Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal Caroline

Odeslat odpověď
Příspěvků: 556 • Stránka 11 z 38 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38
  • Odpovědět s citací

Re: Royal Caroline

Příspěvekod marsalv » 27 kvě 2013, 16:42

Díky všem za ohlasy [-o< .
Je pravda, že bez příslušného vybavení by model nevypadal tak jak vypadá. Správné strojní vybavení umožňuje efektivnější výrobu opakovaných dílů, ale hlavně některé věci by vůbec nešly tak dobře udělat. Jako většina z nás jsem začínal s lupínkovou pilkou, postupně jsem začal nakupovat mašinky od Proxxonu a nedám na ně dopustit. Nepatří zrovna k nejlacinějším, ale velmi dobře se s nimi pracuje. Nejhorší na tom je, že Proxxon neustále "chrlí" na trh nové a nové mašinky (nebo inovované s lepšími vlastnostmi). Ale jak říkám, je radost s nimi pracovat :)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 27 kvě 2013, 19:54

Je to nádhera vidět, jak se ti daří.

Na starý roky jsem si taky koupil něco od Proxxonů a musím jen potvrdit, dobře jsem udělal a budu pokračovat....
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 kvě 2013, 16:52

No tak to je špičkový výsledek, na celodřevěné provedení capstanu bych si netroufla. Jsi opravdu šikovný, mám radost, že se Ti tak povedl! ;-I [-o<
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 01 čer 2013, 08:36

Pokračuji výrobou schodů. Opět jsem trochu využil "mechanizace", abych si ušetřil námahu. I když je to diskutabilní - když spočítám čas potřebný na přípravu polotovarů a mašinek a na vlastní výrobu, tak to trvá možná déle, než kdybych to všechno dělal ručně. Pravda ale je, že takto se dají jednotlivé díly zhotovit podstatně přesněji a reprodukovatelněji, čemuž odpovídá i lepší výsledný vzhled. A hlavně když něco zkazím, není to problém už potom poměrně rychle udělat znovu (točité schody jsem musel kompletně předělat :x ). Ostatní schody přilepím na model později (až po osazení děl).
Přílohy
RC_144.jpg
RC_145.jpg
RC_146.jpg
RC_147.jpg
RC_148.jpg
RC_149.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 01 čer 2013, 09:22

No to mě po... !! Fakt paráda !! ;-I Jo když je vybavení tak je to hned poznat !!!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 01 čer 2013, 18:12

Jak praví MAT: no to mě po...!! Opravdu supr [-o< [-o< Ale i k tomu vybavení je potřeba zručnost, tvořivost a umět ty stroje plně využít. A to marsalv předvádí na 100% !!! [-o< [-o<
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 čer 2013, 07:45

Perfektní schodiště, přesnost provedení je opravdu výborná. Holt kvalitní nářadí + zručnost toho, kdo s ním pracuje, dokážou divy! [-o< =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 03 čer 2013, 09:57

Přátelé díky, ale zase mě moc nepřechvalte. Ty mašinky skutečně práci velmi zjednoduší. Je sice pravda, že u některých dílů je potřeba si dopředu rozvrhnout postup a posloupnost výroby jednotlivých prvků. Hodně inspirace čerpám z informací na netu a hlavně z DVD ruských modelářů - nepřeberná studnice inspirací. Proč taky vymýšlet, co už je jednou vymyšleno :).
Nyní jsem dost času věnoval dokončování ropewalku, takže jen pár foto z výroby zadního "skleníku".
Přílohy
RC_150.jpg
RC_151.jpg
RC_152.jpg
RC_153.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 čer 2013, 12:32

Krásná práce, akorát koukám, že podle plánu by panty neměly být na všech oknech, ale to je jen takový detail...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 04 čer 2013, 18:12

Jako vždy!!! ;-I ;-I ;-I
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 07 čer 2013, 19:02

krása ;-I s těma mašinkama to musí být radost dělat a je to poznat [-o< [-o<
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 10 čer 2013, 20:39

Máte pravdu, s těmi mašinkami je radost pracovat, dnes bych si už modelařinu bez nich nedokázal představit. Když si vzpomenu na své začátky, tak je to diametrální rozdíl.
To elkan: máš pravdu, vůbec jsem si toho nevšiml. Holt chybička se vloudí, ale až zase tak moc mi to nevadí, není mým cílem zhotovit kompletně realistický model. A těch zjednodušení ještě přibude. :)
V jiném vláknu jsem umístil pár fotek právě dokončeného ropewalku a omotávačky lan. Odkaz pro zájemce - viewtopic.php?f=183&t=70876&p=1466817#p1466817.
Na RC jsem zatím pokračoval jenom drobnostmi - umísťování oček a úvazníků (cleats) na palubu a boky a pomalu se chystám na výrobu lafet pro děla. Původní děla ze stavebnice nepoužiju, pořídil jsem si poněkud vzhledově lepší od Radka Besedy - na výrobu vlastních zatím "nemám" :x
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 13 čer 2013, 19:33

Vybavení je úžasné, ale pokud by k tomu nebyly šikovné ruce a myslící hlava, tak by ty vlastní produkty tak skvěle nevypadaly! Nádhera!
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 20 čer 2013, 08:54

To hu-pa: díky za pochvalu.

Posílám první část fotek z výroby lafet - osičky, kolečka, kolíčky pro upevnění koleček. Na úpravu konců osiček jsem použil vyrobenou frézku podle obr. z knihy Die Kunst des Modellbaus (doufám, že se pan Fröhlich nebude zlobit :) ), kolečka jsou zhotovena na soustruhu, ve finálu bude ještě doplněna "obruč" (samolepící měděná fólie - zatím mám problémy s černěním). Pro výrobu kolíčků jsem použil a odzkoušel metodu upravené injekční jehly, pomocí které se navrtá potřebný dřevěnný blok. Po oříznutí druhého konce vzniknou velmi pěkné a stejnorodé kolíčky - podařilo se mi bez velkých problémů zhotovit kolíčky o průměru 0,55 mm - napříště tuto metodu použiju pro výrobu treenails (zatím jsem je dělal z bambusových štěpin protahováním otvory - je to zdlouhavá a náročná práce a podařilo se mi takto vrobit kolíčky pouze do průměru 0,7 - 0,8 mm).
Přílohy
RC_160.jpg
RC_161.jpg
RC_162.jpg
RC_163.jpg
RC_167.jpg
RC_165.jpg
RC_164.jpg
RC_166.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací