Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod Opawak » 16 dub 2012, 21:12

Dej mu čas a on povolí - a jak bere to, že máš tolik mužských obdivovatelů :D
Opawak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 dub 2012, 21:23

Opawak píše:...a jak bere to, že máš tolik mužských obdivovatelů :D

No to se radši ani neptej...... :)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2012, 10:05

Pomalu se to začíná rýsovat, všech 24 lafet vyrobených z ořechového dřeva je již na svém místě. Lafety jsou oproti originálním rozměrům o něco zkrácené a nemají kolečka. Jejich zadní čast v modelu není vidět, ale díky zkrácení mi uvnitř zůstane větší prostor pro vzpěry vyšší paluby, jež budou nalepené i na bocích přepážek. Vzhledově i pevnostně jsou lafety vyrobené pro RW opět o krůček dál oproti mým předchozím modelům, kde jsem je dělala čistě jen z papíru.
Například základna lafet pro SoS:
http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... foto=92457
No a takto vypadaly připravené lafety pro RW před umístěním na dolní dělovou palubu:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dále pokračuji s druhou vrstvou obšívky, 1cm široké pásy kartonu o tloušťce 1,5mm jsou nalepeny celoplošně na první obšívku. Po vytvrdnutí lepidla se vše přebrousí (některá místa jsou již nahrubo stáhnutá) a bude následovat další vrstva plaňkování.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 22 dub 2012, 11:57

Teda Doris tak teď už to Tvoje tempo chápu. Jestli budeš kvaltovat tady stejně jako včera na dráze, tak to máš za chvíli hotové. :grin:
Smekám a těším se na pokračování
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2012, 16:36

Ahoj Pavle!
No to si piš.... :D Každopádně díky za skvělou akci, byla to paráda. 8)
Asi mi to tempo vydrželo i nadále v poměrně slušné míře, protože jsem stihla dokončit i druhou stranu trupu RW a celé to přebrousila. Ještě jedna vrstva a začne se dělat finální plaňkování.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2012, 19:49

Další náročná část stavby je úspěšně zvládnuta. Mohutný trup získal dřevěný kýl + přední vaz s klounem a základnou pro sousoší. Kýl je připojen k hlavnímu žebru i kovovými hřeby, které v místech podstavců dosahují až k dolní dělové palubě. Model díky tomu nepotřebuje další vzpěry a bez problému se udrží jen na dvou úzkých podstavcích bez sebemenšího náklonu. V tomto okamžiku byl připraven i otvor pro vstup čelenu. Otvor zasahuje až do dřevěného hranolu mezi prvním a druhým žebrem. Zároveň jsem obložila přední část hlavního žebra tvrdým dřevem.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 22 dub 2012, 21:44

Ahoj Doris, je krásné pozorovat, jak už máš vychytané vše kolem stavby a pevnosti modelu. Super práce. Moc se těším, až RW dostane finální obšívku. A to nemluvím o soškách. Bude to nádhera! Těším se na další postup. Ať se ti daří.
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tujano » 23 dub 2012, 06:22

Neuveriteľné tempo a precíznosť. Prosím Ťa, akým spôsobom, alebo nástrojom vyrezávaš jednotlivé diely
z dosť hrubého a pevného kartónu ? Ináč ako vždy, klobúk dolu.
tujano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2012, 08:18

Velice Vám děkuji za ohlasy a komentáře, přátelé! :flower: Mám radost, že se Vám má práce líbí.

Co se týče řezání poměrně silného kartonu, tak toto řeším celokovovým odlamovacím nožíkem (je to nástroj z profi řady, mohu když tak vyfotit), používám středně velký s čepelí širokou 1cm. Osobně mi vyhovuje nejvíc. K řezání nemám jinak žádné speciální náčiní. Důležité však je vyřezávat díly postupně po jednotlivých vrstvách :idea: - například kloun, který držím v ruce na fotce výše, je slepený z celkem osmi vrstev kartonu, každá vrstva má tloušťku 0,5mm. Vždy, když jsem tento díl znovu podlepila, tak se nová vrstva po vytvrdnutí lepidla ořízla. Po dokončení se obvod a hrany srovnaly smirkem 400-600 a přetřely lepidlem, aby se papír dál netřepil. Z tohoto důvodu nechávám originální velikost dílů s nepatrným přesahem, aby mi zůstal prostor na broušení. Podobně jsem postupovala i při výrobě papírových lafet u SoS a podobné postupy budu prezentovat podrobněji i při RW.

Stavba RW se bude možná jevit o něco pomalejší, ale velice mi záleží na kvalitě a propracovanosti modelu samotného. Takže i interiéru a dílům, které nebudou příliš viditelné, bude věnováno hodně pozornosti. Během května a června by měla být hrubá konstrukce trupu dokončena a začne se dělat povrchová úprava, interiéry zadních kajut, osvětlení. Hodně času trávím nad knihami a studiem odborné literatury, abych model ztvárnila co možná nejvíc realisticky.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 23 dub 2012, 09:11

Ahoj Doris. Jsem rád, že jsi se pustila do další plachetnice a opět bude na co koukat. Ta předloha se přesně trefila do mého vkusu. Je to nádherná loď. Tak ať se daří a myslím, že při tomhle velkolepém tempu, to bude dřív než za dva roky.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2012, 15:04

Ahoj Ondro!
To mne moc těší, že se Ti RW líbí. Děkuji rovněž za přání a podporu. :flower: Také budu sledovat pokračování Tvého úžasného seriálu stavby parních lokomotiv, hodně mne inspiruje dokonalost a preciznost Tvé práce. Ráda bych se také zlepšila a stavbu i provedení RW chtěla posunout na vyšší level.

Trup RW již dostává poslední vrstvu obšívky, 6mm široké pásy z 1,5mm hrubého kartonu jsou formovány dle nákresů a plánů lodi, na přídi a zádi se zvedají podstatně víc, než původní vrstva obšívky.
I tato vrstva obšívky se bude brousit, ale už ne tolik.
Zde ještě dodatečně přikládám foto nožíku, kterým karton řežu na pásky, či vyřezávám různé díly.....:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tujano » 23 dub 2012, 15:27

Taký nožík mám, len ruky nie. :D
tujano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2012, 20:42

Tujano: No v rukách bych potřebovala mít více síly, ovšem jakmile dojde na jemné věci a lanoví, je to pro ženské ruce mnohem snadnější. :)

Obšívka na levoboku RW je kompletní, zbývá ji pouze přebrousit 600-800 smirkem. Používám smirkový papír na broušení kovu nebo laku - tzv. vodní smirek. Pak vše zakryje karosářský plnič, který povrch dokonale srovná a zároveň zaizoluje. Finální povrchovou úpravu budu řešit fóliováním.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 dub 2012, 19:02

Třetí vrstva obšívky na dolní části trupu je zdárně dokončena. Celková tloušťka obšívky je cca 3-3,5mm, je dostatečně hladká, takže brousit bude třeba jen minimálně.
Nyní začnu s konstrukcí střední dělové paluby a trup RW bude pozvolna růst nahoru. :) [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 dub 2012, 14:43

Do trupu a na přepážky byly přilepeny vzpěry, na které umístím jednotlivé části střední dělovové paluby. Dolní patro se tím kompletně uzavře a zůstane volný pouze jeden otvor pro schodiště. Zároveň budou připraveny základny pro stěženě a pomalu se začne s rozvodem elektroinstalace.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
cd13-896.jpg

Zároveň bych ráda poděkovala BRadkovi http://www.radekshipmodels.cz/ za dodání CNC kladek a dalších skvělých doplňků pro můj model. Díky tomu budu moci ztvárnit mnohé věci na RW lépe a realističtěji.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno