Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Viking ship - Drakkar - 1/50 revell

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Viking ship - Drakkar - 1/50 revell

Příspěvekod petrgate » 11 pro 2018, 11:47

Já používám na plachty sidolux. Plachtu mírně napnu do dřevěného rámu za rohy, pak natřu plachtu sidoluxem a do požadovaného tvaru vyfoukám fénem na vlasy, pak perfektně drží tvar.
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 11 pro 2018, 11:57

Zapoměl jsem napsat, že nejdříve plachtu upevním na ráhno , a teprve pak tvaruji .
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tarabas93 » 20 bře 2019, 17:48

Zdravím

Po dlouhém době přidávám pár fotek jak jsem s modelem Drakkaru pokročil. Model je už ve fázi těsně před dokončením, zbývá mi už jen nalepit hotové štíty.
Jakto největší výzva se ukázalo být vyplétání lanoví se kterým jsem neměl žádné zkušenosti a dost jsem s tím pral několikrát jsem to předělával ale nakonec jsem se rozhodl to uzavřít takhle, s příštím modelem to snad bude lepší :-)
Dokoupil jsem nějaký bordel na palubu jako vědra a sudy a s výsledkem jsem celkem spokojený, pohrával jsem si ještě s myšlenkou udělat z nějaké modelíny třeba několik plátěných pytlů ale už by to podle mě bylo dost přeplácané.
O víkendu dodělám štíky a tenhle projekt uzavřu.

Snad se moje práce bude líbit.
Přílohy
canvas.jpg
canvas 4.jpg
canvas 3.jpg
canvas 2.jpg
canvas 1.jpg
Tarabas93

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 20 bře 2019, 23:24

Celá loď je naprosto parádní, až na tu plachtu, ta mi teda připadá jak tvrdý koberec...chtělo by to podle mě o hodně jemnější plátno....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tarabas93 » 21 bře 2019, 06:38

Ahoj

Děkuju za zpětnou vazbu, tohle byl můj první pokus o plachetnici a první zkušenost s plachtou, bohužel jsem jemnější bavlňěné plátno téhle barvy nesehnal, možná je taky problém jak z rubu po krajích zahnutá. No snad to s příštím pokusem bude zase o kousek lepší.
Tarabas93

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomHlach » 21 bře 2019, 08:08

Jak píše Elkan, vše parádní až na tu plachtu. U té bílé alespoň tolik nebila do očí ta hrubá struktura.
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 bře 2019, 08:17

Radek má na svých stránkách ušité plachty, tahle je zřejmě na tvůj model....
https://www.hismodel.com/viking-ship-se ... ode%5D=161
Mohl bys jí případně nabarvit, nebo ti můžu jemné plátno potisknout jakoukoli barvou....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 bře 2019, 08:18

Také se přidávám k již zmíněnému; model je suprový, dokonalá povrchová úprava i patina. A i ta plachta by dle mého názoru zasloužila trochu napatinovat. Takto mi připadá, jako by k tomu krásnému modelu snad ani nepatřila. Pokud máš problém s hrubostí látky, tak mohu doporučit tenkou pánskou košili - já je běžně konfiskuji manželovi, když už má nějaké starší, které moc nenosí.... :lol: a z těch pak dokážu udělat velmi jemné plachty i pro modely v menším měřítku. Dokonce to vypadá dobře i bez prošití a je to jednodušší na zhotovení:

viewtopic.php?f=177&t=118521&start=45#p2156374

V padesátkovém měřítku už to ale stojí za prošití, nicméně bych zvolila tenčí látku a méně výrazný odstín niti + lehkou patinu. Miminálně bych ale zkusila tu stávající plachtu trochu barevně upravit a lehce zašpinit, možná to pak bude stačit k přesvědčivému výsledku. :idea:

Takto přirozeně může vypadat třeba červená vlajka po lehké patinaci:
22.jpg

A ještě jedna drobnost - nevím sice, jak je to u Vikinga, ale pozor na funkčnost kladek a takeláž. Plány ve stavebnicích bývají v tomto ohledu často nesmyslné. Nějaká schémata jsou i na Google:
https://www.google.com/search?tbm=isch& ... Tw#imgrc=_

A nezapomeň přivázat i sudy - jak by se loď kolébala na vlnách, tak veslaře i posádku by nejspíš přizabily. Pokud by nebyly zajištěné, nekontrolovaně by se kutálely po palubě..... :wink:

Tolik můj názor. Jinak je to krásný model a moc se Ti povedl.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 21 bře 2019, 16:08

moc pekna lodicka ja ji taky postavil a premyslim jestli neudelat latkovou plachtu ja tam mamoriginal celkem to jde ale není to ono me na plachty nejlepe funguje stoprocentni bavlna je krasne tenka a jemna za 2 stovky ji mas na tri lode necha se i dobře barvit barvama na latky
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tarabas93 » 21 bře 2019, 19:34

Ahoj

Mrzí mě že se plachta nelíbí, samozřejmě vím že se dá koupit už hotová přímo pro můj model ale pro mě je momentálně hodnotnější se naučit proces výroby takové plachty i když to na první pokus nemusí být dokonalé, to proces je učení né ? Navíc návodů pro nováčky je poskormnu takže zbývá metoda, pokus omyl.
Plachta je samozřejmě ze stoprocentní bavlny, jen asi gramáž je problém ale jak říkám, tuto barvu jsem v nižší gramáži nesehnal. K té patině, na těch fotkách je ta plachta nasvícená světlem fotoaparátu ze předu, za normálního světla ta barva určitě tolik nekřičí, naopak je dost tmavá a protože model vystavuji na tmavém podkladu tak jsem nechtěl plachtu ještě ztmavovat další patinou.
K přivázání barelů, ano i toto mě při práci napadlo ale nedokázel jsem vymyslet jak je přivázat aby to dávalo smysl, bohužel díky tvaru spodku těch sloupků jsem je nemohl přivázat k nim protože by trčely křivě, navíc jsem nikde na internetu nedohledal způsob žádný způsob uvázání.
Plachta už je v tenhle moment zalakovaná a vytvarovaná takže do jejího předělání se pouštět nebudu, udělal bych akorát víc škody než užitku :-)
Uvidím jak se podaří na příštím modelu, mám tu připravenou řeckou trieru do které bych se chtěl pustit, ale vzhledem k tomu že tam jsou plastové výlisky plachty celkem pěkně provedené a s ohledem na toto fiasku, tak nevím jestli do látkové budu znova pouštět.

Každopádně děkuju za zpětnou vazbu.
Lukáš
Tarabas93

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 bře 2019, 22:26

Neber to jako kritiku, tady na fóru si snažíme navzájem pomáhat, tak je to spíše snaha o to, abys měl model co nejlepší....rozumím tomu, že už to předělávat nechceš....jinak model se mi moc líbí, a závidim tvou šikovnost barvení plastů. Tohle bych chtěl umět....
Je moc fajn, že chceš všechno vyrábět sám, o tom to modelaření je......
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 22 bře 2019, 10:33

Také musím pochválit Tvůj výsledek, loďka je jako živá. ;-I Jen k té plachtě se musím přidat k ostatním, je skutečně hrubá a tím výsledek trochu posouvá níže. Ale s časem není problém jí sejmout a nahradit novou a takto se přidat k dalším, co předělávají, pokud mají pocit, že "TO"není ono. Až budeš šít plachtu na triéru, můžeš ušít dvě.. :cool: :?: Držím palce k další stavbě, O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tarabas93 » 24 bře 2019, 18:52

Ahoj

Přidávám poslední fotky po přidání štítů. Tímto bych tenhle model uzavřel, není to sice dokonalé ale jako první plachetnice si myslím že to mohlo dopadnout i hůře.

Děkuju za rady všem, za pochvalu a zpětnou vazbu, na nedostatních zkusím na nich na příštím modelu zapracovat. To bude tedy řecká Triera od Zvedy 1/72, když vidím ten počet pádel tak mě z toho jímá hrůza :-)

S pozdravem
Lukáš
Přílohy
canvas.jpg
canvas 1.jpg
Tarabas93

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 bře 2019, 19:15

A věř, že to bude už jen lepší a lepší. Na to, že je to Tvůj první model plachetnice, je výsledek hodně podařený. =D> Jen tak dál.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 24 bře 2019, 19:57

Ty štíty to krásně doplnily.....tvoje barvení a patinování super ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno