Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 27 z 108 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 20 dub 2018, 17:34

Ahojte přátelé,
děkuji Vám za milá slova. Ano, je to překrásný obraz a je moc dobře, že se zachoval a že je možnost si takovou reprodukci pořídit. Pro mne je to v prvé řadě hodně zajímavý a užitečný studijní materiál k rekonstrukci RK. Po zarámování pak budeme mít doma nádherný obraz. Pověsím ho nejspíš v pracovně, která sousedí s výstavní místností, takže tam bude i krásný vstup. Detaily výzdoby na té malbě jsou hodně precizní; co mne opravdu potěšilo, že panely s výzdobou mezi děly jsou ztvárněné jako plastické (viditelné přesahy přes římsy, stínování, odlesky stejné jako na jiných plastikách a sochařské výzdobě), takže se i zde do sytosti vyřádím na sochaření.
Už modeluji první panely s plastikami na zádi, jak toho budu mít víc, nechám upéct a nahodím nové fotky. Myslím, že se máte na co těšit. A nezapomeňte počítat...., až přesáhnu tisícovku, tak první, kdo mne na tuto skutečnost upozorní, bude za odměnu patřit mezi členy posádky na RK. :D

To Honza: Tak tak, je to fuška, ale když si člověk věci pečlivě připravuje, zároveň se také učí a může vytvořit hodně solidní dílo. I při stavbě takového modelu svým způsobem kousek historie opět ožívá. A to je dobře.

Jinak při bližším prozkoumání obrazu jsem našla ještě spoustu dalších detailů, o nichž jsem dříve neměla ani tušení. Kupříkladu na přídi z pod červeného plátna vykukují další dvě děla, na klounu je kromě jezdce/rytíře na koni ještě jedna menší soška/postava, která stojí hned za ním, a je dobře čitelné i plaňkování obšívky. Solidně jsou zachycené také kladky a lanoví, byť se tam místy objevují i některé prvky z pozdějšího období (na to mne již před časem upozornil i Kpt.KL).

4.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 20 dub 2018, 19:06

Zravím Doris, to zarámování mě napadlo hned, jak jsem ten obraz uviděla. Chtěla jsem ti to navrhnout, ale ty jsi mě předběhla. :-D Na pokračování sochařské výzdoby se moc těším, nepochybně to bude pokoukání. Já bych na tak krásné lodi, jaká ti z toho určitě vznikne, brala jakoukoliv funkci. :D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 dub 2018, 19:23

Ahoj Connie,
jj, už je podána zakázka na zhotovení elegantního rámu (přírodní dřevo/tmavý mahagon) + antireflexní sklo.
Mno, na lodi bude pár desítek členů posádky, figurky budou mít výšku v rozmezí cca 32-34mm (ti, co budou "za odměnu" drhnout palubu, o něco méně :D ), mnohé z nich dle skutečných lidí, tak se tam třeba poznáš.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 21 dub 2018, 15:01

Zdravím Doris, jestli se rozhodneš zvěčnit na své lodi moji maličkost, tak to se teším už teď. :D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2018, 21:27

Nech se překvapit, Connie. :wink:

Po pracovně velmi náročném víkendu, kdy jsem se věnovala hlavně detalingu, školení klientů a opravě antikorozního nástřiku na podvozcích našich aut, jsem sedřená jak kůň, takže místo jemné sochařiny jsem se jen na chvíli věnovala el. rozvodům a osvětlení RK. Zatím je zavedené do zadní kajuty a je vytvořen základ pro trojici luceren. Ještě mne čekají další tři obvody ( horní kajuta na zádi, středolodí a kastel); zatím zvažuji, zda použít silně svítivé LED všude a nebo do některých míst i klasiku.

Fotky to sice nedokážou věrně zachytit, ale osvětlený model je velmi působivý:

1.jpg
2.jpg
11.jpg
10.jpg
8.jpg
4.jpg

Pohled dovnitř osvětlené kajuty je přes krásně čistá skla s jemnou mřížkou bezvadný, takže bude výborně vidět nejen kompletně vybavený interiér s precizními detaily, ale bude mít smysl tam poslat i několik členů posádky. Snad se tam borci moc nezlinkují, i když taková party na moři, jakou jsme si udělali my před pár léty v Turecku, taky není k zahození....:

https://www.youtube.com/watch?v=JWzeG3M0kTk
https://www.youtube.com/watch?v=4S0ozyAfjx0

To, co tam předváděl náš kapitán, z toho jsme šli všichni do kolen (hlavně na konci toho druhého videa). :o
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2018, 11:35

Při realizaci elektroinstalace a tím pádem i nutnosti tomu přizpůsobit vnitřek trupu mi nyní vychází de facto už pouze jedno optimální řešení, jak nastavit zadní část palub, přepážky i kajuty. Model, jak jsem již několikrát uvedla, nevychází z přesných plánů RK (existují pouze komerční modelářské plány, ale ty jsem odmítla použít, protože je to ještě větší paskvil, než třeba mantuácky SoS), musela jsem jako základ použit alternativu - plány Sussexu, který je však z novějšího období, a dále plány Prince + další podklady vycházející z dobových modelů. Byla jsem nucena udělat různá kompromisní řešení, která však směřuji ke snaze zachovat co nejvíce vzhled skutečné RK na Valeho malbě. Výraznější zásah do již dokončené obšívky i galerií by byl značným rizikem, proto jsem se rozhodla ponechat pozici posledních střílen beze změny a budu se soustředit na precizní ztvárnění interiéru velké zadní kajuty a částečně i mezipalubních prostor, které budou viditelné. Poslední střílna na horní palubě vede jak na Valeho malbě tak i na mém modelu částečně do prostoru velké kajuty, zkoušela jsem simulaci i na modelu a nejschůdnější řešení s nejmenším odporem je oddělit prostor kajuty a této střílny přepážkou. Horní paluba bude končit u této přepážky, velitelská paluba zůstane beze změny. Není to určitě košer, ale vzhledem k tomu, že jen zlomek modelářů řeší interiéry tak podrobně a já se naopak snažím dopracovat k alespoň přiměřenému výsledku, doufám, že tohle řešení bude za daných okolností akceptovatelné a splní svůj účel. Snad mi odborníci a lidé znalí problematiky prominou, ale lépe to prostě udělat nedokážu.

RK záď detail.jpg

RK pozice palub 1.jpg

V zadní části horní paluby bude navíc rozvodna elektroinstalace, která zůstane uzavřená za přepážkami, takže se tam objeví i další prvek navíc, který na skutečné lodi nebyl. Toho chci využít a udělat to právě na úrovni té poslední střílny, která je na obrazu skutečné RK situována níže. Na modelu tuto střílnu nepatrně upravím pomocí vhodně zhotoveného ozdobného rámečku, takže bude skutečně vypadat, že je o trochu níže, ale nebude kvůli tomu nutné řezat do trupu RK.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 23 dub 2018, 13:45

Krásně osvětlené. :-)

a s těmi palubami to zas tak neprožívej, ten model je tak krásný že řešit nějakou drobnou odchylku není nutné
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 23 dub 2018, 15:09

to je takova nadhera ze tohle umet tak sam sebe poplacavam po zadech ten trup a vyzdoba skvele :P :P :P :P :P
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 23 dub 2018, 15:11

Zdravím Doris, na to, jak ztvárníš interiér velké zadní kajuty jsem zvědavá. To určitě zase zůstaneme koukat s otevřenou pusou. Těším se. Osvětlení je super. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stráťa » 23 dub 2018, 15:54

Možná to bude trochu hloupá otázka ale námořníci nesvítili? Čekal bych že trochu světla bude po celé délce palub.
Stráťa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 dub 2018, 16:23

Na lodi se svítilo dle potřeby a místa, při bitvě svítila celá loď - viz obr. z noční bitvy u Sj. Odde.
Přílohy
Bitva u Sj.Odde.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2018, 19:28

Děkuji Vám všem za komentáře, přátelé, moc mne těší, že se Vám RK líbí.

mmaacc píše:Krásně osvětlené. :-)

a s těmi palubami to zas tak neprožívej, ten model je tak krásný že řešit nějakou drobnou odchylku není nutné

Ty osvětlené modely vytvářejí zvláštní atmosféru, člověk si za soumraku sedne do křesla, zaposlouchá do oblíbené hudby a při pohledu na ty osvětlené plachetnice se hezky zasní. I když můj nejstarší osvětlený model není plachetnice, ale papírový Titanic, který jsem stavěla jako scratch ještě někde před maturitou....
titanic.jpg
titanic2.jpg
titanic1.jpg

Některé další osvětlené modely z mé flotily:

Vicy.jpg
SoS.jpg
SoS a RC1.jpg

Zpravidla osvětluji propracovanou část interiéru, aby tato zůstala viditelná i po uzavření palubou:
RC int.jpg
RC int2.jpg

U Royal Katherine to bude podobné. Přesto bych chtěla svou práci posunout zase o kousíček dál, ať už kvalitou řemeslného provedení, tak především co nejvěrnějším zachycením skutečnosti. I z toho důvodu jsem se snažila najít optimální řešení pozice palub, protože si vždy říkám, že když už člověk něco dělá, tak proč to při jedné práci neudělat pořádně? :wink:

Džar píše:to je takova nadhera ze tohle umet tak sam sebe poplacavam po zadech ten trup a vyzdoba skvele ....

Já si tohle kdysi taky říkala, když jsem nechápavě koukala na práci kolegů, kteří mi šli příkladem a jejichž práce mne inspirovala - ostatně dodnes s obdivem sleduji díla mnoha dalších lidí tady na MF i v zahraničí.... Věř tomu, že se postupně dá mnohé naučit a člověk se posouvá dál, i když někdy přes nezdary a trnité cesty. Ta možnost se zlepšovat, učit něco nového a třeba i vzdělávat a rozšiřovat obzory o skutečných lodích..., jsou nádhernou cestou k dosahování vytyčených cílů. I Ty nyní tvoříš krásný model, který mnohé inspiruje a Tobě přináší radost.

Connie píše:Zdravím Doris, na to, jak ztvárníš interiér velké zadní kajuty jsem zvědavá. To určitě zase zůstaneme koukat s otevřenou pusou. Těším se. Osvětlení je super.

Už nyní mohu prozradit, že bude nejen hodně propracovaný a bude v maximální míře zachycovat prvky skutečných lodí z daného období, ale jak jsem výše zmínila, chtěla bych to oživit i nějakými figurkami.

Stráťa píše:Možná to bude trochu hloupá otázka ale námořníci nesvítili? Čekal bych že trochu světla bude po celé délce palub.

honza čižule píše:Na lodi se svítilo dle potřeby a místa, při bitvě svítila celá loď - viz obr. z noční bitvy u Sj. Odde.

Mno, zpravidla dělám osvětlené jen určité části modelu, ať už s ohledem na decentní styl provedení, který jde napříč celou mojí tvorbou, tak i z praktického hlediska, neboť tyto velké modely mají kvůli zajištění vysoké pevnosti kompletně vyztužený trup na nižších palubách, takže tam by ani nebylo možné řešit větší propracovanost mezipalubních prostor a tím pádem i osvětlení. Každopádně hezká malba noční bitvy, díky Honzo. Zajímavá inspirace do budoucna.
Naposledy upravil DORIS dne 26 dub 2018, 08:11, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 dub 2018, 19:35

Dotáhla jsem další rozvody s osvětlením. Chybí už pouze horní kajuta na zádi, budu ji realizovat později. LEDky na fotkách jedou na plný výkon, aby mi foťák lépe zaostřil.

1.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
9.jpg
8.jpg
10.jpg

Tak, jdu dál pracovat na výzdobě. Je to docela návyková práce..... 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 dub 2018, 19:56

Nádhera... Začínám o tom uvažovat, NL mám celého otevřeného.... Jen dodatek k mému příspěvku, autor sám ví, kde svítit a kde ne. To je Tvá věc a Ty si rozhodneš jen sama. Já jen dodal alternativu, kdy loď svítila celá (v nočním boji), ale protože se u Tebe žádná bitva nekoná, bude stačit decentní osvětlení zádi (maně mi vytanula na mysli HMS Surprise - Master and Commander: The Far Side of the World).
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 24 dub 2018, 06:57

krásné fakt krásné.
Já uvažuju o tom nasvítit kajutu enterprize v té hotové bez světel fakt není vidět vůbec nic
a interier tam je, na záď jsem koupil lampičky na wish tak dát další ledky i do vnitřku už nebude
takový problém jen nevím jestli mi to v tom 1/96 něco pomůže
Přílohy
lampa.jpg
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 27 z 108 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno