Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 84 z 108 • 1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 13 pro 2019, 14:40

Jj, tady jsem už taky zabrouzdala; skvělé stránky a hodně solidní kvalita kladek i dalších doplňků. Jen to poštovné z US by bylo asi pořádný ranec. Čas je však pro mne daleko vzácnější, nedá se zastavit ani koupit, takže budu muset najít spolehlivého dodavatele, který mi potřebné kladky zajistí. A nebo šikovnou techniku, jak to dokázat udělat svépomocí. Vyráběla jsem si kladky i kdysi a nevidím problém to dokázat i dnes.Na svou RK bych chtěla použít kladky odpovídajícího tvaru, jaké se používaly na anglických lodích v daném období.

Našla jsem třeba tohle, ale nemám zkušenost, zda jsou seriózní a zda pošlou skutečně to, co prezentují na fotkách:
https://www.aliexpress.com/i/3291159989 ... 8ed1oT6DZB
https://www.aliexpress.com/i/3236330588 ... 763fDFPUjm

Ta diskuse ve vláknu RK na MSW mne hodně zaskočila, když jsem tam dnes nahlédla a viděla tu hromadu příspěvků. Dost mne to zamrzelo, že jsem jim nedala již dříve vědět co a jak. Není to vyloženě jen z důvodu těch opakujících se dotazů, ale problém byl i na mé straně, kdy jsem kvůli nedostatku času i dalším problémům musela zvolit priority. Ty občas donutí člověka vzdát se i toho, co měl rád a co ho bavilo.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 14 pro 2019, 10:00

Nevím, jak velké potřebuješ. Tyhle vypadají taky docela použitelně, jen ta cena už moc čínská není.
https://www.aliexpress.com/item/32861791964.html
https://www.aliexpress.com/item/32859373305.html
https://www.aliexpress.com/item/32859337834.html
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 pro 2019, 10:26

Moc Ti děkuji, Tome. ;-I Ano, přesně takové potřebuji, tvarově jsou hodně podobné těm skutečným. Stejně tak se mi líbí i ty od MK nebo z výše uvedených stránek "Syrenshipmodelcompany". Ceny jsou sice vyšší, ale když uvážím čas, jaký nad každou kladkou strávím, tak ono to zas hrozné není. Zkusím jim napsat a zjistit podmínky. Každopádně je super, že sdílíme odkazy a může to pomoct komukoliv, kdo shání špičkové kladky s realistickým designem.

Zkusila jsem další postup, který se mi kdysi osvědčil při výrobě kladek z papíru - tehdy byly vytvořené vrstvením kartonu, který byl v místech otvorů pro lana vynechán. Výsledná "kostka" pak byla oříznuta a hrany zabroušeny. Dřevo mi však dává mnohem lepší možnosti i výsledek, navíc tento postup při zhotovení jednoduché kladky velikosti 10mm mi zkrátil práci na polovinu času, než jak jsem vyřezávala předchozí dvojitou kladku z jednoho kusu hranolu.
Tady je výsledek:
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Porovnání s kladkami na dobovém modelu:
ws7.jpg

https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65964.html

Jdu zkusit vyrobit dvojitou kladku za použití této technologie. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 pro 2019, 13:49

Zkusila jsem zhotovit další kladky - tentokrát dvojité, a koukám, že to docela jde:
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg

Používám ořechové dřevo, pomocí různých rozměrů lišt si takhle mohu nadefinovat potřebné velikosti kladek a dát jim požadovaný tvar. Postupně se mi daří proces zefektivňovat a urychlit, ale i tak je to časově náročné. Menší kladky půjdou o něco rychleji.
Mno, tak ještě pár set kusů a mám hotovo.... :lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 14 pro 2019, 14:51

Paráda! Vypadají fakt dobře. Rozjed velkovýrobu a všichni berem od tebe =D>
rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 pro 2019, 15:41

Peta_V: Děkuji za slova uznání. Mno, ze zakázkové výroby ve velkých kvantech by mne asi trefil šlak, ale stejně mi už kdysi vrtalo hlavou, že by bylo možná zajímavé založit firmu, která by se zabývala výrobou kvalitních modelů historických plachetnic a doplňků s důrazem na maximální realismus. Spousta lidí, kterým se plachetnice líbí, je odkázána na bídné a často předražené stavebnice (čest výjimkám - viz Tvůj Avos), ovšem takové stavebnice plné univerzální bižuterie a nekvalitního materiálu jsou spíše odstrašujícím příkladem a diletantstvím, jak by modely plachetnic neměly vypadat. V žádné jiné kategorií modelů si to výrobci nedovolí. Proto raději volím vlastní cestu, byť je dlouhá a také trnitá, ale snad mne dovede zdárně k cíli.

Přináším fotky z průběhu výroby, jak tyhle kladky tvořím - není to vůbec složité, jen to vyžaduje pečlivost a "trochu" času. Není k tomu zapotřebí žádné spešl nářadí, všechno dělám ručně za použití smirku, pilníčků, skalpelu a aku-vrtačky:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Slepené části dřevěných lišt se nahrubo oříznou a hrubším smirkem zabrousí do základního tvaru. Provrtají se otvory a zvětší na požadovanou velikost. Pak se vyhloubí pilníčkem drážky na úrovní otvorů a následně se celá kladka zabrousí jemnějším smirkem + zaoblí se hrany. Nakonec se udělají v horních částech drážky pro lano a kladka se barevně upraví (práškové patinátory nebo olejovky).
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 pro 2019, 15:47

Hotovo:

12.jpg
13.jpg
15.jpg

Na tomto obrázku z Endsorovy knihy The Warship Anne je vidět umístění těchto velkých dvojitých kladek - na RK budou umístěny na hlavním stěžni pro zvedání/spouštění dolního ráhna - nejdelšího a nejmohutnějšího ráhna na celém modelu:

16.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Barret » 14 pro 2019, 17:34

Doris, Tvoja snaha o maximálny realimus je obdivuhodná. Rovnako ako dychberúca zručnosť a hlavne trpezlivosť . U Teba naozaj kvalita výrazne víťazí nad kvantitou.

A vyrábanie vlasntých ozdôb z moduritu a teraz už aj vlastných kladiek - úžasna odvaha i precíznosť.

Myslím, že si tu inšpiráciou pre veľa modelárov.
dokončené 2023:
n/a

pracujem na / rozvŕtané:
- Le Superbe, 1:150, Heller
- MiG-23MF "Čert", 1:72, R.V.Aircraft
Barret

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 pro 2019, 19:26

To Barret: Děkuji za milá slova, moc mne potěšila.

Postavit RK co nejvíce podle skutečnosti je pro mne velkou motivací - při realizaci tohoto projektu se hodně učím a mohu provést modelovou "rekonstrukci", jak ta loď mohla ve skutečnosti vypadat. V modelaření, které je pro nás všechny hlavně zábavnou volnočasovou aktivitou, je toto skvělá přidaná hodnota.
Zároveň se snažím sdílet postupy, které se mi osvědčují, a také poukázat na možnost zhotovit si různé doplňky svépomocí, i když člověk k tomu nemá pořádné náčiní.

Povedlo se mi dokončit zbylé dvě kladky pro zdviž/spoušť hlavního dolního ráhna, už to jde vyrábět celkem dobře, i když si musím dát od této práce na čas pauzu, jinak budu mít za chvíli na prstech puchýře..... :lol:

0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 14 pro 2019, 23:37

Když už se s tím tak děláš, nezapomeň, že to nebyl jen kus dřeva - ty kladky se uvnitř otáčely na ose. :D :D
A pokud se s tím skládáš z vrstev, tak by ty větší asi doopravdy šly tak udělat bez nějaké větší náročnosti na výrobu. :)
Image70.jpg

TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 15 pro 2019, 07:01

No pěkně ti to dělá složité :cool:
Tohle je detail, který nikdy nebude vidět a na statickém modelu zbytečný. To už je opravdu o pocit. Ale zase bys Doris na RK už mohla nastoupit a plavit se jak správný namormik.
rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 15 pro 2019, 09:50

Ono je to otázka, zda je to při ruční výrobě slepováním vrstev opravdu složitější nebo jednodušší.
To jak to Doris dělá teď, vyžaduje po slepení vyvrtat 4 díry (i když píše, že vnitřní části jsou dělené), a pak dopilovávat drážky mezi dírami.
Tohle upravené řešení předpokládá slepit to bez středových částí, kolečka s dírou si připravit předem mimo (z kulaté tyčky? - řeže se čelo - nebo z plochého materiálu? - řeže a dobrousí se obvod), provrtat na bloku jednu díru pro osu, kolečka zasunout dovnitř a pak jako osu zarazit do díry nějakou tvrdou třísku (vnější tvar nezmiňuju, tam se pracnost nemění).
Nebo zjednodušeně bez otočné osy tam ty kolečka vlepit zároveň s boky - ušetří si pilování drážky.
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 pro 2019, 11:22

Sakryš, já to tušila, že se tento námět objeví a hle, je to tu. Děkuji za podnět ke zlepšení! ;-I
No rozhodně i toto je možný způsob, jak udělat kladky nejen propracovanější, ale zároveň také víc podle reálu. Zkusila jsem jednu udělat a základní tvar je dokonce snadnější na zhotovení - jak píše Tom - netřeba vybrušovat drážku mezi otvory. V původním provedení se odvrtávaly/zvětšovaly díry mezi vlepenými bloky, kde už byly otvory sice naznačeny (dělené kusy dřeva) ale samotné vybroušení optimálního tvaru drážky bylo pracnější. Pohyblivé kotoučky jsem zatím ponechala stranou, ale udělala jsem statickou verzi, kde jsou kotoučky vlepené. Ukázalo mi to ještě jednu zásadní věc - a to nutnost více se zaměřit na proporce kladek, které musí být o něco širší (při pohledu na plný bok), aby kotouč nepřesahoval přes otvor. Jsou to sice detaily, ale při jedné práci je možné udělat danou věc nejen hezky, ale i správně.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Tuto nově zhotovenou kladku (na fotkách označena červeným puntíkem) použiji pro zdviž/spoušť košového ráhna na hlavním stěžni. Našla jsem možný způsob provedení takeláže v odborné literatuře (Anderson), kde je ve středu košového ráhna přivázána dvojitá kladka.

takelaz1.jpg

Případně pak toto, ale je to už z pozdější doby a pro RK kolem roku 1670 si nejsem jistá, zda by tohle řešení bylo vhodné použít:
takelaz3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 15 pro 2019, 11:50

Teď to vypadá dokonale, když tam není lano, které to zakryje - a a pokud to není pracnější... :)
=D> =D>
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 pro 2019, 20:08

Děkuji moc, Tome, jsem ráda, že jsem do toho šla. Pracnější to není, spíše naopak - takto se mi kladky dělají příjemněji a hlavně výsledek je lepší, než jak jsem to měla předtím.

Po chvilkách vyřezávám úvazové kolíky - většinu jsem již umístila do otvorů v zábradlí. I zde se mi povedlo zefektivnit práci a jde to už rychleji. Jen pomocník mi začal odpadat, až se nakonec uvelebil na podstavci RK a za chvíli usnul.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
6.jpg
7.jpg

Výroba kladek mne kupodivu začala bavit,tak jsem si objednala kvalitní ořechové dřevo včetně dalšího materiálu a lanoví od pana Čejky www.modelylodi.cz a postupně si potřebné kladky i doplňky zhotovím svépomocí. 8-)
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 84 z 108 • 1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno