I tohle vypadá moc dobře , také budu zkoušet různé druhy nití. Amati dělá bohužel jen dva odstíny a pro ztvárnění "dehtovaných lan" v takeláži je vhodné použít i různé odstíny hnědé.
Tak opět nějaký posun ve stavbě, času sice už tolik není, opět nám to už začalo, práce na zahradě a kolem baráku. Letos to přišlo nějak brzo... Udělal jsem úvazníky, uložení dělových koulí a zádržná lana lafet děl, ale ty zatím pouze na jedné straně. Jde to pomalu a je to o nervy. V největším návalu beznaděje jsem se zařekl, že příští model nebude mít víc jak osm děl a měřítko alespoň 1:50!!!
Přílohy
Rozestavěno: Santisima Trinidad Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Pěkná práce Když vidím to množství děl, tak jsem rád, že já mám na svém modelu jen jedno Taky jsem si všimnul, že jako správný námořník máš rum stále po ruce
Přátelé, děkuji za podporu... Ale věřte mi, nejsem žádný alkoholik... Ale na výslovnou žádost manželky jsem tu flašu raději schoval... Pustil jsem se do úpravy kladek na kladkostroje, nejdříve ruční broušení nerovností, pak moření v lihovém mořidle, broušení za pomocí brusného hadru, ten jsem nacpal do sklenice spolu s kladkama a třepáním docílil toho, že jsou krásně hladké a následné lakování naředěným lakem 1:1
Přílohy
Moření
Sušení po moření
"Broušení"
V laku
Po laku a usušení
Také jsem konečně dokončil zádržná lana lafet i na druhé straně A abych se úplně nepomátl, dal jsem si pauzu od dělíček a pustil se do výroby zvonice, tak to snad bude alespoň trochu dobré....
Přílohy
Ta zvonice se Ti opravdu moc povedla. Hodně se mi líbí i postup, jak upravuješ kladky. Je s nimi spousta práce navíc, aby vypadaly k světu; především ty menší je třeba ještě dost vylepšovat. Já je brousím ručně, ale zvládnu tak 25-30kusů za den, pak si musím dát na čas pauzu, protože po ručním broušení mám dobité prsty.
Kladky jsou parádní podobný postup jsem viděl kdysy na monaku, tam do plechovky od píva byl nalepen jemný šmirgl a ke dnu uchycen šroub. To celé do vrtačky a na malé otáčky a nechat točit
Moc vám děkuji za komentáře, snažím se a vaše slova mě ženou kupředu.... Kdysi jsme zde s marsalvem konzultovali o gratingu a já mel obavy z jejich výroby a hlavně demontáže těch současných na palubě. Ale nedalo mi to a protože ty původní jsou hodně velké a nevzhledné, a námořníci by mohli propadnout do podpalubí pokusil jsem se o jejich výrobu. A dnes je tu první pokus. Velikost rozestupu je 0,8mm. Tak nevím, co myslíte, mám pokračovat a udělat ty nové a nahradit ty stávající??? Jen mám stále obavy, jak je dostat pryč. Jsou poctivě nalepené a nechce se jim dolů... Ale trocha násilí a snad to půjde...
Přílohy