Maličký pokrok, málo času. Uvazuji konce lan na úvazová místa, chybí jen lana předního stěžně a pár z hlavního. Ovšem, zjistil jsem, že na přídi mi chybí dostatek úvazových míst, takže vyrábím ještě pár úvazových kolíků a začal jsem dělat i na otočných dělech.
Vyrobil jsem pár úvazových kolíků. Omlouvám se tradicionalistům, nejsou ze dřeva nýbrž z mosazné tyčky. Bylo to rychlejší, neláme se to tolik a vzal jsem to při výrobě prototypů otočných děl, která jsou také z mosazi. Hlavně jsou z 2mm trubičky, silnější část z 3mm trubky zbroušené na cca 2,5mm a opěrka(trn?) vzadu z tyčky 1mm zbroušeného na necelého 0,5mm. Obruče hlavně a držák komory - drátek 0,3mm. To lepidlo přijde samozřejmě pryč. Celková délka činí zhruba 19mm. Ještě chybí ukotvení k madlu zábradlí.
Podařilo se mi dokončit lanoví.Bez špendlíků to vypadá o hodně lépe. Dávám fota příďové nástavby před a po usazení chybějících úvazových míst včetně uvázáných lan. Na model jsem usadil čluny na palubu, jenom chybí poutací lana.Přidělal jsem i lucernu, ale nevím, jestli ji nezkusím udělat ještě jednou. Otočná děla mám nabarvená, takže už jenom zkompletovat a přidělat na zábradlí. Na držák děla jsem použil oblíbený drátek 0,3mm a plech z plechovky.
Snad Ti to nebude připadat jako klišé, ale když si představím tu neskutečnou práci, že jsi už načal pátý rok stavby (?) a konečně tu nádheru ruční práce se dřevem a barvami a provázky, tak jen tiše žasnu. No je to nádhera ! Nemám moc času to hnedka pročíst, a tak jsem možná přehlédl měřítko, ale mohl bych Tě o něj požádat? Model mi nepřipadá moc veliký. Odhaduji tak mezi 1/100 až 1/150. Přeji zdárné dokončení.
To Fairfax: Je to měřítko 1:100, čistá délka 56 cm, budu to mít v "akvárku" 73x28x60, takže žádný prcek. Párám se s tím docela dlouho, ale je to o volném čase, spíš jeho nedostatku, než o něčem jiném. V podstatě mám hotovo, chybí už jenom pár drobností. Brzy přihodím nějaké fotky. Děkuji Všem za podporu, nebýt tohoto fóra, tak určitě nejsem tak daleko se stavbou.
Z jakého skla budeš dělat to "akvárko"? Já nechal udělat akvárko o rozměru 95*75*31, tloušťka skla 3mm kvůli váze, ale ještě ve výrobě jim to popraskalo, prostě slabé sklo na takovou plochu. Teď druhý pokus z 4mm a to už drží parádně....
Akvárko už mám dlouho hotové. Já ho mám z plexiskla 3mm, je to lehké, teoreticky téměř nerozbytné. To je důležité, protože se mi v blízkosti modelu motají menší děti(jak říká kamarád, škodná). Ve fabrice jsem zaplatil desku a za malý bakšiš mi ji i nařezali, koupil jsem rohové lišty, takže materiál mne přišel na cca 1.000 Kč. Ani se nepotvrdily obavy, že časem bude matnět a bude hůř průhledné. Jedno mám cca 6 let a žádný problém, čiré jako nové.