Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 11 z 21 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 01 bře 2010, 11:02

Děkuji moc, přátelé, díky Vaší podpoře se mi staví jedná radost.

Další důležitý mezník stavby - Vicy už stojí důstojně na pevném stojanu. Čtyři mohutné nosníky drží model velmi stabilně a rovně, aniž bych loď musela ke stojanu lepit, jako tomu bylo u Bellony. Osové nosníky pod kýlem jsou z bukového dřeva ( jsou to vlastně původem úchytky ke dvířkám skříněk nebo šuplíků) a boční podpěrné kulatiny jsou ze silného kartonu a povrch upraven fóliemi. Jejich horní část tvoří semišová textutra, aby loď nemohla zklouznout a zároveň je to šetrnější k jejímu povrchu - neodře se. Samozeřjmě ještě přibude štítek se jménem a kompletní elektro pro osvit lodi.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zároveň přinášim fotodokumentaci z výroby nejmenších polokladek "ve velkém".
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 bře 2010, 17:07

Osadila jsem nejmenší polokladky na svá místa a nyní by se měly začít natahovat parduny. Plány lanoví u různých zdrojů se celkem liší, takže se budu snažit co nejvíc přiblížit současnému stavu dle fotek. Dnes bych ještě ráda osadila napevno zdroj s vypínačem a poténciometrem do stojanu.
Několik aktuálních záběrů na model:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 01 bře 2010, 22:11

to je dost hukot jako, tohle bych fakt chtěl vidět někde na živo, bude to někde k vidění?
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 bře 2010, 22:56

Děkuji za koment! Na výstavě to pravděpodobně k vidění nebude, protože to nemám jak dopravit, do našeho auta se to jaksi nevejde a rozhodně by to chtělo dát celé do skleněné skříňky - osobně nemám dobré zkušenosti s prezentací modelů na výstavách, jak jsou volně položené na stolech a lidé kolem toho chodí, skoro vždy se mi vracely poškozené nebo utrpěly újmu při přepravě :( . Už teď mi třeba dělá problém ten model přenášet z pokoje do pokoje.... Mnoho lidí ale jezdí ke mně, aby modely skoukli na živo, mám k tomu účelu doma vyčleněnou jednu místnost. :wink:
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 01 bře 2010, 23:28

A co plány z Anatomy of the ship ? tam je docela podrobně rozkrasléné lanoví, řekl bych že podle této knížky se dá docela dobře lanoví natahat. jednotlivá lana jsou očíslována, takže se neztratíš...
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2010, 07:41

JJ, odtud taky čerpám, tato knížka mi už v mnohém pomohla, pevné lanoví je bez problémů, to pohyblivé - trošku jsem nad tím dumala :-k - ale nějak to dám dohromady a musím to zmáknout. Nejhorší mi příjdou plány od Shipyardu, hodně věcí tam není dotažených a liší se od reálné Vicy. Už mám skoro všechny parduny, půjdu na další patro úpon a do konce týdne bych už na to ráda zavěsila i ráhna, ale to je jen zbožné přání. Mám tento týden volnější, tak uvidím, co se povede zvládnout. Model budu zatím stavět bez plachet a až pak se rozhodnu, které nechat skasané a které naopak rozvinuté.
Ještě bych měla dotaz - mám v plánu ztvárnit i raksy, ty od vratiráhna mám detailně vyfocené, ale chybí mi tento prvek u ostatních ráhen. Nemáte někdo nějaký obrázek, jak to má vypadat a zda jsou identické pro dolní nebo třeba košová či brámová ráhna, prosím? :?: :idea:

Lanoví na Vicy pomalu houstne, za chvíli jdu na košové úpony a pak se začnou věšet ráhna. Jde to v pohodě, akorát bych potřebovala aspoň jednu ruku navíc, páč to už někdy nemám ani jak přidržet...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Až tohle skončí, budu se muset pořádně prospat, je to takový nekonečný maraton.......
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petule71 » 02 bře 2010, 13:43

ahojky, pohyblivé lanoví je lahůtka. Když jsem dostal do ruky plány na SR a chtěl jsem podle nich tahat lanoví na Siréně, tak jsem do toho koukal jako husa do flašky skoro měsíc...... :shock: Nikdy jsem před tím neměl nic podobného v ruce. Pak jsem přišel na systém popisů a už to šlo líp. Na Sirénu jsem nedával ani zdaleka všechny lana a i tak to tahám už skoro tři měsíce..... Ale výsledný dojem tě odmění.... :) Držím palce. Mě tohle všechno teprve u Vici čeká... :(
Jsem patlal, ale hrozně mě to baví......
Petule71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 03 bře 2010, 02:08

Milá Doris, nezbývá jen nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak rychle Ti jde práce od ruky.. Čekal jsem, že lanoví poněkud zpomalí Tvé tempo, ale jak se zdá, tak nezpomalí..:)
Ale asi by sis měla práci více šetřit, zase tolik lodiček na trhu není (i když na Radkově webu jich je k sehnání docela dost) a s Tvým tempem nebudeš mít za 2-3 roky co stavět..:)

Ale teď vážně - tak jako máš uděláno nesmírně precizně vše předtím, tak ve stejném duchu pokračuješ i s lany, je paráda se na to koukat.
Takže gratuluji - Tvoje Victorka je už teď mezi modely opravdovým skvostem (a to tu loď opravdu nemám vůbec rád...)
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 03 bře 2010, 09:40

Zase se budu opakovat, UZASNA prace =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2010, 15:20

Velice Vám všem děkuji za ohlasy k mé práci, Vaše slova pro mne moc znamenají a ženou mne stále směrem zlepšování a učení, aby se mé modely i nadále zkvalitňovaly.
Lanoví a další detaily bych ráda dotáhla ve stejné propracovanosti jako předchozí části modelu, dnes pracuji na košových úponách a začínám detailovat ráhna. Práce na Vicy se ale přecijen zpomalí, od 15.3. najíždím na nový projekt spolu s kamarádem, což bude vítané odreagování od lanek a drobotiny, kterou nyní mám na Vicy. Poprve budu stavět vlastní model plachetince, podrobný postup zde budu prezentovat i s náměty, jak to či ono vyrábím. Victory chci ale každopádně dokončit přednostně. Brzy dodám nové fotky z postupu práce.
Hezký den všem přeje
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2010, 18:11

Zde jsou aktuální fotky, úpony jdou celkem dobře, udělala jsem i pár snímků za soumraku - na to se těším, až budou lana v plném počtu, pak ty fotky budou mnohem působivější. Zároveň jsem vyzkoušela Vicy umístit mezi flotilu na výstavku, kde bude mít po dokončení čestné místo.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 bře 2010, 13:56

Přináším nové fotky, jak model vypadá s prvními ráhny, je to celkem piplačka, než se vyrobí všechny kladky a další drobnosti, co je třeba na ráhno umístit. Jako tradičně mne nejvíc prudí provlékání lanek dírkami kladek, takže je třeba se obrnit trpělivostí. Pro případné zájemnce přináším i fotodokumentaci výroby složitějších kladek. Dost mne vytočil i fakt, že v polské sadě ráhen a stěžňů chybělo jedno košové, což mne zdrželo a zamrzelo. Ach jo, ta spolehlivost..... No už je vyrobeno a čeká na pověšení.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
EDIT:Tak práce se protáhla víc, než jsem čekala, ale docela si s tím hraju a snažím se takeláž dělat co nejpřesněji vůči reálné předloze. Pověsila jsem konečně dolní ráhno předního stěžně, byla to fuška. Přináším nejnovější fotky a celkový pohled na model:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 bře 2010, 19:01

Trochu jsem si hrála a udělala několik snímků modelu za soumraku, zatím ještě není nataženo pohyblivé lanoví, ale aspoň jsem se trochu zasnila.....
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 08 bře 2010, 19:20

jak ve filmu Master and Commander
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 bře 2010, 13:29

Cca 40% lanoví dokončeno:
Zatím to šlo rychle a v pohodě, ale zas mi došly kladky :twisted: , tak si jdu pár desítek opět vyrobit.... :D

Doris
DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 11 z 21 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno