Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 17 z 21 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
  • Odpovědět s citací

Re: BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Příspěvekod klimi » 31 bře 2017, 09:46

Tak hlavní stěžeň je hotov, už jen ten zadní, kde odpadá spousta práce oproti těm prvním dvoum. Nejspíš si pak začnu hrát se stěhy a rovnou bych chtěl udělat výblenky, ještě před tím, než začnu dávat dohromady koše, protože se nesmírně těším na ten pohled modelu s výblenky.
Přílohy
P3020054.JPG
P3020045.JPG
P3020044.JPG
P3020043.JPG
P3020035.JPG
P3020034.JPG
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 01 dub 2017, 12:06

Moc pěkně Ti to přibývá!!! Takeláž dodá modelu krásu a majestátnost a také se loďka o mnoho zvětší... ;-I ;-I

Koukám, že jsi také odchovanec pana Cajthamla, ten výraz "výblenky" se špatně odnaučuje.. Ve vláknu Marsalva k RC je kapitán probíral.. viewtopic.php?f=177&t=68726&p=1679293&hilit=v%C3%BDblenky#p1679293

Příspěvekod Kpt.KL »
Technické doplnění: "výblenky" není český výraz, ale výmysl Cajthamla. Tento pán ve své knížce použil pseudolodní názvosloví, splácané z různých pseudopodkladů (kdysi jsem na DF o tom psal, včetně toho, že jeho články v časopise Modelář dokonce kritizoval úředník ze státní plavební správy). Výraz "výblenky" je zkomolenina z polského "wyblinki" (Cajthaml používal kdysi modelářské knížky z Polska), a tento byl převzat z německého "Webleinen". Český odborný výraz je "lanové příčky", též "úponové lanové příčky" (samotné "úponové příčky" neříkají, z čeho jsou - u starých a většiny moderních plachetnic jsou lanové, ale mohou být rovněž z dřevěných latí). Kupodivu výraz "lanové příčky" je v technickém slovníku z I. republiky, na který se Cajthaml ve své knížce Historické plachetnice odvolává, použit správně, na rozdíl od mnoha ostatních, které jsou naprosté nesmysly (např. vyčnívadlo, věšadlo, korunní plachty atd.)

Kpt.KL
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 02 dub 2017, 16:44

Nádherný základ pro plachty - perfektní práce =D>
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2017, 10:14

Pěkně to máš propracované, dokonalost detailů dělá i dokonalý celek. =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 06 dub 2017, 09:05

Ondras, s tím Cajthamlem jsi to trefil naprosto přesně a děkuji za odkaz na Kpt. KL, po pravdě jsem to terminologie historických plachetnic moc neproniknul, což je asi trochu škoda, když už u toho člověk vysedí tolik času, bylo by dobré to umět popsat těmi pravými slovy. Lanové příčky se mi snad pod kůži dostanou.
Máš naprostou pravdu s tím, jak to roste do výšky, začíná ta loď dostávat své kouzlo a to jsem se ještě nedostal k lanům. Ono když koukám na fotky ostatních co se perou s takeláží, tak teprve teď se začínám vciťovat do toho jaké to je. Jenom včera večer jsem dodělal zadní stěžeň, usadil ho pro focení a doufal jsem že, ještě udělám pár chybějícíh ok na palubě, ale sekl jsem se, asi půl hodiny jsem s čajem v ruce a zíral jsem na ten model :) a pak už nebyla chuť ani čas pokračovat.

Honza a Doris, děkuji vám za kladné komentáře, cením si toho. Tak mouchy to má, ale snažím se to udělat co nejlíp jak je v mých silách a možnostech.

Zadní stěžeň, je hotov. Nyní ještě musím přidělat pár oček na palubě, které budou potřeba pro napínání zadního stěžně a ještě na "kompasovou skříňku" (binacle) a pak zajistit řádné usazení stěžňů, poněvadž mam v otvorech na palubě vůli. A pak začnu pracovat na bočních úponech a stězích. Na tuto práci se těším už od počátku stavby, akorát se obávám, že se do té takeláže zamotám, spousta lan a ponětí kam co povede moc nemam, navíc v Anatomy of the ship je takeláž velice bídně rozkreslená, teda co se usazení ráhen a lan od plachet týče.
Přílohy
P3080073.JPG
P3080066.JPG
P3080056.JPG
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 06 dub 2017, 21:33

Když usadíš stěžně. tak model neskutečně naroste a člověka to nažhaví do další práce. Stěhy a úpony jsou pohoda, u dalšího lanoví nejspíš strávíš spoustu času pátráním a kontrolou, jak, kudy a kam vést lana. Držím pěsti.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 07 dub 2017, 10:52

hu-pa píše:u dalšího lanoví nejspíš strávíš spoustu času pátráním a kontrolou, jak, kudy a kam vést lana

Tak tohle určitě. Ale pro mne je tohle ta nejlepší práce na modelu - manželka mi dovolí pracovat v obýváku :grin: a práce na modelu se blíží ke konci .
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 09 dub 2017, 18:32

Ano ten model hledka dostává jiný rozměr.
Chci se optat, koukal jsem na fotky různých plachetnic a zmerčil jsem, že první úpony jsou omotány celé. Mohl by mi prosím vás někdo upřesnit tuto informaci?
děkuji
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 09 dub 2017, 20:41

klimi píše:Chci se optat, koukal jsem na fotky různých plachetnic a zmerčil jsem, že první úpony jsou omotány celé. Mohl by mi prosím vás někdo upřesnit tuto informaci?
děkuji

Na loďce pracuji s monografií Royal Caroline a s knihou "Rigging period ship models".. To omotání předních lan lanových žebříků jsem tam našel, a to jak na spodních, tak i na košových.. Monografii Bounty jsem nestudoval, mám jí staženu od BRadka, juknu.. Ale myslím, že to bylo u anglických lodí pravidlem, viděl jsem to všude. =D>
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 10 dub 2017, 09:15

Děkuju, u Bounty podle které opisuju, jsem to právě viděl a nebyl jsem ti tím jistý, proto jsem se koukal po ostatních anglických modelech a tam to je. Zdálo se mi to divné, respektive jsem nechápal význam, ale co, vím, že to mam omotat.
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 10 dub 2017, 16:18

klimi píše:Děkuju, u Bounty podle které opisuju, jsem to právě viděl a nebyl jsem ti tím jistý, proto jsem se koukal po ostatních anglických modelech a tam to je. Zdálo se mi to divné, respektive jsem nechápal význam, ale co, vím, že to mam omotat.

Já omotal poctivě všechna přední lana spodních žebříků a až pozdě zjistil, že jsou omotaná i ta košových žebříků.. 8-[ Už jsem měl žebříky hotové a nepředělával to, poučení do budoucna.. :lol: Když teď koukám na hotovou takeláž předního stěžně, to omotání chápu jako ochranu před "poskakující" plachtou, která se dotýká, aby se lano nepoškodilo.. :?:
Držím palec k takeláži, je to fakt záživná práce!!! :mrgreen: Ideální je, když je vše na lodi předpřipraveno, ale jde to i dodělávat za provozu. Postupně doplňuji rohatinky, kladky, očka....dle potřeby... ](*,) Inu plány Sergal.... :) :) :)
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 18 dub 2017, 17:52

Jo to s tim omotáním dává rozum :) děkuju za radu dám si pozor abych to u košovek taky nezapoměl.
Trochu jsem si přičichnul k provázkům a je to opravdu krásná a zajímavá práce. V rámci možností jsem omotal laná, která by měla býti omotaná a díky tomu, že ty lana pak přetírám akrylovou barvou, tak můžu hojně lepit vteřiňákem a ve finálne to nejni téměř poznat.
Při napínání bočních úpon jsem se snažil napnout lana tak, aby byla v relativním tahu, což mělo za následek, že přední stěžeň, který má být kolmo k palubě, je mírně zahnutý, ale to snad předníma stěhama dostanu do více kolmé polohy.
Lana, které jsem použil na napnutí polokladek jsem namořil roztokem hnědého lihového mořidla a černé akrylové barvy s vodou, poměr mořidla k vodové směsy s bravou je cca 1/10. Snažil jsem se napodobit to léhké dehtování. Jediné co mě nepotěšilo, bylo to, že při napínání kladek se mi lanko hodně třepilo. Nevím zdali to bylo pouze třením v polokladkách anebo i to moření na to mělo vliv :? napadlo mě, že by nebylo od věci to ještě napustit olejem před samotnou manipulací. No a to roztřepení jsem se nakonec snažil uhrát vodním lakem a větší kousky jsem jednoduše odtrhnul. Už asi chápu proč si modeláři raději splétají lana samy.
Další v pořadí budou přední stěhy a stěhy vůbec, takže výroba myši volá, no sám jsem zvědav jak to budu řešit.
Ještě přemýšlím, jestli by nebylo lepší udělat napínání stěžňů ( resp. jehich prvních částí ) ještě teď, po nasazení předních stěhů a stěhů mezi stěžni, abych se tam časem nemusel zbytečně motat mezi provazovými přičkami 8-8
Přílohy
9.JPG
8.JPG
7.JPG
6.JPG
5.JPG
4.JPG
3.JPG
3,5.JPG
2.JPG
1.JPG
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 18 dub 2017, 19:17

Vypadá to parádně!!! To třepení při protahování kladkami mě taky zlobí, chce to otvory v kladkách předem pročistit vrtáčkem, aby v něm nebyla ostrá léta. Já jsem lanka lakoval až hotová a napnutá, chloupky se pěkně zatáhly. Případné jednotlivé chloupky ošmikal.. Jinak žebříky jsem extrémně nenapínal, po instalaci příček jsem celek přelakoval akrylovým lakem a tím se lana vyšponovala a žebříky pěkně ztvrdly. Držím dále palec k provázkům!!! Sice je to druhá polovina stavby.... 8-[ Ale s parádním výsledkem.. :mrgreen: :mrgreen:
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 dub 2017, 21:08

Taky ti to začíná hezky růst do výšky, ty omotaný lana máš jak v reálu ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 20 dub 2017, 07:34

Jedeš pěkně a na těch detailních fotkách to vypadá suprově =D> =D> =D> .
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 17 z 21 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno