Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 10 z 21 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod midshipman » 23 úno 2010, 11:11

DORIS píše: Během přestaveb mohla vypadat takeláž sice jinak, ale to se už asi stejně nedá přesně zjistit podobně, jako vzhled výzdoby na zádi aj.

Ahoj. Vzhled výzdoby lodi před přestavbou v roce 1803 je znám, existují dokonce plány z té doby. Takeláž se prakticky nezměnila, kromě prodloužení čelenu o létavkovou čnělku, angl. flying-jib boom, byla pouze vyměněna trojúhelníková latinská vratiplachta za lichoběžníkovou s vratipněm a vratiráhnem. Takeláž lze rekonstruovat s velikou přesností, protože se dochovalo jak mnoho písemných informací, tak nálezů takeláže z vraků. Mohlo by toho být mnohem více, ale na vytažení artefaktů a konzervaci z více než 1000 vraků nejsou peníze :(

DORIS píše: Je možné, že ty okatice mohly vypadat před přestavbou lodi třeba takto? V té knížce o historických plachetnicích jsou vyobrazeny též ve tvaru trojúhelníků a vlastně stejný typ okatic byl i na Belloně.

Ne. Cajthamlovy okatice se správně nazývají lanové očnice, angl. hearts, a trojúhelníkové jsou nesmysl, lano by se o ostré okraje lámalo. Co vím, tak nikdy nebyly trojúhelníkové, rozhodně ne v 18. století a později. Na Victory mají dnes takeláž rekonstruovanou velmi důkladně, chyby, které tam byly dříve již odstranili. Zde jsou detaily britské takeláže z konce 18. století:
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=9185&sid=6578a8c72081e4976f7b2edf7b5e1c60

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
http://www.hnsa.org/doc/steel/large/rigging1.htm

další informace:
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=7889&highlight=lanyards+hearts

Honza
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 úno 2010, 12:19

Ahoj Honzo!
Tak toto jsem netušila, z výzdoby jsem našla zatím jen přesný vzhled sousoší na přídi, záď byla na obrázcích sporadická a výzdoba boků a detailů na palubách byla spíše takovým nápadem, který měl umocnit estetickou stránku modelu. S tím jsem tak nějak počítala, že se budu odchylovat od původní podoby, šlo mi hlavně o ten pěkný vzhled. U takeláže bych se ale přecijen raději dala cestou věrohodné podoby a přizpůsobila ji současnému vzhledu.
Ty očnice/hearts mi ale pořád vrtají hlavou, nejraději bych je předělala a nahradila oblými, vyrobit by je určitě šlo a vyztužila bych je drátem, jen se dost bojím zasahovat do již uvázaného lanoví - niti jsou k těm kladkám přilepené sekunďákem a taktéž veškeré vázání a kotvení nití fixuji sekundovým lepidlem. :(
Rozhodně děkuji za pomoc a užitečné rady. Mnoho věcí z takeláže jsem neznala vůbec a na tom obrázku je to pěkně nakreslené.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 23 úno 2010, 14:28

Musím se opakovat, prostě paráda a čím dále tím bude větší. Když jsem stavěl tu svojí kocábku, tak náhodou mě lana bavila. Ještě teď na to vzpomínám s úsměvem, v jedné ruce pinzetu, v druhé drukou, v hubě třetí a teď kudy se to táhne, aby se to nikde nekřížilo :x Ty první lana jsou pohoda, ale jak se blížíš k tisícovce, tak už jich tam spousta vadí :shock:
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 23 úno 2010, 14:44

wolflike píše:ahoj 'midshipman' clovece, ty musis mat z lodiarstva minimalne profesuru. rad budem toto vlakno sledovat, som si ze sa opat vela noveho dozviem.

Profesuru ještě nee, jenom VŠ - stavba lodí. Na plachetnicích jsem stále učedník, kadet, angl. midshipman :roll: Profesory námořnického řemesla jsou tady jiní:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=10010&st=0&sk=t&sd=a&start=60[/quote]

pls kde sa nieco take studuje? len pre zaujimavost, aj keby som chcel, uz je na to u mna neskoro, ale zaujimalo by ma to. teda kde sa studuje konstrukcia lodi a obzvlast ked pises"Na plachetnicích jsem stále učedník" - obrazne alebo doslova sa nejak specialnejsie venujes aj konstrukciam ci plavbe na plachetniciach? ani som netusil ze u nas take skoly su...
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 úno 2010, 18:34

.MG.: Díky moc, jsem ráda, že se Ti Vicy líbí! Lana tomu dají šmrnc, přesně jsi vystihnul postup :D , v každé ruce pinzeta přidržující lanko, další v puse apod..... přesně i můj případ.... :grin: To finále bude drsné, člověk už se pak má problém dostat tou smětí lanoví kam potřebuje.....

Táák, nedalo mi to a očnice nahrazuji reálnějšími, čím déle jsem se na to koukala , tím víc mi to vadilo. :evil: Sice mám na tom modelu dost věcí, co jsem si vytvořila dle své fantazie kvůli estetice, ale lanoví bych ráda udělala věrohodnější.
Nové kladky dělám stočením proužku papíru kolem párátka, naimpregnuji to lepidlem a nabarvím. I bez drátu to drží tvar. Stěhy jsem zachovala, sice se těm novým kladkám nechtělo tam a původním zase ven, ale i při té předělávce se niti minimálně poškodily a byly použitelné. Lanka kotvená k čelenu jsou nová a pěkněji připevněná. Nyní mne čekají ještě dolní lanka, nové kladky už zasychají a budu je brzy dávat na místo těch "trojúhelníčků". Jsem ráda, že jsem se tak rozhodla, s výsledkem jsem spokojenější.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na dalších fotkách je zachyceno posunutí vodních stěhů dozadu, kde se uvolnilo místo pro ráhno. Za chvíli to půjde kompletně pryč a budu dělat nové s přesnějšími kladkami.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 23 úno 2010, 18:59

..nááádherná práce Doris =D> =D> =D> , držím palec v další stavbě ;-I a ať se nezamotáš do těch lan , Vím co to je za nervy, když jsem stavěl SR.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 úno 2010, 22:42

Zdeněk Krčmář : Srdečné díky za pochvalu a podporu, moc mne těší a motivuje k dalšímu tvoření a snaze se zlepšovat. Skvosty, které zde prezentují modeláři včetně Tebe, mne hodně inspirují a ráda bych se kvalitou svých modelů k té Vaší přiblížila.
Plachetnice mne fascinují a moc se mi líbí jejich majestátnost a i když nemám o nich potřebné znalosti, s oblibou je stavím jako modely. Jsem ráda, když mi poradíte nebo upozorníte na chyby, skutečně jsem v problematice plachetnic lajk a často slepě věřím návodům ve vystřihovánce nebo literatuře, co mám k dispozici. Před chvíli jsem dokončila předělávku lanoví a kladek na čelenu. Je to nyní o mnoho přesnější vůči reálné předloze a povedlo se mi lana ještě víc našponovat. Fotky bohužel nic moc, musela jsem model přisvětlit pomocí LED, takže barvy jsou dost zkreslené.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Každopádně moc děkuji Honzovi za pomoc a odborné rady, hodně mi pomohly.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 24 úno 2010, 07:28

To Doris: tak to už je jiné kafe =D>
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 24 úno 2010, 07:38

příspěvek jsem smazal, nesouvisel s tématem vlákna.
Naposledy upravil midshipman dne 24 úno 2010, 18:39, celkově upraveno 1
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 24 úno 2010, 08:01

midshipman: poslane SZ....
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 25 úno 2010, 14:36

Záď Victory na plánu z roku 1765. Do přestavby v roce 1803 byla v této podobě, jen výzdoba byla méně barevná.
Victory_1765_zad.JPG

midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 úno 2010, 19:03

Jj, to je přesně ono, tuto kresbu jsem měla k dispozici díky Zdeňkovi Krčmáři, který mi též hodně pomohl s podklady pro ztvárnění původní poboby lodi. Vycházela jsem z ní, akorát vzhled sošek jsem si dotvořila částečně dle své fantazie, na kresbách jsou spíše jen schématické.Rovněž volba barev vycházela z původního úmyslu udělat loď s efektním vzhledem, takže vše se zlatilo a používala jsem co nejvíc jen přírodní dřevěné barvy(například příď, kde jsem místo modré použila rovněž imitaci přírodního dřeva). Musím se přiznat, že mým úmyslem bylo /a je postavit model, co bude vypadat jako by byl z pravého dřeva. Už mnoho let po takovém modelu toužím, ale origo dřevěný model je nad mé finanční možnosti, a hlavně nemám žádné zkušenosti s jejich stavbou :( .
Rozhodně děkuji za ochotu a pomoc, Honzo, moc si toho vážím.
Nyní pracuji na hlavním stěhu, už je zakotvený k čelenu a chybí už jen vypletení. Na plánech od Shipyadrdu toho hodně chybí a některá lana nejsou zakreslená buď vůbec, nebo chybí označení, jak a k čemu je uvázat na palubě apod. Dost mi pomáhají fotky skutečné Vicy, i když i tak zůstává spousta otazníků. Mám však radost, že model už začíná připomínat plachetnici a během následujících dnů bych chtěla výrazeně potáhnout práci na takeláži.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 úno 2010, 21:22

Dnes se mi povedlo dokončit stěžně a většinu stěhů, zítra se vrhám na dalších sadu kladek a parduny + košové úpony.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Venda72 » 27 úno 2010, 21:55

Ahoj Doris,

máš to krásné. [-o<
já jsem teprve u první paluby.

Venda (Victory1:98)
Venda72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radowan » 28 úno 2010, 03:26

Impozantní model, hluboká poklona před autorkou. Začínám přicházet modelům Shipyard na chuť. Kdyby měli v plánu vydat třeba Santíssimu Trinidad, měl bych program na 10 let...
Radowan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 10 z 21 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno