Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Santa Maria, stavba z plánů , 1:50

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Santa Maria, stavba z plánů , 1:50

Příspěvekod Nafe_CZ » 23 pro 2019, 23:16

Ondras71 píše:Zdravím Tě. Držím palce ke stavbě, ale nejprve podrobně nastuduj zásady stavby dřevěných lodí, většina se za staletí neměnila. Zvláště to, že vnitřní prkna "nemizela".....

Tak tos mě teda pěkně namichnul :cool:.
Ale děkuju za postřeh, furt je možnost to celkem v klidu sundat dolu a předělat. Určitě tam takhle hloupé chyby mit nechci.
No nic :), jde se párat, radši teď než pak oba boky.
Díky Ondro (doufam ze pod nickem Ondras71 se ukryva Ondra) za včasné varování.

Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 pro 2019, 09:33

Jj, Ondra má recht, navíc při stejné práci i úsilí můžeš danou věc udělat správně dle skutečnosti. Vše se dá naučit, jen to nevzdávat. Osobně bych ty nalepené proužky ani nepárala a použila je jako podklad pro další vrstvu. Karton není dřevo a na těch žebrech se může deformovat - trochu mi to tak na některých fotkách připadá, že je mezi žebry lehce propadlý - okraje paluby na pravoboku (ale fotky to samozřejmě mohou zkreslovat).
sm-33.jpg

TIP: Já třeba dělám modely z papíru/kartonu bez tmelení, karton na obšívce nalepuji proti hranám žeber - nikdy ne, jak to má polský Shipyard nebo většina vystřihovánek, a hlavně si udělám dobrý pevný základ. Vyhneš se tak nerovnostem - "vylézání" žeber a hlavně model bude velmi pevný a tvarově stálý.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 25 pro 2019, 16:43

Ahoj Doris,
máš pravdu, udělal jsem to tak jak píšeš. Není třeba to párat, bylo by s tím víc práce než užitku.
Dolepil jsem i druhou stranu a teď to obrousím a začnu novou vrstvu.
Dokonce jsem se i koukal do plánů a fakt je to tam tak, že prkna palubu kopírují.
Nevím jak jsem si toho nemohl nevšimnout.
Ale cíl je mít Santa Marii, ne loď do 14dní.
Takže díky moc všem za postřehy.

Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 31 pro 2019, 09:42

Ahoj bando,
předkládám lehký silvestrovský posun!
přeplaňkoval jsem vnitřní bočnice, boční strany prken jsem natřel tmavou barvou aby byla vidět spára. Po přebroušení se ten rozdíl ještě stáhne a po natření to bude doufám "eňo ňůňo" :-)
Pravdou je že tím jak jsem kopíroval palubu, která není úplně rovná, nejsou ani ty spáry tak jak bych si představoval. Ale stím už toho moc nevymyslím. S barvou to pak nebude tak upoutávat pozornost.
Měl jsem dát na Doris a udělat pod palubu z plaňek pevnou palubu. Myslel jsem že jen žebra budou stačit, ale bohoužel. Příště už to tak udělám.
A povedlo se mi užmoulat stěžeň, z čehož mám radost a teď můžu koumat jak to ukotvím.
sm-41.jpg

sm-45.jpg

sm-44.jpg

Všem přeju příjemný Silvestr a do nového roku hodně dobré nálady !
Díky
Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 31 pro 2019, 11:31

Jedna technická. Doris má metodu práce s kartonem propracovanou do detailu. Pokud ti něco radí, opravdu se vyplatí to poslechnout.
Také jsem zkoušel různé postupy, a dovoluji se považovat za "Cimrmanovského odborníka slepých uliček" :grin: Plaňkám nařezaným z kartonu, bez spodní paluby v celku, opravdu chybí potřebná pevnost. (vl.zkušenost)

Osobně bych doporučil na to prostě dát dýhu. Stačí to podmáznout obyčejným tmelem na dřevo, trochu přebrousit a srovnat a trochu promořit řidším herkulesem a pak nalepit plaňky z dýhy a máš naprosto luxusní palubu. Kdyby si dýhu potřeboval tak kusový prodej nabízí třeba tady: https://www.nodo-shop.cz/dyhy/ (většina prodejen s dřevomateriálem nabízí jen celé svazky) Dýhá má výhodu, že je pevnější než karton a přitom je možné ji řezat skoro stejně jako ten karton.

Ovšem, pokud si to prostě chceš vyzkoušet po svém, nic ve zlém. Sem zvědavej na pokračování, Ať se Ti daří. ;-I
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 31 pro 2019, 12:04

Ahoj,
díky za reakci, dýhu si nechám jako "pojistku".
Ono to ve skutečnosti nevypadá zatím vůbec tragicky. Chtěl bych to celé co nejvíce z papíru a hlavně si to osahat.
Co se těch planěk týká, tak jsou přidaná i mezižebra a po nalepení a uschnutí to bylo OK. Myslím že chyba byla v penetraci řidčím herkulesem, kdy došlo k nasátí a lehkému zvlnění.
Lepší bylo použít lak.
Je to moje první takovahle stavba, tak jsem vděčný za každou radu a nápad , i ten tvůj s použitím dýhy.

Díky
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 10 led 2020, 23:05

Ahoj ,
tak zase malý posun (ale pro mě mega skok :-)). Začínáme dostávat podobu.
Podařilo se mi vybrousit a osadit stěžně. Byly to moje první, takže spíš oťukávaní postupu jak na to.
Až to tedy cele proschne, začnu plnit trup a věnovat se venkovním plaňkám.

sm-53.jpg

sm-55.jpg

sm-56.jpg

sm-57.jpg

sm-54.jpg

Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 13 led 2020, 01:07

ZDRAVÍM,
pozoruji váš postup. Kdysi v sedmé třídě základky jsem stavěl Santa Marii z plánů koupených v Mledém techniku.
Na plátování vám mohu doporučit dýhu, kterou používá na laserem řezané paluby. Je tenké 0,3mm, včetně speciálního filcového podlepní. takže je velmi pružná, neštípe se ani neláme. Rovněž prodávám kusy dýhy s již vypálenou strukturou prken, kde jsou vyznačeny kolíky. Takže si můžete vybrat.
A myslím, že na vaše polepování je to velmi vhodné. Vše najdete na mém webu mezi dřevěnými palubami.
Držím palce, aby vás chuť stavět držela až do konce.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 20 led 2020, 10:38

Ahoj,
tak zase jedno rychlé průběžné info.
Pustil jsem se do vnějšího plaňkování, jde to pomalu, ale není kam spěchat.
Pomalu přemýšlým jakou vrchní barvu zvolit. Polovina modelů Santa marie má světlé dřevo a polovina tmavé. Hezčí mi přijde světlá varianta, ačkoliv myslím že
ve skutečnosti byla tmavá. Protože stáří dřeva udělá svoje.

sm-58.jpg

sm-59.jpg

sm-60.jpg

sm-61.jpg

Tak zas příště.
Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 21 led 2020, 21:14

Pěkně pokračuješ!!! ;-I Snaž se stále držet všechny linie, nejdříve měř na sucho, koukni z dálky, zda je tvar plynulý. Prkna máš v zadní části v jednom místě rovnější, toho se snaž vyvarovat =D>
I na Tvém plánu je tvar prošlupu plynulý..
Nafe plán.jpg

Držím dále palce!! O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 21 led 2020, 21:57

Ahoj,
pohlídám si to, budu víc koukat. Chytil jsem se paluby asi mi to pak ujelo. Pokud tahle vrstva planěk nedopadne dobře, v nejhorším položíme druhou a budu hlídat i tohle.
Možná že si to ještě jednu vrstvu slabších planěk zaslouží, uvidíme po přebroušení.
Díky
Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 31 led 2020, 10:50

Ahoj,
tohle mě dneska ráno pobavilo,
Ještě dlouhá cesta přede mnou, ale facebook by to už rád viděl v technickém muzeu :-)

tech.jpg

Tak to jen tak pro veselejší ráno :-)

Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Nafe_CZ » 04 úno 2020, 23:30

Ahoj,
Tak pravobok oplaňkován :-), teda makačka to je.
Bohužel jsem si neuvědomil co vše musím hlídat a zapoměl jsem v zadní části kopírovat křivku, přesně jak poukazoval Ondra.
Jo hold první loď ... jedna chyba vedle druhý :-)
Buď se to v barvě a lištách ztratí, nebo to přebrousím a dám ještě jednu vrstvu plaňek.
Ještě to proberu se svým svědomím . :D

sm-62.jpg

sm-63.jpg

sm-64.jpg

Tak zatím .

Štefan
Nafe_CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 05 úno 2020, 16:10

Nechci ti do toho mluvit, ale to plaňkování vzadu nahoře vypadá hodně divně - jak je spodní část rovně a vrchní se napojuje šikmo.
Nevím podle jakých plánů to stavíš, nejvíce podobný plán, co jsem našel (má také předposlední palubu vzadu skoro rovnou a poslední šikmou) to má takhle:
Ver_03 Santa Maria_01.jpg

Já osobně bych se spíš snažil částečně sešikmit už předposlední palubu a plaňky vedl hezky do oblouku (podél naznačených wales - vodorovných výztuh boků).
sm2.jpg

TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 05 úno 2020, 21:35

TomasT píše:. . . ale to plaňkování vzadu nahoře vypadá hodně divně . . .

Souhlas, ale já bych začal tím, že toto provedení, rozřezané proužky kartonu nalepené na žebrech relativně dost daleko od sebe, jsou dobrým základem k fatálnímu poškození trupu. Stačí aby to jednou vyklouzlo z ruky, trochu nešťastně to chytneš . . .Ono to vypadá zdánlivě pevně, ale na proboření se dovnitř opravdu není potřeba moc velká síla.
Tmel, druhou vrstvu trochu křížem přes tu první, tmel a pak nějaká finálka navrch. Tohle je fakt hódně křehké. Zdání klame.

Opět vzpomenu Doris, používá i 3 vrstvy kartonu a ví moc dobře proč to dělá. A to má jako základ velký natvarovaný kusy vcelku, ne rozřezaný na proužky. (vím, trochu rozdíl ve velikosti modelů, ale je to prostě papír. . .)
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno