Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Black Pearl 1:50 ?? dřevěná - od šikmooček

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Black Pearl 1:50 ?? dřevěná - od šikmooček

Příspěvekod MAT » 16 pro 2013, 14:27

Jo a ještě jsem si vyrobil takové "udělátko" . Vždy jsem smirek buď nalepil na nějaké zbylé prkýško a používal ho jako "pilník", nebo jsem používal všelijaké držáky smirku, ale tuhle jsem u kámošky v šitíčku viděl pásy "suchých zipů" !!! A jelikož se mi po dílnách všude válí různé smirky "na suchý zip", tak jsem materiál z šitíčky znárodnil a tu část s háčkama přilepil na překližku. No a teď bez problémů používám ty smirky na suchý zip a je to :D . Navíc není problém vyrobit si držák smirku jakékoli nelikosti a tvaru .
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 pro 2013, 15:32

Přímo profesionální práce!. Jaký používáš tmel? Já jsem po špatných zkušenostech od tmelu ustoupil (při broušení se drolil a nedržel formu a při následném nanesení lepidla změknul).
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 16 pro 2013, 17:21

Normální polyesterovej na auta
http://www.kraupner-auto.cz/Autodily/Tm ... 00006.aspx
Vždy první vyzkouším, to, čeho se mi doma válí okolo nejvíc :grin:
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 pro 2013, 22:35

Díky. Příležitostně to vyzkouším.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 pro 2013, 17:21

Jedeš jako po másle, trup i jeho obšívka mimořádně zdařilé, krásně se to vyvíjí. Jen tak dál, ať se daří! ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bismarck1941 » 20 pro 2013, 16:03

Tak už je model na cestě z Prahy,po šílených peripetiích s FED-EXem,kdy mi model zablokovali s tím,že číňan špatně vyplnil fakturu.Pak se jim uvedená cena Číňanem zdála moc nízká a chtěli zaslat objednávku až po požadavku k vyplnění a podepsání plné moci k zastupování v celním řízení.Zásilka byla bloklá od 13.12. do dneska. Teď se objevilo,že doručují,ale ještě nenapsali kolik budou chtít. Dle předchpzích je toto už brnkačka. Hrozí dopočítáním DPH z ceny a z dopravy plus klasické clo. Tak jsem zvědavý. Ale nade vše převažuje to,že už jede. Všem přeju krásné vánoce a pod stromečkem jen to co si nejvíc přejeme.
Ahoj všem
Bismarck1941

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bismarck1941 » 23 pro 2013, 15:44

No a je to doma, za pouhých 1828,-Kč které jsem doplatil při převzetí je tu. Tak a teď musím dělat,že nevím co to je,aby mi to zítra ježíšek přinesl. Tak ještě jednou krásné vánoce všem. :D :D
Bismarck1941

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 04 led 2014, 10:30

Bismarck1941

Tak vítej do klubu !! :grin: Alespoň budeme na to dolaďování chybiček šikmookých soudruhů dva. Už se těším, až se do toho taky pustíš.
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 04 led 2014, 10:44

Tak jsem zase přes vánoce o nějaký kousek pokročil - postupně, jak mi to vyjde, tak sem dám, co mám nafoceno .

Přidělal jsem kýl - a jelikož jako správnej chemik lepidlům moc nevěřím, tak jsem to pro jistotu pojistil pár šroubkama, který jsem zapustil a přijdou pak zakytovat . Stejně se schovají v tom mém "hrubém" povrchu pod čárou ponoru.

01.JPG
02.JPG
03.JPG

No a pak jsem trup různě "počmáral" pomocnejma čárama a pustil se do plaňkování.

04.JPG

U první plaňky jsem "chytil" tvar podle rozhraní mezi překližkovou bočnicí a první balzovou plaňkou spodního plaňkování - tak snad to bude dobře.

05.JPG
06.JPG

Původně jsem si myslel, že tím, že chci loď takovou "vošoupanou", "neučesanou" atd... , a nebudu proto druhou vrstvu planěk vůbec brousit / taky aby bylo dřevo co nejvíc "hrubé"/, to bude jednodušší a tím že i "na nějakém mm nesejde", tak jsem se dost šeredně mýlil !!!!!
NAOPAK - tím jak už nic nepůjde doladit šmirglem, je to o dost náročnější !!! Navíc asi jako jedinou povrchovou úpravu celé lodě zvolím pouze ušmudlání grafitem / dostane to pak takovej nádhernej sametovej lesk, který jakoukoli další povrchovou úpravou zmizí /, tak už opravdu na tom nepůjde nic "dovylepšit" a poopravit - tak jsem na to zvědav.
Teda ne že by mi nešlo udělat něco tak aby to vypadalo ušmudlaný a lajdácký :grin: - problémy mám spíš naopak. Ale vážně, ono udělat něco, aby to vypadalo tak jak si Perlu představuju, nebo aby to vypadalo, že to dělal opravdu PAT a MAT je dost složitý. Myslel jsem že jako známýmu patlalovi to půjde samo - no člověk se často mýlí :twisted:
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 04 led 2014, 11:13

Jedeš jako dáběl :mrgreen: :-D Ale moc pěkně ti to přibývá! =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 led 2014, 11:30

Parádní práce! =D> =D> =D> Baví tě práce se dřevem víc než s plasťákama?
Seženu ti ty tonerové prášky, abys to mohl vyzkoušet. Myslim, že v tvém případě by to bylo ideální.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 04 led 2014, 15:52

Mo pěkný základ, navíc máš koukám spodní plaňky stejně široký jako vrchní, takže se jich můžeš u druhý vrstvy držet.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 led 2014, 11:23

Hezky se na to kouká, jedeš jako blesk. Obšívka taky super, holt kdo umí, ten umí! =D> =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 06 led 2014, 12:07

Děkuji všem za chválu a kladné ohlasy - no snad to nakonec bude i ke koukání :grin:

2 ELKAN S tím dřevem se mi dělá a dělalo dobře - na starém baráku jsem v mládí ve volných chvílích obložil všechny místnosti celé dřevem a udělal nábytek na míru, ale to je trošku o jiném měřítku a velikosti nástrojů a strojů - tohle je takový titěrnější a větší zkouška trpělivosti.
Jinak ale asi nejvíc táhnu k železu - auta a kastle to je můj asi nejdelé provozovaný koníček.
Jinak s těma tonerama díky, ale zatím to až tak nezpěchá, u Perly to asi vyjde jen s grafitem a mastkem a ty mám.

Tak postupně plaňkuju, plaňkuju a ve volných chvílích prostě lepím plaňky. No už jsem se ějak popasoval s tím, aby to bylo tak akorát "neupravený" a tam kde se mi to zdá málo, tak to vždy vezmu hrubým drátěným kartáčem.
No a sice mám šířku planěk na obě vrstvy stejné, ale ona se jinak tv aruje 2mm balza a jinak 0,5 mm dýha, takže se toho podkladu moc nedržím.

1.JPG
2,1.JPG
2.JPG
2.JPG

Přílohy
3.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 06 led 2014, 12:23

No a v době, než se plaňky přilepí, tak postupně dělám různé další, v budoucnu potřebné, detaily. Takže například záďová galerie.
Když se kouknu na některou z fotek originálu,

02.jpg

tak je i záďová galerie naplaňkovaná a ne jen z ořechové překližky jako ve stavebnici.

[
01.jpg

No tak jsem se rozhodl, že ji naplaňkuju. Originál má taky obloukové lišty / nebo "římsy" / okolo oken a vůbec okolo celé galerie, tak jem nařezal různé ořechové lišty co mám od Duška na potřebné šíčky a tloušťky a dal se na "pájce" do ohybání !! No zrovna u těch lišt okolo oken jsem v duchu děkoval bohu, že model bude takovej " neučesanej" - popravdě nevím kolikrát bych to musel dělat / nebo si vyrobit nějaký přípravek/ aby to bylo k použití na modely, které zde vytváříte Vy :evil: :grin: .

03.JPG
04.JPG

Pak mi ještě trochu dala zabrat krytina na střeše :roll: . Nakonec na několikátý pokus se mi podařilo použít síť do oken, nalepit jí na vytvarovaný a vybroušený povrch střechy a po natření na měděnou barvu ještě zašmudlat.

05.JPG

No výsledek nakonec snad není až tak špatný :-D .

07.JPG
08.JPG
09.JPG

Další věc, co se mi od šikmookých soudruhů nelíbí je tloušťka všech předvyřezaných dřevěných ozdob / jak na galerii, tak na záď / nakonec jsem to vyřešil, že jsem vzal tenkou lupenkovou pilku a podélně všechny ozdoby rozřízl na polovic :shock: - hned to vypadá lépe.

06.JPG

V originále je to strašně humpolácký.

10.jpg

MAT

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno