Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 23 z 82 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 27 led 2013, 21:25

Ahojky Bonaventuro!
To mne moc těší a děkuji. Se stavbou nespěchám, vlastně nyní ani nemám šanci na tom moc pracovat, protože mám před sebou zkoušky na maturitního komisaře, tak se musím učit. [-(

Ale i tak jsem pár sošek vymodelovala a doplnila modrý pás na přídi + chybějící sošku andílka u bočních schůdků. Zbývá doladit střední pasáž, která je hodně stereotypní, ale udělat se to musí.

RK36a.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 27 led 2013, 22:27

Opět musím konstatovat, že je to naprostá nádhera :shock: :shock: Moje RC se pomalu dostala do fáze, kdybych měl instalovat boční ozdoby, ale při sledování Tvé práce mě tak trochu přešla chuť pokračovat. Alespoň jsem delší přestávku využil ve "zdokonalování" se. Začal jsem z dostupných materiálů (Petersson - Rigging period ship models, AOS RC, D. Antscherl - The fully framed model, rigging a sixth rate sloop of 1767-1780 Volume IV, J. Lees - The masting nad rigging of english ships of war 1625 - 1860) studovat provedení takeláže na RC. Po cca měsíčním snažení začínám mít tak trochu jasno, i když realizovaný výsledek bude asi kompromisní řešení. Pokud bude RC realizována s plachtami (což zatím uvažuji, pouze asi stay sails vypustím), bude na realizaci potřeba cca 200 lan různých délek. Takže se mám na co těšit.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 27 led 2013, 23:25

To marsalv: Taky zrovna realizuji takeláž RC, tak jsem zvědav, jestli dojdem k podobnýmu výsledku. Já zatim vycházím z anatomy, a když to tam nenajdu, hledám jinde. V začátku jsem si vůbec nevěděl rady, a tak jsem začal od toho, co se dalo vyčíst z plánů. Můžeme si poznatky vzájemně předávat.....to studování lan mě vůbec nebaví, ale nedá se nic dělat. Kdyby ty plány byly aspoň úplné....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael mott » 28 led 2013, 04:37

Doris, it took a bit of work to get here, but thank you for your continuing excellent work, it is truly inspirational to those of us who follow what you are achieving. I wish I could speak to you in your own language because you are a great modelbuilder, and have given me a lot of inspiration.

Michael
Michael mott

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 led 2013, 17:01

Zdravím přátelé a velice Vám děkuji za ohlasy a komentáře.
To marsalv: Já si právě kvůli sochařské výzdobě RC vybrala. Líbil se mi ten čínský model RC v měřítku 1/30, kde byla hodně pěkně udělaná výzdoba - celkem odpovídala i předloze. Nicméně cenově to bylo nad mé možnosti + se stavbou dřevěných modelů nemám skoro žádné zkušenosti. Modelování výzdoby se mi zalíbilo už u Victory a především pak u SoS, takže jsem se na tuto část stavby RC těšila od začátku. Byť je to docela namáhavá práce a velká zátěž pro oči i páteř, když u toho sedím několik hodin, tak i přesto je to pro mne ta nejpříjemnější část stavby. Vlastně mne sochaření a také malování bavilo už od dětství, ale když jsem to chtěla studovat na umělecké škole, nedostala jsem šanci. :( Bohužel u přijímacích zkoušek ne vždy rozhoduje talent nebo schopnosti, ale jak jsem později zjistila - bohatí a vlivní rodiče některých přijatých studentů... [-( Každopádně se malování i sochařině věnuji dodnes a jsem v tomhle řemesle především samouk. :)

Takeláž jsem si už rovněž prohlížela, pro mé potřeby je v knize Anatomy of RC mnohé popsáno spíše stroze a chybí spousta detailů, jež budu čerpat z jiné literatury a také knih, které zde uvádíš. V plánu mám i plachty, byť jsem se zatím ještě nerozhodla, v jaké formě je zrealizuji (skasané, napnuté nebo kombinace obojího). Největší problém vidím v tom, kam které lano na palubě uvázat (v případech, kdy to v knize Anatomy of RC není dostatečně vysvětleno), a také způsob "jak" - zda přes kladkostroj (nejspíš se bude týkat lan s větší zátěží), nebo přímo na úvazové kolíky, rohatky či pacholata....

To Michael mott: Hello dear friend! Thank you for your comment and kind words, I appreciate it a lot and welcome you to Czech forum. No problem with English, I understand quite well, so you can ask me in your native language and I´ll try to answer your questions or explain some specifications in English. I am going to continue at papermodelers.com as soon as possible and bring the progress and new pics. Of course here you can see full report of my scratch build and all documents for construction. You can also watch here inspirational and wonderful work of my friends, who assemble wooden RC by Panart in a similar scale, and many other interesting models..
Kind regards,
Doris

Za denního světla jsem povedla drobné korekce a vylepšila patinu výzdoby. Nyní pracuji na miniaturních soškách andílků, kteří jsou po stranách čtveřice střílen.
029.jpg
004.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 31 led 2013, 16:22

Ahoj Doris,
koukám že budeš mít za chvíli výzdobu hotovou, vypadá báječně. Řekl bych že na pravoboku si se zase o něco posunula dál v propracovanosti figurek, ovšem levá strana se Ti taky povedla na jedničku. Pořád říkáš že je co zlepšovat, ale zajímalo by mne, kde je Tvůj pomyslný strop dokonalosti. Kam až to povede? Páč pro většinu lidí včetně mne je taková práce nedosažitelná a z moduritu bych dokázal udělat akorát kuličku a to ještě šišatou. :-D
Rozhodě děkuji, že jsi mi umožnila vidět to vše opět naživo. Byl to neskutečný zážitek a musím konstatovat ,že se to s prohlížením fotek na monitoru nemůže vůbec srovnávat kór když jsem měl tu čest pozorovat Tě při práci. :flower:

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 úno 2013, 15:53

Ahojky Pavle!
No ještě toho zbývá dost: výzdoba střední části trupu + celá příď, horní sekce modrých pásů a interiér kajut. A také sousoší na podstavci, kde stále marně čekám na dodání základní desky s ozdobným rámem - asi si to budu muset nakonec vyrobit sama... :( Holt je někdy lepší se spoléhat jen sama na sebe. Co se týče kvality sošek, tak pochopitelně praxe a cvik udělají své a především mne taková práce baví, ale do budoucna mám jiné plány, které jsou na míle vzdálené od stavby modelů plachetnic.
Krom RC bych ještě chtěla dotáhnout Williema, kde jsem však zůstala na mrtvém bodě kvůli mizerným plánům od Euromodelu (o předražené stavebnici tohoto modelu ani nemluvě) - jsou tam chyby a také rozpory, na něž jsem narazila, když jsem si procházela zahraniční literaturu. Nemá smysl věnovat čas a úsilí pouze dekorativnímu modelu, který bude mít ze skutečné předlohy pouze název na podstavci...., asi jako bys posadil Nissana Primeru P10 na mizerný podvozek od VW s vlečnou zadní nápravou a degradoval tím jízdní vlastnosti, a pod kapotu bys narval Wankel, který má sice krásný návykový zvuk a solidní výkon, ale Nissan ho nikdy nevyráběl ... :roll: Uvidím, zda se povede sehnat ještě podklady k RW přímo z námořního muzea v Geenwich ( mám něco přislíbené od kamaráda).

Každopádně výzdoba na RC se mi při pohledu naživo zamlouvá víc, než na předchozích modelech postavených v menším měřítku, ale zpravidla moje nadšení z jakéhosi pokroku je zpraženo v okamžiku, kdy mi manžel předloží fotky v makrorežimu; on je velký fanda do focení a momentálně se učí dělat fotky v makru, takže moje modely má často v hledáčku a pak mne provokuje :evil:. Mám vesměs pocit, že mne z toho picne a musím vše udělat znovu a lépe..... ](*,)

DSC_0046.jpg
Fotka po zmenšení na 25%....

Jinak všechny mé modely budou i nadále k vidění naživo u nás doma. I přes řadu nabídek je neplánuji zapůjčit pro expozice či prodat soukromým sběratelům.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 01 úno 2013, 17:07

Já bych naopak řekl, že makrorežim teprve ukazuje preciznost Tvé práce. I na takovém zvětšení je to super!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zoltan » 02 úno 2013, 18:28

Milá Doris, toto je bez slov.
Toto už je umenie. [-o<
ifz
Model-Art Vinica, 2020 : http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=941&t=115032
skuoinka: F599 GTO Nero Cavalli
Rozrobené: McLaren MP 4/6, Ferrari Italia LW
Zoltan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 úno 2013, 17:58

Velice Vám děkuji za uznání, přátelé, moc to pro mne znamená a motivuje k další práci a jejímu zlepšování.
Ony ty "makrofotky" mi i přes jistou míru rozpačitých dojmů zároveň ukážou řadu chyb, které bych jinak ani nepostřehla, takže je pak mohu lépe zacílit a opravit a snad i díky tomu je výsledek o něco lepší (jak říká manžel - konstruktivní kritiky jest třeba si vážit).
DSC_0005.jpg

Dokončuji výzdobu na pravoboku a připravuji projekci konstrukčních dílů přídě, nicméně zde se již nějakou dobu potýkám s jistými nesrovnalostmi a ráda bych předešla případných chybám. Jedná se o "tvarované lišty" (české odborné výrazy jsem nenašla a "Cajthamlovština" často předkládá smyšlené názvy, kterým rozumí nejspíš jen samotný autor knihy) - angl. lower cheeck bracket a ta nad ní - hair bracket, které by měly - podle mého názoru - dosedat celou vnitřní plochou k obšívce trupu a sloužit jako výztuha/opora klounu,
RK27.jpg

avšak na některých modelech - nejen RC od Panartu, ale taktéž na RC z té čínské stavebnice + i jiné modely lodí, to drží jakoby "ve vzduchu". Myslím, že tohle řešení je chybné. :-k
11112813332078d2be3a1f1ac2.jpg
Picture021-1.jpg

Pak je zde ještě vnitřní oblast mezi lištami - angl. trailboard, kde si nejsem jistá s vedením čelenových ovazů - gammoning, protože při porovnání pozice ovazů s vyobrazením výzdoby je zjevné, že lana budou do výzdoby výrazně zasahovat. Dle Cleveleyho malby i plánů z Anatomy to vypadá, že ovazy vedly přes hranu horní lišty hair bracket, nicméně napadalo mne, zda by mohly být tyto ovazy vedeny i "vnitřkem", aby nenarušovaly onu bohatou výzdobu. U Sovereignu například byly na vyobrazení (Payne versus Van de Velde)obě varianty a tehdy jsme se s Kpt.KL přiklonili k tomu, aby dehtované ovazy nezasahovaly do výzdoby, tudíž mne to přivedlo k podobné myšlence i u RC, zda by bylo možné o tom uvažovat. :?:
Royal-Caroline-John Cleveley-the Elder-1750.jpg
RK57.jpg

RK36.jpg

Pokud máte někdo přesnější informace, prosím, poraďte mi. Je to krásná a hodně viditelná část přídě a byla bych ráda, kdyby se mi to povedlo udělat správně.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2013, 18:33

Ozdobné rámy kolem střílen na pravoboku jsou dokončeny, zbývá vymodelovat už jen pár drobných sošek, které zaplní prázdná místa mezi střílnami. Pak mne čeká příď, kde stále váhám nad některými detaily. :arrow: Ach jo, kdyby se tak RC dochovala až dodnes jako Victory a Cutty Sark nebo další lodě... To by se to modelařilo.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 05 úno 2013, 19:01

Pěkné to máš, Doris, musela to být děsná piplačka jak si uvědomím skutečnou velikost těch figurek.
S ovazy Ti moc neporadím, já bych je vedl tak jak je na plánku a ozdoby upravil.
Škoda že už nepokračuješ s RW, vím že se Ti moc líbil. Myslím že bys to zvládla dostavět i podle Euromodelu a byl by z toho nádherný model. Nevěřím že bys to nezvládla.

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2013, 20:11

Ahoj Pavle! Mám ještě šanci získat podklady - podrobnou fotodokumentaci RW z muzea od kamaráda, který nyní žije v UK, což by mi výrazně pomohlo naplnit svůj původní záměr a pokračovala bych ve smysluplné práci. Jinak si jsem jistá, že po delší době už ztratím motivaci a nadšení na tom pracovat. Rozdělaný trup RW čeká s velkou pravděpodobností rozebrání, nebo ho mohu věnovat někomu, kdo ho dokáže dostavět.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 05 úno 2013, 22:47

Víš Doris, já si nemyslím že by v tom někdo dokázal pokračovat aniž by byl výsledek řekněme dost diskutabilní.Být tebou nechám to prostě tak jak je.Zabal ho do něčeho ať se na to nepráší.A třeba časem, až seženeš potřebné podklady . . .Nemyslíš že by to byla škoda to rozebrat? Chápu že RC má teď naprostou přednost, je to taky pastva pro oči to sledovat,ale toho Williama by byla dle mého soudu škoda.

PS: byl bych nerad kdyby se ta věta "diskutabilní výsledek" někoho dotkla.Jsou tu vynikající modeláři.Myslím to tak, že většina používá úplně jiné techniky/ způsoby stavby . . .
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 úno 2013, 08:28

Taky si myslim, že by bylo toho RW velká škoda. Když ho hezky uložíš na pozdější čas, můžeš se k němu kdykoli vrátit.
Nikdo jiný ho dodělat nemůže, protože je to úmělecký dílo, a Tvoje postupy a práce jsou jedinečné. Je to jako kdyby rozmalovaný obraz úmělce měl domalovat někdo jiný....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 23 z 82 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno