Moc pěkný, komentovat to více nebudu, máš to ve zprávě co jsem ti psal Jinak ještě musím dodat, že je opravdu fajn vidět, že jsi se pustil do stavby podle plánů sice to bude i krapet víc nervů, ale bude to už hlavně jen tvá práce a na to se těším
Díky všem za podporu! No je to zase něco jinýho, a baví mě to. Žebra vyřezaný laserem jsou přesnější, ale ty ručně vyřezaný taky ujdou. Je ale dobře, že jsem první loď stavěl ze stavebnice, protože už mám nějakou představu jak má taková kostra vypadat.
Pro Doris: Žebra jsem pro kajuty vyřezal, takže minimálně podobně jako u RC bude dovnitř vidět, možná se pokusim i o nějaký interiér, a možná bude i nějaký osvětlení....na to vše je ještě čas..... Na těch fotkách, co jsi přiložila má Pandora nějak moc ozdob, a to nejen na zrcadle, ale i na boku lodi. Tohle v anatomy není. Tak to ještě prozkoumám....do ozdob je ještě spousta času....
Pro Paryzka: Děkuji za upozornění, žebra jsem si pojistil právě proti přizvednutí nebo utopení hned dvakrát, především hloubkou výřezu na kýl, a taky žebra musí přesně dosednout na lať na stojanu, která je 1cm vysoká. Průběžně celou kostru oměřuji, jestli se mi právě nějaký žebro neutápí nebo není mimo do strany. Dělám to pomocí pružné laťky, jestli hezky kopíruje žebra. Tohle je myslim v pohodě, a paluba vypadá tak na tři žebra, která jsou buď o něco výš nebo naopak. S tim si musim pohrát. Další paluba už bude samostatně přilepená, takže tam si už dám palubníky kam budu chtít.
Pro ignora: jo, v sobotu pokecáme a projdem plány, aspoň tě budu moct upozornit na věci, které mi komplikovali stavbu ažbudeš Pandoru taky stavět....
Pořád koukám kolem sebe, a hledám věci, co by se mohli hodit k modelaření, a v Globusu jsem si ke kafíčku vzal dřevěné míchátko, a moc se mi líbilo, tak jsem jich koupil hned 2000 kusů, a budu experimentovat, chtěl bych to použít na prkna paluby. Zdaji se být vhodná, mají 5mm šířku, což mi právě vyhovuje, a i délka bude stačit. Uříznu jen ty zakulacený konce. Materiál je asi lípa, nemá suky a dobře se bude povrchově upravovat......mám dva balíky, a stálo to nějakých 130,-. Je tam samozřejmě i pár nepovedených, ale můžu si vybírat.....
No a to si doma myslej, že "střelenej" jsem jenom já - to je nespravedlivý !!! Se mnou už přítelkyně ani nechce chodit nakupovat - vždy se někde zaseknu a pak přinesu něco co používám k něčemu naprosto jinýmu než je určeno. Naposled se mnou byla když jsem si koupil tu košili / jakou měla holčina radost, že budu nosit košili / a když se pak ptala kde ji mám a já jí ukázal vystříhané plachty tak to s ní málem seklo !!
Tak košile nosím aspoň v práci a zatím jsem je nesříhal, ale já zas chudím nakupovat do obchůdku s věcma na výrobu šperků na různé kovové očka, bižuterní nýty atd. to se manželka taky tváří že mně nezná
Tak jsem teď ve fázi, kdy různě kontroluju trup pomocí šablon, a vyplňuju předek a záď balzou. Bez tý balzy by se obšívka dělala špatně, protože takhle si hlavně umim představit jakého tvaru vlastně chci dosáhnout, a nehrozí deformace špatně ohnutou plaňkou.....přikládám plaňku zatím nasucho, abych vyloučil možnost propadnutého žebra. Musim podle boku udělat aspoň jednu plaňku napevno, abych od ní odměřoval paluby a ostatní rozměry. Zrovna výška palub mi podle průřezů moc nesedí, takže to budu muset někde přibrousit a někde zase podložit......
Konce dlouhých žeber jsem musel prozatímě prolepit latí, aby se mi nekroutily a taky je nebylo možné tak lehko ulomit při manipulaci s trupem.
No zatim to jako loď moc nevypadá. Docela teď bojuju s převodem 2D obrázků na 3D model. Hlavně v místě napojení zrcadla a celé zádi. Průběžně také rovnám podklad pro palubu s děly, protože původně vyřezaná žebra nemají v průřezech palubu úplně přesně zakreslenou, takže vyrovnávám tak +-2mm. Nerovnosti by na palubě byly vidět. Celkový tvar trupu je vcelku dobrý, moc jsem vyrovnávat nemusel. Průběžně budu stále kontrolovat každou plaňku první vrstvy, aby tvar odpovídal.
s tím zrcadlem jsem měl u Bounty také mírné trápení, protože jsem si v ten moment těžko vybavoval jak to má přesně vypadat. Docela mi pomáhalo to jen od oka stáhnout k sobě gumičkama a pak to porovnávat s ostatníma modelama či to sedí anebo nikoliv.
Díky za komentáře přátelé! Pro klimi: Koukám že jsi měl podobnou záď i se zrcadlem, akorát u mě je ještě záď rozšířená do stran mimo trup, a hlavně je to na každým plánu jinak, někde je zakreslený zrcadlo rovný, jinde mírně prohnutý, a v prostoru se nemám čeho chytnout....no nějak začnu, a tvar se nějak objeví....S plány je trochu problém, na jednom je prostřední stěžeň asi o 6mm jinde než třeba na plánu palub, tak nevim čeho se držet. Tak to postupně rovnám, teď hlavně palubu, a pak udělám obšívku trupu od paluby nahoru, abych potom mohl vylomit žebra a udělat načisto palubu. Boky by mi taky měly vymezit aspoň nějaké body na zrcadlo.