrukci klounu a veškerých prvků, které bude potřeba zhotovit. Bude to fuška.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 16 čer 2018, 16:30

Doris píše: Ano, i já jsem dosud nacházela pouze modely RK zhotovené dle modelářských plánů. Mnohé z nich jsou opravdu nádherné po stránce řemeslného provedení. Protože nestavím soutěžně, nedržím se ani pravidel, která jsou vyžadována na soutěžích, a mám svou vlastní cestu, která mi vyhovuje. Zda je lepší stavět modely přesně dle plánů, které v mnoha ohledech neodpovídají předloze, a nebo věnovat čas studiu relevantních zdrojů a model co nejvíc ztvárnit podle skutečnosti, to ať si přebere každý jak chce. Já mám v této věci jasno.
Tak v tom mám také jasno. Mohu jen konstatovat, že žádný tvůrce plánu nevěnuje tolik času získání podkladů z různých zdrojů, jejich srovnání, vyhodnocení a rozhodování (kolikrát je to velice těžké), jako ten, kdo model staví a je pro něho opravdu srdeční záležitostí. Ano jsou skvělé plány, já si vážím lidí jako je Jean Boudriot, Gérard Delacroix, Hubert Berti, R.C.Anderson, James Lees, Brian Lavery, Peter Goodwin, John Harland, v Dánsku Poul H. Beck, v Norsku Heinrich Beins u nás pak Kpt. Karel Lokaj. Ale plány si kreslím sám, ze zdrojů, které se snažím získat studiem literatury a podkladů z archívů. I to je kolikrát nedostatečné a tápu.
Proto si nesmírně vážím všech na tomto foru, kteří se snaží si vzájemně pomoci a tudíž nevědomky pomáhají na jiných vláknech i mně.
Jinak Doris naprostá paráda, nemám slov, skvělá práce.
=D> =D> =D> =D> =D>
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 16 čer 2018, 23:36

treba to brat ako oddych vela modelarov casom vyhorelo...
a za chvilu budu prazdniny to by ste v skole mohli mat aj dovolenku aj viac kludu, teda ak sa nemylim ste pani ucitelka ci profesorka...
drzim pace.
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 čer 2018, 08:31

Ahoj Honzo,
mluvíš mi z duše a těší mne, že to vidíme stejně. Od některých z uvedených autorů mám i kvalitní knihy, nyní mi přijdou další, jak jsem již uvedla výše. Hodně mi pomohou s realizací RK a také se už pomalu připravuji na budoucí projekt, který by měl být ještě o kus dál - především po stránce co nejpřesnější modelové rekonstrukce lodi ze 17. století.
Obdivuji lidi, kteří něco umí a vnášejí do práce ostatních i spoustu inspirace k posunu vpřed - vždy se říká, že nejlepší učitel je ten, který své žáky inspiruje, a to je skutečně pravda. I Tobě, Honzo, děkuji za mnoho inspirace a zajímavých podnětů, které přinášíš ve své prezentaci NL nebo i příspěvky v dalších vláknech. [-o< Velkou inspiraci do modelářské práce, ale především zájem o realistické provedení modelů a také chuť rozšiřovat si vědomostní obzory, mne i mnoha dalším lidem tady (a dokonce i v zahraničí) přináší Kpt.KL, jehož odborné pomoci si velice vážím. I díky jeho profesionálním radám a spolupráci získaly moje modely ocenění ve světě, včetně uznání za maximálně realistické provedení (především SoS). Pro mne samotnou je stavba co nejvíce historicky hodnověrných modelů plachetnic prioritou - tohle dává IMHO té krásné zálibě mnohem větší smysl a přidanou hodnotu, a když člověk má tu možnost, tak proč to nedělat pořádně?

To slavkoss: No s tím vyhořením to může nastat prakticky u čehokoliv... Někdy je třeba vypnout, odreagovat se a hledat nové podněty, které dokážou opět nastartovat ten potřebný "drive". Přiznám se, že pokud bych nadále stavěla plachetnice, jako tomu bylo kdysi - tedy pouze s ohledem na kvalitní řemeslné provedení, už by mne to nebavilo a asi bych s touto zálibou definitivně skončila. Právě ta možnost hledat správnou cestu, učit se, rozšiřovat obzory apod. je to, co mne u této záliby ještě drží a baví.
Prázdniny už nemívám, zůstala jsem sice u vzdělávání, ale nyní funguji v managementu vzdělávací společnosti. Lektorské činnosti se věnuji už jen okrajově, občas přednáším na konferencích a odborných seminářích, nebo školím ředitelé/management a další zaměstnance firem.

No nic, jdu dělat oběd a upeču si při jednom další sadu výzdoby - je to zbytek plastik pro rámečky kolem střílen na levoboku.
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 čer 2018, 13:19

Ozdobné rámečky kolem střílen na levoboku jsou kompletní. Nyní již budu moci modelovat ozdobné panely, které jsou hodně podobné výzdobě na SoS. Tož nevím, jestli to zvládnu, ale pokusím se..... :-D

1.jpg
4.jpg
3.jpg
5.jpg

Pro zpestření přináším srovnání, jak RK vypadala před cca rokem a čtvrt v porovnání se současností:
8.jpg
6.jpg
9.jpg
7.jpg

Za nedlouho dosáhnu zhruba 30% progressu, čekají mne další 2-3 roky práce, než RK "vypluje".
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 17 čer 2018, 16:02

DORIS píše:.......Tož nevím, jestli to zvládnu, ale pokusím se..... :-D

To je vtip viď Doris.. :?: :grin: :grin: Jinak Už se těšíme až vypluješ!!!! Jak psal blamage, tvou práci, hlavně na ozdobách, probírají na mnoha fórech, myslím, že děláš velkou reklamu české hmotě "modurit".. :cool:
A k loďce můžu řici jen toto : "Máš to fajne no ni..." :cool: O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 čer 2018, 16:30

Tož ja, srandy nima nikdy dost, kor tu u nas na dědině........ :D

Jj, modurit je skvělá hmota na tuhle jemnou práci, bude mi to chybět, až jednou s výzdobou RK skončím. No mohu pak pokračovat s modelováním posádky a jak jsem před časem psala, tak se tam možná někteří poznají. Manžel mne pravidelně vytříská u večerní partie badmintonu, tak jsem mu říkala, že na oplátku bude drhnout palubu zubním kartáčkem. Jeho reakce? ... hodil mne do jezírka...:)

Díky za milá slova Ondro, od Tebe mne moc těší.

P.S. Moc pozdravuji i Tvou paní, kytička od Vás mi kvete dodnes.
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 20 čer 2018, 16:23

Zdravím Doris, za ten rok a čtvrt jsi udělala neskutečný kus práce. =D> Tak ať se ti daří i do budoucna.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 čer 2018, 10:25

Ahoj Connie a děkuji za milá slova.

Dokončuji ozdobné rámečky střílen na pravoboku a připravuji se na další - poměrně náročnou práci - příďovou sekci výzdoby (čelní přepážka) a kompletní konstrukci klounu, zábradlí, rošt a všechny další elementy.... S ohledem na můj primární záměr přiblížit model co nejvíc realitě budu vycházet mimo jiné i z podkladů a plánů podobné lodi - HMS Lenox 1678. Kniha mi co nevidět dorazí z UK, nicméně do té doby si musím vystačit s dostupnými podklady, které jsem našla na netu. Proporce klounu a zábradlí budu dělat dle úpravy výřezu z Valho malby, aby model zrcadlil originální předlohu.

Konstrukce klounu Lenox.jpg
Konstrukce klounu.jpg

https://www.flickr.com/photos/49225014@ ... 087917278/

Proporce klounu a zábradlí budu dělat dle úpravy výřezu z Valho malby, aby model zrcadlil originální předlohu.

RK příď.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 34 z 108 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno