Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 70 z 108 • 1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 21 dub 2019, 18:17

Ahoj Connie,
děkuji za slova uznání. Zpočátku jsem měla podobný dojem, nicméně veškeré detaily včetně pracného opásání trupu přišly vniveč a model už postrádá čistotu provedení, která se mi na něm líbila. Je to možná víc realistické, jak je to nyní nabarvené, ale už se mi to prostě nelíbí a nevím, co s tím dělat dál. :(
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 21 dub 2019, 18:27

Tušil jsem že to nebude dle tvého gusta. Mne se to taky líbilo víc předtím. Jen se trochu bojím že tahle barevná úprava tě od práce na RK už definitivně odradí.
Člověk by měl modelařit i pro radost a mělo by se mu to co dělá líbit.

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2019, 09:15

To Pavel: Mno, pokud chce člověk postavit model podle skutečnosti, musí se místy oprostit i od estetiky. Konkrétně v mém případě je to dost těžké, protože jako žena mám smysl pro krásu a estetiku vrozený, a tady to musím holt potlačovat. Spíš mne to zamrzelo, že ta spousta práce navíc kolem opásání trupu a zvýraznění hřebů zůstane skrytá pod vrstvou barvy a zanikne také to "světlé dřevo", jež jsem zvolila v domnění, že to bude dostačující pro napodobení onoho světlého nátěru. U dřevěného plaňkování, které se dá brousit a docílit tak dokonale hladkého povrchu, je to jiná; fólie mají svá specifika a z modelářského hlediska nelze na ně aplikovat vždy to, co funguje u dřevěných modelů.
No uvidím, asi to bude chtít trochu času, abych si na to přivykla.

Model jsem dala zpět na podstavec, zatím je v původní výšce. Použila jsem však hrubší a o něco delší šrouby, aby se lépe vytěsnily otvory v trupu i podstavci.

4.jpg
2.jpg
3.jpg
0.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 22 dub 2019, 11:23

Skús sa nechať inšpirovať u figúrkarov či lietadielkarou a použiť techniku svetla a tiena. Napriklad to kovanie na kormidle, trebars pretrieť na čistú bielu, nasledne vodnatú /wash/ tmavo sivú jemne zapustiť okolo nitou uchytenia a tiež okolo samotneho kovania. To kus stmavy čisto bielu kovania a preto môžeš technikou "sucheho štetca" čistou bielou jemne zvyrazniť hlavičky nitou a hrany kovani. Pri tom opasani by som ja skúsil použiť miesto čiernej tmavo sivú a nasledne "priehlbiny" zapustil čiernou a vystupujúce hrany zas zvyrazniť "suchym štetcom" bielou či svetlo sivou. Tie hlavičky na doskach obšivky by som obnovil podla toho či sú drevene /jemnou primesou pieskovej do bielej/ alebo kovove /primes svetlo sivej/. Len sa nedaj prosim znechutiť a skúšaj a pokračuj v stavbe. Bola by to velka škoda keby ťa to odradilo a nepokračovala by si.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 dub 2019, 11:28

To Erich: Děkuji za Tvé rady, bohužel pro RK už je asi pozdě. :(

Když jsem si prohlížela model po nátěru, všimla jsem si lokálních nerovností v dolní části opásání, které tam původně nebyly. Měla jsem za to, že barva ještě není dostatečně zaschlá/vytvrzelá a dělá odlesky, ale k mému zděšení byl problém úplně jinde. Stalo se to, že naředěná barva nasákla do nedostatečně zaizolované vrstvy kartonu, kterou jsem při opásání doplnila na trup, a v místech, kde byly mezi plaňkami spáry, narušila podkladovou barvu - dávám to částečně za vinu zpomalovači zasýchání - je totiž dost agresivní. V kartonu to začalo vytvářet jakési puchýřky a toto vede k destrukci obšívky trupu. Dosud jsem vždy postupovala tak, že fóliové pásy jsem překládala cca čtvrtinou plochy přes sebe, takže ve finále vytvořily nepropustnou vrstvu a barva se pak ke kartonu nedostala. U RK bohužel moje snaha o realističtější provedení zřejmě povede k tomu, že model bude na odpis a po dvou létech práce jsem si ho zbytečně zničila.
Na přídi jsem se pokusila poškozený karton odstranit a plochu srovnat tmelem, bohužel už nikdy to nebude jako dřív a tohle mne de facto čeká i na dalších částech obšívky. :cry:
Přílohy
11.jpg
10.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 22 dub 2019, 14:37

Zdravím Doris, to jsem netušila, že ten nátěr udělá takovou paseku. Snad to dobře dopadne.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 23 dub 2019, 07:15

Ahoj je to komplikace, ale jak tě znám ty se s tím porveš.
Nevěřím že by jsi to nedokázala opravit po tom co tu dokážeš předvést. Držím pěsti.
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 dub 2019, 08:58

Děkuji za podporu, přátelé. Postupně obšívku opravuji, ale to, k čemu nyní došlo, je pro mne i velkým ponaučením pro příště.....
Model jsem zvedla o 12mm vypodložením podstavců - zhotovila jsem dřevěné základny, na které jsem nalepila stávající sošky stylizovaných ryb. Mohu na to ještě časem doplnit nějaké zlacené reliéfy, možná mne něco postupně napadne.... Zhotovení kompletně nových podstavců ryb, které by byly zároveň výrazně vyšší, by bylo s ohledem na použitý materiál (modurit) a hmotnost modelu už na pováženou.

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
10.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

RK má přirozenou patinu, zvýraznila jsem některé detaily na obšívce i na kování kormidla a provedla jsem korekce v přeplátování kýlu. Bílý nátěr jsem lehce zašpinila, aby to působilo opravdověji. Na žádné skutečně lodi nebyl tento nátěr nikdy sněhově bílý a současné repliky, které jsou natírány syntetickými barvami s mnohem lepšími krycími vlastnostmi, nelze považovat za referenční. V 17. století takové barvy prostě neexistovaly. [-(

Teď jdu ještě prozkoumat podklady, jak to bylo s ponorovými stupnicemi. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 27 dub 2019, 09:23

Podstavec je v pohodě, vypadá to dobře, decentně...
Bílý spodek trupu se mi teď líbí víc, je to daleko věrnější.
Jak tam byly vyznačeny ty kolíky, dle mého kolíky po nátěru nemohly být viditelné. Je dobře, že tě menší problémy neodradily... ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 27 dub 2019, 15:13

Zdravím Doris, s těmi nečekanými trablemi sis poradila skvěle. Je fajn, že to dobře dopadlo. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 27 dub 2019, 20:32

DORIS píše:Když jsem si prohlížela model po nátěru, všimla jsem si lokálních nerovností v dolní části opásání, které tam původně nebyly.

Předělávka sebou bohužel nese riziko poškození. A někdy oprava trvá déle než původní zhotovení a aspoň já si pak říkám - stálo mi to za ty nervy? A když se to povede, tak z toho má člověk radost. A myslím si, že Tobě se to povedlo !
Držím palce do další práce.
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 dub 2019, 21:11

Moc Vám děkuji, přátelé, Vaše podpora mi moc pomáhá. [-o<

ELKAN píše:Podstavec je v pohodě, vypadá to dobře, decentně...
Bílý spodek trupu se mi teď líbí víc, je to daleko věrnější.
Jak tam byly vyznačeny ty kolíky, dle mého kolíky po nátěru nemohly být viditelné. Je dobře, že tě menší problémy neodradily...

Jj,taky jsem uvažovala, jak ty podstavce vyřešit po praktické i estetické stránce včetně částečného zachování stylu dobových modelů, a napadla mne tahle kombinace. Snažím se do toho vnést i kus originality, která vychází z mého osobitého stylu.
Ano, nátěr dolní části trupu je zásadní pro věrohodnější ztvárnění, a proto jsem ho nakonec udělala. I když původně byl můj záměr ponechat obšívku v přírodním odstínu světlého dřeva i s veškerými detaily. Na modelu mám však už různé prvky v barvách a ponechání některých částí v přírodním dřevě jen kvůli estetice by nebylo košer. Časem by mi to stejně začalo vadit, jenže už by nebylo cesty zpět.

Connie píše:Zdravím Doris, s těmi nečekanými trablemi sis poradila skvěle. Je fajn, že to dobře dopadlo.

Už to mám konečně opravené; ještě jsem srovnávala obšívku na pravoboku a dělala drobné retušování + vyměnila tři řady planěk ve střední části trupu.

kopape píše:Předělávka sebou bohužel nese riziko poškození. A někdy oprava trvá déle než původní zhotovení a aspoň já si pak říkám - stálo mi to za ty nervy? A když se to povede, tak z toho má člověk radost. A myslím si, že Tobě se to povedlo !
Držím palce do další práce.

No přesně tohle jsem si říkala, zda mi to za to vůbec stálo....? Člověk si někdy nadělá zbytečně problémy, ale na druhou stranu i tohle je zkušenost a navíc mne to donutilo najít řešení, jak z toho ven a zase se trochu zocelit v modelářských dovednostech...
Dnes bych postupovala asi jinak - opásání jsem tehdy dělala na hotovou obšívku, kde jsem již pevně nalepené pásy fólie musela strhnout, což bylo hodně nepříjemné, a navíc papír nelze stejnoměrně brousit jako dřevo, takže postupné ztenčení planěk do ztracena bylo nutné udělat pomocí různých druhu papírů, které se ale vzájemně dost špatně kombinovaly. Takto jsem postupovala v rámci napodobení konstrukce u skutečných lodí, což ale z modelářského hlediska nebylo moc šťastné řešení. Neumožnilo mi to dokonalou přípravu podkladu, jako tomu bylo u prvotní obšívky, a nyní jsem na to doplatila. Pokud bych o opásání věděla dříve - ještě před položením obšívky - zesílení konstrukce v přesných proporcích bych udělala přímo na žebrech a toto celé pak uzavřela plničem + podkladovou barvou a nakonec plaňkami z fólie. Výsledek by byl po vizuální stránce perfektní a dosažen s daleko menším úsilím. No marné, k mnoha informacím k RK se dostávám postupně v průběhu stavby a někdy je bohužel už příliš pozdě na dodatečné úpravy....

Takto vypadá pravobok po poslední provedené opravě a výměně některých planěk na opásání:

3.jpg
2.jpg
1.jpg
4.jpg

Za denního světla ještě doretušuji hrany a některé detaily. Zároveň jsem se snažila, aby byl vidět přechod mezi opásáním a původní obšívkou.

Nyní modeluji sošky/karyatidy na sloupky zadní přepážky a připravuji ozdobné výplně zábradlí k ochozům a schodištím.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 dub 2019, 10:53

Dokončila jsem výzdobu zadní přepážky, 9 karyatid už je na svých místech a nyní mne čekají schodiště.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
7.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 30 dub 2019, 21:25

Sochařina úžasná, problémy řešíš bravurně za pochodu, ještě že jsi se nenechala otrávit. =D>
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 04 kvě 2019, 09:13

Skvělá práce, Doris. Ať se ti daří i nadále. :)
Connie

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 70 z 108 • 1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno