Látka byla před šitím plachet obarvena v čajovém roztoku. Poprvé jsem to trochu přehnal a barva byla poněkud dorezava. Tak jsem to celé vypral a výsledná barva je lehce béžová. Fotky to poněkud zkreslují. Lem je zhotoven následovně: - na látce si vyznačím dvě čáry - jedna označuje konec plachty, podle druhé látku ostřinout - konec ostřižené látky se ohne k první čáře (je to vhodné přežehlit) - takto vytvořený ohyb ohnout ještě jednou a opět přežehlit,je vhodné alespoň na krajích bodově přilepit lepidlem na textil - provést přešití na stroji. Snad to takto stačí, když tak to nějak nafotím.
Plachty jsem si šil sám, ale musím se přiznat, že už dlouho jsem u ničeho tak sprostě nenadával . Konečně jsem našil všechna zesílení plachet a s radostí jsem uklidil šicí stroj opět do skříně s nadějí, že ho alespoň dva roky nebudu potřebovat . Teď mě čeká další chuťovka - obšití plachet lankem.
Skasaný budou asi jen spodní plachty. Plachty jsou hotovy, lanko jsem přišíval ručně, mám pěkně rozpíchaný prsty. No a aby toho nebylo málo, tak teď mě čeká další pakárna - cca 500 ks refovacích tkanic .