Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 8 z 16 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 22 kvě 2012, 16:40

Trup je konečně kompletně obložen, dolní černý pás jsem upravila, aby byl korektní a pokračuji s patinováním. Na bočních lištách budou tentokrát ztvárněny i kovové hřeby a zvažuji udělat i dřevěné kolíky na plaňkách. :idea:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 22 kvě 2012, 20:14

Ahoj Doris,

vyzera to perfektne =D> =D> =D>
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 kvě 2012, 16:20

Ahoj Bonaventuro a díky za pochvalu! :flower:
Zatím je to ještě to "ošklivé káčátko", ale za pár měsíců z toho doufám vyroste "krásná labuť". Kpt.Jirka mi poslal detailní podklady k výzdobě RW, takže se do ní mohu kdykoliv směle pustit.
Nyní začínám s konstrukcí zádě, má hodně komplikovaný tvar a bude jedním z nejnáročnějších článků celé stavby. Byť to vypadá na první pohled nanáročně, přesné vyměření a nalepení dvou půdorysných dílů mi zabralo spoutu času a až třetí pokus byl dle mého očekávání. Nedílnou sočástí galerií a zrcadla je rozsáhlá umělecká výzdoba, na níž se budu moci slušně vyřádit. :P
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Zadní přepážky částečně odstraním, aby bylo možné co nejlépe ztvárnit stěny a interiér kajut. Každou bude osvětlovat dvojice LED kromě horní kajuty, která je poměrně malá a tam možná postačí jen jedna dioda.

EDIT: Další malý pokrok - přidány vzpěry a profily, na něž bude nalepena obšívka. Zároveň byla odstraněna část poslední přepážky, aby se uvolnilo místo pro interiéry.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 kvě 2012, 17:25

Pomalu začínám pracovat na nejnáročnější části modelu. Záď RW je pořádně složitá na zachycení přesného tvaru a souměrnost. Dolní patro obzvlášť, neboť ho tvoří nepřerušená řada oken. Až po vsazení skel a nosných sloupků získá tento dílek optimální tvar a pevnost. Další patra už půjdou o něco lépe a pokud se povede zvládnout záď, pak už by na RW neměla být žádná nástraha, i když příď bude taky fuška.... :)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 kvě 2012, 16:00

Dolní patro je úspěšně zaskleno, použila jsem 1mm silné plexisklo, které jsem získala z průhledného CDčka, které bývá součástí balíku. :D Zaoblená stěna kajuty tak získala nejen dostatečnou pevnost, aby unesla další tři patra, ale zároveň i optimální tvar. Skla do oken se lepila jednotlivě, zatím nevzhledné spoje a odskoky zevnitř kajuty brzy zakryje mahagonové dřevo. Podlaha v této kajutě je výš - musela jsem zachovat výztuhy kostry, takže z toho důvodu upravím i nábytek.
Pomalu začišťuji i vnější stranu, kde jsem nalepila úzké lišty, které vše dokonale srovnaly. Na přiložených fotkách na nich zrovna zasychá barva. Ve finále získají dřevěný vzhled.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nyní přijde na řadu další část elektroinstalace. LEDky budou integrovány do bočních přepážek v zadní části kajuty.

EDIT: Pomalu pracuji na ozdobných obkladech v interiéru, osvětlení už je rovněž na svém místě, tak jsem vyzkoušela jeho funkčnost:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 kvě 2012, 15:21

Pomalu finišuji s obklady dolní kajuty, zbývá ještě doladit dvojici přepážek, které oddělují boční galerie. Jejich tvar je primárně navržen pro efektní pronikání světla do bočních galerií a též lepší pohled dovnitř kajuty. Připravuji i ozdobné panely pro obložení čelní stěny, v níž jsou zaintegrovány LEDky.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 28 kvě 2012, 18:29

Famózní! Pro mě nepochopitelné tempo při špičkové kvalitě.Každým novým modelem zvedáš laťku ještě nahoru. [-o< Jenom lituji, že z Trutnova to je tak daleko, tu Tvoji výstavu bych opravdu rád viděl.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 29 kvě 2012, 02:50

No téééda Doris, jedeš vážně jako pila a RW Ti roste přímo pod rukama [-o< .
A už teď je vidět, jak krásná a majestátní loď to jednou bude.
Takže přeji hlavně zdraví a duševní pohodu - výsledky se pak dostaví už "samy" - díky Tvé neuvěřitelné šikovnosti a píli.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 kvě 2012, 20:16

Srdečně Vám děkuji za ohlasy, přátelé! :flower: Je to pro mne skutečně pocta, že moji práci takto hodnotíte!
hu-pa: Pokud budeš mít někdy cestu kolem, ráda Ti vše ukážu naživo. Je to mnohem větší požitek vidět ty modely na vlastní oči.

Co se týče RW a kvality jeho provedení, tak mohu na něm uplatnit zkušenosti ze stavby předchozích plachetnic + eliminovat chyby, a co je hlavní, mám k dispozici podrobné plány a podklady, podle nichž se staví jedna radost. Když mne stavba modelu baví, zrcadlí se to i na samotném výsledku. Navíc se při stavbě mohu spolehnout na pomoc a odborné rady svých poradců, abych vzhled modelu přiblížila více realitě. Skvělou inspiraci a nový pohled na modelaření jsem získala i na nedávném Mistrovství lodních modelů, kde jsem si mohla prohlédnou spoustu špičkově postavených lodí a jejich tvůrci mi ukázali, jak se dá to či ono udělat lépe. Některé z těchto postřehů a námětů jsem již začala na RW uplatňovat.

Stavba RW nyní trošku vázne, protože máme maturity a volného času je málo. Ale začala pro mne jedna z nejlákavějších etap stavby - sochaření a výzdoba. Po vydatném trénování to jde nyní s daleko lepšími výsledky, než když jsem začínala dělat sošky na Vicy nebo SoS. Vyrobila jsem si pár desítek ozdobných prvků pro interiér dolní kajuty RW. Obrázky přesného vzhledu kajut RW k dispozici nemám, takže postupuji dle různých podkladů a obrázků kajut lodí z tohoto období + zapojuji i svou fantazii a uzpůsobuji některé prvky estetice.
Takto vypadá zatím čelní stěna, na tu umístím ozdoby, které už jen čekají na vypálení:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 31 kvě 2012, 20:42

A už je to tu zase. Ty jsi vážně šílenec, samozřejmě v dobrém. Ještě řekni, že to děláš bez lupy. :shock: Myslím, že s tímhle modelem překonáš vše co jsi dosud vytvořila.
A mimochodem co na to říkaj Tví studenti? Musí být pyšní na to, že mají takovou zručnou a taky hezkou učitelku. :P
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 kvě 2012, 21:14

Ahoj Pavle!
Jj, je to všechno děláno bez lupy, ale trochu víc jsem si přibrousila špičku pinzety, abych mohla dělat ještě jemnější detaily. Vyplatilo se to. Dobře se mi tvarují detaily i pomocí kovové špičky z vypsané propisky - snadno a rychle se ochladí v ledové vodě a modurit se k tomu nelepí.
A studenti..., tak zpočátku jim to přišlo asi dost zvláštní, že jejich třídní místo běžných ženských zálib staví modely a je raději v garáži u auta než v kuchyni u sporáku...... :grin: , ale už si zvykli a mnozí z nich se rádi kouknou, co zrovna tvořím. Mám letos prváky a musím říct, že jsou skvělí. Mám je ráda.
048.jpg
070.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kudink » 01 čer 2012, 06:13

Zdravím Tě Doris. Moc si vážím Tvé práce, pečlivosti a zápalu pro věc, ale i přes to mám všetečnou otázku. Je obšívka na tvém modelu, krom Tebou zmíněného nátěru s patinou, finální? Pakliže ano, mám další dotaz. Opravdu se obšívka na přídi prováděla takto?
Přílohy
obsivka.jpg
kudink

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 čer 2012, 06:46

kudink: Ahojky! Ano, část této obšívky už je finální. Dolní bílá část trupu bývala opatřená ochranným nátěrem, takže plaňkování jsem z toho moc nevydedukovala - profíci to mívají na modelech zabroušené a trup je zcela hladký. Já toto s fóliemi udělat nemohu, takže je musím lepit způsobem, jak je vidět na fotce výše. Něco podobného jsem viděla i na kvalitních modelech (viz nádherný RW od pana Yancovitche http://www.flickr.com/photos/r_w_grant/ ... 122652125/ )
a také skutečné lodi:
bluff_bow_126.jpg

Trochu je to vidět i na Batavii:
gPICT0495.jpg

Podobné plaňkování je vidět i na české replice La Grace:
http://krasajachtingu.cz/2012/02/21/la- ... rousel-640
Ideální by bylo trup přetmelit a zabrousit do hladka, nicméně já preferuji polep z fólií. Jinak černý pás a plaňkování nad tím jsem řešila dle modelů od skutečných borců, kteří to mají udělané tímto způsobem. Mohu tady vložit obrázky, z čeho jsem vycházela. Plaňkování je třeba vidět i zde:
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
já to mám na RW řešeno podobně.
Jak jsem psala výše, snažím se model přiblížit reálné předloze a pokud tam budou nějaké chyby či odlišnosti, já to přežiju. :) U SoS jsem se s tím už taky smířila že tam jsou chyby, ale jsou důležitější věci a pro mne je modelaření primárně zálibou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 čer 2012, 08:00

První elementy výzdoby jsou již v kajutě, LEDky se ještě přebrousí 2000smirkem, aby světlo mělo větší rozptyl. Zatím je osvětlení bez regulace, takže to svítí naplno.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 02 čer 2012, 09:37

=D> =D> =D> krásně Ti to jde Doris, moc pěkná práce , ať se daří :flower:
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 8 z 16 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno