Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 29 z 108 • 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod hu-pa » 28 dub 2018, 10:18

Podle předchozích modelů vím, že jsi ohromně šikovná, ale toto už je mimo moje chápání!
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 dub 2018, 13:16

Děkuji za milá slova, přátelé!
Současná technologie, jíž používám při práci s moduritem, mi umožňuje modelovat extra jemné a čisté detaily. Dvě řady panelů na záďovém zrcadle jsou téměř dokončené, nyní pokračuji směrem dolů, kde mám již vymodelované rámečky, v nichž předpokládám, že mohla být menší okna/světlíky a nebo střílny, nicméně z Valeho malby to nedokážu jednoznačně určit. Pod okny velké kajuty jsou rovněž dva kulaté rámečky (na mém modelu bez vyřezaných otvorů), ovšem když jsem koukala na dobové malby a kresby od uznávaných autorů, tak z těchto otvorů občas koukají i děla, takže u RK to mohlo být podobné.

https://www.flickr.com/photos/49225014@ ... 8/sizes/k/
https://www.flickr.com/photos/49225014@ ... 5/sizes/k/

V mém případě ponechám tyto otvory pravděpodobně uzavřené.

1.jpg
3.jpg
4.jpg
6.jpg
8.jpg
9.jpg
12.jpg
11.jpg

Čtveřici velkých střílen v dolní části záďového zrcadla upravím a ponechám je nejspíš taky uzavřené.

Co nevidět už se pustím do větších a poměrně složitých sošek; dle popisu obrazu z NMM střední části panelu na zádi dominuje honosná socha královny Kateřiny. Vale ji ztvárnil tak trochu zvláštně - jako by měla krátkou sukni nad kolena a spíše mužský obličej s plnovousem. No, u muže je to hezké, ale u jemné ženy - navíc královny - tak to ani náhodou! [-X Spíše bych to tipovala na vyobrazení krále než královny....
VM.jpg

Takže si vypomohu jinak - použiji jako vzor malby královny dostupné na netu, například:

CatherineofBraganza1.jpg

https://www.google.cz/search?biw=1366&b ... GmofsBz4WU
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 29 dub 2018, 15:02

Doris, je to opět nádhera. Jsem zvědavá, jak to vyřešíš s postavou královny. Fousatá královna by vypadala divně. Ten obraz je o mnoho lepší. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 29 dub 2018, 15:04

Ahoj Doris, opět předvádíš svůj dokonalý cit pro nepatrný detail! =D> Krásná práce jako vždy. [-o<
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 29 dub 2018, 17:01

Doba doznívající renesance a raného baroka s sebou přinášela inspirace antickými motivy(viz Versailles; Trevi Fountain, Palazzo Poli; Blenheim Palace, Oxfordshire atd). Proto bych se nedivil kdyby na RK byla zpodobněna královna jako Athene, či Minerva. Ale je to zase jen Tvé dílo(a skutečně nádherné) a co na něm uděláš je Tvá věc. Ode mne jen inspirace...
Přílohy
Clipboard01aaa.jpg
Clipboard01b.jpg
Clipboard01aa.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 dub 2018, 19:47

Velice Vám všem děkuji za komentáře a ohlasy, přátelé, moc si toho vážím! [-o<

to Honza: Hodně zajímavý námět a jak tak koukám na tu Valeho malbu, tak něco na tom bude, protože oděv i provedení té figurky jsou velmi podobné oněm antickým sochám. Děkuji moc za inspiraci a rady. ;-I Asi to tak udělám, protože tohle řešení mi rovněž přijde velmi pravděpodobné.
Jdu si ještě projít dobové modely + další zdroje ohledně sochařské výzodby a zkusím něco vymodelovat. Figurka královny musí být perfektní, takže si dám obzvlášť záležet. Bude bezmála 5 cm vysoká, tak se na detailech mohu vyřádit do sytosti.

Dotáhla jsem další drobné ozdoby a ornamenty v dolním pásu záďového zrcadla:

1.jpg
2.jpg
4.jpg
5.jpg
8.jpg
10.jpg
6.jpg

Ozdobné rámečky okýnek nebo střílen budu ještě dál řešit, jejich vnitřek bude opatřen buď zavřenými dvířky (střílna) nebo sklíčkem s diagonální mřížkou (okno/světlík).
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 30 dub 2018, 08:08

paráda [-o< [-o< [-o<
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 30 dub 2018, 16:29

Zdravím doris, drobotina je perfektní jako všechno ostatní. Krásně se ti to záďové zrcadlo zaplňuje. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 dub 2018, 16:38

mmaacc + Connie: Moc Vám děkuji, přátelé!

Tak,poslední elementy drobné a v podstatě jednodušší výzdoby jsou již na svých místech, panely pod okny velké kajuty i na okrajích zadobočních galerií jsou kompletně nastrojené a nyní mne čeká horní část, která bude představovat výrazně složitější sochařskou práci včetně plnohodnotných figurek.

Pro ztvárnění dnes přidané výzdoby jsem se částečně inspirovala v antice - hlavy bojovníků mají velmi jemné detaily i rytí, které jsem dosud na žádném modelu v podobné kvalitě neztvárnila. Dvojici oken na okrajích záďového zrcadla jsem upravila, aby odpovídala Valeho malbě a měla zaoblený tvar.

2.jpg

V rozích je ornamentální výzdoba, kterou modeluji vždy samostatně a postupně skládám, díky čemuž mohu přesně trefit požadovaný tvar a také precizněji vykreslit detaily. Většinu finálních detailů dělám pomocí velmi jemných jehliček, které průběžně chladím v ledové vodě. Občas si také zhotovím nějaké díly navíc, abych na nich prováděla testování a viděla, co si pak mohu dovolit u těch, co budou na ostro....

2.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
9.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 30 dub 2018, 21:13

Chtěl jsem napsat Doris, že nechápu..., ale chápu..!!!! :P Tobě to jde prostě od ruky samo!!!! :hurray: :hurray: :hurray: Já se předem deptám z jednoho erbu na zádi a klounového lva a TY... O:) O:) Nááádhera!!! O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 01 kvě 2018, 17:46

Je to neskutečná nádhera,Doris. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 kvě 2018, 20:18

Ahojte přátelé!
Velice Vám děkuji za slova uznání, je to pro mne opravdu čest, že moji práci takto hodnotíte.

Ondras71 píše:....... Já se předem deptám z jednoho erbu na zádi a klounového lva a .....O.

Buď úplně v klidu, já si dříve taky dělala těžkou hlavu z různých věcí - především z něčeho nového nebo neznámého - a to nejen v modelaření, ale i celkově v životě. Naučila jsem se však objevovat i v těch nejnáročnějších úkolech něco pozitivního a díky tomu jsem si pak práci začala užívat. Prostě je to výzva a tak to i beru. Přinejmenším si s tím moduritem můžeme hrát a zkoušet to pořád dokola, dokud není výsledek podle našich představ. Věřím, že to zvládneš na výbornou, vždyť to, co nyní předvádíš na obšívce a kolíkování, je naprosto skvělé. Obdivuji Tě a zároveň Ti moc fandím, jak se posouváš v práci dál po všech stránkách. S potěšením Tvé dílo sleduji.

Dnes jsem konečně začala s pořádnou sochařinou a jako první jsem vymodelovala dominantní sochu královny Kateřiny z Braganzy - manželky krále Karla II.
https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Braganza
Po královně nese tato plachetnice své jméno, takže jsem si dala opravdu záležet. Téměř 5 cm vysoká figurka byla zhotovena dle několika zdrojů a zároveň ve snaze co nejvíc napodobit styl vyobrazení na Valeho malbě. Tvář jsem modelovala dle portrétů královny, její korunu jsem udělala rovněž podle dobových zdrojů, a při ztvárnění oděvu jsem se inspirovala v antice, jak mi výše poradil Honza. Hodně se mi jeho nápad zalíbil i s ohledem na jistou podobnost s vyobrazením RK od Valeho. Takže moc děkuji Honzo, dobře jsi mne navedl a já to dnes zrealizovala. ;-I

Proporce sošky jsem přizpůsobila vyobrazení na záďovém zrcadle.
download/file.php?id=1399865

V porovnání s předchozími modely dělám tyto figurky plošší, jak jsem vypozorovala na dobových modelech. Dále jsem zhotovila ozdobnou římsu v horní části, kterou jsem následně dotvarovala pomocí teplého vzduchu. Vždy takové díly modeluji jako rovný pás.

1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

EDIT:
Ještě jsem provedla drobné estetické úpravy, aby to více lahodilo mým očím - na oděv jsem přidala ozdobný pásek ( takto mi to sedí i více dle Valeho) a nepatrně poupravila vlasy:

12.jpg
11a.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 02 kvě 2018, 06:30

prostě parádička =D> =D> =D>
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 02 kvě 2018, 10:34

Doris, tohle nepotřebuje komentář. Přesto - smekám !!!! [-o< [-o< [-o<
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 kvě 2018, 23:37

Děkuji za milá slova, přátelé! [-o<

Byť jsem byla původně se soškou královny celkem spokojená a dala si na práci záležet, pořád jsem nějak cítila, že to není vončo. Dnes mi toto moje přesvědčení potvrdil i jeden šikovný kolega z MSW, který mi nasadil pořádného brouka do hlavy. Jeho kritiku jsem velice ocenila a tuto výzvu nakonec přijala a vymodelovala sošku znovu. Katherine, která dominuje celé zádi modelu RK, musí být prostě perfektní a působit jako skutečná královna - navíc s jemnými ženskými rysy ve tváři.
Sochaření mi v mnoha ohledech přijde stejné jako hraní na klavír (které mám taky moc ráda); pokud to člověk nedělá i srdcem, ten výsledek je prostě jen "poloviční". Takže dnes jsem do toho dala mnohem víc a výsledek je dle mého názoru lepší. Vymodelovala jsem i další sošku ženy, která je ztvárněná v podobném stylu.

2.jpg
3.jpg
4.jpg
6.jpg
8.jpg
10.jpg
7.jpg
12.jpg
9.jpg

Ty dva jemné proužky kolem šatů jsou provizorní, zkoušela jsem naznačit obrys, jak to bude vypadat. Takže ještě se bude mnohé ladit..... 8-)
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 29 z 108 • 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno