Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

H.M.S.Victory 1:200 Mantua Model

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: H.M.S.Victory 1:200 Mantua Model

Příspěvekod rsuchan » 05 srp 2009, 19:54

Turboduck píše:Začíná se ti to rýsovat :D :D :D ... Já bych si na tak malé měřítko ze dřeva netroufnul, přeci jen dřevo je na jemné detaily nevhodné.
Kolik má trup na délku bez čelenu? Odhaduji okolo 50cm...

Jo :wink: ještě si myslím, že brousit spodek a mít nastříkáné boky není dobré, budeš opravovat (viz. záď pod zrcadlem)

P.S. Asi taky připojím knipl a pokud to nebude lagovat, rozstřílím pár ocasních ploch na Džermeny serveru... :grin: :grin: :grin:

Na dĺžku to nemá ani 40 cm. Na krabičke je celková dĺžka 62 cm tak teda neviem kde tých zvyšných 25 cm naberiem :grin:
Čo sa týka toho brúsenia, máš pravdu ale tamya páska to ochráni :) Boli sme so synom netrpezlivý tak som to tam práskol. Aj tak ešte budem na trupe opravovať niektoré miesta štetcom tak prípadné chyby ešte doladím. Inak vôbec mi nedosadli boky zrkadla a aj tak trochu tuším kde som spravil chybu ale toto som naozaj v návode nevyčítal takže som chybne improvizoval :) V každom prípade, malému sa strašne páči a teda cieľ to plní.

angusarmy píše:...po večerech pařím IL-2 Forgotten Battles :grin: :grin: :grin:

Tak to si na tom ako ja akurát ho neviem rozbehnúť na sieti :(
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 06 srp 2009, 14:05

Vytmelené, vybrúsené. Na tmelenie som tentokrát použil revell na plast a čuduj sa svete - je oveľa lepší ako ten humus z Baumaxu, vôbec sa nedrolí a dobre drží..
Přílohy
victory 017.jpg
victory 016.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod anastas » 06 srp 2009, 15:07

ahoj...
dovol mi vyjadrit jednu poznamocku..
pozrel som si tvoje fotecky zo stavby Victory...
neda mi to a neber to zle...
ten nechutny zlom plankov ti vznikol preto, lebo si nezbrusil hrany rebier....
keby si si bol vyskusal na sucho a prilozil planku k rebrovaniu videl by si, ze to nebavi....
tie rebra sa musia prebrusit a zrazit hrany do tvaru, aby ked prilozis planku tak ti to pekne pasovalo....
vyhnes sa nechutnemu tmeleniu a podobne...
prosim neuraz sa.... ber to ako radu amatera...
odporucam dobre fora ako su drydock models, alebo ruska sajta shipmodeling.ru.....
anastas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 06 srp 2009, 15:11

V pohode, každá rada dobrá a ja Ti za ňu ďakujem. [-o< Vôbec neočakávam že ma tu budú prispievatelia len chváliť, práve naopak konštruktívna kritika posúva vpred. Ak budem pracovať na ďaľšej lodi tak sa budem snažiť držať týchto rád. Takisto to pomôže aj tým čo pozerajú toto vlákno a na niečo podobné sa chystajú. Ešte raz vďaka.
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod anastas » 06 srp 2009, 15:46

pohoda...
postavil som santa mariu.. san francisco a teraz robim hermionu lafajet...
no a viktori mam od mamoli 1/90 myslim..... a este stary model artura.... takze daco skusenosti som uz pozbieral....
ale stale sa treba ucit..... drevo je drevo a plast je plast su to rozdielne veci....
anastas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 29 srp 2009, 15:06

Nové fotky. Nechcelo sa mi fotiť, v podstate ani nebolo čo. Čím ďalej, tým viac som znechutený stavbou, málo čo tam z tých detailov pasuje, návod je menej a menej zrozumiteľnejší a chyby v stavebnici narastajú. Nerozumiem ako to mohli dať do predaja, keď sú zrkadlovo otočené diely, veľa vecí chýba a vôbec nadobúdam pocit že návod nepatrí k tejto stavebnici. Fotky budem prikladať už len kvôli tomu, že som vôbec začal. Snáď sa mi podarí loď dokončiť skôr ako ju rozšlapem...
EDIT: Upravil som foto...
Přílohy
victory 025.jpg
victory 023.jpg
victory 022.jpg
victory 018.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 02 led 2010, 10:27

V pauze, pri ktorej som si oddýchol od tejto lode som dokončil Sea Hawka a Braňo s Honzom ma navnadili a vytiahol som na dokončenie Apacha. Následne ma ale demotivovali :) a Apache opäť po miernom postupe putoval do skrine (nemal ešte dosť ušľachtilej plesne :lol: ) a vrhol som sa na Victory. Podarilo sa mi dať do kopy čeleň a začínam stavať sťažne...
Přílohy
S+E 061.jpg
S+E 059.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 03 led 2010, 09:36

rsuchan píše:V pauze, pri ktorej som si oddýchol od tejto lode som dokončil Sea Hawka a Braňo s Honzom ma navnadili a vytiahol som na dokončenie Apacha. Následne ma ale demotivovali :) a Apache opäť po miernom postupe putoval do skrine (nemal ešte dosť ušľachtilej plesne :lol: ) a vrhol som sa na Victory. Podarilo sa mi dať do kopy čeleň a začínam stavať sťažne...

za vyber drevenej lodky chvalim, ked plachetnica tak drevena, vzhladom na mierku by som ja do nej asi nesiel a ani fotky az tak detailne nepozeram, predsa len tato mierka je uz o velkych kompromisoch a vymodelovat casti z dreva je na rozdiel od pripravenych plastovych vyliskov tazsie. predsa vsak:
na fotke nizsie na palube mas nejake derave reseto, bez studia originalu predpokladam ze ma ist o "gratings" (prepac, ze nehladam cs/sk preklad,nech niekto doplni ak chce) no a tie mali v reale otvor stvorec tak do 7cm hrany tusim (bo namornici po tom behali a slo o to aby si nezlamali nohy ci nebodaj nespadli dole :) ), co je v mierke 1/200 asi 0.35mm. a toto teda krici na tom modeli dost. neviem mozno to skresluje foto a je mozne ze to tak bolo aj v navode (firmy ako mantua ma neprekvapia asi nicim) ale kym je cas a chut, v tejto fazi by sa to este asi dalo opravit. vela zdaru
Přílohy
S+E 061.jpg
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 03 led 2010, 10:07

Ďakujem za radu a pomoc, veľmi si vážim akejkoľvek pomoci. Ale pravda je že tento model skladám len ako rozcvičku tak ako som písal na začiatku. Syn veľmi chcel väčšiu plachetnicu a tento model som si kúpil na spoznanie práce a štruktúry stavby modelu. Pravda je že Mantua je fakt na figu model ale lacnejšiu stavebnicu, ktorá by sa navyše páčila aj synovi som nenašiel. Čo sa týka chuti tak tá mi už dávno došla a :lol: som rád že som našiel aspoň chuť stavebnicu dokončiť :lol: Určite si dám viac záležať pri stavbe Santisími Trinidad, v mierke 1/90, ktorá bude oveľa viac detailnejšia, ale po tejto Victory si dám určite aspoň na rok pauzu a naplno sa budem venovať lietadlám, a potom to rozbehnem.
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 03 led 2010, 10:45

rsuchan píše:Ďakujem za radu a pomoc, veľmi si vážim akejkoľvek pomoci. Ale pravda je že tento model skladám len ako rozcvičku tak ako som písal na začiatku. Syn veľmi chcel väčšiu plachetnicu a tento model som si kúpil na spoznanie práce a štruktúry stavby modelu. Pravda je že Mantua je fakt na figu model ale lacnejšiu stavebnicu, ktorá by sa navyše páčila aj synovi som nenašiel. Čo sa týka chuti tak tá mi už dávno došla a :lol: som rád že som našiel aspoň chuť stavebnicu dokončiť :lol: Určite si dám viac záležať pri stavbe Santisími Trinidad, v mierke 1/90, ktorá bude oveľa viac detailnejšia, ale po tejto Victory si dám určite aspoň na rok pauzu a naplno sa budem venovať lietadlám, a potom to rozbehnem.

tak vela zdaru potom na tej santisime, to bude zabava na par mesiacov ci rokov :) ale mierka je uz kus lepsia a iste to v zavere bude vyzerat inak
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 04 led 2011, 17:33

Tak sa opäť vraciam k stavbe. Syn mi dal ultimátum k dokončeniu a navyše Peter DeSnek vyhlásil súťaž o chytenie (dobehnutie) silvestrovského šneka, tak som sa prihlásil. Samozrejme, že mi aj ten šnek ušiel ale aj tak som výdatne pokročil na stavbe a najmä som prekonal dve najhoršie roboty na nej. Prvá - obloženie trupu preglejkou a druhá - výroba rebríkov k sťažňom. Tá síce nie je ešte dokončená ale prvý najhorší stupeň mám za sebou. Čo sa týka stavby - samozrejme to už flákam ale svetlo na konci tunela sa už zväčšuje a ja môžem opäť pomaly pomýšľať nad obľúbeným plastom. Stavbu Santisimi odkladám na neurčito - táto stavba ma znechutila dostatočne :)
Přílohy
victory 005.jpg
victory 004.jpg
victory 003.jpg
victory 002.jpg
victory 001.jpg
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 06 led 2011, 00:31

Ahoj,
dopředu bych rád podotknul, že každý, kdo se pustí do dřevěné stavby má můj hluboký obdiv, já si na nic jiného, než jsou plasťáky, v životě netroufnu.
Proto se necítím sebeméně oprávněn k jakékoliv kritice, ale u těch žebříků mi to už nedá - a to hlavně proto, že tady si zjevně kazíš veškeré výsledky své dosavadní práce.
Proto teď napíšu slova, která budou znít tvrdě, ale jinak to vážně nejde. Vše, co máš na úponách zatím hotovo je totálně špatně, nedá se s tím dělat nic jiného, než to celé odstřihnout a začít znovu - a to včetně napínáků úpon!
Prohlédni si tady na fóru Dorisinu stavbu Victory, popřípadě i mou Soleil Royal ve vláknu HMS Prince. Jak Doris, tak i já, jsme se snažili postupovat podle pokynů a rad opravdového odborníka na lodičky, Kapitána Kl.
Na těch fotkách ve vláknech uvidíš, že úpony se obtáčí kolem stěžně nad košem, uvidíš jakým způsobem se tam obtáčí, uvidíš tam i jak vypadají napínáky těchto úpon, stejně tak třeba i způsob zhotovení výblenek (=příček oněch úponových "žebříků").
Chápu, že i tak Ti to dalo hodně práce, ale smiř se s tím, že ač stavba byla doposud určitě hodně náročná, tak to nejtěžší je teprve před Tebou. A určitě by bylo škoda si vzhled celé lodi teď pokazit!
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 06 led 2011, 13:11

Ďakujem za názor a plne s ním súhlasím. Avšak teraz mám už toho tak plné zuby, že to neodrežem ani keby ma rezali :lol: Vážne je to loď pre syna a jemu tie rebríky vadiť nebudú. Už teraz sa mu to moc páči a priznám sa, že akékoľvek zbrzdenie by mohlo pre Victory znamenať cestu do kontajnera. Ak náhodou ešte niekedy urobím tú blbosť a pustím sa do stavby drevenej lode, tak to urobím inak. Ja viem že je to na figu, a je nezmysel aby som v tom pokračoval ale keď mi tá Victory nepôjde teraz zo stola tak už nikdy nebude dokončená. Stavba drevenej lode (tak ako píšeš) je veľmi náročná a zaberie oveľa viac času ako stavba plastikovej lode, nespomínam ani lietadlá (to je môj prioritný obor a toho sa už len budem držať). Fotky som sem dal možno už len ako odstrašujúci príklad, ako to dopadne keď si človek toho naloží na plecia viac ako unesie. Takže ešte raz ďakujem za kritiku, pozvoľna dokončím čo som začal a hor sa na plast.
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 06 led 2011, 15:10

Ahoj, plně chápu jak to myslíš s tím, že když Victory nedoděláš teď, tak skončí někde v popelnici. Já toho měl se stavbou Soleil také plné zuby, kolikrát jsem třeba 3 hodiny koukal do hellerovic plánů lanoví a pokoušel se přijít na to, jak to vlastně má být, tehdy jsem toho měl taky plné zuby a říkal si: však co, nějak to už domotám, stejně s pravděpodobností hraničící s jistotou nebudu mít nikdy takovou návštěvu, která by na první pohled viděla, že to je nesmysl.
Ale něco mi nedalo - stále jsem měl někde vzadu v hlavě to, že tu loď budu mít doma mnoho příštích let - a že se na ni nechci dívat s tím, že jsem někdy dávno něco z pohodlnosti odflákl, jen aby to už bylo hotovo.
Ve Tvém případě Ti doporučím dát si nějaký měsíc pauzu, vždyť Tě nic nenutí dodělat ji co nejdříve.., já každému říkám, že stavba válečné plachetnice je běh na hodně dlouhou trať (což platí pro každého z nás s výjimkou Doris, ta i s její precizností staví rychleji, než vlastně vůbec dovolují fyzikální zákony universa).
Rozmysli si to ještě - vážně na Victory chceš koukat dalších 10 let s tím, že víš, jak je to lanoví špatně? (a ono se to bude časem násobit, až nebudeš navazovat další lanoví tam, kde by mělo být, ale prostě někam, kde to jen v daném stavu půjde...)
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 06 led 2011, 15:49

Jj, tiež pozerám do plánov Mantuy a nechápem prečo nákresy a fotky sú tak rozdielne. Myslím, že ten čo staval model pre Mantuu do návodu si z tých lán tiež nerobil hlavu a ja teraz mám pocit akoby celý návod bol pre inú loď. V každom prípade to ale prerábať nebudem. Plne chápem Tvoje myšlienky a viem čo si asi ešte o tom myslíš len to priamo nenapíšeš. :) Aj napriek tomu som ten model dávno zatratil a dorábam ho len kvôli synovi nech ho už má postavený a ja z krku. V skrini sa mi množia lietadlá a mám kopec plánov, toto už naťahovať nebudem. Chcem to dokončiť, nech to aspoň v mierke ako tak vypadá. Už prvé laná som uchytil ako kompromis medzi nákresom a fotkami. Takže ešte raz ďakujem za názor a podporu ale dokončím to takto. Radšej už hodím len fotky dokončenej lode, aby som neprivodil nevoľnosť ľuďom znalým problematiky lodí :lol:
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno