Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS CLEOPATRA/ 1:96/ Shipyard

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HMS CLEOPATRA/ 1:96/ Shipyard

Příspěvekod DORIS » 14 kvě 2011, 16:43

Druhotná obšívka je kompletní. Po přebroušení jsem vše naimpregnovala akrylovým lakem a dolní část zahladila karosářským plničem, který jsem po vytvrdnutí přebrousila vodním smirkem o zrnitosti 600 a posléze 1000. V této fázi je model hodně nepěkný a flekatý, ale je to poslední krok před započetím výdřevy, která vše od základu promění. Povrchovou úpravu budu opět řešit polepem z fólií, pro něž je podklad nutné takto připravit.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka l » 24 kvě 2011, 06:26

Zdravím Doris, Cleo mám taky rozdělanou. Zatím jen s první obšívkou. Rád bych se zeptal jestli poslední obšívku podlepuješ 1mm kartonem jak to doporučuje Shipyard? Moc dík za odpověď.
Jinak tvou práci sleduju a tvé výtvory mi jsou velkou inspiraci. (doma mám Bellonu i Victory) Bellonu chystám udělal v pirátském obleku :D . Ne Cleo se učím.
jirka l

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 čer 2011, 10:22

Ahoj Jirko!
Díky moc za uznání! Cleo se staví dobře, ale je tam řada nepřesností a chyb, i když není to nic hrozného, co by zkomplikovalo stavbu. Spíš mi vadí odfláknutá výzdoba na leštěném papíru včetně vlajek a mizerné plány lanoví.
Co se týče obšívky, tak zásadně doporučuji podlepit i finální vrstvu a tvarovat ji před vytvrdnutím lepidla. Dolní část se tak jako tak musí zbrousit, aby byl povrch pěkně hladký v místech spojení dílů. Zvažovala jsem, že budu dávat pod fólie ještě třetí vrstvu obšívky z křídového papíru, ale nebylo to už třeba, trup byl po vybroušení dostatečně hladký i pevný a povrch jsem nakonec modifikovala jen karosářským plničem. Fólie se na to lepila výborně.
Jinak Bellonu mám v plánu kompletně předělat, nejsem s ní moc spokojená a je na ní řada chyb.

Nyní po návratu přináším několik fotek z postupu prací na Cleo. Byly pořízené dříve, ale už jsem je bohužel nestihla vložit na DF kvůli mým zdravotním problémům. Nyní relaxuji při malování výzdoby boků dle rady našeho neocenitelného Kapitána KL. [-o<
Výztuha trupu - do hlavního žebra byly navrtány hluboké otvory, do kterých jsem vsadila nerezové špejle z kola - po nehodě SoS už jsem se poučila #-o . I u Cleo bude totiž podobě řešený stojan v podobě sloupových podstavců. Kýl je z ořechového dřeva.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Finalizace obšívky, jak jinak než z fólií:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Takto jsem před cca 14ti dny skončila, ale brzy budu mít dokončené malby výzdoby a nastrojím horní části boků.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 čer 2011, 18:50

Přináším výsledky dnešního snažení. Dle doporučení Kpt.KL jsem místo původně zamýšlených plastických ozdob udělala malby. Vycházela jsem sice z původních podkladů od Shipyardu - je to vidět na fotkách, ale hodně mi pomohly snímky špičkových admiralitních modelů, které zde Kapitán vložil. Snažila jsem se kombinovat barvy a stínovat jednotlivé obrazce tak, aby výzdoba působila plasticky. Při detailním prozkoumání je ale hladká a splývá s podkladem, jak to bylo nejspíš ztvárněné i v reálu. Vše jsem dělala vodou ředitelnými akryláty od Tamiye a 1mm štětečkem.
Přiznám se, že jsem z toho měla původně docela obavy, jak to bude vypadat, ale musím uznat, že nyní mne těší, že jsem šla touto cestou a zároveň se pokusila o realistické provedení.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sandik » 04 čer 2011, 20:25

Je to takové živé, uvidíme, jak to bude ve finále na modelu působit. Každopádně vítej zpět! ;o)
Sandik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 04 čer 2011, 20:29

Wau, moc pěkné !
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 čer 2011, 09:25

Děkuji za komentáře, přátelé! Barevnost sice trochu zkreslily fotky, ale je fakt, že ty malby byly živější, než by bylo zdrávo. Takže jsem provedla drobnou úpravu a nepatrně jsem to ztmavila patinovací hnědou barvou. Nevím, zda to bude dostatečně znatelné na přiložených fotkách, ale v reálu je to již mnohem přirozenější. Na dokončeném modelu budou ještě ozdobné lišty a část výzdoby překryjí úpony a různé detaily, čili by to mohlo být tak akorát.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 05 čer 2011, 15:56

Wow, se na chvilku starám o svého drobečka a ty tu během pár dní postavíš základ na parání plachetku. Máš to moc hezké a držím palečky... =D>
.
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2012, 15:55

Milo00: Jsem moc ráda, že se Ti má práce líbí!
Po delší odmlce se opět vracím na palubu Cleopatry a pokračuji ve strojení modelu. Trochu mne trápí můj zdravotní stav, tak se budu zatím věnovat jednodušším modelům.
Na Cleo jsem doplnila pažení vnitřních částí boků, první lafety a dále kompletuji záď, kde je už funkční osvětlení + dokončen interiér kajuty.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Začišťování stěn kajuty, doplněny obklady a kazety + připravuji nábytek, který oživí interiér. Je už připraven i strop a zhruba zkompletovány boční galerie:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2012, 15:56

Tak a jedeme dál..., zadní kajuta má již kompletní vybavení a nábytek, takže kapitán lodi si může v klidu prostudovat mapy či přečíst knihu. Je tam dost místa i pro další členy posádky, kteří mu mohou dělat společnost.....

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nyní budu pokračovat s výrobou lafet a po dokončení přídě příjde na řadu sochařina.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 bře 2012, 08:10

Cleo bude mít provedení takeláže téměř identické s touto plachetnicí, jejíž modelové ztvárnění už pár let obdivuji.
Pandora08.jpg
Pandora07.jpg

Stále častěji zvažuji udělat všechny plachty napnuté - nádhernou inspiraci mi dal Kapitán Jirka, za což mu velice děkuji, i když v tomto případě to bude bez závětrovek. Byť je to zatím ještě daleko, už připravuji plachty, jejichž prošití bude realizováno opět na profi stroji, ale tentokrát použiji jinou látku i nitě.
Momentálně se morduji s lafetami a hlavněmi děl, což je asi nejnudnější práce na celém modelu. Naštěstí jich není tolik...... :) Obrtlíková děla na horních palubách jsou poměrně malá, takže je stáčím z tenkého papíru, aby byla v odpovídajícím měřítku i tvaru. Mnoho dílů z vystřihovánky je nepoužitelných a nebo je nahrazuji přesnějšími. Autoři od Shipyardu si s kvalitou svých modelů hlavu příliš nelámou, o přesném či realistickém provedení ani nemluvě..... [-X
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 23 bře 2012, 10:08

Ahoj Doris, máš stejný vkus jako já, nad touto plachetnicí slintám také dlouho. Má nádherné plachty. Obdivuji to dokonalé napodobení, foukajícího větru do plachet. Docela by mě zajímalo, jak to dotyčný udělal. Je to fakt nádhera. A o té vodě ani nemluvím. Je to opravdu skvost. Něco jako tvůj SoS. :D
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 bře 2012, 10:33

Milo00: Ahojky! Tak tak, tohle provedení Pandory je opravdu nádhera. Právě ty plachty bych chtěla zrealizovat co nejpodobněji i na svém modelu. Nad vodou rovněž přemýšlím, že bych tentokrát vyměnila dřevěný podstavec za vodní hladinu i s kosatkou nebo delfíny, skákajícími před přídí .... :-D . Akorát podle mého názoru by tam měly být aspoň drobné vlnky - když fouká poměrně silný vítr, jak naznačují plachty, hladina moře nebývá tak klidná. :idea:

Pavel Šenk: Děkuji moc! :flower:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 23 bře 2012, 19:19

Paní Doris - krása ! Držím palce ať se vám brzo udělá lépe. Bude to zase skvělá lodička !

Zdraví El Thud
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 bře 2012, 16:41

El Thud: Moc Vám děkuji, těší mne, že se Vám má práce líbí! Zatím "relaxuji" u jednodušších modelů, ale věřím, že zas bude lépe a povede se zrealizovat další krásné plachetnice, které budou vytvořeny od nuly podobně jako SoS.

V současné době pracuji sice víc na modelech aut, ale nezahálím ani na Cleopatře, která má na hlavní palubě již všechny lafety. Nepatrně jsem upravila patinu na bocích a začišťuji konstrukci. Co nevidět začnu kompletovat pažení kolem horních palub.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno