Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 14 z 21 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 26 bře 2010, 23:42

No když jsem tu diorámu viděla poprve, koukala jsem na to asi dvě hodiny a nechápala, co dokážou lidé vytvořit. :o
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 26 bře 2010, 23:59

DORIS píše:Pozorně sleduji a děkuji za spoustu velice užitečných informací. Prosím Vás, ty skasané plachty bývají i stáhnuté v jiných - úhlednějších podobách, nebo pouze vždy takovým způsobem, jak je vidět na fotkách výše. Někdy je vidím jakoby natěsno smotané pod ráhny a svázany. Je toto možné použít i pro moji Vicy? Nebo by bylo vhodnější zrealizovat plachty dle fotografie Gotheborgu? Přes víkend se možná dostanu k jejich šití, takže už +- promýšlím, jak je ztvárnit. Nemáte, prosím, i schéma takeláže plachet, kde by bylo poznat, jak je rozmístěné lanoví pro jejich skasávání?
Doris

O vzhledu plachet jsem napsal ve vláknu HMS Prince.
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=35001&p=831215#p831215

Pokud si dobře vzpomínám, tak v knize The 100-Gun Ship Victory od Johna McKaye, kterou asi máte, není takeláž lodi moc srozumitelná, plachty tam chybí a lanoví plachet je dost nepřehledné. Na tohle jsem i já zíral jako puk:
http://www.flickr.com/photos/27417638@N07/4369158324/sizes/o/in/set-72157622455202566/

Nevím, jak solidní je návod od Shipyardu, ale podle dosud odhalených chyb asi také nebude ani moc srozumitelný, ani bezchybný.

Mám plány Victory, ale ty A1 do skeneru nedostanu, potom knihu The Anatomy of Nelson's Ships od C.N.Longridge se spoustou detailů, ale plachtám samotným se nevěnuje. Ale i tak to, co zřejmě potřebujete v tuto chvíli, by se z plánů i knih dolovalo těžce.

Ohledně Vaší Victory - je žádoucí se rozhodnout, zda jen tak poklidně pluje, nebo je v bojové pohotovosti s nepřítelem na obzoru. Tomu bude odpovídat stav plachet, zda budou jen podkasané, nebo zcela sbalené/svinuté na ráhnech.. Podle toho, jak se rozhodnete, můžeme pokračovat v ladění detailů takeláže.

Pořád je ve hře i tato nepřítelem "zjednodušená" takeláž :D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 00:18

Nevím jestli znáte pěkné obrázky od malíře Dereka Gardnera:
http://korabli.ucoz.ru/news/2009-05-10-238

Např. tohle nastavení plachet lodi připlouvající na kotviště za slabého větru již stav na vaší Victory neumožňuje.

http://community.webshots.com/photo/fullsize/1204233961059949146YDlZhf
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 27 bře 2010, 02:24

Doris, pokud mohu něco málo poradit k vlastnímu zhotovení plachet - použij co nejjemnější plátno, já použil moc hrubé. A pokud už víš dopředu, které plachty budeš mít svinuté, případně povytažené, tak u nich nedoporučuji lemování (zdvojení) okrajů - plachta se pak hodně obtížně skládá a ten zdvojený lem u svinuté plachty stejně není vidět.
Myslím, že hlavně kvůli té hrubosti plátna - která se zdvojením okrajů ještě násobí - jsem blindu nedokázal ani po použítí rady Kapitána KL (naředěný Herkules) povytáhnout tak, aby se to aspoň trochu podobalo těm fotkách Gotheborgu. Snad se mi to povede aspoň u hlavní plachty hlavního stěžně..
A pokud by jsi náhodou chtěla použít na vytvarování plachet tu metodu se Sidoluxem,a pokud budeš plachty obšívat obrubovacím lanem, tak plachty obšij dříve, než je Sidoluxem napustíš. Po zaschnutí jsou plachty hodně tvrdé a pak by jsi to obšívala kombinačkami..:)
(já takhle obšíval přední košovku a hlavní košovka mě s kombinačkami ještě čeká..)
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 bře 2010, 10:32

Děkuji za cenné rady a náměty, přátelé, stále víc se utvrzuji ve své představě, jak ztvárním plachty. Bude to skutečně kombinace rozvinutých a skasaných plachet bez poškození palbou nepřítele, přičemž budu mít snahu je alespoň trochu vytvarovat i pro pěkný vzhled a zároveň se držet jejich správného rozmístění pro věrohodnost.
Kpt.KL: Ty obrazy jsou překrásné, nádherná inspirace, děkuji Vám! Mám samozřejmě knihu The 100-Gun Ship Victory, nicméně jaksi jsem se v té směsici lan ztrácela. Hodně mi pomohly fotky reálné Vicy ve Vašem dřívějším odkazu a něco málo jsem pochytila i z plánků Shipyardu, ač jejich návod je tragédie s množstvím chyb a nesmyslů...Jinak dost těžím i z knížky Historické plachetnice. Když najdu shodné nákresy ve více zdrojích, pak se toho držím a ztvárním to tak i na modelu.
ronniejames : Děkuji moc za rady, přesně jak píšeš, narazila jsem též na problém vzniklý nevhodným výběrem látky i příliš hrubým obšíváním, toho se budu snažit u Vicy vyvarovat. Mám již zakoupenou jemnou látku, která je jednak tenká a zároveň není průsvitná, takže by to mohlo být O.K.

Mimochodem, čím doporučujete obarvit plátno? Já jsem je vždy barvila ponořením do silného čaje, je to tak O.K.?

Jinak ještě pro inspiraci přikládám pár fotek modelu, který mne velice zaujal a zároveň se mi na něm líbí velmi realistický vzhled plachet ( i když já je nebudu mít rozvinuté všechny):
Přílohy
Pandora06.jpg
Pandora07.jpg
Pandora08.jpg
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 12:48

Našel jsem starší obrázek, který se snad bude hodit. Ke snadnější znázornění skasaných i svinutých ráhnových plachet používají modeláři jednoduchý trik - plachtu dělají na výšku cca poloviční, s užším dolním lemem. Doporučuje se nejdřív vyzkoušet nanečisto, jaký bude výsledný efekt. Používá se pro silnější materiál, u opravdu tenkého lze použít plný tvar plachty. Barvení přírodního materiálu čajem je spolehlivá a vyzkoušená metoda. Používá se také barva na látky. U syntetických materiálů nevím, zda čaj dokáže látku obarvit kvalitně, bez fleků.

Plachta - kasani - postup.jpg

Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 13:39

V dané situaci, kdy jsou na stěžních Victory také královská ráhna, a loď loď pluje na slabý zadní vítr, jsou z realistického pohledu dvě varianty plachtoví. Vycházím z Vašeho úmyslu, že na modelu nebudou napnuté závětrové plachty a další plachty mají co nejméně zakrývat palubu a takeláž.

Pro obě možné varianty jsou společné napnuté košové a brámové plachty a kosatka, a zkasaná vratiplachta, tj. stažená k vratiráhnu a stěžni, připravená k okamžitému použití.

Výborné jsou studie renomovaného britského malíře Geoffa Hunta, který pro tento obraz Victory těsně před zahájením bitvy u Trafalgaru důkladně prostudoval dobové dokumenty, včetně lodních deníků a korespondence. I když zde Victory pluje na slabý zadní až zadoboční vítr zleva, podstatné věci pro nastavení plachet jsou realisticky přesné i pro Váš model.

http://www.artmarine.co.uk/CL_MoreInfo.asp?&page=1&intArtworkID=1046

http://www.artmarine.co.uk/CL_MoreInfo.asp?&page=1&intArtworkID=308

Pro stav přípravy k boji s nepřítelem na obzoru doporučuji toto ustavení, které jsem zmiňoval 22.3., s výjimkou přední plachty, která bude skasaná. Většina posádky obsluhuje děla, k manévrování plachtami je určena menší část posádky, proto je počet plachet omezen. Dolní ráhnové plachty se při dělostřelbě kasaly z důvodu hrozby vznícení od hořících ucpávek z děl:

- Horní čelenová plachta (blinda) - ráhno buďto bez plachty, nebo plachta důkladně sbalená na ráhně (v boji se nepoužívala)
- Dolní čelenová plachta (blinda) - svinutá (sbalená) "mořským" způsobem pod ráhnem, v boji se obvykle nepoužívala (úhledným přístavním způsobem nahoru na ráhno se na moři nebalila) http://www.flickr.com/photos/rboyne/316034160/sizes/o/
- Přední stěhovka - buďto sbalená mořským způsobem v síti nad čelenem za čelenovou ohlávkou, nebo napnutá. Možno také skasanou, připravenou k vytažení.

- Přední plachta - buďto napnutá (ale bude zakrývat část přídě), jinak musí být jen skasaná, připravená k okažitému spuštění; pro manévrování lodi je důležitá.
- Hlavní plachta - skasaná (podkasaná), připravená k okažitému spuštění dle potřeby.
- Královské plachty - buďto svinuté (sbalené) "mořským" způsobem pod ráhnem, ve fázi, kdy jsou připravené ke spuštění na palubu. Královská ráhna bývala obvykle vytahovaná na stěžně z paluby volně (ang. flying).
- Stěhovky - před bojem obvykle spuštěny na palubu a odstraněny; při manévrování se nepoužívají a skasané na stěžních by překážely. Stejně tak létavka(flying jib).

Druhá varianta - ustavení plachet lodě při normální plavbě, např. při křižování během blokády některého středomořského přístavu, široko daleko moře čisté, pozorovací fregaty nic nehlásí, nepřítel nikde. Od bojového ustavení se liší:
- Hlavní plachta - může být také svinutá (sbalená) "mořským" způsobem pod ráhnem
http://farm1.static.flickr.com/53/105713420_717509a957_o.jpg
http://farm1.static.flickr.com/48/105713421_8cc89d4b2a_o.jpg

- Královské plachty - mohou být také uvolněné, se šoty připevněnými k zobákům brámových ráhen, připravené k vytažení, nebo právě spouštěné, viz
http://www.artmarine.co.uk/CL_MoreInfo.asp?&page=2&intArtworkID=597

- Stěhovky - mohou být skasané, jako zde http://pagesperso-orange.fr/gerard.delacroix/74/$02.jpg, případně mohou být skasané jen košové stěhovky a brámové odstraněné, spuštěné na palubu.
- Létavka - může být skasaná nad čelenem, připravená k vytažení, viz odkaz výše.

S těmito stavy se pochopitelně pojí určité rozdíly v ustavení lanoví. Vyberte si variantu, já pak můžu doplnit detaily k lanoví.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 14:04

Tuhletu Golliniho Pandoru bych chtěl mít doma, opravdu parádní kousek. Pohled na ni mi připomněl jednu věc - v modelářském světě je obecně přijatá zásada, že takto vyduté plachty se používají v dioramatech, u statického modelu na podstavci se doporučují plachty zavěšené volně. Skvělým příkladem je již zmiňovaná 74dělová loď J.Fichanta http://pagesperso-orange.fr/gerard.delacroix/74/$02.jpg
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 bře 2010, 14:45

Kpt.KL : Velice si vážím Vašeho zájmu a ochoty!
Rozhodla jsem se pro ztvárnění plachet dle tohoto obrázku:
Cornelis_de_vries13.jpg

Dolní plachtu na předním stěžni udělám skasanou , jak jste mi poradil, košové a brámové budou na všech stěžních rozvinuté a mírně vyduté.
Královské nechám skasané a nejlépe tím úhledným způsobem - to by se mi líbílo.
Na čelenu bude rozvinutá jen kosatka a stěhovka, létavku tam nebudu dávat, taktéž nebudu dávat ani horní čelenovou plachtu/blindu, dolní naopak ano a to ve skasané formě. Stěhovky mezi stěžni nebudou vůbec, tam bych právě ráda nechala prostor, aby vynikla složitost lanoví.
Vratiplachta bude ve skasané podobě.
Tedy dle obrázku výše budou dva rozdíly - dolní plachta na předním stěžni bude skasaná a na bezánovém brámová naopak rozvinutá, jinak by to mělo vypadat přesně takto.Trochu zvažuji, jak pořešit sbíhající se lanoví pod touto brámovou plachtou na bezánovém stěžni, zřejmě budu muset plachtu více vykrojit a nebo pak upravit lanoví a ráhno spustit dle obrázku výše a plachtu ztvárnit skasanou. :-k Toto ještě nevím, rozhodně si budu muset vyzkoušet práci s látkou a její možnosti pro případ tvarování plachet, aby výsledek byl co nejlepší.
Jinak ty obrazy jsou fascinující, mít více místa, udělala bych Vicy včetně závětrovek, jak je vidět na obraze Geoffa Hunta.
Moc děkuji za pomoc a neocenitelné rady!
Doris
Naposledy upravil DORIS dne 03 lis 2011, 12:11, celkově upraveno 1
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 16:22

DORIS píše:Trochu zvažuji, jak pořešit sbíhající se lanoví pod touto brámovou plachtou na bezánovém stěžni, zřejmě budu muset plachtu více vykrojit a nebo pak upravit lanoví a ráhno spustit dle obrázku výše a plachtu ztvárnit skasanou. :-k Toto ještě nevím, rozhodně si budu muset vyzkoušet práci s látkou a její možnosti pro případ tvarování plachet, aby výsledek byl co nejlepší.Doris

Na zadním stěžni je kvůli tomu sbíhajícímu se lanoví jedna logická a jednoduchá možnost, a to podkasat dolní rohy zadní brámové plachty směrem nahoru, cca do půli vzdálenosti mezi ráhny. Byl by to moment, že se zrovna chystají plachtu kasat a ještě nezačali spouštět ráhno. Zadní brámová plachta je malá, takže tohle je přípustné, na rozdíl od obrovských košových plachet.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 bře 2010, 17:14

Kpt.KL: Moc Vám děkuji za skvělý námět, pokusím se o toto, mohlo by to vypadat zajímavě. Snad to zvládnu, už se na tu práci těším!

Práce opět pokročila, na levoboku dokončeny dolní žebříky na úponách, zadní zabrádlí doplněno o protipožární kbelíky - celekem 21 kusů a nad střílnami přibyly ozdobné stříšky:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vicy už má i svoji poličku, kde bude vystavena, Bellona za ní připomíná spíše necky, ale jak jsem byla před časem ráda..... :) , že se mi i ona povedla dokončit. Dnes bych ji postavila zase o něco lépe, holt pořád se člověk učí.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 27 bře 2010, 20:08

Ty stříšky nad střílnami jsou okapy, aby nezatékalo přímo do otevřené střílny.

Ještě jsem vyštrachal a trošku upravil staré schéma na kasání plachet. Výsledek na lodi v měřítku 1:64 vypadal dobře, materiálem na plachty byly staré hedvábné kapesníky. Po zatuhnutí rozředěného Herkulesu se vytvarovaná plachta sundá z pracovního ráhna a odstraní se pomocné kasací nitě. Plachta se přiváže na modelové ráhno a připevní se modelové kasouny.

Plachta - kasani - postup_2.jpg

Dnes bych na rozdíl od tohoto schématu začal s pracovními kasacími nitěmi ne na dolním lemu, ale cca 2 cm od něj. Dolní lem tak zůstává volnější k manipulaci. Také kladky do dolních rohů bych připevnil až po vytvarování skasané plachty.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 03 kvě 2010, 12:41, celkově upraveno 1
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 bře 2010, 13:53

Srdečně Vám děkuji, Kapitáne KL., super návod, vyzkouším. Určitě nebudu dělat plachty v plné velikosti, ale zkrácené, na Belloně se mi to osvědčilo u skasaných plachet, ač jejich tvar ani lanoví nemám správně. Nyní to bude přesnější a odpovídající realitě díky Vašim radám. Přes Velikonoce už budou plachty ušité a začnu je strojit. Kladky jsem již vyrobila v hojném počtu. Musím ještě dotáhnout žebříky, což je nekonečná práce...
Ty okapy ještě asi pořeším i nad dalšími střílnami, ve vystřihovánce bylo těch dílků okapů pro vyšší patra málo, cca jen 16 pro obě strany. Na fotkách skutečné Vicy jich je však mnohem víc, takže opět Shipyard zklamal. Z papírových částí vystřihovánky zbývají už jen kotvy a dvířka/kryty střílen, dokočení se dočkají i zábradlí na koších a lampička na hlavním stěžni + vlajky. Drobné detaily a vylepšování posléze zaberou minimálně další měsíc až dva práce + figurky a příslušenství k dělům.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 02 dub 2010, 22:42

Doris, je to nádhera [-o<
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2010, 09:46

.MG. Děkuji moc!
Další výraznější doplněk na Vicy je dokončen - střílny byly opatřeny dvířky. Docela se nyní trup zaplnil a vypadá složitěji. Ještě bude dost práce s kovovými očky pod a nad dvířky a jejich přivázání k trupu v horní poloze. Takeláž stěžnů a ráhen je téměř dokončena, hezké počasí mne nyní trochu odrazuje od plachet - to šití je dost piplačka a hlavně náročné na čas, ale již mám přesný plán i studie, jak plachty budou vypadat. Brzy se na modelu objeví i kotvy.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 14 z 21 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno