..udělal jsem pro porovnání několik fotek dřeva ze "své vlastní zahrádky"..Na první fotce vliv povětrnosti na loni postavený zahradní domek s jedním bezbarvým nátěrem..jak vidno,docela záhul..dřevo je strakatý a hraje několika barvama. Druhá fotka je sloup podpírající na balkoně stříšku..taky docela "jetej" vlivem počasí a dole je původně nábytková police (tudíž kdysi bohatě lakovaná), která dnes tvoří Maxovu "pozorovatelnu"..prostě na všech těchto dřevěných artefaktech nakonec převládá,taková ta bělo šedá, která zatlačuje tu žlutavě oranžovou dřevěnou barvu do pozadí..což ten použitý papír právě docela věrně imituje. Jenže po nalakování moc ztmavne...
A zkoušel jsi akrylový lak ve spreji? Dělá to třeba Motip a podklad z papíru nikdy moc neztmavnul. Je pravda, že to nemám vyzkoušené na tom materiálu, který jsi použil, ale je to rychloschnoucí lak, který ve velmi jemné vrstvě skoro ani není znát na podkladu. Doris
..myslím,že asi používám taky něco takového. Ale jde o to,že se ten papír užitý na palubní prkýnka,který je za sucha takový surově dřevěně našedlý,vstřebáním jakékoli kapaliny zbarví tak nějak do jakéhosi odstínu tmavé šedé s podivným a nepřirozeným nažloutlým nádechem. Prostě to přestane připomínat dřevo a změní se to v nalakovanej dřevitej papír.. Takže asi bude muset pomoct Van Gogh..
zdesko píše:to se mi ulevilo, že jsem byl pochválenej
, a ešte raz budeš !pochválenej! . Je to lepšie, ako som si myslel
Trošku odbočím od poslednej diskusie. Ono fotka občas ukáže aj to, čo nechceš. A s tým drevom sa netráp - to, čo máš doma, nebolo hlavne tvrdé drevo, ale mäkké, a nebolo dechtované - a vtedy sa lode dechtovali jedna radosť - iná ochrana proti morským potvorám ako loď opáliť a nadechtovať nebola - a dechtovala sa celá, až múdri ujovia z Činy prišelší nám ukázali, ako na TO, takže najprv boli tmavohnedé, až čierne - ako obrázok, ktorý som Ti poslal, až potom mali spodok biely ( šedobiely - žltobiely - podľa toho, čo bolo poruke ). Ale - urob si to tak, aby sa to páčilo Tebe. Ja som tiež spravil Revenge vo svetlej farbe dubovej. Teraz používam červený smrek, a patinujem ho hnedou anilinkou. Mne sa tvoja loď páči, počkám si na výsledok.
Jano
Dokončené: Revenge 1577, práve prebieha 2. pokus Ark Royal 1587 Arabský Dhow Mary Rose Trinidad La Couronne 1636 Čakajúce: Sovereign Of The Seas 1637
..takže palubu jsem přecijenom "šmajsnul" barvičkama..ale fotky udělám asi až večer. Zatím dávám k posouzení plánované barevné provedení.. Protože jsem původem severočech, rozhodl jsem se lodičku situovat obchodníkům ze svobodného státu Sasko..respektive zemi Sasko-Anhaltsko. Našel jsem si i šlechtický rod těsně spjatý s mým rodištěm. Byli to Hrabišicové, ale pak jsem se dočetl, že na výsluní byli v 12-13 tém století..ale už v době bitvy u Lipan bojoval proti Táboritům jeden s posledních Hrabišiců už opěšalý, poněvadž neměl ani na koně..! Hrabišicové neslavně vymřeli v roce 1528, kdy umřel poslední z nich, rytíř Jan Boreš z Rýzmburka. Tak nemůžu pověsit ani žádný jejich štít na zábradlí.. Budu muset hledat nějaký jiný rod...
..štíty na zábradlí už mám vymyšlené.. Zjistil jsem, že Sasku vládli Wettinové a ty se rozmnožili jak mravenci, takže je z čeho vybírat... Tím pádem to bude vlastně jakoby česká lodička, anóbrž Wettinové pocházejí s velkou pravděpodobností (Ottův naučný slovník a anglická encyklopedie Britanica)..z původně českého rodu Buziců... A jen tak pro zajímavost..Britská královna je původem Wettinka...(nechala se přejmenovat v 1sv.válce, aby se distancovala od němců)..což znamená, že její pra,pra,pra,pra..(atd.)dědeček byl Buzic..tedy Čech..!!!
To písmeno "c" se v tom českém šlechtickém rodě čte jako "c", nebo jako "k"?
Jinak paráda Zdeňku, klobouk dolů, já bych si na něco takového netroufl ani náhodou! Ale moc mi tam nesedí ty řetízky, řekl bych, že v té době (a ještě dlóóóuho v budoucnosti) se používala lana.
A jen tak pro zajímavost - na anglickém trůně sedí "němci" již od roku 1714, kdy po zemřelé Anně Stuartovně nastoupil na trůn Jiří Hannoverský..
..k těm řetízkům..: Jednak jsem zapoměl Doris odpovědět, že..ano..budou natřené..a pak k nim samotným,jako konstrukčnímu prvku..: Dost často se popisuje, že ty spodní kladky držela lana, nebo řetězy.. Pravdou je, že na takových těch starých obrázcích, ale také na replikách těchto lodí je vidět něco, co spíš připomíná kovanou tyčovinu s oky na konci. A v závislosti na vzdálenosti od ukotvení v trupu k podpůrné lavici pak tyhle "okaté" tyče lze najít navzájem spojené v jakoby řetěz od tří článků až třeba jen po jeden. Řětěz jako takový jsem také nikdy neviděl..ale tentokrát jsem, dle slov Janka100-aby se to líbilo mě, prostě propadl svému rozmaru. Mě se to hypotetické podepření řetězama jaksi líbí..a to docela hodně.. A přitom jsem to ještě nikdy nepoužil. Takže proto to "odnesla" až tahle lodička.. A třeba už starší hanzovní kogy měly tu spodní upínačkovou kladku ve formě kovaného oka,které drželo u zábradlí kus kovaného železa přitlučeného hřeby. Takže páni Wettinové se "jako" plácli přes kapsu a nechali si pod upínačky vykovat pevný řetězy, protože lana vlivem vlhkosti pořád mění svojí délku..a pořád by tam musel někdo lézt a dotahovat upínačky...a určitě se jim to, stejně jako mě, zdálo s řetězama hezčí..
Naposledy upravil zdesko dne 02 čer 2010, 14:31, celkově upraveno 2
[quote="ronniejames"]To písmeno "c" se v tom českém šlechtickém rodě čte jako "c", nebo jako "k"?
..no, je to asi takhle..: První pád Kdo-Co=Buzici (nebo snad Buzicové..?) Druhý pád Bez koho-čeho=bez Buziců...a vždy se čte c jako "c"... Možná, že ale i proto se raději Wettinové přejmenovali podle toho svýho novýho "baráku" co si postavili..poněvadž kdoví, jak to je v němčině.. No a tak se z Buziců staly "Vrby" a vida kam až to dotáhli..!
Díky za odpověď. Vyvíjí se to moc pěkně, bude z toho hezká lodička, vlastně už je . Jinak taky vidím na modelech řetízky pod kobylicemi, nevím jak to kdysi bylo na lodích řešeno v reálu, ale na těch modelech se mi to líbí.
..tak další posun ve stavbě..zachyceno pouze mobilem..podle toho to taky vypadá.. Ale myslím, že jako návod ve stavbě to nikomu sloužit nebude a tak jako dokumentace stavby to stačí.. Na zadním zrcadle už je vidět náznak zbarvení zadního kastelu, jež by mělo evokovat příslušnost lodi zemi Sasko-Anhaltsko. V barvách Anhaltska bude přední kastel..(klounového "anhaltského" černého medvěda už mám hotového, ale zapoměl jsem ho na model narafičit..ani mu stejně ještě schází přilepit uši.. )
..s dřevem už je naštěstí zatím "konec"..všechno,co teď poženu vejš už bude "jakoby" barvené..sám se na to těším, jak to bude vypadat.. Například papír užitý na rámy kolem dveří a oken na čele zadního kastelu měl posloužit i na celý přední kastel. Barva je však taková moc jásavá a tak jsem našel něco jiného a uvidí se jak to bude vypadat.. Ale to moc předbíhám, zatím se peru se zadní nástavbou.