Pomalu se to začíná rýsovat, všech 24 lafet vyrobených z ořechového dřeva je již na svém místě. Lafety jsou oproti originálním rozměrům o něco zkrácené a nemají kolečka. Jejich zadní čast v modelu není vidět, ale díky zkrácení mi uvnitř zůstane větší prostor pro vzpěry vyšší paluby, jež budou nalepené i na bocích přepážek. Vzhledově i pevnostně jsou lafety vyrobené pro RW opět o krůček dál oproti mým předchozím modelům, kde jsem je dělala čistě jen z papíru. Například základna lafet pro SoS: http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... foto=92457 No a takto vypadaly připravené lafety pro RW před umístěním na dolní dělovou palubu: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Teda Doris tak teď už to Tvoje tempo chápu. Jestli budeš kvaltovat tady stejně jako včera na dráze, tak to máš za chvíli hotové. Smekám a těším se na pokračování Pavel
Další náročná část stavby je úspěšně zvládnuta. Mohutný trup získal dřevěný kýl + přední vaz s klounem a základnou pro sousoší. Kýl je připojen k hlavnímu žebru i kovovými hřeby, které v místech podstavců dosahují až k dolní dělové palubě. Model díky tomu nepotřebuje další vzpěry a bez problému se udrží jen na dvou úzkých podstavcích bez sebemenšího náklonu. V tomto okamžiku byl připraven i otvor pro vstup čelenu. Otvor zasahuje až do dřevěného hranolu mezi prvním a druhým žebrem. Zároveň jsem obložila přední část hlavního žebra tvrdým dřevem. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Ahoj Doris, je krásné pozorovat, jak už máš vychytané vše kolem stavby a pevnosti modelu. Super práce. Moc se těším, až RW dostane finální obšívku. A to nemluvím o soškách. Bude to nádhera! Těším se na další postup. Ať se ti daří.
Neuveriteľné tempo a precíznosť. Prosím Ťa, akým spôsobom, alebo nástrojom vyrezávaš jednotlivé diely z dosť hrubého a pevného kartónu ? Ináč ako vždy, klobúk dolu.
Velice Vám děkuji za ohlasy a komentáře, přátelé! Mám radost, že se Vám má práce líbí.
Co se týče řezání poměrně silného kartonu, tak toto řeším celokovovým odlamovacím nožíkem (je to nástroj z profi řady, mohu když tak vyfotit), používám středně velký s čepelí širokou 1cm. Osobně mi vyhovuje nejvíc. K řezání nemám jinak žádné speciální náčiní. Důležité však je vyřezávat díly postupně po jednotlivých vrstvách - například kloun, který držím v ruce na fotce výše, je slepený z celkem osmi vrstev kartonu, každá vrstva má tloušťku 0,5mm. Vždy, když jsem tento díl znovu podlepila, tak se nová vrstva po vytvrdnutí lepidla ořízla. Po dokončení se obvod a hrany srovnaly smirkem 400-600 a přetřely lepidlem, aby se papír dál netřepil. Z tohoto důvodu nechávám originální velikost dílů s nepatrným přesahem, aby mi zůstal prostor na broušení. Podobně jsem postupovala i při výrobě papírových lafet u SoS a podobné postupy budu prezentovat podrobněji i při RW.
Stavba RW se bude možná jevit o něco pomalejší, ale velice mi záleží na kvalitě a propracovanosti modelu samotného. Takže i interiéru a dílům, které nebudou příliš viditelné, bude věnováno hodně pozornosti. Během května a června by měla být hrubá konstrukce trupu dokončena a začne se dělat povrchová úprava, interiéry zadních kajut, osvětlení. Hodně času trávím nad knihami a studiem odborné literatury, abych model ztvárnila co možná nejvíc realisticky.
Ahoj Doris. Jsem rád, že jsi se pustila do další plachetnice a opět bude na co koukat. Ta předloha se přesně trefila do mého vkusu. Je to nádherná loď. Tak ať se daří a myslím, že při tomhle velkolepém tempu, to bude dřív než za dva roky.
Ahoj Ondro! To mne moc těší, že se Ti RW líbí. Děkuji rovněž za přání a podporu. Také budu sledovat pokračování Tvého úžasného seriálu stavby parních lokomotiv, hodně mne inspiruje dokonalost a preciznost Tvé práce. Ráda bych se také zlepšila a stavbu i provedení RW chtěla posunout na vyšší level.
Tujano: No v rukách bych potřebovala mít více síly, ovšem jakmile dojde na jemné věci a lanoví, je to pro ženské ruce mnohem snadnější.
Obšívka na levoboku RW je kompletní, zbývá ji pouze přebrousit 600-800 smirkem. Používám smirkový papír na broušení kovu nebo laku - tzv. vodní smirek. Pak vše zakryje karosářský plnič, který povrch dokonale srovná a zároveň zaizoluje. Finální povrchovou úpravu budu řešit fóliováním. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zároveň bych ráda poděkovala BRadkovi http://www.radekshipmodels.cz/ za dodání CNC kladek a dalších skvělých doplňků pro můj model. Díky tomu budu moci ztvárnit mnohé věci na RW lépe a realističtěji.