Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod hu-pa » 13 srp 2012, 17:12

Tak to se těším. I já přemýšlím o měřítku 1:50, ale to už bych se nesměl nikdy stěhovat. S lehkou závistí obdivuji tvou rychlost práce, já bych byl maximálně u rozkreslených žeber. Těším se na tvoji modelářskou výzdobu, při tomto zmenšení to určitě bude stát za to. A dva modely plachetnic z různých dob najednou? To by mi brzo praskla hlava z přemíry informací.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 srp 2012, 22:34

Děkuji za milá slova! :flower: Tohle měřítko mne baví čím dál víc, protože mi přináší nové možnosti pro zkvalitnění detailů, ovšem je faktem, že jakákoliv chybička se při této velikosti modelu prokreslí mnohem víc, než tomu bylo u devadesátky. Na pevnosti a souměrnosti kostry si dávám hodně záležet. RC se mi líbí čím dál víc a to je pro mne velkou motivací. :)
Mám připravenou horní palubu, která je slepená z pěti vrstev kartonu. Aby si udržela zaoblený tvar a mírné prohnutí, byla v takovémto tvaru i slepována a zasýchání bylo nutné bez zátěže. Po vytvrdnutí lepidla je takový díl velice pevný. Horní strana je již připravena na plaňkování. Druhé žebro na přídi jsem ponechala bez vyříznutí kvůli vyšší pevnosti.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 srp 2012, 06:53

Když se vrátim k tomu osvětlení: Nezkoušela jsi použít místo led diod malé žárovičky? Mají jednu obrovskou výhodu - dají se velmi dobře regulovat snížením napětí, a jde docílit velmi jemného slabounkého osvětlení. Dají se koupit v elektronických součástkách, a jsou velmi malinké. Diody se regulují špatně, a svítí nepřirozeně moc. Nebo si to nějak vychytala? Zdá se mi, že na lodích z této doby asi moc světla nebylo.
Já to řešil loni na úplně jiné lodi, a ledky jsem použil na světlomet a obrysová světla, ale v kabinách a lampách na polubě jsou žárovičky. Na obrázku to neni zrovna moc vidět, ale žárovičky maji velmi příjemné světlo.
Jinak se mi docela povedla paluba s fošnama, o které jsme si psali dříve.
Obrázky potom smažu, abych Ti tady nedělal zmatek ve fotu....
Přílohy
IMG_0811 (1).jpg
IMG_0816 (1).jpg
IMG_0828 (1).jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2012, 07:50

Díky za krásnou inspiraci, ty fotky Artura prosím nemaž, je to moc hezký model =D> =D> [-o< a já se ráda na takové lodičky dívám. Inspirace není nikdy dost. To osvětlení vypadá hodně dobře a máš pravdu, že na historických plachetnicích bylo světlo olejových lampiček slabounké.
Mám zkušenosti jak s LED, tak i se žárovičkami. Každé má své. Používala jsem miniaturní žárovičky, které se dávají do palubovky a spínačů v autech, velkou výhodou byl dokonalý rozptyl světla a jeho barva + ideální regulace. Mělo to však větší spotřebu a oproti LEDkám se zahřívaly. Diody mají zase delší životnost, malou spotřebu a nezahřívají se. S regulací intenzity u nich problém není, používám více typů LED, které mají odlišnou intenzitu osvitu a rozptyl světla si upravuji tak, že baňku diody přebrousím vodním smirkem a přidávám navíc ještě vhodně upravené fólie a stínítka.
Jinak to plaňkování paluby máš udělané moc hezky, rovněž lanoví má hodně pěknou strukturu, všechna čest! [-o< Mne to nyní taky bude čekat na RC. Naštěstí z fólií, což je oproti náročné práci se dřevem hračka. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 srp 2012, 09:13

Takže máš koukám osvětlení vychytaný.... :-D . JJ, když dokážeš ty ledky takhle upravit, je to super nápad. Teď mi nejvíc štve, že jsem nějaký osvětlení nevymyslel i do RC. Ale vzhledem k tomu, že nemá interiéry, tak to zas tak asi nevadí. Snad příště....
Artura jsem loni celého rekonstruoval po snad 30 letech, kdy ležel na půdě....možná díky němu dnes stavim RC, protože mě to zas začlo bavit.
Lana jsou vcelku dobrý, ale dnes bych je asi obarvil, jsou moc bílý. To jsem tehdy ještě neuměl.
Kdybys chtěla, tak víc fotek je na konci této diskuze: http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=3 ... 3&start=45
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 srp 2012, 09:15

Jinak kostra Karolíny je nádherná! Úplně ji vidim v plné kráse.... =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2012, 12:55

Děkuji za odkaz na Artura a pochvalu! Je to parádní model. =D> Moc hezky jsi ho zrenovoval, což někdy bývá pořádná fuška, ale je znát, že máš šikovné ruce a umíš. [-o<
Rozhodně pokud se pustíš do další lodičky, určitě je osvětlení pěkný prvek a model to oživí - viz Tvůj Artur. Věřím, že při Tvé šikovnosti a stále větší snaze o posun vpřed můžeš postavit další parádní modely, které Ti budou vyhovovat ještě víc, než RC od Panartu.

Počasí je stále pochmurné, tak se mohu víc věnovat modelaření.... Karolína už má vsazenou i střední a zadní část hlavní paluby - tyto oddíly představují podlahy v honosně zdobených kajutách.
Bez názvu.jpg

Ještě musím prozkoumat plány kvůli schodišti mezi kajutami a případně provést úpravy. Paluby zatím zasychají připevněny na kostru, aby si zachovaly odpovídající tvar. Střední oddíl ještě čeká seříznutí a zbroušení okrajů, aby vše přesně lícovalo s žebry.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 14 srp 2012, 13:30

Teda, Doris, jak ty to všechno zvládáš :?: Rozjet hned dva takové obrprojekty, jako jsou RW a RC, to je teda síla. Ale chápu, že pokušení bylo silnější :mrgreen:
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2012, 20:14

Ahoj Ondro! No taky si říkám, že to bude běh na dlouhou trať, ale znáš to..., jak se člověk do něčeho "zamiluje", to pokušení je opravdu hodně silné. :)
Tvůj duet s Papoušky je pro mne taky famózní inspirací. [-o< [-o< Takže jsem si řekla, že si to rovněž trochu zpestřím a dám si dvě lodičky najednou. :-D

Před chvíli jsem dokončila plaňkování horní paluby, kde jsem si pohrála se zahnutými a zužujícími se fošnami, aby kopírovaly tvar boků. Okraje jsem nechala záměrně nepolepené, protože je později překryjí boční stěny a odtokové okrajnice (waterways). Nyní se pustím do naznačení spojů planěk a dřevěných kolíků, které budu řešit podobně jako na palubách RW.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Pozn.: Rovné fošny zakreslené v plánech nejsou korektní. Dobové modely, informace v odborných knihách a hlavně archeologické nálezy skutečných lodí ukazují opak - to jest, že fošny na palubách kopírovaly tvar boků a byly zahnuté.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 srp 2012, 07:03

Nádhera! =D> =D> =D>
15cm široká paluba, to je paráda.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 srp 2012, 07:34

Děkuji moc za pochvalu! :flower:
V té zadní části se už paluba trochu zužuje, v nejširším místě má 16,5cm (vzadu je široká 16cm, na fotce je pravítko trochu posunuté) :wink: . Jinak pro zajímavost - délka trupu od špičky klounu až k zrcadlu je 76cm a největší šířka 19cm. Po nalepení obšívky bude šířka trupu ještě o cca 6mm větší.
Dnes mne čeká obložení podlahy v obou kajutách, dle plánů je tam jakési paprskovité uspořádání desek + zdobená vnitřní část/ nejspíš to bude koberec, tak si s tím budu hrát..... :)
Přílohy
RK23.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 srp 2012, 15:31

Obložení palub paprskovitě formovanými deskami jde sice pomalu, ovšem vypadá to lépe, než kdybych pouze nařezala jednolitý podklad. Střední sekci už mám dokončenou a nyní finišuji s podlahou pod zadní kajutou. Nepovedlo se mi sehnat přesný a zároveň barevný obrázek ozdobné části podlahy RC, takže jsem zde musela improvizovat a použila perský koberec :oops: , nicméně toto bude skoro kompletně skryté pod nábytkem.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Zde je již dokončená i podlaha zadní kajuty, zbývá ještě doplnit koberec.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ještě jsem upravila malé koberečky v rozích podlahy a přesunula je na správné místo dle plánů:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 srp 2012, 07:08

To je nádhera! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 srp 2012, 12:47

Děkuji moc za pochvalu!
Do trupu jsem již zavedla elektroinstalaci - osvětlení modelu bude rozděleno do čtyř obvodů (obě kajuty, zadní lucerny a mezipalubní prostor na přídi včetně lucerny na hlavním stěžni). Paluby mohu už začít vlepovat na pevno. Zbývá už jen naznačit kolíky a rozdělit fošny na hlavní palubě + nepatrně ji přejedu washem. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Hlavní paluba už je dokončena, imitaci kolíků jsem udělala hrotem pentilky (průměr 0,3mm) podobně, jako je tomu na RW. Vše je již pevně na svém místě. Nyní doplním chybějící výztuhy na přídi a potupluji ještě i boky, abych mohla začít s obšívkou.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 18 srp 2012, 08:48

Ahoj Doris, můj slovník je při sledování Tvých staveb velice fádní, ale nelze jinak - je to nádherná práce! ;-I
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno