Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE - PANART

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE - PANART

Příspěvekod ELKAN » 17 črc 2012, 07:56

Mám prosbu na všechny modeláře, který dělaji historické lodě: Už dopředu v předstihu uvažuju o tom, jak udělám z kulatin dodaných ve stavednici stěžně a ráhna.
Jde mi o to, jak udělat rovnoměrné zužování stěžňů. Soustruh nemám, a myslim, že by to stejně asi nešlo. Je na to nějaký fígl? Přípravek? Jak to řešíty vy?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 17 črc 2012, 09:23

Mně poradila Doris - upnout kulatinu do normální ruční vrtačky (upnutou část pořádně omotat papírem, aby se neotlačilo sklíčidlo) a brousit šmirglpapírem. Chce to trpělivost a často měřit a měnit hrubost papíru a dá se docela dobře vytvořit pěkný kruhový průřez. Já si teda při mý šikovnosti musel nějakou kulatinu dokoupit, ta ale stojí pár kaček :)
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 črc 2012, 13:52

Díky, o něčem takovým taky přemýšlim. Možná by to chtělo i nějak upnout z druhý strany. mám takový stojan na vrtačku, v kterým by to možná šlo.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 črc 2012, 15:14

Pracuju teď na dělech, mám nějaký obrázky, podle kterých postupuju, ale mám teď trochu hokej v kladkách, které použít. Na obrázku se mi zdá jsou kladky jednoděrové, u jiných modelářů jsem viděl kladky dvouděrové, nebo kombinaci jednoděrové a dvouděrové. Tak teď nevim, jsem úplný amatér, jak ty kladky mají vlastně být. Potřebuju je objednat, ale než tohle vyřešim nevim kolik kterých. Máte někdo nějaký nápad, nebo víte jak to má být?
Přikládám nějaký historický obrázek, a i obrázek jednoho modelu....
Přílohy
kanon5.jpg
karolína dělo.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tujano » 17 črc 2012, 17:16

Ako na výkrese, tak aj na modeli je vyviazanie korektné
(teda až na to, že aj na pravej strane kanónu to bude rovnaké
ako na ľavej :) ).
Použitie kladiek jednokolieskových a dvojkolieskových, tak ako je na obrázku, je tiež správne.
Pokiaľ uviažeš lano (niť) do oka na jednodierovej kladke, potom vedieš niť do prvej dierky na dvojdierkovej kladke,
potom do dierky na jednodierkovej kladke, späť do dierky na dvojdierkovej kladke a na palubu stočiť. A si spotený.
Pri jednokolieskových kladkách uviažeš lano (niť) do oka na kladke upevnenej na boku lode, odtiaľ vedieš niť
do dierky na kladke zavesenej na boku kanónu, zase späť do dierky na kladke zavesenej na boku lode a stočiť
na palubu. A si spotený trochu menej.
Ak máš sklony k sebadeštrukcii použi 2 mm kladky, ak si chceš zachovať zdravý rozum , použi väčšie.
Za absolútnu správnosť neručím :-D
P.S.: Tie oká na kladkách si musíš urobiť.
tujano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 17 črc 2012, 19:15

Protože teď na badgeru dělám to samé (až na to, že mám jednodírové kladky), tak bych se tu zeptal - jak děláš z lana ty koláče? Ať to zkouším jak to zkouším, moje ruce z toho 0,1mm vlákna umí dělat jen klubíčko :shock:
A máš to moc pěkný, to hlavní lano je pěkně navázaný.
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 črc 2012, 23:18

Oka na kladkách se dělají taky z drátu? Stačí udělat kroužek?
Je mi jasný, že lano s kladkami musí být na obou stranách....na fotce je asi začátek práce.

Pro Horas: To není moje práce, uvedl jsem foto jiného modeláře, abych ukázal možnosti upevnění kladek. Svoje děla teprve dělám. Taky bych uvítal nějakou radu, jak na ty smotaný lana.....ještě jsem se k tomu nedostal, ani jsem nic nezkoušel. A opravdu na palubě lodi byly vždycky ty lana takhle vzorově smotaný? Nepůsobí to moc urovnaně?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 18 črc 2012, 00:50

Zdravím, tujano má odpověď podle mne také velmi správně. Jediná chyba na uvedenem vzorovém obrázku je ta, že jsem moc neviděl používat ty "černé " lana, které vlastně dimenzujií rozsah natažení kladkostroje. Když už, tak by mněly mít reálnou délku: to je třeba u zasního kladkostroje takovou, aby dělo mohlo zajet do přední palebné polohyp. Podle obrázku by se prakticky nemohlo posunout dpopředu, protože je černé lano krátké. Snad mému popisu rozumíš.
Příkladové smotky lan se dělají tak, že namotáváš lano na špulku, která má mezi stěnami mezeru jen na šířku lana. Lano se namočí třeba do Herkulesu. Po zaschnutí se jedna boční stěna musí oddělat, a svitek se pak vyjme.
Smotky lan, kdy je lano jakoby v kruhu na sobě, dělám na hladkém válečky příslušného průměru. Třeba na tužce. Taky lano namočené v Herkulesu navinu, zde opatrně stáhnu a nechám zaschnout na povrchu, ke kterému se nepřilepí. Třeba víko z CD obalu.
A dovolím si udělat reklamu. Pokud ti budou chybět kladky, dokoupíš je třeba u mne.
Radek
Naposledy upravil BRadek dne 19 črc 2012, 12:15, celkově upraveno 1
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 črc 2012, 06:56

No právě s tím počítám, že ty kladky u tebe koupím, ale zatim zjišťuju jaký tam mám dát, a jak to vůbec má vypadat. Takže mezi kladkama má být ještě černý lano, který je spojuje a vymezuje krajní polohu? Jaký bys tam dal kladky z tvé nabídky? 3mm, nebo5mm? Dělo má cca 4cm.
Nemáte někdo foto nebo obrázek detailního uspořádání lan kolem děla?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 18 črc 2012, 07:51

Něco posílal @tlacenka na mé vlákno : viewtopic.php?f=177&t=64416&st=0&sk=t&sd=a&start=30#p1301636

BRadek: Díky za pošťouchnutí. Večer zkusím vyrobit nějaký přípravek na ty koláče a poreferuju, jak jsem uspěl.
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 črc 2012, 09:01

Ty obrázky od @tlacenky jsou super. Udělám to jako na tomto obrázku:
Přílohy
dělo 11.png
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 črc 2012, 14:26

Zapracoval jsem na dělech, a myslim, že vypadají k světu. Teď ještě doplnit kladky a lana. Jo, a ještě nemaji podkladní klíny pod hlavněma....
Dost práce dalo vyrobit spoustu kroužků a ok z železného tenkého vázacího drátu.
Přílohy
IMG_1565.jpg
IMG_1563.jpg
IMG_1564.jpg
Naposledy upravil ELKAN dne 18 črc 2012, 14:43, celkově upraveno 1
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 črc 2012, 14:33

Mám hezká lana různých průměrů, ale jsou bílá a umělá, tak jsem dneska zkoušel barvit. Použil jsem k tomu lazuru, kterou jsem používal na trup naředěnou vodou.
Výsledek se mi zdá dobrý. Chtěl bych z nich udělat ty lana k dělům, jsou to dva průměry, jeden je na to hlavní lano, a ostatní na ty tenčí....
Na jednom fotu je barevné porovnání s konopným špagátem.
Přílohy
IMG_1558.jpg
IMG_1559.jpg
IMG_1561.jpg
IMG_1562.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 18 črc 2012, 23:53

Ahoj, lana mají určitě dobrou barvu. Polemizovat o to, zda z historického hlediska by mněly být světlejší čí tmavší je podle mne zde bezpředmětné. Důležitější je, aby mněly správný průměr cca 0,1 - 0,2 mm na kladkostroje. A jak výše uvádím, ten černý vymezovací provaz jsem nikde na nákresech neviděl. Co se týče velikosti kladek. Je fakt, že by to mněly být spíše 2mm kladky. Ale jednak jsou opravdu malé, a za druhé nyní kladky 1/2mm nemám, a dodavatel slíbil dodávku až ke konci srpna.
3mm kladky určitě i vzhledově k tomu půjdou, větší bych rozhodně nedával, ikdyž mám třeba i 4mm. Takže potřebuješ na každý napínák - kladkostroj po jedné kladce 1/3mm a 2/3mm.
Co se týče způsobu uvázání děla je výše uvedený obrázek správný. A přikládám další dva, kde jsou uvedeny vpodstatě ty samé varianty. Úvazy děl se mohly maličko podle země použití a historického období lišit.
Radek.
Přílohy
Děla - přivázání.jpg
Nahoře je obrázek typyckého úvazu děla, které jak uvádím se mohlo maličko ve vedení provazů lišit podle zemně a historického období.
Děla - úvazt děl.jpg
Zde je uveden hlavně rozdíl úvazu mezi Anglickým a kontinentálním způsobem.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 črc 2012, 07:13

Aha, tak to ty moje lana budou moc siný, maximálně to tenčí použít jako hlavní lano. A dal bys obyčejnou kladku, nebo tu CNC?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno