Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 15 z 63 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/paralelka Doris a Jano 100

Příspěvekod DORIS » 07 srp 2010, 14:04

To je skvělý námět, děkuji Vám, Kapitáne. Není žádný problém toto na modelu udělat, je moc dobře, že jste mi to zavčasu vysvětlil, protože u starších modelů jsem měla tendenci spojovat kýl pouze za předním a zadním vazem a to šikmým spojem, něco jako je na kontinetnálních lodích. A na Sos to mohlo dopadnouz zrovan tak.
Míry stěžňů taky super, to se mi bude hodit při vyrtání otvorů v palubách, aby byly O.K. Jste super, děkuji moc!
:?: Ještě bych se chtěla pro úplnost optat, jakou barvu nejlépe zvolit pro hlavičky těch železných svorníků? Barva trupu pod čárou ponoru je krémově bílá z dřevěným rytím, tuto barevnou úpravu bude mít i kýl a přední i zadní vaz - ten už na moddelu mám.
:?: Přední vaz mohu skládat/naznačit z částí, jak jest vidno zde?
download/file.php?id=478681&mode=view
Určitě to též nebyl jeden celistvý díl, ale skládal se z více části, že?
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 09 srp 2010, 07:33

DORIS píše: :?: Ještě bych se chtěla pro úplnost optat, jakou barvu nejlépe zvolit pro hlavičky těch železných svorníků? Barva trupu pod čárou ponoru je krémově bílá z dřevěným rytím, tuto barevnou úpravu bude mít i kýl a přední i zadní vaz - ten už na modelu mám.

Železné svorníky (a také železné závěsy kormidla na ponořené části trupu) jsou natřeny na bílo. Hlavičky svorníků bych osobně nejdřív natřel na černo a pak decentně bílou, aby to trošku jakoby prosvítalo - tím se lehce zvýrazní a na velké bílé ploše nezaniknou. Záleží ale, z čeho je budete dělat.

Samotný spoj dvou částí kýlu pod hustým nátěrem bílé zanikl, ale pokud byste je chtěla naznačit, tak jen slabou rýhou na jedné straně kýlu vpředu spoje, a na druhé straně vzadu spoje.

Kyl_SoS model_znazorneni_svorniku_a spoju.JPG

DORIS píše: :?: Přední vaz mohu skládat/naznačit z částí, jak jest vidno zde?
http://www.modelforum.cz/download/file. ... &mode=view
Určitě to též nebyl jeden celistvý díl, ale skládal se z více části, že?

Ano, vazy se skládaly z několika částí - odkaz je ale na loď z přelomu 17. a 18. stol., na SoS to bylo jinak. Pokud chcete naznačovat spoje na předním vazu, pak by rozhodně měly být i na zadním vazu. Přpravím obrázky, jak to asi vypadalo.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2010, 07:42

Super, děkuji Vám moc za rady, Kapitáne!
Jemné naznačení spojů zajistí polep fóliemi, jsou tenoučké, takže to bude akorát. Zadní vaz mám vcelku, přední udělám podobně a případné spoje jednotlivých části pak bude možné naznačit naříznutím. Takto dělám i spoje desek na bocích a palubě, pokud je fólie nalepována s mírným pnutím, spoje se samy během pár dnů po naříznutí nepatrně zvýrazní na kontrastním podkladu. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 10 srp 2010, 09:42

Něco ke konstrukci předního a zadního vazu SoS:

Predni vaz_Payne.JPG

Predni vaz_Sophia Amalia.JPG

Predni_vaz_SoS_Molle.JPG

Predni vaz SoS Landstrom.JPG

V místě spoje kýlu a předního vazu budou dvě řady hlav svorníků o něco užšší, než ve zbývajících třech spojích kýlu směrem dozadu - je to z důvodu speciálního přeplátování tohoto spoje.

Zadni vaz SoS Landstrom.JPG

Přední vaz - Batavia
http://www.modelships.de/Museums_and_replicas/Batavia/gPICT0500.jpg

Zadní vaz - Batavia
http://www.modelships.de/Museums_and_replicas/Batavia/gPICT0581.jpg

Přední vaz - model Vasy
http://www.martinships.com/photos/Wasa-09.jpg
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 srp 2010, 20:29

Velice Vám děkuji, Kapitáne! Pokusím se to takto ztvárnit, neměl by to být problém. Primárně to udělám z méně částí a následně pak spoje naznačím naříznutím. Ta rožnice bude částečně skryta pod roštem, že? Zadní vaz jsme myslím docela trefila, udělám pak detailní fotky a pokud to bude v pořádku, budu pokračovat dál. Nyní si dávám trošku pauzu, ale hlasí mizerné počasí, tak do toho zase vlítnu.
Moc si vážím Vaší ochoty a skvělých odborných rad, děkuji za vše!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 11 srp 2010, 07:16

DORIS píše:... Ta rožnice bude částečně skryta pod roštem, že?

Ta rožnice bude dole připevněná ke klounu, zadní stranou k vazu a krátkou přední stranou dole k příčnému trámu klounové plošiny. Rošt bude pouze kolem její dolní části. Udělejte ji ale až po rozmístění oněch příčných trámů klounové plošiny, dopasujete ji podle situace. Rožnice je důležitý pevnostní prvek, zabraňuje ohybu klounu nahoru tahem čelenových ovazů a zároveň ukotvuje čelen.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:96/paralelka Doris a Jano 1

Příspěvekod DORIS » 19 zář 2010, 18:53

Tak, konečně jsem se zas dostala k Sovereignu a práce bude nyní pokračovat intenzivněji. Mám připravené všechny paluby pro obložení, trojité podlepení houževnatým kartonem je výrazně zesílilo a zpevnilo, povrch je vydatně naimpregnován a nastříkan čenou barvou, která bude po nalepení desek naznačovat spáry.Otvory pro světlíky jsou vyřezané na všech palubách krom hlavní, tam si ještě nejsem jistá jejich velikostí, pozicí a tvarem. To mne zatím netrápí, protože nebudou narozdíl od ostatních otevřené a přes mřížovinu nebude vidět. Na fotkách zatím chybí dokončený kýl, je již obložený a koresponduje s barvou trupu. Ještě budu naznačovat hřeby. :)
65.jpg

Postupné obkládání palub:
67.jpg
68.jpg
69.jpg
70.jpg
71.jpg

Celkový pohled na model a dokončený kýl - kloun budu obkládat až při sestavování galionu:
77.jpg
76.jpg
75.jpg
74.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:01, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 zář 2010, 16:41

Všechny paluby po obložení, zbývá ještě naznačit spoje desek a kolíky.
78.jpg
79.jpg
80.jpg

Po zkusmém vsazení do trupu:

4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:04, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 zář 2010, 19:39

Práce pokračuje na přídi, kloun dokončen a začištěn, upravena je i výška a šíře předního vazu + rozpěra. Finišuji s palubou galionu a jeho bočnicemi, postupovala jsem dle výborného návodu a fotek od Kapitána KL., což mi velice pomohlo. Snažila jsem se ztvárnit příď hlavně dle dobových rytin, nicméně hledala jsem určitý kompromis s tvarem mého modelu, který má pár mantuáckých neduhů, s nimiž bohužel už musím pracovat. Snad to tak bude O.K., protože je to již napevno. Drobné úpravy tvaru bočnic ještě plánuji, je to zatím dost nahrubo, ale hlavně mám radost, že je to krásně symetrické. Bez výzdoby to zatím vypadá velice stroze, ale už se to pomalu blíží......
1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
11.jpg

EDIT 28.9.: Mizerné počasí modelaření přeje, tak jsem dnes opět zapracovala a dávám už dohromady záď. Po dlouhém zkoumání podkladů jsem nakonec navrhla finální díly a upravila trup kvůli střílnám a přesnému osazení balkonů. Model je částečně podřízen i efektnímu vzhledu, takže pár úprav ohledně pronikání světla do bočních galerií bylo též učiněno.....
12.jpg
18.jpg
15.jpg
19.jpg

Zároveň si hraji a postupně naznačuji na palubních deskách kolíky, tentokrát mnohem věrněji, než na mých dřívějších modelech.
Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:13, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 zář 2010, 20:52

Instalace osvětlení z LED diod. Celkem 6 kusů krémově bílých LED ve třech samostatných obvodech bude osvětlovat zadní kajuty a lucernu. Na fotkách vypadá světlo bohužel dost zkresleně, v reálu je jemně nažloutlé. Vzhledem k oranžové barvě, jakou by měly olejové lampy, bude potřeba baňky diod trochu zabarvit, aby bylo světlo přirozenějšího odstínu. Boční galerie budou již osazeny napevno a začnu pracovat na zadním panelu nad zrcadlem. Interiér kajut bude kompletně zdetailovaný včetně miniatruního nábytku. Takto bude dokončena hrubá stavba trupu a napevno se pak osadí i všechny paluby včetně přepážek.
24.jpg
23.jpg
22.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:14, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 30 zář 2010, 21:43

Nádhera Doris.
Člověk už je u Tebe zvyklý na leccos, ale stále dokážeš znovu a znovu překvapit.
Jak rychlostí, tak precizností práce - opravdu klobouk dolů před tím, co Ti pod rukama vzniká!! [-o<
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 říj 2010, 17:05

ronniejames: Velice děkuji! Zatím to má stále jen hrubé rysy a strohý vzhled, ale pomaličku se blíží má nejoblíbenější pasáž práce....
Dnes jsem začala s obkládáním stěn zadních kajut. Protože bude dovnitř vidět jen skrze deset malých oken, jejichž skla budou navíc mřížkovaná, dělám stěny s jednoduššími a hladšími kazetami, neboť detaily budou hodně zanikat. Detailnější provedení plánuji při výrobě nábytku, ten bude v kajutách po osvětlení vynikat a pozadí zadní stěny musí být proto spíše jednolité a tmavší. 4 LEDky jsou vsazeny v panelu zadní stěny a budou překryty mřížkovanými tvarovkami účelného tvaru se stínítky.
Je to zatímní řešení, uvidím, jak to bude vypadat po zkompletování, možná ještě obložení předělám nebo použiji jiné motivy a dekorace.....
25.jpg
26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg

Přepážka bude rozdělena v polovině palubou, která bude oddělovat dolní a horní kajutu.
Brzy vyrobím nábytek, mám v plánu zajímavé vychytávky, tak snad se budou líbit. :)
Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:16, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 říj 2010, 19:25

Interiér po osvětlení, LEDky jsou již skryté pod mřížkovanými kryty se stínítky:
40.jpg
39.jpg
38.jpg
37.jpg
36.jpg
35.jpg
34.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 25 lis 2018, 15:17, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 03 říj 2010, 21:25

..preciznost a čistotu stavby už snad ani nemůžu lépe okomentovat..ale že se to vše zároveň snoubí i s neskutečnou rychlostí mě asi nikdy nepřestane fascinovat..! :o ..Doris, tleskám..! =D> =D> [-o<
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 04 říj 2010, 18:15

Doris, promiň, ale Ty jsi vážně cvok..:) To je fakt neuvěřitelné, co dokážeš vyrobit, že na to vlastně vůbec sama přijdeš.. já si snad jednou pořídím klobouk a opravdu ho před Tebe pojedu smeknout s tou hlubokou úklonou..:)
Ale jednu věc prosím ještě rozvaž - ten obraz v kajutě je nádherný, ale pokud kapitán Royal Sovereignu neuměl cestovat do budoucnosti, tak je tam logicky špatně. Znázorňuje válečnou loď v druhé polovině 18. století, když kalendář na stěně ukazuje zhruba o 100 let méně!!!
ronniejames

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 15 z 63 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno