Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
ELKAN píše:Máš to parádní, jen mi trochu kroutí oči ty úpony, neměly by být rovnoběžně se směrem stěhu?
hu-pa píše:Víc času strávím na netu a v knihách než vlastí prací
hu-pa píše:To Doris: Ty odkazy jsou fajn. Google mi pravidelně vytahuje fota právě Batavie a Vasy. Ale právě u pardun to moc nepomohlo, protože Vasa (1626) je nemá a Batavie (1628) ano.Ale v té době se už používaly, např. Anglie,viz tvůj SoS, a protože mi to pomůže lépe zafixovat stěžně, tak už na nich dělám. Že holandská škola měla velký vliv u francouzů, dokazuje i Saint Louis (objednaný v Holandsku a dodaný 1626) který bývá často zaměňován právě s La Couronne.
Parduny - zadní stěhy
Ve druhé polovině 17. století byly na dlouhých čnělkách usazovány velmi velké košové plachty a k tomu se ještě přidávály bramové čnělky s bramovými plachtami. Toto uspořádání mělo za následek větší tahy, které košové a bramové úpony již nemohly vyrovnávat, a proto se musely nějakým způsobem vyztužit. K tomuto účelu vznikly parduny, také označované jako zadní stěhy, které vedly v párech po obou stranách stěžňů od bramových můstků k úponovým kobylicím (obr. 163).
hu-pa píše:....PS: Ab. Hovinga jsem objevil nedávno, a protože chci stavět holanďana okolo půlky 17.stol., tak už mám políčeno na nějakou knihu od něj.
Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník