Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2012, 17:10

Ahoj Jiříku,
děkuji za milá slova a přání! Jsem moc ráda, že jsem se do RC pustila a zároveň dala na Tvé rady jít do většího měřítka. Mám z toho zatím docela respekt, ale věřím, že to společným úsilím zvládneme a dotáhneme zdárně do cíle. Jak píšeš, že se budu moci vydovádět na výzdobě, tak to máš recht, na tu výzdobu se těším asi nejvíc. Když jsme ji spolu realizovali na SoS, bylo to moc príma, jen to chtělo větší měřítko. Nyní tady ta možnost je, takže si dám maximálně záležet.
Budu pracovat na obou lodích současně, což mi třeba při modelování výzdoby a dalších detailů přinese výhody a lepší efektivitu práce.
Moc se těším na další spolupráci s Tebou, Kapitáne! :flower:
Doris

Dnes jsem podlepovala a vyřezávala jednotlivé díly kostry, až se mi konečně podařilo docílit požadované tloušťky všech dílů. Hlavní žebro má 4,5 mm, příčná žebra téměř 3mm, ale po sestavení budou ještě znovu podlepena profilovanými díly, které zajistí jejich kolmou pozici vůči ose lodi. Nyní budu dělat v žebrech zářezy, abych mohla kostru sestavit.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 09 srp 2012, 18:40

Ahoj Doris, jako neznalec lodní problematiky, ale příznivce krásné práce, budu tiše sledovat. :) (Zorroš mi taky občas kouká přes rameno na monitor - chybí mi tu psí smajlík :-D ).
Držím palce do další spousty nádherných detailů! ;-I
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2012, 21:31

Ahojky,
velice mne těší Tvá přízeň a děkuji za milý komentář. :flower: Také mám doma zvířecího mazlíčka - papouška/ senegalce, který mi kouká do monitoru a nebo mi sedí na rameni a sleduje, jak pracuji. Musím ho však dost hlídat, protože svým silným zobáčkem dokáže velmi rychle zrecyklovat i díly z tvrdého dřeva, o papíru nemluvě.... :-D

Před chvíli jsem složila kostru - zatím jen nasucho, ale sedí to parádně. Mezi prvním a šestnáctým žebrem prochází dřevěný hranol, aby byl trup dokonale rovný a pevný.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 10 srp 2012, 06:17

Tak takovou rychlost jsem nečekal, už podle kostry lze soudit, že větší počet žeber Karolínce hodně přidal, lze sledovat linie a oproti panartu bude potahování daleko příjemnější, zejména v partii od středu trupu pod zrcadlo. Jde Vám to pěkně od ruky. Radost pro modelářské oko pohledět.
Pozn. vidím že dost modelářů má domácí mazlíky, u nás momentálně k našim čtyřem malým kníračům, které máme doma, přibyli další dva dospěláci a dvě štěňata, která si s sebou přivezla dcera na návštěvu. Když vezmeme v úvahu převahu psů vůči lidem v poměru 8:2, počítám že se za pár dní spustíme na čtyry a začneme štěkat...
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 srp 2012, 18:25

Zdravím Honzo!
Děkuji Vám za komentář, mám radost, že se Vám má práce líbí. V tomto měřítku bych měla u papírového modelu s menším počtem žeber už problém udělat hladkou obšívku. Nejspíš by tam byly vidět zlomy a hlavně trup by nebyl tak pevný. Když jsem stavěla modely od Shipyardu (papírové vystřihovánky plachetnic), bylo tam těch žeber ještě víc:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... 51919#foto
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... =9368#foto
Nicméně dvojitá obšívka, kterou tvůrce modelu navrhnul, nezaručila ani po řádném podlepení a přebroušení dokonale hladký povrch. U větších lodí se stále prokreslovala žebra, což vypadalo hrozně.
Shipyard spojoval první vrstvu vertikálních pásů vždy na žebrech, takže pak vznikaly v obšívce zlomy místo plynulých přechodů:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... 52331#foto
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... =9390#foto
Nyní používám svou vlastní technologii a není problém i při menším počtu žeber docílit hladkého povrchu už po dvou vrstvách. Jde o to, že spoje pásů první obšívky realizuji mimo žebra a na přídi a zádi vedu pásy zešikma.
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... 73333#foto
Tento postup budu aplikovat i na RC.
Kdysi mi dělal při stavbě modelů společnost "korelák", který je vidět na některých fotkách v odkazech výše, bohužel už není :( , ale mám nového kámoše, který je hodně veselý a hravý a s oblibou "recykluje" vše, co se mi na modelech nepovede....

001.jpg
005.jpg

Na RC jsem opětovně podlepila všechna žebra, mají nyní tloušťku téměř 4mm. Upravila jsem geometrii celé kostry a začínám vše vyztužovat pomocí vrstveného kartonu i dřevěných hranolů.... Bude to běh na dlouhou trať, ale jen dobrá a pevná kostra dá základ dobré lodi.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Naposledy upravil DORIS dne 11 srp 2012, 13:55, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 srp 2012, 07:35

Nádherná kostra! Úplně mám chuť začít stavět Carolínu znova! Kdyby to bylo z překližky, tak to by se to obšívalo plaňkama nádherně...
Jsou vidět značný rozdíly v posledních žebrech na zádi, kde se trup hodně zužuje, ve stavebnici je podstatně méně žeber a proto se musely plaňky hodně zmáhat do podélného zkrutu.
Ale nakonec to taky šlo. Takováhle kostra by se obšívala parádně. Já bych asi ale neuměl udělat kostru pouze z plánů.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 srp 2012, 07:37

Jen dotaz: Kde kupuješ ty krásný vysoustružený podstavce? Taky bych dva potřeboval výhledově na mojí RC.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 srp 2012, 09:15

Díky za pochvalu! :flower: Kostra z vrstveného kartonu je dostatečně pevná a když se k tomu přidají i ty dřevěné vzpěry, které tam jsou vidět, tak by nebyl problém i tohle obšívat dřevěnými lištami. Také jsem o tom už uvažovala, ale neumím se dřevem prostě tak dobře pracovat, abych si na to troufla. :oops: Tohle by byla naopak pro Tebe hračka. :wink: Kostra od Panartu je pro dřevěný model celkem O.K, ale z papíru by šla použít jen pro menší měřítko - zhruba 1/96 a menší. Jinak by to postrádalo pevnost a obšívka z papíru by se na malém počtu žeber "lámala".
Co se týče stavby lodi čistě podle plánů, tak tohle je moje prvotina. SoS i RW vycházely z kostry, která byla zakreslena v plánech přímo pro stavbu modelu ( Mantua pro SoS a Euromodel pro RW), takže mi to usnadnilo práci. Kostra Karolíny vychází z těchto obrázků:
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
Není to nijak náročné vytvořit kostru pouze z plánů, je ale třeba pečlivě měřit souměrnost a žebra připravit/vyřezat tak, aby bylo možné osadit paluby a další části konstrukce. Měla jsem z toho zpočátku trochu obavu, jak to zvládnu, ale upřímně, není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. :)

Ty dřevěné podstavce a mnoho dalších pěkných doplňků kupuji od pana Ing. Zdeňka Čejky, který mi zajistil i další nadstandardní doplňky k lodím.
Zde je odkaz:
http://www.modelylodi.inshop.cz/inshop/ ... /shop.aspx
http://www.modelylodi.inshop.cz/doplnky/podstavce/
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 srp 2012, 09:50

Díky za odkaz, tam určitě něco nakoupím.....
Možná bys mohla zkusit s tím dřevem pracovat, protože to fakt neni takový problém. Já třeba dělal na RC poprvé plaňkování, a docela pohoda, zvlášť když první vrstva byla z balsy.
Balsa je lehká,a potom bys mohla už třeba potáhnout papírem, nebo foliema. Ale jako na tvar by se s ní dělalo krásně, a hezky se brousí, tmelí.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 srp 2012, 13:43

JJ, postupně to zkouším a na modelech ho používám stále častěji, nicméně to ohýbání budu muset trénovat víc. Dřevo jako materiál se mi hodně líbí. Balsu doma mám, kdysi jsme z toho dělali letadla. Na modelech lodí ji používám poměrně málo, protože je hodně křehká a poměrně dost reaguje na vzdušnou vlhkost. Nejvíc se mi líbí ořechové dřevo. :)
Kostra RC je doplněna o horizontální výztuhy, které jsou vlepeny natěsno mezi žebra po celé délce trupu. Nyní je kostra už dostatečně pevná a má dokonalou geometrii. Mezi žebra přijdou ještě další výztuhy/příčky, které vytvoří poměrně hustou mřížku, na níž pak umístím obšívku. Zároveň bude vytvořena konstrukce zádi a zrcadla.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 srp 2012, 19:01

Počátky konstrukce zádi a zrcadla
Protože na modelu bude funkční kormidlo, které bude možno ovládat z paluby :idea: , bude k tomuto účelu připraven i interiér zadní kajuty. Zatím chybí střední část zrcadla, ale pomalu to získává obrysy připomínající lodní trup.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Pro zajímavost přikládám obrázek zrcadla z knihy Anatomy of RC ( bez výzdoby) a Panartu. Některé části zrcadla Panart hodně a možná až zbytečně zjednodušil, zároveň je škoda, že mnohé stavebnice neřeší zužující zadní vaz a list kormidla směrem ke kýlu, což sice z obrázku není až tak patrné ale v reálu jsem toto viděla na všech dobových modelech.

RK27.jpg
4a.jpg

EDIT: A zde je zrcadlo již kompletní:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 12 srp 2012, 09:53

Zrcadlo se Vám povedlo. Z papíru to jde kouzelně, já se s tím ve dřevě natrápím trochu víc a o hodně déle.

A jak pravime po našemu: Do pěruna, to je švic, ale maš to fajne a pjekne.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2012, 14:02

Děkuji Vám, Honzo! Těším se na Vaši úpravu zrcadla, tak hezká jachta, jako je RC, si rozhodně zaslouží kvalitní provedení dle předlohy, která byla bezesporu nádhernou lodí.
A po našemu též doma hovoříme. :D
Na RC nyní dělám výplně mezi žebry, což je jednoduchá ale velmi pomalá práce, neboť vyžaduje neustálou kontrolu geometrie kostry. Lamely z 1,5mm silného kartonu jsou s nepatrným přesahem, který se pak srovná při přebroušení kostry. Takto bude ideálně připraven podklad pro nalepení obšívky.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Postupně si připravím i paluby, které mi společně s horizontálními výztuhami pomohou vymezit tvar trupu a zpevnit konstrukci. Plaňkování na palubách budu realizovat jako u předchozích modelů - to jest imitace dřevěných fošen pomoci fólií. Díky tomu se mi budou snadno dělat zahnuté plaňky, jež budou kopírovat tvar boků. V plánech Anatomy of RC jsou plaňky sice rovné, ale dle dobových modelů a relevantních zdrojů je jasné, že i na RC byly fošny zahnuté a kopírovaly tvar boků, takže takhle to budu mít i na svém modelu. Toto mi potvrdil i Kpt.KL, jemuž tímto děkuji za cenné rady.
Je fakt, že i na současných lodích se tato technologie zahnutých planěk hojně vyskytuje, o čemž jsem se mohla přesvědčit před pár týdny, když jsem si v přístavu v Turecku lodě prohlížela. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2012, 19:19

Výztuhy dolní části pravoboku jsou dokončeny, zítra se vrhám na druhou stranu. :)

Tvar výztuh mezi žebry vychází z obrázku vpravo, kde jsou jednotlivé "vrstevnice" označeny číslicemi I-VII ( nejvyšší na modelu zatím nemám):
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 srp 2012, 14:55

Dokončen i levobok:

Dále připravuji výztuhy kýlu a hlavního žebra v místech, kde budou podstavce + dovnitř bude umístěna elektroinstalace. Pochopitelně osvětlení v RC nesmí chybět..... :)
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno