Pustil jsem se do výroby dílu, s kterým sem si moc nevěděl rady, ale nakonec se to docela povedlo. Ještě musim vyrobit něco podobnýho na přední stěžeň.....
No tak to budu rád sledovat Tvé foto, jak Ti bude takeláž přibejvat.....u mě to zatim docela jde, ale čekám, že bude hůř, lan bude čím dál víc, a místa čím dál míň....
Kluci, závidím Vám morálku Vašich pracovníků ve Vaší loděnici. Kurník šopa, řekněte mi, jak je platíte, že jim to tak jde od ruky. Já pořád plaňkuju druhou vrstvu na trupu Karolíny a připadá mi to jako nekonečný příběh.....
Honza ------------- Per aspera ad astra... Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
Když tak koukám, jak se Ti dílo daří a jak výrazně jsi díky své šikovnosti a pečlivosti dokázal vylepšit původní stavebnici, nezbývá než smeknout. S takeláží si vedeš velmi dobře. Je radost Tvou práci sledovat!
Díky moc Doris! Jsem teď ve fázi, kdy bych potřeboval poradit: Jde mi o hlavní lana, která vedou z hlavního stěžně k přednímu. U spodku předního stěžně jsou zřejmě podle plánu kladkostroje, lana jsou označena na prvním obrázku zeleně. Kladkostroj mám už jeden udělaný, ale teď nemůžu vyčíst z plánů, kam uvázat konec lana (červená šipka na druhém obrázku). Mělo by to asi podle mě vést na nějaký úvazový kolík označený zelenou šipkou? Na který? Jak to podle plánu zjistit? U těch stěžňů dole je uvázáno spoustu lan, ale kde má být kladkostroj a kde ne, nejsem schopen nikde vyčíst....
Nerad bych se mýlil, ale od hlavního stěžně k patě předního žádné pevné lano nevede. Od spodního koše vede jedno bez kladkostroje k 3. ovázání předního stěžně odspoda (tak 4-5 metrů nad palubu) - ale v AoS není, pouze na plánku Panartu. To druhé s kladkostrojem vede zleva kolem stěžně až na čelen - ale to už tam podle fotky máš (Podle Panartu ten kladkostroj vypadá zdvojený, lano asi kolem obou stran stěžně - part 16, v AoS je jen jeden pro změnu uprostřed ovázaný proti povolení). Třetí lano už není jako pevné ale je to kladkostroj na zvedání člunu.
Hmm, taky jsem na to koukala a informace i některé nákresy v Anatomy of RC jsou místy nedostatečné nebo chybí úplně, alespoň tedy pro potřeby laika, jako jsem já. Osobně bych konec lana uvázala k rohatince na stěžni (cleat) nebo případně ke kovovému oku, které je ukotvené v palubě. Nicméně v plánech jsem k tomu podrobnější info nenašla. Co vím, tak k úvazným kolíkům se přivazovala lana s "menší zátěží". Každopádně můj námět ber opravdu s velkou rezevou, nemám potřebné znalosti o lodích.