Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

real de france heller

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: real de france heller

Příspěvekod Džar » 29 črc 2022, 15:12

rozumim tohle je jen zkouska jak to budu vazat dneska dorazily lana od radka na stehy cerne na pohyblivou takelaz v prirodni barve tak ted se do toho teprve pustim ted jdu predelavat umisteni kotev
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joska » 30 črc 2022, 09:50

Ahoj, sleduji modelforum, ale nejsem aktivním účastníkem. Nedalo mi reagovat na opravdu hezký model galéry. Při dokončování se často udělají chyby, které pak pokazí celkový dojem. Proto si dovolím pár připomínek. Lana: francouzké lodě a to včetně galér neměly nepohyblivá lana černá. Jen o málo tmavší než pohyblivá, mořím je lihovým mořidlem CEDR s kapičkou černé. Kladky: Radek Beseda má kladky bezvadný, ale na galérách měly jiní tvar. Kasouny, kasalky, zvratičky atd. měly spíše hruškovitý tvar a vázaly se jinak. Kotvy: na galérách se vázaly jinak, přední trámec se používal k vytažení kotevní bóje a ne kotvy. Pokud jsem se díval dobře, tak u bočních úpon se začíná na spodní upínačce a jde do horní dvoukotoučové upínačky atd. Končí se nahoře uvázáním. Zůstatek lana se zavěsí na kolík horní kladky. Plachty: jsou z plátna a osnova je z konopí a útek z bavlny. K tomu odpovídá odstín plachty. Mám trochu obavu, že tebou ušité plachty nebudou na tak pečlivě stavěném modelu působit přirozeně. Doufám, že jsem Tě nenaštval a otevřeně mohu říci, že jsem postavil pět galér a až ta poslední je opravdu taková jak se v tomto století stavěly. A to díky dokonalé dokumentaci. Tedy až málo chyb které již nejdou opravit. Tak ať se dílo daří.
Joska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 30 črc 2022, 12:53

josko dik za radu kotvy jsou prevazany kladky ale pouziju ty od radka porad jsou lepsi nez ze stavebnice tady je zatim vzor jak by mely vypadat lana jsou prirodni amati take od radka takze je nebudu ani patinovat chci se jeste zeptat jak jsi to myslel s temi plachtami jestli je to spatny odstin jsou udelany ze stoprocentni bavlny a trochu namoreny cajem porad dik
Přílohy
DSC06820.JPG
DSC06819.JPG
DSC06817.JPG
DSC06816.JPG
DSC06815.JPG
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 30 črc 2022, 17:04

dotaz na josku nemas nejake ty spravne kladky navic hodily by se
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joska » 31 črc 2022, 09:41

kladky pro jejich jiný tvar jsem musel si zhotovit sám a tak mám jen několik kousku navíc a to různých druhů. Kotvy jsou bezva umístěny. A k plachtám, odstín je bezva, jen mne zarazilo prošití dvakrát jako naznačení spojení pásů plachtoviny. Měřítkově to neodpovídá a tak raději já i ostatní volíme jen jeden steh. Plně chápu, že model si stavíš pro svou potěchu, ale takeláž je šíleně složitá věc a vyžaduje zcela jinou dovednost, ale jde to. Proto jsem reagoval na tvou stavbu. Je tu možnost pokazit celkový dojem z modelu, což se mnohým stalo. Práci s takeláží tu hezky prezentoval marslav u modelu PANDORA a hodně dávno simpet. Ten má nyní své stránky petrmodelships.cz . Ale pozor, to jsou borci ze super ligy a je těžké se jim jen přiblížit. Úplně nejlepší je vidět povedenější model přímo. Tato možnost je na Mi ČR modelů 7.-9.10.22 v Karlových Varech. Nikdy jsem nestavěl model ze stavebnice a tak neznám zda tam uvádějí kam a jak co uvázat. Přeji pevné nervy při vázání.
Joska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 31 črc 2022, 11:49

josko dik k tem kladkam asi pouziju ty od radka a plachty jsem delal podle nej pise prositi vzdalenost pruhu 10mm prositi pruhu 2x s 2mm rozestupem ale jestli bych to mel predelat nic by senestalo akorat sousedka by me servala ze jsem ji to spatne nakreslil to myslim ironicky takze rikas plachty predelat no a s takelazi se peru u kazdeho modelu lodi nejlip se asi povedla na le chebeck mrkni na ni je tady na modelforu
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joska » 01 srp 2022, 10:14

k tvé úvaz o předělání plachet. literatura uvádí šířku pruhů 8.5 palce (francouzký) což je 50 cm. na modelu tedy není prostor na dva stehy.
Joska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 01 srp 2022, 13:30

josko dik ted musim k sousedce aby to usila snad me nezabije tady je upravena kladka od radka lip to nepujde to je asi to nejlepsi co svedu
Přílohy
DSC06826.JPG
DSC06825.JPG
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joska » 02 srp 2022, 08:59

paráda, předpokládám, že na svazování lan použiješ slabou nit stejného odstínu jako lano.
Joska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 02 srp 2022, 11:01

dik samozrejme nit stejneho odstinu tohle je pokusny kousek ale porad mi vrta hlavou vazani tech bocnich upon na model ship world jsem nasel prispevek reale de france by fmodajr a na 18 strane ma ukoncene vazani u spodni kladky tak porad vaham jak to udelat
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joska » 02 srp 2022, 15:17

nejlepší bude google. zadej b.rimlinger.free.fr odklikneš u foťáku VŠECHNY FOTKY MÝCH MODELŮ a najdeš 1690 FLEUR DE LIS. v mnoha fotkách předvádí stavbu od A po Z. Pod kontrolou autora monografie.
Joska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 02 srp 2022, 15:59

josko dik
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 03 srp 2022, 15:34

prvni pokusne usazena kladka
Přílohy
DSC06832.JPG
DSC06828.JPG
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 04 srp 2022, 12:23

josko co ty na to takhle to vypada
Přílohy
DSC06834.JPG
DSC06833.JPG
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 07 srp 2022, 13:19

kladky ze stavebnice se mi nelibily tak jsem se pokusil vyrobit jine co vy na to lip to neumim
Přílohy
DSC06842.JPG
DSC06840.JPG
DSC06839.JPG
Džar

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno