Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 09 dub 2012, 15:24

Paryzek : No znáš to - kdo maže, ten jede, tak já mažu a jede to hned líp..... :-D Popravdě jsem tu láhev vína příležitostně použila jen kvůli opoře modelu pro focení, její obsah je zatím nedotčený. :P
Stavbu RW jsem začala realizovat ve čtvrtek 5.4., jeden den zasychala impregnace na kostře, jinak na tom dělám tak 5-7 hodin denně; hodně pracuji po nocích, kdy mám klid.
RW je opravdu krásná a neokoukaná loď, pomalu už se mi začíná líbit víc než SoS, ale to bude asi tím, že SoS už mám trochu okoukaný.
Jinak práci nevzdávej, papírové modely není problém postavit, je to jen cvik. Každopádně dřevo je hodnotný a krásný materiál, určitě budu Tvou práci sledovat, dělat modely ze dřeva je kumšt i umění. [-o<

Opawak: Pochopitelně, že chodím do práce a mám i spoustu dalších povinností, i když od čtvrtku jsem měla volno, protože se na školách neučí a mizerné počasí mi zamezilo práci venku. Než sedět nečinně doma, tak se věnuji stavbě modelů. A množství odvedené práce na modelech je dáno mým osobním pracovním tempem, stavěla jsem kdysi modely na zakázku a klienti chtěli mít vše uděláno co nejlíp a co nejrychleji, tak mne to naučilo zvýšit produktivitu práce při zachování kvality. Takže pro mne je tohle pracovní tempo a množství odvedené práce standardní.

A nyní opět k práci na RW. Po podrobném prozkoumání plánů a všech dostupných podkladů k této plachetnici jsem částečně upravila záď. Překvapilo mne, že v podkladech od Euromodel byl obrys některých součástí zádě zakreslen neměřítkově a navíc asymtericky. Takže jsem si vytvořila své vlastní šablony + díly a s těmi mi to vyšlo přesně dle vyobrazení v plánech. Dolní část kostry na levoboku se již zaplňuje množstvím výztuh, které budou sloužit jako podklad pro obšívku. Vše se ještě přebrousí a znovu naimpregnuje bezbarvým akrylovým lakem.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 dub 2012, 19:04

Dnes jsem dokončila výztuhy kostry a po vybroušení a opětovné impregnaci lakem začnu pracovat na obšívce. Na výztuhách jsem rozhodně nešetřila :) , společně s žebry, která mají téměř 5mm tloušťku, bude tento model extrémně pevný.
V místech, kde budou sloupky stojanu, umístím ještě vertikální zesílení vedoucí od kýlu až k dolní dělové palubě. Chci se vyhnout problémům, které mne potkaly při stavbě SoS, kdy mi prasknul kýl a poškodilo se i hlavní žebro, když jsem předělávala již dokončená úvazná zařízení na přídi. Oprava byla velmi náročná a nepříjemná. :(

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Průběžně zkoumám plány a podklady k modelu, délka i výška trupu se oproti stávajícím rozměrům kostry ještě dost navýší.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 11 dub 2012, 22:17

Doris, Ty máš ten trup tak mohutně zbudovaný, že jej kladně můžeš oplaňkovat dřevěnými lištami. Neuvažovala jsi o tom?
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 11 dub 2012, 23:43

Téhle fázi stavby moc nerozumím a po pravdě jsem na tom jako Milo - zlaté plasťáky, kde člověk slepí pár dílů a je hotovo..:)
Ale kdo umí, ten prostě umí - a neznám nikoho, kdo by uměl lépe, než Doris [-o< .
Takže držím palečky Dori, ve stavbě další nádherné plachetnice - i v tom všem dalším a důležitějším!
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 dub 2012, 08:50

Zdravím, přátelé a děkuji za Vaše slova a náměty!
Co se týče materiálu pro plaňkování, tak dolní část trupu by byla ve dřevě sice zajímavá, ale ve finále bude tato část trupu opatřena nátěrem bělavé barvy, jako tomu bylo v reálu, čili dřevo by tam stejně vidět nebylo. Na modelech, kde je dolní část trupu z lakovaného dřeva v přírodní barvě, to sice vypadá krásně, ale je to bohužel nerealistické.
Obšívku budu řešit 3-4 vrstvami houževnatého kartonu, který bude mít díky technologickému postupu vrstvení a lepení vysokou pevnost a neměnný vzhled - každá vrstva se impregnuje lakem. Horní část trupu naopak budu dělat částečně ze dřeva - zejména bočnice a ozdobné lišty. Jinak zůstanu u klasické konstrukce a povrchové úpravy, jako tomu bylo u předchozích modelů. Osvědčilo se mi to.

Royal William je pro mne velkou výzvou a je to nejnáročnější model, do jakého jsem se kdy pustila, byť mám k tomu kvalitní a kompletní podklady. Věřím však, že pomoc a podpora Vás, mých přátel, mi pomůže k lepším výsledkům.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 dub 2012, 14:26

První vrstva obšívky začala pozvolna pokrývat kostru, téměř celý levobok je již dokončen. Karton o tloušťce 1mm ohýbám nad párou a jeho tvar upravuji pomocí lžičky, což může znít poněkud divoce, ale lze tak docílit perfektního tvaru, kdy karton ohýbám ve více rovinách - toto se mi osvědčilo u karoserií aut, které mají oproti lodím daleko komplikovanější tvary. Jednotlivé pásy obšívky spojuji mimo žebra, což byl dobrý tah i u předchozích modelů, kdy jsem zcela opustila systém ala Shipyard. Díky tomu budou spoje po nepatrném přebroušení hladké a na žebrech nevzniknou nevzhledné hrany.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 13 dub 2012, 14:43

Ahoj Doris!
Je to paráda a jsem nesmírně rád, že jsi opět plná elánu a pustila ses do nádherného projektu. Myslím že se máme na co těšit.
Jen tak dál a brzy páčko na dráze! :P
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 dub 2012, 15:11

Ahojky Pavle! To mne těší a díky, určitě bude stavba RW hodně zajímavá a umožní mi vytvořit kvalitní i realistický model. Nejvíc se těším na výzdobu a sochaření, kterého zde bude opravdu dost. Nyní zkoumám pozici čelenu, abych k tomu uzpůsobila základnu modelu. :arrow:
cd13-896.jpg

A na závod s Tebou se už těším, aspoň si prohlédneš moje zadní světla...... :grin: Však Ty víš..... :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 14 dub 2012, 12:31

Máš to pekné =D> =D> =D> . Tvoje serialy maju pre mna osobne velku cenu. V buducnosti mam v plane skusit niečo podobne.
Nech sa darí aj naďalej [-o< [-o< [-o< .
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 dub 2012, 13:36

Srdečné díky, Bonaventuro, :flower: mám velkou radost, že jsou mé prezentace stavby modelů přínosné. Budu ráda, když se třeba někdy společně pustíme do paralelky nějaké pěkné lodi. Zároveň i já nacházím mnoho inspirace u Tebe, díky za ni! [-o< [-o<

Před chvilkou jsem dokončila první vrstvu obšívky, sedla krásně a hodně dobře vymezila línie trupu. Nyní se posunu o kousek výš a začnu projetkovat díly dolní a střední dělové paluby. Protože některá žebra vycházejí přesně v místech, kde mají být děla, budou některá dvířka asi přivřená:
cd13-890.jpg

No a takhle vypadá současný stav RW:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

S Kapitánem Jirkou jsme se rozhodli ponechat některé střílny uzavřené, jak ukazuje plán výše. Nebude to působit tak jednotvárně.
Naposledy upravil DORIS dne 15 dub 2012, 14:22, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 dub 2012, 17:43

Horní plochy žeber jsem obarvila matnou akrylovkou od Tamiye (XF-1), aby nebyly vidět skrze otevřené střílny. Částečně však budou žebra obložená i dřevem, zejména na vyšších patrech a do vnitřních prostor budou přidány podpěrné sloupky dle plánu zachycujícího řez trupem. U tohoto modelu bude daleko precizněji ztvárněn interiér, což mne inspirovalo na modelu Solielky od Bonaventury. ;-I
Dále už mám připravené první díly bočnic a zároveň mne čeká výroba největších lafet, které umístím na dolní palubu. Hlavně děl se budou osazovat mnohem později.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Pozn.: Podle kvalitních a detailních plánů se model staví jedna radost. 8) Vzpomínám, když jsem podobné díly bočnic se střílnami dělala na SoS a až třetí verze byla O.K.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 dub 2012, 10:57

Počasí je mizerné, tak se pilně věnuji práci na RW. Je doplněna druhá vrstva silného kartonu, který tvoří dolní dělovou palubu. Jednotlivé pásy jsou vsazeny poměrně natěsno mezi žebra a dřevěné bočnice. Povrch jsem přestříkala bezbarvým lakem, aby karton odolával vzdušné vlhkosti. Dále jsem vlepila první pás s otvory střílen, díl je podlepen prozatím na tloušťku 1,5mm a ohýbán nad párou, aby měl dokonalý tvar. Ve finále se jeho tloušťka ještě zdvojnásobí, ale je důležité vytvořit plynulý přechod s dolní obšívkou. Vnitřní část bude dále vyztužena dřevěnými lištami, které budou po obou stranách každé střílny.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na první fotce je zkusmo přiložený pás s otvory střílen, jak budou zhruba vycházet.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 dub 2012, 14:33

A jedeme na pravobok, kde už je dolní patro kompletní:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Dokončen i levobok:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nyní začnu s detaily v interiéru, čeká na mne 24 lafet... Párkrát jsem si říkala: "vyber si už konečně nějakou loď s menším počtem děl kvůli tomu stereotypu při jejich výrobě", no a já se pustila rovnou do dalšího třípalubníku .... :grin:
Až bude vše kompletní, příjde na řadu vyšší paluba i boční stěny. Velikost lafet na dolní palubě by totiž neumožnila jejich umístění do modelu skrze otvory střílen.

EDIT 16.4. Vlepila jsem dřevěné vzpěry po stranách střílen, nyní začnu doplňovat lafety.

Můj kamarád a skvělý modelář Jano ze slovenského DF mi zaslal velmi pěkný a užitečný odkaz se stavbou RW, který mi moc pomůže. Konstrukce zádě i výzdoba jsou na RW dost náročné, ale o to víc mne láká se do toho pustit. :P
http://shipmodeling.ru/phpbb/viewtopic. ... =Ark+Royal
Aspoň si zase oživím Azbuku..... :-D
Záď a vzhled trupu RW povedu přibližně tímto směrem, jak jsem uvedla na začátku vlákna.
1.jpg

Výrazným rozdílem bude dolní část trupu, kterou udělám bělavou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Opawak » 16 dub 2012, 20:20

To je naprostá pecka - chápu to dobře, že to je v měrce 1:72?
Opawak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 dub 2012, 21:06

Ten nádherný model na fotce výše bude podstatně větší než 1/72, když to poměřím s jeho autorem:
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
http://shipmodeling.ru/phpbb/download/f ... &mode=view
Doma jsem si tuto velikost modelu RW jaksi nedokázala prosadit, asi budu muset být hodnější na svého manžela...... :-D
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno