Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE - PANART

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 20 z 53 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 53
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE - PANART

Příspěvekod marsalv » 29 pro 2012, 10:46

Podle mě je jediná smysluplná varianta jak vytvořit osmihran, použít pro ráhna nikoliv kulatinu ale hranol čtvercového průřezu. Z toho nejprve zhotovit osmihran a nakonec vytvořit kulatou část ráhen. Chtěl bych tuto variantu vyzkoušet u mého modelu.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 29 pro 2012, 12:27

Já bych šel cestou kulatiny a středový osmihran bych ofrézoval. Podmínkou je mít frézku, ale řešení cestou čtyřhranu je také schůdné a frézka pak není potřebná.

Jinak ale(alespoň mně) jest jedno, jestli je střed na ráhnu kulatý nebo osmihran, to je detail o kterém ví akorát autor veledíla (a ten to rozchodí, protože jeho loď je opravdu nádherná) a pak ještě v této republice možná pár lidí, ale ti jsou podle mého názoru nad věcí a tuhle drobnost přejdou. Mezi námi, tušil jsi před stavbou Karolíny, že ráhna nejsou v celém průřezu kulaté??? - já teda ne, a kdybys o tom nepsal, tak bych na to MOŽNÁ A SPÍŠE JEN NÁHODOU přišel až bych je dělal.
Jinak tradičně vysoce hodnotím Tvou rychlost, zručnost a zejména výsledek, máš to fakt moc pěkné!!!!!

Vzpomněl jsem si na album Saryčeva, jestli znaješ bukvy, počteš si i v knize. Ale album je super pro všechny vazače lan
http://forum.modelsworld.ru/topic4289.html
http://forum.modelsworld.ru/topic4291.html
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 pro 2012, 01:21

Díky moc za ohasy a nápady! Docela se mi líbí varianta na příští lodi udělat ráhno z hranolu, to by bylo schůdnější.
Jinak musim říct, že mi tahle stavba Karolíny hodně dala, jako úplný laik na začátku jsem nevěděl vůbec nic, a teď už třeba vim, na které detaily se zaměřit, když si prohlížim hotové modely nebo třeba stavebnice.
Bukvy bych ještě znát měl, ale spíše jsou podnětný obrázky různých uzlů, jak se tenkrát dělaly.....díky za odkaz Honzo!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 31 pro 2012, 06:36

Jinak, některá dobrá ruská duše dala ty obrázky o vázání uzlů do *.pdf na depositfiles a dá se to stáhnout na adrese:
http://depositfiles.com/files/3njjqeilr
http://depositfiles.com/files/w1uidm0xt
Jedno je kniha a druhé jsou obrázky, ale nevím, který je který, když budeš mít štěstí, tak se trefíš na poprvé, a když ne, tak máš druhou možnost. 8)
A k tomu dokončení lan u kladkostroje - podívej se na přiložený obrázek, snad Ti pomůže, chvilku mi trvalo, než jsem ho v tom svém bordýlku, co mám v PC našel.
Přílohy
DSC07260.JPG
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 pro 2012, 12:55

Kladkostroj kotvy jsem chtěl mít co nejvěrnější, a tak jsem se pustil do výroby vlastního háku. Háček z drátu by asi nevypadal dobře.....
Přílohy
IMG_2164.jpg
IMG_2165.jpg
IMG_2166.jpg
IMG_2168.jpg
IMG_2169.jpg
IMG_2172.jpg
IMG_2173.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 pro 2012, 12:59

Zatim se peru z pohyblivým lanovím, jde mi to pomalu, protože se učim jak co nejlépe uvázat tenká lana, aby to nějak vypadalo...
Přílohy
IMG_2176.jpg
IMG_2174.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 01 led 2013, 15:55

Opět skvělá práce. Ty bloky jsou od Radka (Radek Ship Models) nebo vlastní výroby?
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 01 led 2013, 17:38

Kladky jsou od Radka, zatim jsem vyráběl pouze kladky trojúhelníkové, které v nabídce nejsou. Každou kladku trochu brousim a dělám v nich drážky na lana.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 led 2013, 16:59

Paráda =D> =D> a taky obdivuji, jak sis vyrobil ty kovové objímky kolem kladek, díky za fotonávod.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 led 2013, 17:00

Díky Doris! Měděný plech různé tloušťky se hodí......
Zase bych potřeboval poradit: podkošové ráhno hlavního stěžně je uvázáno přes tři velké kladky....viz. foto:
ale nikde nemůžu najít kam vedou ty konce lan, určitě tam budou kladkostroje ale v plánech neni ani nějaký číslo lana ani úvazové místo....nesetkal jste se někdo s tím, jak je to řešený? Lana ráhno asi jen drží, počítám že toto ráhno se nespouštělo.....
Přílohy
RK52.tif.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 02 led 2013, 22:34

Snad Ti to pomůže:
Přílohy
lano 3.jpg
...dej si ty obrázky H11 a H12 dohromady a máš jasno v umístěni lana na kladkostroj pro ráhno
lano 2.jpg
To je trochu opomíjená, ale fakt dobrá knížka
lano1.jpg
obr. 149 - tento obrázek potvrzuje, dle mého názoru, že umístění by mělo být správné
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 03 led 2013, 09:54

Anatomy of the ship RC má podklady pro lanoví zpracovány poněkud chaoticky. Vlastním několik knížek zabývajících se problematikou lanoví, které sice nemám dokonale prostudované, ale vyznat se v systému lanoví je někdy nad lidské síly. Různé státy, různá časová období - to vše má vliv na způsob vedení lan.
Jak píše honza čižule, nápovědou je obrázek H12, i zde však chybí informace, kam je ukotven volný konec spojovacího lanka kladek - podle informací, které jsem našel na netu by měl být tento konec upevněn na úvazníku (clet - obr. H27), který by měl být v bízkosti očka na palubě. Doporučuji se podívat na následující stránku
- http://www.modelismonaval.com/foro/view ... &start=280
je zde celá řada obrázků vztahujících se k lanoví RC. Je možné si stáhnout také cca 300 stránkový PDF soubor, kde jsou tyto obrázky pohromadě (některé zde ale chybí)
- http://www.modelismonaval.com/magazine/ ... ne-jarcias.
Je to sice celé ve španělštině, ale obrázky jsou poměrně přehledné. Musím jenom upozornit, že jsem tyto materiály zatím podrobněji nestudoval, protože k lanoví mám ještě hodně daleko. Ani nevím, zda údaje zde uvedené odpovídají realitě. Ono vlastně je těžké určit, co je a co není realita. Doris na začátku svého vlákna uvedla dva obrázky, které mají znázorňovat RC. Na prvním má přední a hlavní stěžeň 2 ráhna (a tedy i dvě plachty), na zadním dvě ráhna s jednou plachtou. Na druhém jsou ráhna v počtu 3, 3, 2, v AOS jsou ráhna 3,3,3. Takže suď bůh, co je vlastně správně.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 led 2013, 10:28

To je paráda, díky moc oběma!!!! Ten španěl by nám mohl hodně pomoci, protože to má nastudovaný....Já ten kladkostroj udělal na jiným laně, ale teď vidim, že to mám špatně. Mě zmatlo lano, které je na obrázku. Vede podél stěžně, tak jsem myslel, že je to to s tím kladkostrojem. Ale podle všeho nikam nevede, je pouze připravený k tomu, aby se na něj dalo něco pověsit.....jeho popis mi nechce žádný překladač přeložit.....
No ty obrovský rozdíly mezi dobovými kresbami a plány jsou zarážející. Počet plachet a ráhen by měl souhlasit.
Přílohy
RK50.tif.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 03 led 2013, 10:34

To marsalv: Super BINGO!!! =D> =D> =D> =D>
Díky za odkazy.
Kdysi, ještě když jsem stavěl makety letadel, jsem měl s podklady neskonalé potíže, pět autorů, patero různých podkladů vzájemně v rozporu, ale v jednom bylo co zase nebylo v druhém a splácat to dohromady byl horor. Nakonec jsem to řešil u AVIE B.21 překreslením a potvrzením podkladů v NTM u Dr. Hozáka, který měl pro leteckou modelařinu pochopení.Stejně se ale našli rozhodčí, kteří dokázali proměřovat neskonalé blbosti a vytahovat si před stavitelem triko, jak to umí posoudit(spíše najít problém, zveličit ho a pak úměrně se zveličením chyby snížit hodnocení). Dnes už to mám na haklíku u dveří a stavím si jen pro sebe.
Nakonec to stejně zůstane na tvůrci modelu a ten to zpravidla bez problémů rozchodí. :-D :-D
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 led 2013, 10:46

No nám naštěstí žádný rozhodčí nehrozí... :-D nám hrozí maximálně špatný pocit z toho, že to neni úplně správně....ale já se s tím musím smířit, protože teď zjišťuji, že úvazové rampy, nebo jak se to správně jmenuje,jsem dělal jěště podle plánů panartu, tudíž nemají dost vázacích kolíků ani nemají kladky v nohách, což teď bude chybět a bude se to muset nějak vyřešit.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 785 • Stránka 20 z 53 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 53

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno