Ahoj všem, koukám, že příznivců plachetnic tu stále přibývá. To je paráda. Je tu v poslední době docela živo.
Abych nevyšel ze cviku, tak tu mám další dotaz. Nevěděl by někdo, co je na těch dvou pláncích úvazových míst, rahýlové skasalnice? Nevím kam je uvázat jak u předního tak u hlavního stěžně. Tuším, že skasalnice se ang. píšou leech and bunt lines, ale které z nich jsou rahýlové??? Jinak práce jde pomalu, ale hrozně mě baví, když už vidím, jak se to pěkně rýsuje. Jen přemýšlím nad tím, do čeho se pustím po Wase. Mám na skříni USS Constitution a Soleil Royal. Říkal jsem si, že se budu ještě učit na Constitution, ale když vidím u Bonaventury, jak je SR krásná, tak mám nutkání se pustit do ní.
nemali by to byt rohové skasalnice = geitaue (po našom gejtavy ). Rahylove skasalnice, ... o tom som ešte nepočul. Skasavanie pokial viem je bočné, rohove a stredové . Ale , možno sa mylim .
Ahojky! Na skasalnice s tímto názvem jsem narazila v Cajthamlovi na straně 224. Zda je popis a vyobrazení přesné či nikoliv nedokážu posoudit. Jsem bohužel laik. Při stavbě SoS jsem hodně vycházela z knihy The rigging of the ships in the days of spritsail topmast, 1600-1720. Tento typ lanoví jsem na SoS uvazovala ke kolíkům na lešnicích nebo u zábradlí. U Vasy budou k dispozici určitě přesnější informace o takeláži, navíc to je neanglická loď, takže ber, prosím, moje řešení s rezervou.
Pravda Doris. Mám to od Cajthamla. Že by další Cajthamlův výmysl? Podle Bonaventury to tedy asi jsou boční skasalnice. Chvilku jsem googlil a v příručce kadeta jsem našel pojem rahýlové skasalnice. Bylo to v popisu, jak spouštět ráhno. Tak, že by to tak opravdu bylo? Každopádně jsem se nic nedozvěděl. Tak to nakonec udělám podle Doris a přivážu je ke kolíku na zábradlí. Bohužel už nemám žádné volné kolíky. Takže to bude jakási improvizace.
Námořníci používají pro tato lana názvy z němčiny, tj. gordingy, stejně jako Poláci a Rusové. Samotné kasouny dolního lemu plachty se dělí na středové a krajní. Vážou se na úvazníky na boku lodi.
Zásadou je, že se lana při obsluze a vázání nekříží. Obecně platí, že se lana na úvazníky vážou směrem od přídě k zádi, v pořadí od dolních plachet nahoru.
Obě uvedená schémata vázání obsahují chyby, lana se kříží. Jak už bývá nedobrým zvykem, autory těchto schémat jsou nadšení amatéři, kteří neměli potuchy, jak lanoví funguje.
Ajaj... A ono je to tak jednoduché. Já se řídil plánkem a samozřejmě se mi některá lana kříží. Na příští lodi se mi to už alespoň nestane. Moc děkuji za dokonalé a jednoduché vysvětlení. Chybama se hold člověk učí.
Když už jste se tady naskytl, nevěděl by jste jak bylo asi na Wase provedené lanoví latinské plachty a uchycení jejího ráhna? Díky.
Ahoj Radku, díky. Ten plánek už mám a nákres od Bonaventury mám také slédnutý. Jen mi stále pár věcí nesedí a vrtají hlavou. Ono to snad vyplyne postupem stavby, co a jak. Dneska zrovna vyrábím latinskou plachtu, tak jsem trochu studoval další podklady a obrázky. Snad to nějak dám do hromady. Zaráží mě, že na latinské plachtě je jen jeden kasoun. A RonieJames mě zase poskytnul nákres, kde jich je více. Tak nevím....
Je možné, že mě nevyjdou počty 2 mm kladek, tak se kdyžtak ozvu a nebo tam dám 3mm. Ještě uvidím. Každopádně díky a měj se.
Kasoun na latinské plachtě je jednak viz obrázek - pod číslem 11, ale i lana pod číslem 12, která mohou být oboustranná, složila ke kasání plachty. A z druhé strany přitahovaly spodní lem kasací lana na obr. s nápisem Brails. To jsou celkem 4 body na okraji lemu sloužící ke zkasání plachty. Radek.
Plachetnice jsou můj svět, na stránkách http://www.HiSModel.com může každý svůj koráb začít stavět
Ahoj všem, mám takový malý dotaz. Pro vás to bude určitě blbá otázka. Omluvte mě, jsem prostě plachetnic neznalý. Mám všechny plachty mírně natočené na zadoboční vítr. Teda snažím se o to. Ale nevím jek to má v tomto případě být s latinskou plachtou. Na obrázku jsem naznačil barvami 3 varianty. Můžete mi někdo poradit, která je reálná?
Tak sice plachtění rozumím jak žížala kompresoru,ale tohle je myslím dost jasný už z principu věci ne? Řekněme že vítr tedy vane přibližně ve směru zelené,tutíž zelená varianta je mimo.Červená by asi být i mohla,ale účinost by byla podle mě dost malá,takže já bych řekl že správná je ta zbývající,žlutá.Vyvede mě někdo z omylu nebo mám pravdu?
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. J.Cimrman . . . já se s tím nějak poperu . . .
Díky za reakci. Také bych to tak odhadoval, ale zaráží mě, že plachta je připevněná z levé strany stěžně. Když bych to měl udělat, tak jak říkáš a chtěl trochu vytvarovat plachtu (jako když do ní fouká vítr), tak vydutí jde přímo na stěžeň. To mi zase na druhou stranu moc nesedí, tak se raději ptám. Docela by mě zajímalo, na co se latinská plachta vlastně využívala. Podle mě asi díky svému tvaru a omezení natočení na vítr neměla moc vliv na rychlost plavby. Třeba se ale totálně mílím. Poradí někdo? Díky