Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Royal ship WASA - Airfix 1/144

Odeslat odpověď
Příspěvků: 262 • Stránka 11 z 18 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18
  • Odpovědět s citací

Re: Royal ship WASA - Airfix 1/144

Příspěvekod Kpt.KL » 18 lis 2011, 12:38

ad Racktalje/Fore truss - main truss
Týká se i hlavního stěžně. Německý název Racktalje odpovídá raksovému kladkostroji, anglický truss stahovacímu lanu ráhna. Samotné názvy se používaly volně (a tím jsou poněkud matoucí) pro dvě odlišná lana/kladkostroje. Původně to bylo lano, uvázané uprostřed předního nebo hlavního ráhna a vedlo dolů na palubu před stěžeň, pravděpodobně přes jednoduchou kladku zaháknutou do železného kruhu v palubě, a uvázaného nejspíše na sobě samém nebo na rohatce na přední/boční části stěžně. Lano sloužilo k asistenci při spouštění těchto ráhen - v první polovině 17. stol. se dolní ráhna často spouštěla ke svinutí plachty. Běžně se ráhna spouštěla dolů k palubě také za bouřlivého počasí nebo při kotvení, což je vidět na řadě dobových obrazů. Na větších lodích se mohl používat trojčitý kladkostroj, zaháknutý do železného kruhu před stěžněm - v tom případě by horní kladka byla kousek pod středem ráhna. Někdy jsou tímto názvem nepřesně nazývány dva kladkostroje k povolování/utahování perlových raksů (lanové objímky z ráhna kolem stěžně, s dřevěnými žebry a kolečky). Při plavbě ostře na vítr se musel raks povolit, ráhno se oddálilo od stěžně a mohlo se natočit pod ostřejším úhlem. Při plavbě na zadní vítr se naopak raks přitáhl. Manipulace v silném větru s napjatou plachtou vyžadovala, aby to byly kladkostroje. Tyto dva kladkostroje jsou vidět pod ráhnem na Batavii.
http://www.modelships.de/Museums_and_re ... CT0514.jpg

Na Vase to vypadá, že se jednalo o jednoduché stahovací lano. Podle dobového pramene se na ráhno uvazovalo jednoduchou tesařskou smyčkou (timber hitch). V případě potřeby se vedlo přes kladku na palubě dozadu za přední nebo dopředu před hlavní stěžeň na vratidlo.
http://www.ps-drak.cz/uzle/tesarskyuzel.jpg
http://etc.usf.edu/clipart/58300/58377/ ... tch_lg.gif
http://webspace.webring.com/people/tm/m ... rHitch.gif

ad hlavní záložní košový stěh (main preventive stay)
Máte pravdu, ty se v době Vasy ještě nepoužívaly. Je možné, že si autor popletl záložní stěh s pohyblivým stěhovkovým stěhem - v té době byly kosatky vytahovány a spouštěny na vlastních pohyblivých stězích (tj. nebyly součástí pevného lanoví, sloužily pouze k vedení horního lemu stěhovek).

P.S.: Zdráhám se uvěřit, že by ani tohle Cajthaml ve své knize neuváděl :-k
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 18 lis 2011, 19:31

Pridavam dalsie načrtky čelena a čelenoveho rahna ( plachty ):

Celenove rahno_z boku.jpg

Celenove rahno_z vrchu.jpg

Celen-z vrchu.jpg

Sorry za nie príliš valnu kvalitu, ale keby som to mal kreslit pravitkom .... :P
Idealne by bolo rozkreslit to podla jednotlivych skupin , zvlast oťaže, zvlášť gejtavy, zvlašť buliny , .....
Ak by si mal nejaky napad, kludne sa ozvi. Ak to bude v mojich silach, rad pomozem.
Tak zatím ....
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 19 lis 2011, 10:32

Wow, moc oboum děkuji.

Pane Kapitáne, moc díky. Je paráda, že když někomu na něco odpovídáte, tak se člověk dozví ještě řadu dalších věcí. Už delší dobu mi vrtalo hlavou, jak je možné, že na fotkách mají plachetnice tak hodně vytočené ráhna. Když jsem to zkoušel na modelu, tak mi tam překážely úpony. Nyní už vím, jek to tedy funguje. Opravdu moc děkuji.

Bonaventuro, tobě také moc děkuji. Určitě se to bude do budoucna hodit a nejenom mě. Myslím si, že tvé náčrtky jsou dost zdařilé. Já bych to tedy lépe nenakreslil. Jen možná jedna technická. Občas není jasné co je kladka a co je uzel. Možná klady naznačit jinoou barvou. Ještě jednou moc díky...

[-o< [-o< [-o<
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 20 lis 2011, 12:51

Jak neocenitelné jsou pro nás pro všechny Kapitánovy rady - to je bez diskuze. Spoléhat se bez něj jen na představivost páně Cajthamla, z toho mě docela jímá hrůza. [-X ..,A to že tady s námi Kapitán trpělivě tráví svůj volný čase realizaci Vaší vlastní knihy, za to nelze dostatečně poděkovat žádnými slovy.
Jen je škoda Kapitáne, že se Vám ještě nepovedlo dotáhnout do konce realizaci Vaší vlastní knihy.

Jinak chci ještě - se zpožděním - pogratulovat Bonaventurovi k dokončení jeho Wasy, krásná práce a s lanovím sis opravdu vyhrál. Povede-li se mi v budoucnu něco takového na Saint Louisovi, budu moc rád. A budu samozřejmě i opisovat z Tvých náčrtků - jen Ti chci navrhnout, zdali by jsi pro jejich prezentaci nezvolil raději samostatné fórum, kde by bylo vše pohromadě -třeba s případnými Kapitánovými korekcemi některých nepřesností. Do budoucna by myslím tohle hodně pomohlo všem dalším modelářům, kteří si budou s takeláží lodí téhle doby lámat hlavy.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 lis 2011, 15:03

ronniejames píše:Jak neocenitelné jsou pro nás pro všechny Kapitánovy rady - to je bez diskuze. Spoléhat se bez něj jen na představivost páně Cajthamla, z toho mě docela jímá hrůza. [-X ..,A to že tady s námi Kapitán trpělivě tráví svůj volný čase realizaci Vaší vlastní knihy, za to nelze dostatečně poděkovat žádnými slovy.
Jen je škoda Kapitáne, že se Vám ještě nepovedlo dotáhnout do konce realizaci Vaší vlastní knihy.

To je pravda, bohužel kvalitní a skutečně odborně napsaná kniha o plachetnicích na našem trhu chybí. Upřímně však musím konstatovat, že to, co zde Kapitán ve svých příspěvcích dosud uvedl, by na vydání prvotřídní knihy i pro ty nejnáročnější čtenáře postačilo. Všechna čest! [-o< [-o<
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 17 pro 2011, 17:30

Tak jsem konečně nafotil další postup práce na mé Wase. Tady je pár fotek.
Přílohy
_DSC4911.jpg
_DSC4910.jpg
_DSC4909.jpg
_DSC4907.jpg
_DSC4905.jpg
_DSC4903.jpg
_DSC4901.jpg
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 17 pro 2011, 18:51

Ahoj,

no konečne si niečo hodil na pľac =D> . Vyzerá to dobre. Najviac sa mi páčia laná. Vyzeraju docela realisticky, v konečnom vysledku to bude vyzerať ešte lepšie. =D> =D> =D>
Ako sa chystaš vypletať "rebríky" ?
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 pro 2011, 21:55

Parádní práce, moc pěkně se Ti to rýsuje. =D> =D> Jen tak dál!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 17 pro 2011, 22:20

Děkuji Vám za ohlasy... moc si toho vážím.

Bonaventura: udělám si papírovou šablonu s ryskami a budu vyplétat lana (nitě) lodním uzlem. Asi z toho trochu zblbnu :? , ale dělal jsem to už i na Amerigo Vespucci. Tak snad se praxe trochu projeví... Jen řeším problém, vybrat správnou nit, aby se moc netřepila a byla tenká. Asi budu muset znovu navštívit nějakou galanterii.

Doris: mno... proti tobě jsem prostý patlal matlal. Tvoje SoS je naprosto úchvatná. A ta čistota práce... Musím se ještě moc a moc učit.

Nechápu, jak můžete dělat s takovým tempem a nasazením. To mi hlava nebere. Ať se Vám dílo daří.
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 17 pro 2011, 23:04

Koukám jak máš celý model krásně čistě provedený, rozhodně nejseš žádný patlal jak píšeš výše. Ty skvěle vymalované figurky!! Mnozí se budou moc odtebe učit. I já se chci poučit a ptám se. Jaké nitě používáš na lanoví a pokud je barvíš, či upravuješ, tak čím. Stejně tak se chci zeptat jakou povrchovou úpravu kladek provádíš, máš je perfektně realisticky upravené. Dík.
Radek.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 pro 2011, 23:09

milo00 píše:Nechápu, jak můžete dělat s takovým tempem a nasazením. To mi hlava nebere.

U mne je hlavním faktorem radost z práce, stavbu SoS si prostě užívám a navíc v mém případě je zde i taková ta ženská zvědavost :-D , jak to bude vypadat, až tam ten či onen dílek nebo lano přidám...... Zbytek je jen o cviku, který člověk s roky praxe získá.
A o tom učení - ani já nejsem výjimka, taky toho ještě mnoho neumím. Človek se učí celý život.
Navíc Tvůj model má opravdu skvělé provedení a jak píše Radek v příspěvku výše - mnozí by se mohli učit od Tebe. [-o< =D>
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 18 pro 2011, 20:18

Až moc mě chválíte!!! Ne, že by se to nečetlo hezky... :D Ohledně čistoty zpracování, dost věcí zakryje na fotce blesk a správný úhel. Na dosti místech mám vidět kapky od sekundového lepidla. Budu si muset koupit debonder. Jen nevím jaký, aby fungoval na mé lepidlo a při tom s ním nešla dolů i barva... (Heller/Revell a olejové barvy). Pak už budu spokojený.

Jinak používám různé nitě koupené v galanterii. Vždy něco vyberu. Důležité pro mě je, aby se moc netřepila. Stejně je pak ještě barvím a zbavuji chlupů naředěným herkulesem obarveným na potřebnou barvu temperama. Tak dělám světlé lanoví. A černé nyní už barvím tuší na radu mistra Bonaventury, tímto mu moc děkuji [-o< Je to super. Jde to krásně a nejsem od toho špinavej jako prase, což se u světlého lanoví se říci nedá. :grin:

K těm nitím... Ze začátku jsem nakoupit Kordonetky, jak píšeš Radku na svém webu. Později jsem zjistil, že dobré jsou polyamidové šicí nitě. Už od výrovy nejsou chlupaté a mají krásné spletení. Vypadají jako opravdová lana. Jsou jak z umělé hmoty. Nenajdete na nich žádný chloupek. Vřele doporučuji. A stojí to pár kaček. Jen se prodávají pouze tenčí průměry a nemají je všude. Tlustší si musíte vyrobit.

Ještě jednou díky za ohlasy, moc mě to motivuje k další práci.
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 pro 2011, 21:33

Díky za tip na nitě, tyhle jsem zatím nezkoušela. :idea: Plánuji cestu do galanterky, tak se po nich poohlédnu.
Co se týče debonderu, je to nepostradatelný pomocník. Nechápu, jak jsem bez toho mohla dosud lepit modely. Barvy bohužel narušuje, je to podobné jako brzdová kapalina.
Výbornou věcí je i aktivátor sekundového lepidla, který zajistí okamžité přilepení. Obojí mi doporučil Kapitán Jirka.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 18 pro 2011, 22:33

Ještě jsi se Radku ptal na kladky, nějak jsem na to zapomněl. Ty barvím naředěnou olejovou barvou. Někde chytí více a někde zase méně. Výsledek nevypadá špatně...

Doris: nevíš, zda je více druhů debonderu? Nebo je jedno který koupím. Jde mi o to, aby fungoval na mé lepidlo. A ještě se chci zeptat, když leptá všechny barvy, není zbytečné ho používat? Pak tedy stačí lepidlo přetřít barvou a po lepidle ani památky. Nebo se mílím? Já myslel, že když zvolím správný debonder, tak se s ním zbavím lepidla a barva se neporuší. Jak to tedy s těmi debondery je?
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 pro 2011, 23:02

Já jsem zatím narazila pouze na jeden typ debonderu. Používám ho především na povolení spojů nebo lanoví (nekonečné předělávky na SoS byly skutečně utrpením a bez debonderu bych neměla šanci je zvládnout). Pokud sekundovka ulpí na barvených dílech, tak jedině zaretušovat.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 262 • Stránka 11 z 18 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno