Krásný , nechápu jak můžeš z toho moduritu vyrobit takhle jemný ornamenty. On ten modurit zůstane trochu pružný, že ho můžeš ohýbat kolem trupu? Někdy si budu muset kousek koupit a práci s ním vyzkoušet....
Díky moc! Modurit jako materiál je snadno zpracovatelný, ale je třeba k tomu mít všelijaké vhodné nástroje. Nejnáročnější je (alespoň pro mne) docílit pravidelného a stejnoměrného vzoru, proto jsem si vyrobila těch ozdobných pásků víc a použila ty nejlepší. Ještě je budu stínovat, aby vyniknul vzor a plastičnost. Aby bylo možné modurit po vytvrzení ohýbat, musí se upéct v troubě. Pokud by se vytvrdil vařením ve vodě, zůstává křehký a drolí se. Když ho ale upečeš, dá se nejen ohýbat, ale je i mírně pružný. Pokud ho chceš ohnout víc, stačí použít fén - po zahřátí změkne.
Vážená kolegyně,dovolte mi prosím toto oslovení,protože i já se počítám za člena naší modelářské rodiny.Úplně náhodou jsem při prohlížení mf narazil na vaše neskutečně úžasné modely.Jak jsem pochopil z diskuze,našel se také jakýsi taky modelář,který místo dobré rady,nebo dobře míněné kritiky, umí jen plivnout jedovatou slinu.Ale co mě zarazilo nikde sem nenalezl prezentaci jeho vlastní tvorby,i když o sobě prohlašuje,že je mistr.Asi to budou opravdu díla které svět neviděl(a neuvidí)Nenechte se otrávit jedním xxxxxx a pokračujta prosím dál.Vaše práce je opravdová modelářská pochoutka,a takových mistrů je v každém oboru modelařiny také pár.Do další práce mnoho zdaru ať se dílo daří. Stanislav K.
Zdravím Vás, pane Stanislave, a děkuji za podporu a uznání. I nadále se budu snažit dělat svou práci, jak nejlépe budu umět, aby přinášela radost, inspiraci i ponaučení dalším lidem. Mimo to je pro mne důležité znát i názory, konstruktivní kritiku a podněty, co bych měla udělat jinak či lépe, protože zlepšovat je stále co.
Dnes jsem dokončila spodní ozdobnou lištu na pravoboku. Podobně budu pokračovat i v horní pozici, kde je zatím jen černý proužek.Tím se vymezí prostor pro bohatou sochařskou výzdobu.
Doris, myslím, že pokračovat, bylo to správné rozhodnutí Lidská závist dovede být někdy hnusná a krutá. Stále sleduji, Tvoji úžasnou stavbu a čerpám z ní potěšení i inspiraci. Tvoje práce s moduritem ve mne nastartovala chuť, taky s ním něco zkusit. Ne tak uměleckého, jako děláš Ty. To bych zdaleka nedokázal (a ani pro to nenašel uplatnění), ale jako základ pro výrobu některých detailů mástrů by to mohlo být ideální. Zatím jsem se to pokoušel patlat z dvojsložkového modelínového rezinu, ale dělá se mi s ním dost špatně. Tak už se těším, až budu dělat něco, kde to vyzkouším
Velice děkuji za Vaše komentáře, přátelé! Pro Ondru: Nechtěla jsem zklamat ty, kteří mi věří a sdílejí se mnou potěšení ze stavby modelů. Práce s moduritem je celkem jednoduchá a příjemná; chce to sice cvik + vhodné náčiní, ovšem jak to už dostaneš do ruky, je to pohoda. Veškeré ozdoby tvaruji na "voskovém" papíru (zůstává mi po samolepících fóliích), vydrží i pečení v troubě při teplotě cca 150°C. Akorát z těch drobných detailů bolí oči a taky záda, jak nad tím strávím třeba pár hodin.... Jinak i já s potěšením a obdivem sleduji Tvé dílo, je úctyhodné a jedinečné!
Na RC jsou nahrubo sestaveny ozdobné rámy oken a připravuji horní lišty s ozdobnými pásy. Pak už mohu začít s rozsáhlou výzdobou boků.
Mikrotužka, špičatá pinzeta, vypsaná propiska (v tomto případě nefunkční, ovšem používám oba konce ) a zaoblené násady štětců. A samozřejmě ruce a dobrý zrak, bez toho by to nešlo. Zatím vše modeluji bez lupy.