Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 77 z 108 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 29 črc 2019, 11:51

Super, moc děkuji za tip. Omrknu to a když tak posháním. To, co používám nyní, má své limity, a chtělo by to přeci jen se posunout zase o kousek dál. ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 črc 2019, 13:26

Při procházení podkladů a literatury jsem si všimla, že dobový model HMS Prince z roku 1670 má pro napnutí hlavního stěhu použité očnice/hearts, které se však dle popisu v literatuře používaly až po roce 1690 (J. Lees: The masting and rigging of English ships of war 1625-1860, str. 40). Stejné typy kladek jsou vidět i na vídeňském modelu (Royal Oak), ale tam byla provedena rozsáhlá renovace, pokud se nepletu. Na jiných dobových modelech jsou deadeyes s pěti otvory, které mám v plánu zhotovit i pro RK, ale stejně mi vrtá hlavou ten model Prince, proč tam dali novější typy kladek a zda je jejich použití pro anglické lodě kolem roku 1670 přípustné? :-k
HMS Prince6.jpg
HMS Prince5.jpg

https://www.modelships.de/HMS_Prince_I/ ... Prince.htm

Vídeňský model:
vídenský model 24.jpg
vídenský model 17.jpg
vídenský model HMS Royal Oak 74 guns 1674_Military History Museum Vienna_09.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 01 srp 2019, 08:21

Ahoj Doris!
Dovolím si tvrdit že sotva 0,1% lidí by to dokázalo správně posoudit. Ani tady se kloudné odpovědi asi nedočkáš. Pokud Ti mohu poradit, stavěj podle sebe a hlavně aby tě to bavilo. Máš na to abys postavila nádherný a jedinečný model. Těch pár drobností kde si nebudeš jistá prostě neřeš, udělej to podle dostupných informací. A když je více variant, vyber si co se Ti líbí více. Já bych klidně použil stejné napínací kladky jaké jsou na modelu Prince. Kdo Ti dokáže že na RK zrovna takové být nemohly?

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 01 srp 2019, 12:50

DORIS píše:Při procházení podkladů a literatury jsem si všimla, že dobový model HMS Prince z roku 1670 má pro napnutí hlavního stěhu použité očnice/hearts, které se však dle popisu v literatuře používaly až po roce 1690 (J. Lees: The masting and rigging of English ships of war 1625-1860, str. 40). Stejné typy kladek jsou vidět i na vídeňském modelu (Royal Oak), ale tam byla provedena rozsáhlá renovace, pokud se nepletu. Na jiných dobových modelech jsou deadeyes s pěti otvory, které mám v plánu zhotovit i pro RK, ale stejně mi vrtá hlavou ten model Prince, proč tam dali novější typy kladek a zda je jejich použití pro anglické lodě kolem roku 1670 přípustné? :-k
https://www.modelships.de/HMS_Prince_I/dockyard_model_HMS_Prince.htm

Vídeňský model:
HMS Royal Oak 74 guns 1674_Military History Museum Vienna
https://www.modelforum.cz/download/file.php?id=1514121

Model PRINCE byl původně klasický loděniční model bez takeláže, ta byla dodělána později, cca koncem 17. stol. a později opravována - první takeláž je tedy nějakých 30 let po spuštění RK na vodu! Rovněž model ROYAL OAK byl původně bez takeláže, která byla dodělána o mnoho let později, na přelomu 17. a 18. století.

Na některých dobových modelech byla takeláž dodělána na popud Charlese Sergisona (1655-1732), vysoce postaveného úředníka královských loděnic a později komisaře královského loďstva. Ten během výkonu vysokých funkcí shromažďoval a uspořádal obrovské množství dokumentů námořní komise (Navy Board) a Admirality z let 1603-1717. Část dokumentů byla vydána knižně. Kromě oficiálních dokumentů Sergison na přelomu 17. a 18. století také shromáždil sbírku admiralitních a loděničních modelů - některé modely nechal opravit a na některé dodělat takeláž - odtud pramení některé rozpory a nejasnosti - na starší trupy modelů byla totiž udělána novější takeláž, z období po roce 1690.
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Sergison

Několik dobových modelů z původní Sergisonovy sbírky je nyní v muzeu námořní akademie v Annapolis v USA - anglické dobové modely lodí z 17. a 18. století koupil plukovník Rogers (tzv. Rogers collection):
https://www.seawatchbooks.com/ItemDisplay.php?sku=115005
https://www.seawatchbooks.com/ItemDisplay.php?sku=118002

Pro RK doporučuji použít napínací kladky (deadeyes) podle odborné literatury - zde máte dobové důkazy - pro očnice (hearts) jsou důkazy až z konce 17. století.

Při historické rekonstrukci se postupuje podle dobových důkazů - písemné dokumenty, archeologické nálezy, dobové obrazy malířů marinistů - vše seřazeno chronologicky. Pochází-li nějaký nejstarší dobový důkaz např. z doby po r. 1690, třicet let zpátky se neimplementuje. Jak jsem již mnohokrát zmiňoval, ne všechno je na dobových modelech košer - k admiralitním modelům je nutno přistupovat uvážlivě a vše prověřovat dle dalších dostupných zdrojů.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blamage » 01 srp 2019, 23:19

Paráda. Sleduju bez dechu.

Pletu se, nebo jsou dva rozdíly mezi pravým a levým bokem u britů do roku 1690?
Obrázek
blamage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 04 srp 2019, 21:24

Rozplést lano a znovu ho smotat na druhou stranu,taky jsem zjistil, že tudy cesta nevede. Ze slabších by to mělo jít teoreticky v pohodě. Někde jsem o tom četl a jestli si to dobře pamatuji, tak se to střídalo, tzn. z levotočivých se spletlo pravotočivé a z nich zase levotočivé atd. Rozmisťování polokladek na úponové lavici, pokud nejsou k dispozici detailní a přesné plány, je spíš takové kouzlení, aby úpony nešly přes střílny, vůbec když máš nad lavicí dvě řady střílen a případně děla na nástavbách. Nevím ale o ničem s čím bys měla problém, takže toto bude pro tebe také hračka.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 srp 2019, 20:24

Zdravím všechny a děkuji za Vaše komentáře, přátelé. Především pak Kapitánovi KL, že mne včas zarazil a uvedl věci na pravou míru. Mne ty dobové modely pěkně zmátly a při mé šikovnosti bych měla tendenci právě ty chybné prvky použít. ](*,) Musím se přiznat, že takeláž na RK bude hodně tvrdý oříšek. Stejně mi to ale nedá a budu hledat co možná nejpřesnější řešení odpovídající reálu.

Momentálně je model zakotven v bezpečí přístavu a alespoň se na něj hezky kouká hlavně po setmění, když je osvětlený:

RK3.jpg
RK2.jpg
RK5.jpg
RK6.jpg

Jinak když jsem RK začala na jaře 2017 stavět a rozhodovala se ohledně měřítka, udělala jsem dobře, když jsem zvolila "padesátipětinu". Model se tak akorát vejde na poličku, kterou mám pro něj ve výstavní místnosti připravenou 8-) :

RK.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 20 srp 2019, 15:40

Zdravím Doris, vyjímá se tam opravdu pěkně. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 20 srp 2019, 23:23

hu-pa píše:Rozplést lano a znovu ho smotat na druhou stranu,taky jsem zjistil, že tudy cesta nevede. Ze slabších by to mělo jít teoreticky v pohodě.

Mám vyzkoušené, že u gutermann nití lze. Prostě pustím rope walk opačně a vlákna se nejdřív rozpletou a potom začínají spletat na druhou stranu. (zkouseno na mém lego ropewalku s nití gutermann (a tuším, že MARA 120, ale všechny ostatní nitě jsou pletené stejným směrem, takže bych tipnul, že to bude fungovat)) Asi to nebude dobře fungovat u již zapletenych "jakoby" lan (viz Mantua, Artesania atd) ale za gutermann rucim. (jinak toto není reklama, ale poskytnu za odvoz komplet lana + možná tak jednou tolik na RC originál Mantua)

https://photos.app.goo.gl/uvgJwNMzFE9Rf7eE7

Takto jsem to pletl, ale teď jsem to o dost zjednodusil a funguje to mnohem lépe. Nicméně potřeba je říct, že více než pletení je postarat se o lano až když je upletene..... To mu dává tu sílu držet pohromadě....... A to je vidět i na videu

Snad pomůže.
rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 srp 2019, 20:05

Děkuji Vám za komentáře.
S těmi provázky to budu muset otestovat, díky za tip Peta_V. ;-I U silnějších lan nebude problém, spíše je náročnější kvalitně zhotovit jemné lanoví, které bych také chtěla udělat splétané. Když se člověk zpětně kouká na starší modely, kde jsou použité klasické modelářské nitě z fabriky, není to prostě vončo. U RK by chtělo na takeláži zapracovat víc.

Než začnu kotvit dolní napínací kladky (deadeyes) k trupu, provádím simulace rozmístění úpon a také zadních košových stěhů. Dle dobových pramenů mám na výběr z vícero verzí, například:

Schéma takeláže anglických lodí druhé třídy z Deanovy knihy - zde jsou parduny kotveny přímo na trupu:
2nd Rate.jpg

Na modelu Prince (1670) je kombinace umístění pardun na úponových lavicích a také ukotvených k trupu; podobně je tomu i na dalším dobovém modelu Hampton Court:

HMS Prince7.jpg
Main channel - Hampton Court 1678.jpg

Na a takto bych mohla rozmístit úpony i zadní košové stěhy/parduny na RK:

6b.jpg
RK1 simulace takeláže.jpg

Mimochodem rozhodla jsem se udělat jednu estetickou úpravu na modelu, která mi už delší čas vrtala hlavou. Tak schválně, jestli si někdo všimne změny 8-) :

6.jpg
5.jpg
3.jpg
2.jpg

Vítěz může získat týdenní pobyt pro dva na palubě RK a nemusí se obávat, že bude tu palubu drhnout... :-D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 22 srp 2019, 22:27

Add jemné lanoví: podle mě se furt dá řešit..... Já na RC zatím dělal jen pevné lanoví, ale MARA150 spletana že tří nití vydá cca0. 3mm lanko. A dělají určitě MARA240 a možná i více (čím vyšší číslo, tím tensi nit), takže tím by se dalo dostat mým odhadem někam k 0,15. Problém je barva, v Čechách jsem objevil jen bílou a černou. Pokud bys uvažovala o koupi, ze zahraničí lze i jiné barvy na pohyblive lanoví. Šel bych do toho klidně s tebou a podělíme poštovné.

Pak se dá ještě ta nit rozplest na 2-3 vlákna a motat znovu, ale to už je velkej opruz, zvlášť ve větších délkách.

Pokud bys měla zájem, pošlu ti vzorky lan v různých šířkách a uvidíš jestli je to pro tebe použitelné. Myslím, že v tvém měřítku to pokreje vše.

Spole ne s tabulkou jsem samozřejmě i pletl, takže mám takovýto vzorník. Klidně ti z každého 15 čísel ustrihnu a pošlu.
IMG_20190118_125744.thumb.jpg.67da920302d5836367ff8cd799c5de28.jpg

rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 srp 2019, 09:09

To Peta_V: Děkuji moc za nabídku, jsi velice laskav. Potřebovala bych hlavně světlé lanoví, ideálně, kdyby už mělo z výroby odpovídající odstín podobný lanům na skutečných lodích:
viewtopic.php?f=183&t=43774&p=1454156&hilit=dehtovan%C3%A1+lana#p829646
viewtopic.php?f=177&t=83015&p=1919289&hilit=dehtovan%C3%A1+lana#p1919289
viewtopic.php?f=177&t=59912&p=1195716&hilit=dehtovan%C3%A1+lana#p1195716

Zhruba takový ten hnědošedý odstín, jak je vidět na fotkách v příspěvcích. S černým lanovím nemám problém, i když na RK by se mi zamlouvalo použít o něco světlejší lana. Většinou jsem používala lanoví od Amati, celkem solidní výrobky, ale světlé lanoví vypadá poněkud uměle - musela jsem ho vždy obarvit, což nebylo zrovna ideální. Pokud by bylo možné dotáhnout ze zahraničí kvalitní nitě = nesmí být chlupaté a důležitá je také stejnoměrnost vlákna, pak bych určitě do toho s Tebou šla. V našich končinách jsem kupovala jen přírodní nitě, ale ty byly bohužel nabízeny v hodně omezené škále odstínů. U polyesterových nití byl lepší výběr barev, ovšem kvalita vláken a nepěkné chloupky na nich mne odradily od další koupě. Po spletení na ropewalku to nevypadalo vůbec dobře. Některé PES nitě byly o něco lepší, ale zase se třeba leskly, takže opět pro model nevhodné.
Holt, není to jednoduché najít vhodnou alternativu.

Na RK jsem dokončila úpravu QG na pravoboku - jak jsem výše uvedla, model prošel další předělávkou, která není na první pohled až tak patrná, ale právě tahle drobná změna přiblížila RK více k reálu. Původní provedení zadobočních galerií (QG - quarter gallery) bylo nutné přizpůsobit jednak tvaru zádě a také udělat kompromis mezi Valeho malbou, kde jsou chyby a nepřesnosti, a dobovými podklady, které popisují určitá specifika, jak se v té době QG na anglických lodích konstruovaly. Na modelářských plánech a také všech dosud postavených modelech RK (kromě mého), mají QG podivný válcový tvar připomínající rozpůlenou láhev od Pepsi. Nic takového však na anglických lodích v té době neexistovalo. Proto jsem dlouho pátrala po tom, jak tvar QG co nejlépe udělat, aby odpovídal reálu a zároveň připomínal i to, co zachytil Vale na svém obraze. Do určité míry se mi to povedlo, protože téměř shodný tvar QG jsem našla jak na několika dobových modelech ( viz Royal Oak z vídeňského muzea) tak i v odborné literatuře, ale stále tam byly ještě nedokonalosti vinou kompromisních řešení a přizpůsobování tvaru zádě. Nejvíce mi vadilo, že QG na mém modelu měly rozhozenou symetrii, která nebyla na celou výšku v jedné ose - na přiložené fotce je vidět zlom:
15.jpg

Takhle to vypadalo původně a v průběhu předělávky:
16.jpg
12.jpg

Rozhodla jsem se udělat korekci a dolní část kompletně předělat. Tím jsem docílila vyrovnání hlavní linie, podle níž je proporčně tvarovaná QG, a zároveň i díky rozšíření konstrukce je nyní tvar vyváženější po estetické stránce. Více mi též připomíná provedení těchto prvků na dobových modelech. Samozřejmě, že kdybych RK stavěla se získanými zkušenostmi a postřehy znovu, vypadalo by to ještě jinak a asi i lépe, nicméně na tomto modelu chci v prvé řadě vizualizovat různé prvky a řešení, jak mohla ta loď ve skutečnosti nejpravděpodobněji vypadat.

20.jpg
8.jpg
9.jpg
2.jpg
10.jpg
4.jpg
3.jpg

Zbývá ještě doladit některé ozdobné lišty, které jsem ponechala původní i pro porovnání, o jaký kus se dolní část konstrukce posunula směrem dopředu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 26 srp 2019, 23:09

Zdravím vládkyni všech moří :-) Máš to dokonalé !!!! :idea:
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 26 srp 2019, 23:15

Prosím tě, podle čeho volíš zbarvení stěžnů a ráhen na tvich lodkach? Je nějake pravidlo jak stežně barvit? Třeba podle doby, nebo stylu stavitelství?
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 srp 2019, 19:56

To Stanley: Děkuji za milá slova. Voda je můj druhý domov a moře opravdu miluji. Manžel má vždy problém dostat mne ven z vody, občas dost protestuji, ale on je holt silnější a dopadá to pak takhle :lol: :
Nechci ven z vody!!!.jpg

Barevné provedení stěžňů (ale samozřejmě i celého modelu) se snažím dělat podle dobových obrazů a muzejních modelů z daného období. Vyhledávám často shodné prvky na podobných lodích, abych měla větší jistotu volby správného řešení na modelu. V případě RK mám třeba k dispozici dvě dobové malby - jednu od Valeho a druhou od Sailmakera, kteří tu loď viděli na vlastní oči. To je pro mne primární zdroj.
Konkrétně v případě anglických lodí z konce 17. století (případně i z 18. stol) existuje mnoho dobových obrazů, kde převládají stěžně v přírodních odstínech dřeva - předpokládám, že byly natřeny fermeží (nebo možná i dehtem??) a občas vidím i černý nátěr. U ráhen převládá vesměs tmavá barva. Stejně je tomu i na dobových modelech, jejich fotky mám k dispozici a je možné je najít i na stránkách NMM; například: https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65963.html
Podle toho budu postupovat i na modelu RK.

1216px-HMS_Prince_Royal_IMG_7034.JPG
2012_CSK_07856_0003_000(willem_van_de_velde_i_and_studio_an_english_fourth_rate_ship-of-the-li).jpg
60339649_133937347715304_5914535983704965120_n.jpg
cwxivj75c6pptdpq5.jpg
HMS_St_Andrew_at_sea_in_a_moderate_breeze.jpg
Jacob_Knyff_-_HMS_Triumph_with_Charles_II_and_James,_Duke_of_York_on_board_and_three_Royal_Yachts_near_Dover.jpg
The_'Royal_Prince'_Before_the_Wind.jpg
velde-i.jpg

Přesnější info, jak se stěžně lodí barvily s ohledem na období nebo zemi, bohužel nedokážu fundovaně popsat - jsem v tomto ohledu jen nadšenec a laik. Tohle je spíš dotaz pro znalce.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 77 z 108 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno