Ze žebříků jsem měl docela strach, první strana hlavního stěžně mi šla hrozně pomalu, ale už se do toho dostávám. Ten lodní uzel je na to úplně ideální. Druhá strana byla o polovinu času dříve. Pomáhalo mi přišpendlit si jednotlivá lana ke kartonovýmu mustru. Ještě pak musim příčná lana nabarvit na černo. Zkoušel jsem lana barvit předem, ale byly díky barvě tvrdší a špatně se to dělalo....
Skvěle pokračuješ. Práce se dřevem Ti šla znamenitě a vidím, že i s lanovím Ti to jde na jedničku. Jen tak dál! Lanoví rovněž barvím - osvědčily se mi vodou ředitelné barvy od Tamiye, které silně naředím pomocí X-20A (origo ředidlo pro vodovky). Lanoví barvím předem, většinou zůstane poddajné, případně ho nepatrně navlhčím. Jinak se mi osvědčilo impregnovat lanoví herkulesem, což dělám ještě před barvením
Díky moc za ohlasy! Pro marsalv: Na lepení kovových ozdob se mi osvědčilo gelové sekundové lepidlo od UHU. Především dokáže vyplnit i menší mezeru, a ještě několik sekund se dá lepeným dílem pohybovat, usadit na správné místo. Když ho v konečné pozici přimáčkneš, skoro okamžitě to drží. A drží to fakt dobře i na barveném podkladu, z čeho jsem měl taky strach. Přikládám foto tuby, stojí tak kolem 80,- Kč a je ho hodně. Kupoval jsem ho v modelářských potřebách, ale tušim že ho měli i v OBI.
Pro Doris: Já se chystám lana barvit syntetikou od revellu, zkoušel jsem to na vzorku, a vypadá to dobře. Když jsem to zkoušel vodou ředitelnou barvou, tak mi to špatně krylo, a musel jsem to natírat dvakrát. Ještě to odzkoušim a uvidim. Zkusim taky ten herkules. Nemáš pak ty lana nepřirozeně tvrdá, když se natřou herkulem?
Technický dotaz: Která lana byla na lodi černá? Vypozoroval jsem, že celý žebříky a hlavní lana stěžňů. Ostatní lana byla přírodní? Pomalinku se dostávám do slepé uličky, protože pro další práci potřebuju objednat spoustu kladek různých velikostí, a nějak to musim spočítat, a nevim jak.... Když budu dělat loď bez plachet, tak se zřejmě nedělá ani lanoví s tím spojené, že? Nejvíc by se mi líbily plachny zkasané, ale ještě nevim, jestli se do toho pustim.
Ohledně barevného provedení lanoví doporučuji tento článek od Kpt.KL: http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=183&t=43774 Já se podle toho řídím a i pohyblivé lanoví "dehtuji". Osobně bych pohyblivé lanoví udělala světlejší než to pevné (vhodný odstín hnědé/hnědošedé barvy), ale určitě nedělat bílé nebo moc světlé. Co se týče barvení vodovkami, tak to natírám 2-3x velmi řídkou barvou, až dosáhnu ideální odstín. Impregnace herkulem má velkou výhodu v tom, že když takové lanoví navlhčím ( ideální je použití páry), tak krásně změkne, je poddajné a dobře se s ním pracuje. Jakmile lepidlo opět zatvrdne, lanoví si pak dokonale udrží tvar. Takto jsem docílila přirozeného prověšení lanoví nebo zajistila neměnný vzhled a tvar u rozvětvených stěhů na SoS, z nichž mnohé byly pživázány k poslední úponě a nebylo tedy možné stěhy příliš napínat, jinak by došlo k deformaci úpon. Proto jsem impragnaci pomocí lepidla udělala velmi vydatně a během manipulace a vázání ho změkčila pomocí páry. Lanoví se díky tomu jeví napnuté a hlavně si drží tvar. Viz foto: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Takeláž plachet, pokud je tam nebudeš mít, se částečně vynechává a nebo se lanoví upraví do pozice pro skasané plachty (například buliny nebo kasouny...)
Elkane, je radost se dívat, jak Ti to jde. Já zatím plaňkuju na karolíně druhou vrstvu, ale že bych si to moc užíval.... říkali mi dnes mistři tesaři, že se jim chce stávkovat, že už toho mají dost, měsíc a půl každý den pět lišt a že je to oblbovačka. Jo tak jsem se díval, co by bylo na stavbu bez stavebnice a nepotřebovalo by to sochařinu. Zkus se podívat na obrázky La Belle Poule 1765, mám na ni podklady od Ancre.
Honza ------------- Per aspera ad astra... Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
Mě docela druhé plaňkování bavilo, protože to na modelu bylo vidět, a ořechové dřevo má svou krásu.....ale je pravda, že jsou zábavnější práce na lodi.
Děkuji moc za pochvalu! Takeláž je pro mě úplná novinka, takže docela tápu. Dělám zatím to, co je z plánů dobře čitelný. Příští týden mi přijdou kladky a lana od Radka, a začnu pracovat na ráhnech a ostatním lanoví. Přemýšlim i o plachtách, ale zatim taky ještě nevim, jestli se do toho pustim. Chtěl bych je tam mít aspoň svinutý.
Taková laická otázka: abych mohl na takeláži pokračovat, potřebuju pochopit jak to všechno vůbec fungovalo. Jakou funkci mělo to, že se ráhna mohla zvedat a snižovat?