Něco málo k hřebíčkům. Teď už dělám oba způsoby, jeden rozklepávanej a druhý broušený
a dělám je podle toho na co je zrovna potřebuju. Když budou zatlučený do dřeva, tak je rozklepávám a když jsou zatlučený přes železný doplňky tak je brousím. Na rozklepávání mám vyvrtaný otvor v pásovině na průměr (nepatrně větší) hřebíčku a zastrčim a rozklepu
jenže hřebík při rozklepávání pásovinu trochu deformuje (je prostě měkká)
a tak hlavička neni dostatečně placatá Na druhý způsob je hlavička pěkně nízká
Mám osobně radši to rozklepávání, ale můžu ho použít jen přímo do dřeva, protože hlavičku prostě zatluču jak je potřeba, kdežto přes železo ji moc nezatluču (a neni to moc hezký jak vyčnívá) a proto je musim brousit. Tady je taky odpověď paryzkovi: nejsou nijak černěný, jen se při broušení trochu zahřejí (až moc) a zbarvý. To je celý fígl Tak snad jsem to dostatečně popsal
No, to nechtěný "osazení " vzniklý rozklepáváním nýtku do trošku větší dirky by se asi dalo odstranit tím, že bys udělal dírku přesného průměru přímo mezi dva kousky pásoviny a udělal "raznici" dělenou ( aby šel rozklepaný hřebíček vyndat) . Asi to blbě popisuju, ale předpokládám, že jako šikovný technik jsi pochopil, co tady sklerotický stařec blekotá
Neni problém hřebíček vyndat, jsou dost dlouhý a zkracuji je až po rozklepání a otvor je větší jen asi o desetinu milimetru (čili, když mám hřebíček 1.2 mm, tak otvor je 1.3 mm), problém je v tom, že hřebíček je tvrdší než ta pásovina a když klepu tu hlavičku, tak nechtěně hloubim důlek. Chtělo by to třeba plátek ze strojní pily. Ten je dost tvrdej, jenže nemám čím ho vyvrtat.
Tak to sorry, s tou pilou to bude asi problém, ale někde v paměti mám zasutou informaci, že snad jedna strana pily / byla snad tuším nějak označená - barvou, či zářezy, fakt už nevím/ je měkkčí, aby byla možnost "zkrátit pilu do jiného rámu. Ale ta informace je hooodně hluboko v paměti, tak nevím. Jinak mne napadá stabilka - vyvrtat, pak ohřát a ona se sama zakalí na nějakou "lepší" tvrdost. Mně osobně se kdysi na nějaké výstavě podařilo koupit sadu nějakých spešl vrtáků / v praktické ukázce to vrtalo, kus pily z katr, žulovou kostku ( kočičí hlavu) atd.../ Jen to chce alespoň 2 000 otáček. Vyzkoušel jsem je tam a když fungovaly tak jsem je koupil, bohužel už nevím co přesně to za vrtáky je, ani žádný přesný název. Ale něco by možná na NETu šlo pohledat.
musel jsem provést drobnou korekci, trochu jsem probrousil bříško, tak jsem tam musel vlepit malý kousek a dále jsem musel udělat novou ruku, protože na sošce šla ruka přes léta a při boušení se uplně rozpadla
Děkuji pánové za uznání. Barvit ty sošky musim, protože je celá loď barvená a kdybych je nechal jen ve dřevě, tak by to nevypadalo moc dobře. A hlavně ten můj výmysl s upevňovacíma kolíčkama, jsou tam vidět. Takže možná na nějakém dalším modelu. Na sochaření jsem si musel vyrobit pár malých dlátek, na tohle jen zlamovací nožík nestačí Mám koupený sadu dlátek, ale kvalitou nicmoc, je to jen silnější plech
Naštěstí mám po dědovi v dílně spousty rozlámaných nožů do hoblovky a z toho jsem si vybrousil dlátka dle vlastní potřeby. Rukojeti jsou z těch koupených