Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE - PANART

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 21 z 53 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 53
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE - PANART

Příspěvekod ELKAN » 03 led 2013, 11:03

To marsalv: Jak se Ti povedlo stáhnout ty obrázky všechny pohromadě?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 led 2013, 15:51

marsalv píše:Anatomy of the ship RC má podklady pro lanoví zpracovány poněkud chaoticky.

Ano, je poněkud nedotažené, byť není nejhorší. Lanoví je slabinou většiny stavebnic, plánů i knih.

marsalv píše:Jak píše honza čižule, nápovědou je obrázek H12, i zde však chybí informace, kam je ukotven volný konec spojovacího lanka kladek - podle informací, které jsem našel na netu by měl být tento konec upevněn na úvazníku (clet - obr. H27), který by měl být v bízkosti očka na palubě.

Lana zdviže dolního ráhna se vážou buďto na úvazník přes kladnici ve sloupku (bývají tam obvykle 2 kladnice), a to přes vnitřní směrem ke stěžni. Vnější kladnice je pro silné lano košového šotu (topsail sheet). Druhý způsob je uvázat lana zdviže na rohatky (cleats) na stěžni. Britové na rozdíl od Francouzů nepoužívali rohatky na palubě, když tak jen vyjímečně. Připomínám, že lana se nesmí křížit a třít o sebe, zde ráhnové zdviže a šoty.

marsalv píše: Ono vlastně je těžké určit, co je a co není realita. Doris na začátku svého vlákna uvedla dva obrázky, které mají znázorňovat RC. Na prvním má přední a hlavní stěžeň 2 ráhna (a tedy i dvě plachty), na zadním dvě ráhna s jednou plachtou. Na druhém jsou ráhna v počtu 3, 3, 2, v AOS jsou ráhna 3,3,3. Takže suď bůh, co je vlastně správně.

Jachty byly stavěny na rychlost a jejich trup měl menší výtlak, než třeba obchodní i válečné lodě, a bývaly také štíhlejší. To má za následek, že v silnějším větru se jachta více naklání, což královské výsosti mohlo způsobit padání vína a talířů s pamlsky ze stolu, nehledě na to, že po hodně nakloněné palubě se blbě chodí i námořníkům, notabene dámám, nejen urozeným. Proto při sílícím větru se spouštěla horní ráhna (3. od dola, tj. brámová - topgallant) na palubu a loď plula jen pod dvěmi plachtami na stěžni. Spuštěním brámových ráhen na palubu se nejen snížil nápor na plochu těchto plachet a tím zmenšil klopný moment, ale také se snížila váha vysoko nahoře a těžiště lodi se o něco snížilo a zlepšila stabilita. Loď se méně nakláněla a kolébala.

V Cajthamlovi to není? Hm, asi ne :o
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 03 led 2013, 16:44

to Kpt.KL: díky za precizní vysvětlení. Snažím se maximum informaci najít v knize Jamese Leese, problém je v tom, že mé znalosti angličtiny ne vždy umožňují pochopit správný význam uvedených informací. Také informace o odebírání ráhna a plachty je pro mě zcela nová.

to elkan: pokud si otevřeš stránku z druhého odkazu (tedy ne odkaz na forum), najdeš tam větu "Pdf de 282 páginas con infinidad de detalles y dibujos de las jarcias realizadas por Juan Molinas i Andreu para la construcción de su barco." Pokud si na tuto větu najedeš, je na ní přímo odkaz na pdf soubor. Stačí pravým tlačítkem myši zvolit "uložit odkaz jako" a zadat cestu kam chceš soubor stáhnout.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 led 2013, 23:00

to Kpt.KL: Díky moc za informace! Já mám problém, že anglicky vůbec neumim, takže se orientuju podle obrázků, a jen něco málo překládám slovo od slova pomocí překladače. Spouštění horních ráhen je pro mne zajímavou informací.
Můžu se zeptat, k čemu sloužily lana popsána jako BURTON PENDANTS? Překladač mlčí....takže nevim. Jsou to lana pod košem, uvázána jako lana žebříků, a končí okem.

S těma kladkama ve sloupcích budu mít problém, protože panart je tam nemá.....v zalepeném dílu to už asi neudělám....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 led 2013, 16:57

Tak jsem se pustil do práce, na kterou jsem se moc netěšil, ale nakonec to šlo vcelku dobře. Protože chci už zavěsit největší ráhna, potřeboval jsem vyrobit uvevnění na stěžeň.....dva kusy tři řady korálků, další už budou o patro víš dvouřadé.......
Přikládám popis výroby. Teď okorát nevim, jestli bych to neměl celý nabarvit na černo, co myslíte? Nebo to nechat tak?
Přílohy
IMG_2178.jpg
hra na popelku....potřebuju jen černé korálky
IMG_2179.jpg
Lepší se segmenty brousí i vrtaji pohromadě, pak už jen oddělit a dobrousit.
IMG_2180.jpg
IMG_2181.jpg
IMG_2182.jpg
IMG_2187.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 led 2013, 17:22

Velmi precizní práce! =D> =D>
Co se týče zbarvení raksů, tak já jsem je vesměs dělala komplet v přírodní barvě dřeva, případně ztmavené. Viz skutečné repliky lodí:
a.jpg
Batavia_kos.jpg

Ale viděla jsem i barevnou verzi u jednoho špičkového modeláře, kde jsou ty kuličky černé - podobně, jak to máš udělané i Ty.
tg-parrel-in-place.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 05 led 2013, 12:00

No dřevěný korálky by byly nejlepší, tyhle skleněný se na můj vkus moc lesknou. Doufám, že ve stínu koše to nebude moc vidět. Nebo ještě zvolim variantu nastříkat černou matnou. To by ale zase zanikla krása dřevěných lamel.....uvidim
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 06 led 2013, 11:09

ELKAN píše:Můžu se zeptat, k čemu sloužily lana popsána jako BURTON PENDANTS? Překladač mlčí....takže nevim. Jsou to lana pod košem, uvázána jako lana žebříků, a končí okem.

S těma kladkama ve sloupcích budu mít problém, protože panart je tam nemá.....v zalepeném dílu to už asi neudělám....

ad BURTON PENDANTS = závěsy stěžňových kladkostrojů.
Do dolních ok se zahákly kladkostroje pro manipulaci s těžšími předměty na palubě a k napínání lan (lanyards) upínacích kladek (deadeyes), tj. k napínání úpon (shrouds) a zadních stěhů/pardun (backstays). Za plavby, kdy kladkostrojů nebylo třeba, byly tyto sundány a závěsy se přivázaly v místě dolního oka k úponám.

ad kladnice ve sloupcích stěžňového úvazníku
ve Vašem případě máte 2 možnosti k uvázání volných konců ráhnových zdviží (jeer tackles): dodělat rohatky (cleats) na stěžně nebo konce uvázat přímo na úvazník (což nebude úplně košer, ale nic jiného nezbývá).
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 07 led 2013, 08:22

Díky moc Kapitáne za důležité informace.....moc si jich vážim!
Ještě se pokusim nějak ty kladky ve sloupcích dodělat. Úvazník hlavního stěžně ještě neni zalepen, takže to půjde, a přední úvazník zkusim aspoň provrtat, aby lano procházelo....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 07 led 2013, 09:48

Tie raksy nemajú chybu =D> =D> =D>
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 07 led 2013, 13:06

Díky Bonaventuro! No příště bych chtěl mít ty raksy celý dřevěný.....
Jinak jsem připravil dvě největší ráhna k zavěšení na loď.......na krajních kladkách jsem si všimnul tvarového rozdílu, tak jsem klasickou kladku trochu pilníčkem doladil...
Přílohy
IMG_2201.jpg
RK45.tif.jpg
IMG_2200.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 led 2013, 14:25

Téda, tak takhle precizní provedení takeláže se jen tak nevidí, bravo. =D> =D> =D> =D> Neunikne Ti žádný detail. [-o<
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 led 2013, 15:46

Chtěl jsem vyrobit houpací síť na čelen lodi, myslim si, že sloužila k pozorování co je před lodí....
nakonec jsem na druhý pokus vyrobil síť ze starý záclony, která měla drobné přesné kostičky ve vzoru. Byla silonová, aby mohla hezky obejmout kopyto vytvarované z plastelíny. Měl jsem trochu strach, jak silon obarvim, ale to se nakonec taky povedlo.....
Přílohy
RK57.tif.jpg
IMG_2204.jpg
kopyto z plastelíny
IMG_2209.jpg
záclona
IMG_2210.jpg
obruba z nítě, která je po obvodu zalita sekunďákem....
IMG_2211.jpg
barvení
IMG_2212.jpg
IMG_2213.jpg
IMG_2214.jpg
IMG_2215.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 09 led 2013, 11:23

Ještě včera večer jsem musel síť namontovat,,,,,
Přílohy
IMG_2216.jpg
IMG_2219.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 led 2013, 09:15

Chtěl bych se zeptat: Jak vyrábíte vlajky na loď? Máte s tím zkušenosti? Nebo je necháváte někde tisknout?
Vlajka ve stavebnici je taková moc umělá, divný materiál. Navíc bych potřeboval ještě jednu Anglickou vlajku na předek.
Problém je taky jak by měla zadní vlajka vypadat. Ve stavebnici je vlajka viz. foto. Někde jsem četl, že je to vlajka královského námořnictva, ale zase na jiných obrázcích je podklad celý červený....nebo dokonce oranžový?
Přílohy
IMG_2221.jpg
20120807103855-170211-v.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 21 z 53 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 53

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno