Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE - PANART

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 23 z 53 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE - PANART

Příspěvekod ELKAN » 15 led 2013, 08:04

Pro Doris: Tvůj postup výroby mám už nastudovaný. Díky za odkaz. Budu zkoušet různý varianty...nezkoušela jsi třeba stříkat nebo jinak nanášet barvu rovnou na látku?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 led 2013, 09:14

Mne se nejvíc osvědčilo "napustit" tenkou látku pomocí štětečku naředěnou barvou. Ideální jsou vodou ředitelné akryláty od Tamiye, protože po zaschnutí jsou již odolné vůči rozpíjení - s vodou dále nereagují a látka se dá solidně tvarovat při zasýchání, k čemuž používám fén. Poté si už látka drží vymezený tvar. Doporučuji použít tenkou látku, která nepouští vlákna. Barvy ředím zásadně origo ředidlem X-20A, při ředění vodou to rádo dělá sraženiny nebo hrudky. Stříkání barvy na látku jsem rovněž zkoušela, ovšem tady se výrazně prokreslí i sebemenší smítka, která na látce bývají - barva nebo lak stříkaný ze spreje je hodně prokreslí. Jinak pokud si látku dobře připravíš - napustíš ji primárně barvou, aby ztratila savost, je pak možné na ni stříkat různé vzory. K tomu jsou vhodné matné akrylové barvy, které rychle zasychají. Kdysi jsem používala autospreje od Motipu, ale později se ukázaly jako vhodnější spreje řady TS od Taymiye - výborně kryjí už ve velmi jemné vrstvě. :idea:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 led 2013, 11:03

Díky moc za zkušenosti....dneska jsem nakoupil nějaký barvy, budu zkoušet a dám vědět jak jsem dopadl...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 led 2013, 12:26

Tak první zkouška: šablona vyřezaná z papíru, celoplošně podlepená oboustranně lepící páskou přilepená na látku.
Po nástřiku přesně jak píše Doris se na povrchu látky udělaly takové žmolky, ale ty jsem uhladil prstem, a látka byla jako před tím. Barva se i docela vpila do látky, protože z druhé strany je červená hodně znatelná, takže druhá strana bude potřebovat daleko míň barvy. Teď to nechám uschnout, a uvidim.....
Přílohy
IMG_2222.jpg
IMG_2223.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 led 2013, 12:43

Moc pěkný výsledek a dobře jsi trefil i odstín. =D> =D> Doporučuji obarvit i tu bílou plošku, kde bude kříž, aby se pak na tom barva jemného vzoru nerozpíjela a při pohledu skrz vlajku působila celá její plocha stejnorodě. Viděla jsem modely lodí, kde použili pro výrobu vlajek tenkou látku, která už byla obarvená z výroby, jenže byla průsvitná a to není vončo. Takže doporučuji obarvit vše. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 led 2013, 13:52

Dobře, zkusim až to uschne nastříkat celý ty čtverce na bílo, a pak teprve modrou....ale to až zítra....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 led 2013, 10:59

Tak jsem část nastříkal bíle, a pak modrý trojúhelníky, a výsledek nic moc. Bylo to dost rozpitý....takže jsem tuto metodu asi zavrhl.
Pro výrobu vlajek jsem nakonec použil laserovou tiskárnu. Trochu do tiskáren dělám, princip je takový, že se na papír nanese barevný prášek, který se vysokou teplotou zažehlí do papíru. Napadlo mě, že by to mohlo jít zažehlit i do látky. Experimentoval jsem včera celý den na staré vyřazené laserovce. Docela to šlo dobře, jediný problém je, že se musí projet tiskárnou víckrát, protože prášek stačí na papír, ale ne na látku. Takže musí být aspoň dvě vrstvy, lépe tři. Těžko se udrží, aby se to natisklo vždycky přesně na sebe. A to ještě je potřeba na rub vytisknout to samé zrcadlově otočené, a to taky aspoň 3x. Takže zmetků bylo dost.....výsledný výrobek taky neni úplně přesně, protože látka se kroutí, uhybá...

Má to jednu velkou výhodu, nemění se struktura látky a celá vlajka je stejně průhledná.....Myslim, že by takhle šly tisknout i složitější obrázky, třeba erby....
Přílohy
IMG_2228.jpg
průhlednost látky je všude stejná...
IMG_2229.jpg
IMG_2230.jpg
struktura látky zůstává....
IMG_2231.jpg
malá vlajka
Naposledy upravil ELKAN dne 18 zář 2013, 22:29, celkově upraveno 2
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2013, 12:45

No, tak tohle je skutečně paráda, řekla bych přímo profesionální výsledek. [-o< =D> =D>
Tím pádem si budeš moci vyrobit jakékoliv vlajky i se složitými obrazci. Zatím nejlepší způsob výroby vlajek, jaký jsem viděla. Děkuji moc za popis postupu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 led 2013, 12:59

Děkuji Doris! Kdybys mi poslala třeba nějaký erb na vlajku, složitý, třeba ze SoS, tak bych provedl zkušební tisk, aby bylo vidět, jestli se to dá použít.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 16 led 2013, 13:34

Tie vlajky vyzeraju vynikajuco, vdaka za zverejnenie postupu, zide sa.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 led 2013, 15:20

Díky moc! přikládám pokus o výrobu složité vlajky.....vlajka má cca 7x5 cm, a šlo by udělat i menší.....výsledek mě osobně překvapil....
Přílohy
IMG_2237.jpg
papír - plátno
IMG_2235.jpg
IMG_2234.jpg
IMG_2233.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2013, 15:53

Špičkový výsledek, dosud jsem nic lepšího neviděla. =D> ;-I Jen tak dál, je to super, že jsi to dal i na DF. Hodně lidí se z toho může poučit. Pokud bys někdy uvažoval i o "malovýrobě", měla bych zájem. :wink:
Napadlo mne, že podobnou technologií by se daly tisknut i dvojité spoje (imitace sešívání) na plachtách a případně i další detaily přesně na míru, akorát by to asi bylo limitované velikostí (pokud se dá tisknout jen na formát A4), ovšem kdyby to šlo třeba na A3, tak by to byla obrovská pomoc. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 led 2013, 21:04

Velmi pěkná práce. Stejný problém jsem před lety řešil u modelu lodi Vasa. Nakonec jsem zvolil tisk inkoustovou tiskárnou na potahovací papír, výsledná vlajka pak vznikla slepením dvou inverzních částí. Výsledek nevypadá špatně, ale Tvému řešení se to nevyrovná.
Přílohy
image114.jpg
image100.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 led 2013, 23:29

výsledek je taky pěkný....hlavně že sis uměl poradit. Taky jsem zkoušel tisnout ne slabé papíry, a pak to lepit na látku, ale nebylo to ono.
Teď bych potřeboval poradit, jak přidělat vlajky. Jestli tam byly kovové kroužky nebo zauzlovaný lana. A taky jak fungovalo vyvěšování. V plánu Karolíny to neni moc vidět. Mělo by tam být lano, kterým se to vytahovalo nahoru....
Na fóru Doris jsem vyčetl radu Kpt.KL, že vlajka měla v místě uchycení pruh plachtoviny přírodní barvy.....ale nevim jestli všechny vlajky na lodi....poradíte?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 led 2013, 08:11

To marslav: Taky moc pěkný výsledek. =D> =D>
To ELKAN: Vlajky jsme řešili s Kapitánem u SoS a taky Bellony, všechny by měly mít ten zesílený proužek z plachtoviny. Uchycení k žerdi jsem prováděla pomocí krátkých provázků; pokud se nemýlím, mohly se používat i dřevěné kroužky. Na vrcholku vlajkové žerdi jsem udělala malou kladnici, přes kterou vedlo lano, jímž se vlajka vytahovala vzhůru. Přikládám odkaz s dalšími informacemi, pokračuje to i na dalších stránkách. Nejlépe a hlavně přesně by to dokázal popsat Kpt.KL, jeho znalosti jsou fenomenální.

viewtopic.php?f=177&t=43575&start=660
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 23 z 53 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 53

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno