Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sultan - Arabe dhow (Arteanía Latina)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sultan - Arabe dhow (Arteanía Latina)

Příspěvekod Mailoo » 16 bře 2022, 20:18

Tak jsem se pustil do plaňkování paluby...
V plánech byly plaňky dělit střídavě (jako se staví cihly)na půlku sousední. To se mi nezdálo a po nějakém hledání jsem použil dělení, kdy je na stejném palubníku každá pátá...
Váhám s naznačením připevnění planěk na palubníky. Myslel jsem, že je naznačím na každém druhém palubníku (ty malé modré body v obrázku), ale tady koukám, že kolíkujete plaňky paluby všechny do jedné řady....
Zkoušel jsem svůj nejmenší vrtáček (0,5mm) a pořád se mi zdají hřeby (kolíky?) moc velké. BTW jak děláte kolíky do tak malých otvorů?

Nakonec asi jen naznačím kolíky planěk paluby injekční jehlou 0,3mm namočenou do barvy. černými čarami jsem do obrázky nakreslil několik poloh, kde budu nad palubou naznačena žebra - tedy polohu palubníků.
Přílohy
2022-03-16-001.jpg
Rozkreslený plán oplaňkování paluby
Mailoo

• Odpovědět s citací

Re: Sultan - Arabe dhow (Arteanía Latina)

Příspěvekod Ondras71 » 16 bře 2022, 22:15

Mailoo píše:Tak jsem se pustil do plaňkování paluby...
V plánech byly plaňky dělit střídavě (jako se staví cihly)na půlku sousední. To se mi nezdálo a po nějakém hledání jsem použil dělení, kdy je na stejném palubníku každá pátá...
Váhám s naznačením připevnění planěk na palubníky. Myslel jsem, že je naznačím na každém druhém palubníku (ty malé modré body v obrázku), ale tady koukám, že kolíkujete plaňky paluby všechny do jedné řady....
Zkoušel jsem svůj nejmenší vrtáček (0,5mm) a pořád se mi zdají hřeby (kolíky?) moc velké. BTW jak děláte kolíky do tak malých otvorů?

Nakonec asi jen naznačím kolíky planěk paluby injekční jehlou 0,3mm namočenou do barvy. černými čarami jsem do obrázky nakreslil několik poloh, kde budu nad palubou naznačena žebra - tedy polohu palubníků.

Jak uvádíš, na většině stavebnic se spoje palubních prken střídají a navíc moc daleko od sebe. #-o Tvoje měřítko by mělo být 1/60, to znamená dirka 0,5 mm je ve skutečnosti 3 cm, což odpovídá. Já dělal dirky 0,65 mm, což jsou 4 cm. Někdo dirky vyplní tmavším tmelem, někdo dává dřevěné kolíčky. Pokud použiješ vykroužení ostrou zarovnanou jehlou, stačí čistou a poté kolečko zaprášit tuhou, barva by se rozpila. Radím pokus vedle lodi na stejném materiálu. Držím palce!!! ;-I
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 18 bře 2022, 15:46

U farby hrozí rozpitie v dreve, to by som neriskoval. Ja mám ručne robené krúžky injekčnou ihlou. (1:54) Tie jamky po lakovaní stmavnú.
http://www.nss.yoda.sk/main.php?g2_itemId=4271
http://www.nss.yoda.sk/main.php?g2_itemId=4589
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marian_r » 18 bře 2022, 15:50

Kde sa spájajú dosky, sú kolíky vedľa seba, všade inde sú posunuté. máš ich dosť ďaleko (druhá čiara zľava).

pont10.gif

(obrázok ukradnutý z nejakého francúzskeho fóra)
Naposledy upravil marian_r dne 18 bře 2022, 15:52, celkově upraveno 1
marian_r

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 bře 2022, 15:51

Já taky dělal palubu jehlou, ale musíš si natrénovat sílu vymačkávání, když to přeženeš, zůstane ti kolečko dřeva v jehle....když koukám na tvou palubu, ještě bych opravil ty rýhy jak ses snažil zvýraznit škvíry mezi prkny. To všechno strašně vynikne po nalakování....
Přílohy
IMG_4398.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 22 bře 2022, 09:40

Děkuji přátelé za rady. Včera jsem si koupil tmavší tmel a ještě si v týdnu nejspíš koupím sadu menších vrtáčků a zkusím, která velikost se mi bude líbit.
Před tím mám ovšem ještě jiný problém:
Sice mě za to někteří zatratí :oops: ale stavím podle návodu a nyní jsem si uvědomil, že oni palubní průniky lepí až později. To vytváří (podle mne) nesmyslné kombinace obruby průniku a zakončení planěk paluby. Takže nalepené plaňky na palubě stejně sundám a nejdříve udělám průniky. #-o
Nicméně jak u šikmého průniku. Z hledání na mě vypadnul zajímavý obrázek:
https://www.minisail.cz/getFile/id:8975
Z čehož mi vychází, že bych kolem šikmých průniků nenaznačoval kolíkování planěk (nakonec to bude schované pod tou tenkou obrubou průniku - červená šipka) a kolíky udělal jen tam, kde plaňky končí kolmo k průniku. Ještě jsem uvažoval o té obrubové "vykousané" plaňce v tomhle místě, ale asi ji dělat nebudu, protože konce planěk budou skryty pod tím olemováním...
Co myslíte?

marian_r píše:Kde sa spájajú dosky, sú kolíky vedľa seba, všade inde sú posunuté. máš ich dosť ďaleko (druhá čiara zľava).

Díky za upozornění, tak jsem to chtěl udělat. Snad se nezapomenu jako když jsem kreslil do toho obrázku :-)
Přílohy
Z_navodu_LI.jpg
Jeden obrázek z návodu
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 22 bře 2022, 14:57

Vidím, že nad stavbou opravdu přemýšlíš. [-o< K palubě. Vem si stavební zásady. Do trupu se umístí trámy palubníků, vše ostatní musí probíhat okolo nich, ne skrz. #-o Ať prostupy pro stěžně, palubní otvory, pumpy a podobně. Nejprve mezi palubníky uložíš toto a poté to oběhneš palubními prkny. Pokud prkna prochází uprostřed paluby mezi vybavením, kde končí, tím vynech zásadu střídání spojů a umísti celé prkno. Když vidím, na modelu jak končí prkno a k otvoru v palubě pokračuje 5 mm, tak bych vrzal zubama. Prkno se natáhlo o kousek delší. Tak je to i u šikmých konců prken u tebe (když pominu co toto místo znamená), nesmí na konci být krátký klín, nešel by přeci nikam upevnit!! Trošku jsem ti to namaloval, snad to půjde pochopit. Pokud budeš pokládat palubu znovu, máš čas si to rozvrhnout. ;-I Výsledek bude určitě parádní!! Držím palec!!

Z_navodu_LI.jpg

Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 31 črc 2022, 20:57

Zdravím,
Mám takový problém: Na dokončení obložení paluby mi došly plaňky. Moc jsem asi kazil... #-o ](*,) :cry: Potřeboval bych ideálně tuto:
https://www.modelylodi.cz/Nosnik-lipa-1x4-mm-d870.htm

Ale nechat i posílat jednu, nebo dvě plaňky poštou za 100,- poštovného není moc efektivní... Hledal jsem po různých modelářství po Praze (zatím jen po internetu) a nebyl jsem úsěšný. Máte někdo tip, kam bych se mohl vypravit (ideálně Praha) s rozumnou nadějí, že bych si tam mohl dokoupit jednu lipovou plaňku v hodnotě cca10Kč? :?:
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 01 srp 2022, 07:36

Ahoj Mailoo. Mám z modelu lodí několik lipových 0,6x5. Už je nepoužiju. Pokud bys měl zájem? Pošta nebo synek v Praze.. O.
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 02 srp 2022, 12:43

To se fakt v celé Praze nenajde pořádné "lodičkové" modelářství? :o
Ještě jsem vyklepal všechny kouty a několik planěk by se možná dalo použít... Viz. přiložené porovnání Ty prostřední 3 jsou originál lipové plaňky, Z těch ostatních 3 a 4 jsou zřejmě totožné. Možná bych zadní nástavbu mohl dodělat z planěk č.2.
Po zbroušení a naolejování by se rozdíl mohl ztratit, ne? Zkusím vedle nějaký odřezek, jak by to bude vypadat...
palubky_1.jpg

Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Taby » 25 srp 2022, 17:58

Web www.litomysky.cz jsi zkoušel?
Tam by ses třeba mohl domluvit. ;)
Taby

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 30 srp 2022, 18:13

Děkuji přátelé, nakonec jsem se obešel: mám tu dost dýh, tak jsem našel barevně podobnou. Nařežu si ji na plátky a dobrousím to do rovinny. Uvidím... co uvidím :uff:

Aspoň jsem si mezi tím udělal pauzu na barvení nějakých figurek do deskovek, což mě taky docela baví O:)
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 28 lis 2022, 18:25

Uf tak po nějaké pauze a opravdu dlouhém martiriu s palubkami, vyvrtáváním kolíků a jejich tmelení jsem s palubou snad už definitivně skončil. Myslel jsem, že to půjde podstatně rychleji 8-[
No výsledek má chybičky, ale upřímně: jsem rád, že jsem to zvládnul aspoň takhle... :uff:
Přílohy
2022-11-28-002_small.jpg
Aktuální stav
2022-11-28-003_small.jpg
Detail zádě
2022-11-28-005_small.jpg
Detail přídě
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 17 pro 2022, 15:15

Mailoo píše:Uf tak po nějaké pauze a opravdu dlouhém martiriu s palubkami, vyvrtáváním kolíků a jejich tmelení jsem s palubou snad už definitivně skončil. Myslel jsem, že to půjde podstatně rychleji 8-[
No výsledek má chybičky, ale upřímně: jsem rád, že jsem to zvládnul aspoň takhle... :uff:

Zdravím Tě Mailoo. Každá poctivá práce se cení!!! ;-I Držím palce k postupu. =D>
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 05 bře 2023, 20:05

Zdravím,
Tak jsem se dlouho trápil s borty. Podle návodu jsem je dělal z ořechového dřeva, i když nevím proč, když se to má potom celé nabarvit (psali směsí dehtu a čehosi...). No při ohýbání planěk bortů jsem si občas musel udělat pár dní pauzu aby celá loďka neletěla z okna... (9 pater). I povařená plaňka, teplem ohýbaná se v malých rádiusech štípala... Myslím, že výsledek by byl lepší s lipovým dřevem, nebo něčím podobným...
Pak psali barvit směsí asfaltu a rozpouštědla.. No asfalt nemám, první pokus se speciálními přírodními barvami nevyšel. Sice podle stránek výrobce, ale asi špatné ředění. Ani po týdnu (!) to nebylo úplně proschlé. Takže jsem to zase oškrábal a obrousil a nabarvil klasickými akrylovou matnou černou.
Doplnění konců žeber proti tomu už byla celkem pohoda...
Přílohy
2023-03-03-001_small.jpg
Mailoo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno